Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho sezóna! Víte, proč se jmenuje právě medvědí česnek a jak nám může pomoci?

Proč se jmenuje medvědí česnek?

Protože ho velmi rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Ještě rozespalí vyrazí k nejbližšímu potoku, kde se medvědího česneku napasou. Ten jim pročistí žaludek, střeva a krev a zbaví tělo parazitů. Jeho sezóna právě začala a proto se rády zmíníme o jeho prospěšných účincích na náš organismus. Navíc Vám doporučíme, jak si jednoduše udělat zásoby na celý rok.

Kde najdete Medvědí česnek

Medvědí česnek je v Čechách sice hojně zastoupen, ale roste velmi nerovnoměrně. Nejvíce se mu daří ve vlhkých, živinami bohatších lesích, hlavně luzích, spíše stinných místech v listnatých a smíšených lesích. Budete-li po něm pátrat, hledejte kolem potoků, v hlubších lesích a na vlhkých loukách. Častější je v nížinách, ale občas se vyskytuje i v horách. Velmi často roste v celých lánech až kobercích, které bývají nepřehlédnutelné. Naštěstí je v posledních letech natolik oblíben, že se začal běžně prodává na trzích, ve zdravé výživě a u nás třeba i v květinářství.

V poslední době je natolik oblíben, že má i svoje FB stránky.

Záměny s konvalinkou se netřeba bát

Jelikož mladé listy medvědího česneku jsou velmi podobné listům konvalinky, můžete se obávat záměny, protože konvalinka je jedovatá. Stačí ale listy promnout v prstech a typická česneková vůně vám napoví, jestli jste našli opravdu česnek medvědí, takže žádné strachy.

Čím je medvědí česnek výjimečný

obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Třeba jablko má ve stejném množství jen 4 mg. Vitamín C je velmi důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, zubů, cév, pomáhá s větší vstřebatelností železa, které je také v medvědím česneku také hojně zastoupeno.

1 m.česnekDalších skvělá účinná látka, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální allicin. Což je silice, která obsahuje organické sloučeniny síry, proto tak typicky voní. V neporušených listech medvědího česneku najdeme pouze alliin, kdy teprve porušením buněk dojde k uvolnění speciálního enzymu, jehož působením se spící alliin proměňuje na allicin. Proto je důležité lístečky před konzumací narušit, ať už krájením, vařením nebo mixováním.

Allicin velmi pomáhá při chřipce nebo nachlazení, při průjmech, angínáchpotírá stafylokoky a streptokoky. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran, to v kombinaci s vysokým obsahem vitamínu C. Pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.

Nevýhodou allicinu je, že je to nestálá sloučenina, proto je důležité ho zařadit do jídelníčku pravidelně, ideálně 2-3x denně po celou jeho sezónu (únor- květen) ideálně v rámci jarní očistné kúry.

Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny a proto vám doporučujeme si dopřát každý rok několika týdenní očistnou kúru pomocí této snadno dostupné bylinky. 

Medvědí česnek pomáhá při viróze a chřipce

1 česnekZvláště důležitý je užívat medvědí česnek, pokud se léčíte z nějaké chřipky či virózy. Například v Číně, kde není zvykem užívat léky a potravinové doplňky tak často jako u nás, se při jakékoli bakteriální či virové nákaze, doporučuje užívat medvědí česnek každé dvě hodiny. Celkem asi 100 g za den. Při menších dávkách lze česnek využívat po celé jeho vegetační období.

Medvědí česnek pomáhá také při léčbě mykóz a plísní, zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, konkrétně i vysoce odolného zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech. Harmonizuje zažívání, podporuje chuť k jídlu a v neposlední řadě nás svou životodárnou silou staví na nohy.

Jak užívat medvědí česnek pravidelně

  • Snídaně – nakrájet několik lístků do již uvařené vroucí polévky, do slané obilné kaše nebo do rozdušené zeleniny na kaši. Dále lze přidat lžíci již hotového pesta do polévky nebo do dušené zeleniny a nechat pod bodem varu prolnout. Kdo má problémy se žlučníkem, raději i minutu, dvě povaří.
  • Oběd – z čerstvých listů lze udělat špenát, krémovou polévku nebo kombinovat s jinými vařenými zeleninami. Také můžeme pokrájet listy na jemno a zamíchat je do salátu či kvašené zeleniny. Nemáme-li čerstvý, můžeme použít lžíci hotového pesta do již uvařeného pokrmu nebo do polévky. Dále lze potřít pestem zeleninu a tu upéct v troubě.
  • Večeře – stejně jako na oběd můžeme použít čerstvý do jídla nebo jako pesto na těstoviny, do rizota, do pomazánky, do salátu, na placky, na chleba,…

Jak si udělat zásoby medvědího česneku na celý rok

Medvědí česnek roste jen pár měsíců v roce, proto vám doporučujeme udělat si zásoby na celý rok. Úplně nejlepší je připravit si z medvědího česneku jednoduché pesto nebo labužnické pesto z vlašských ořechů. Pesto z medvědího česneku má nespočet vyžití, viz výše a v lednici vydrží klidně i do další sezóny. Ověřeno a vyzkoušeno již několikátý rok :-)

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...
  1. Udělejte si bylinkové máslo z medvědího česneku, je výborné a v této formě se dá i zamrazit ☺️. Jen najemno nakrájeny česnek a máslo.

  2. Tak já hlásím, že letos poprvé jsem poznala a nasbírala si svůj první medvědí česnek 💜 Udělala jsem dvě skleničky pesta a část nechala na vaření. Už se těším, až použiju.

  3. Asi jsem něco dělala špatně v loni jsem dělala pesto a česnek voněl v šude přes ledničku špajzku všude nejhorší na tom bylo že mě nechutnal. Letos jsem snědla už asi dvě tašky a stále se ho nemohu dojíst prakticky 3x denně asi mi něco chybí, přišla jsem na to, že když ho zabalím do pečícího papíru a dám do sáčku vydrží i 14 dní jako čerstvy. Tak jím jak medvěd stále …. naštěstí vím o lánech česneku tak mám kam jezdit.

    • Sušený je také moc fajn, Používám ho spíše jako koření než jako čerstvou zeleninu.

  4. Jen, prosím, buďte k rostlinkám šetrní. Stříhejte opatrně, bez kořínků a každému trsů by mělo vždy pár lístků zůstat, aby mohl růst i další rok. Když odcházíme z místa sběru, idealne by nemělo být poznat, že jsme tam byli. Ať není medvědí česnek za pár let mezi ohroženými druhy…

  5. Tak hurá. Letos poprvé uděláno pesto obyčejné, ale i s vlašskými ořechy. Už jen při nandávání do skleniček, jsem se olizovala až za ušima.

  6. Chodim co dva dny na cerstvy cesnek, kousek od nas ho roste opravdu moc. Davam ho hodne do slane kase, kterou pak uz nemusim ani dochucovat korenim, dneska jsem z nej delala spenat s koprivama, na veceri jahlove rizoto s hromadoi cesneku. Pesto mi loni zplesnivelo, asi jsem mela blbe vymytou sklenicku. Tak letos zkusim znovu s mletymi mandlemi.

    • To se tedy máte, když máte čerstvý zdroj! Mně pesto vydrží i 2 roky, ale musí být zalité olejem, aby neoxidovalo.

  7. Pesto jsem udělala, ale přijde mi strašně slané. Jako dochucovadlo dobrý,ale dát ho na těstoviny, nevím.

  8. Nevíte někdo o medvědím česneku v jihočeských lesích- nejlépe kolem Hluboké apod…?nikde ho nevidím a ráda bych si ho nasbírala.

    • Ja ho koupila v Lidlu v pondělí, pak jsem si v uterý přečetla o tom pestu, tak jsem tam poslala manžela po další balíčky a už ho neměli. :-(

      • No skvělé že už ho mají i v obchodě, jen doufám že už neexistují nějaké pěstírny medvědího česneku.

  9. Jedna rostlinka a tak zdravá – neuvěřitelné! Na to pesto jsem najednou dostala strašnou chuť, musím se pozeptat, jestli o něm někdo neví u nás v okolí. Loni jsem si koupila už hotové pesto a strašně mi chutnalo, jak jsem na něj mohla jen zapomenout? A hlavně teď, při jarní očistě, by to mohl být velký pomocník.

  10. My jsme si kvuli tomuto pestu koupili specialni lednici na zasoby (nemame sklep). Delam tak 50 sklenic rocne, vsichni se po nem muzou utlouct. Znam nekolik lesu, ktera jsou plna cesneku, kam oko dohledne. Rozhodne doporucuju.

  11. Znám z fotek a pak sušený z Farmářského obchodu. Chutnámi, ale živě jsem jej ještě nepotkal. Je to u mne jako s houbama. Musel by svítit, blikat, skákat, abych ho vůbec spatřil. :-)

    • Martine naštěstí už se dá běžně koupit a pak už jen kouzlit, což vy určitě zvládnete levou zadní :-) Letos jsem ho ještě prodávat neviděla, ale až se objeví, dám echo :-).

    • Martine, měli sazeničky na farmářském trhu na Náplavce v Praze. Možná budou mít i v nějakém zahradnictví. Je to dražší, než si to vyrýpnout v lese, ale zas to najdete:-).

  12. Díky za typ, u mamky na zahrádce jsem ho míjela, teď to nechápu, je opravdu vynikající a má krásnou sytou barvu. Už ho mám také na záhonku… Teď ho přidávám skoro do každého jídla, prostě nová chuť a barva vždy osvěží a promění jídelníček:)

  13. Zdravím, holky :-). Medvědí česnek máme taky moc rádi. Bydlíme nedaleko lužních lesů a tam je ho opravdu velké množství. Často teď míváme česnekovo-kopřivovou polévku nebo špenát z kopřiv a česneku. Pesto už jsem taky dělala, ale určitě ještě přidělám, protože loni se spotřebovalo moc rychle. Mražený česnek se mi moc neosvědčil, úplně ztratil své aroma i svou typickou chuť, tak už nemrazím. Ale kamarádka mi doporučila ho i nasušit a přidávat do jídel, tak už mám pytlík nasušený :-). Opravdu cítím, jak mi dodává energii (spolu s kopřivou).

    • Taky jsem uvažovala, jak uchovat medvědí česnek. Já ho teda kromě výroby pesta i mrazím. Ohledně sušení jsem se dočetla, že se tato varianta nedoporučuje, jelikož se m. česnek rozkládá procesem enzymatické autolýzy a vzniká tak nevábný výsledek.

      • Tak to jsem nevěděla. Kamarádka, co mi to radila, říkala, že ho pak přidává do různých jídel a je prý moc dobrý. Zkusím si o tom něco zjistit a taky to vyzkoušet :-)

  14. Hmmm, tak já měl to „štěstí“ že jsem si ho 2× spletl s konvalinkou…. Máme ho vysazený v práci a údajně tam konvalinky nebyli sázeny…. ale jsou tam. Když ještě nekvetli tak jsem si je přidal do zeleninové směsi a přežil jsem! Ale všiml jsem si rozdílu…list česneku roste od země, kdežto u konvalinky rostou listy ze stonku… Člověk se učí celý život….

  15. Tak letos jsem měla medvědí česnek poprvé a výborný. Mám udělanou zásobu pesta a zamražené kostky tak už se těším na nějaké nové recepty s touto bylinkou.

  16. Janina ho dávala v rámci jarní očisty na facebook. Tak s dovolením přikládám její recept:150g medvědího česneku, 100ml kvalitního olivového oleje a 10g himalájské soli. Mixovat nejdřív česnek, přilévat olej, sůl nakonec. V lednici vydrží klidně půl roku. Pokud ho nesníte Pro okamžitou spotřebu se můžou místo části oleje dát vlašské ořechy, mandle…

  17. Zobrazit všech 49 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekReflux – co to je a jak na něj
Další článekSalát s kuskusem, fazolemi a kopřivou