Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho sezóna! Víte, proč se jmenuje právě medvědí česnek a jak nám může pomoci?
Proč se jmenuje medvědí česnek?
Protože ho velmi rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Ještě rozespalí vyrazí k nejbližšímu potoku, kde se medvědího česneku napasou. Ten jim pročistí žaludek, střeva a krev a zbaví tělo parazitů. Jeho sezóna právě začala a proto se rády zmíníme o jeho prospěšných účincích na náš organismus. Navíc Vám doporučíme, jak si jednoduše udělat zásoby na celý rok.
Kde najdete Medvědí česnek
Medvědí česnek je v Čechách sice hojně zastoupen, ale roste velmi nerovnoměrně. Nejvíce se mu daří ve vlhkých, živinami bohatších lesích, hlavně luzích, spíše stinných místech v listnatých a smíšených lesích. Budete-li po něm pátrat, hledejte kolem potoků, v hlubších lesích a na vlhkých loukách. Častější je v nížinách, ale občas se vyskytuje i v horách. Velmi často roste v celých lánech až kobercích, které bývají nepřehlédnutelné. Naštěstí je v posledních letech natolik oblíben, že se začal běžně prodává na trzích, ve zdravé výživě a u nás třeba i v květinářství.
V poslední době je natolik oblíben, že má i svoje FB stránky.
Záměny s konvalinkou se netřeba bát
Jelikož mladé listy medvědího česneku jsou velmi podobné listům konvalinky, můžete se obávat záměny, protože konvalinka je jedovatá. Stačí ale listy promnout v prstech a typická česneková vůně vám napoví, jestli jste našli opravdu česnek medvědí, takže žádné strachy.
Čím je medvědí česnek výjimečný
Má obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Třeba jablko má ve stejném množství jen 4 mg. Vitamín C je velmi důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, zubů, cév, pomáhá s větší vstřebatelností železa, které je také v medvědím česneku také hojně zastoupeno.
Dalších skvělá účinná látka, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální allicin. Což je silice, která obsahuje organické sloučeniny síry, proto tak typicky voní. V neporušených listech medvědího česneku najdeme pouze alliin, kdy teprve porušením buněk dojde k uvolnění speciálního enzymu, jehož působením se spící alliin proměňuje na allicin. Proto je důležité lístečky před konzumací narušit, ať už krájením, vařením nebo mixováním.
Allicin velmi pomáhá při chřipce nebo nachlazení, při průjmech, angínách, potírá stafylokoky a streptokoky. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran, to v kombinaci s vysokým obsahem vitamínu C. Pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.
Nevýhodou allicinu je, že je to nestálá sloučenina, proto je důležité ho zařadit do jídelníčku pravidelně, ideálně 2-3x denně po celou jeho sezónu (únor- květen) ideálně v rámci jarní očistné kúry.
Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny a proto vám doporučujeme si dopřát každý rok několika týdenní očistnou kúru pomocí této snadno dostupné bylinky.
Medvědí česnek pomáhá při viróze a chřipce
Zvláště důležitý je užívat medvědí česnek, pokud se léčíte z nějaké chřipky či virózy. Například v Číně, kde není zvykem užívat léky a potravinové doplňky tak často jako u nás, se při jakékoli bakteriální či virové nákaze, doporučuje užívat medvědí česnek každé dvě hodiny. Celkem asi 100 g za den. Při menších dávkách lze česnek využívat po celé jeho vegetační období.
Medvědí česnek pomáhá také při léčbě mykóz a plísní, zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, konkrétně i vysoce odolného zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech. Harmonizuje zažívání, podporuje chuť k jídlu a v neposlední řadě nás svou životodárnou silou staví na nohy.
Jak užívat medvědí česnek pravidelně
- Snídaně – nakrájet několik lístků do již uvařené vroucí polévky, do slané obilné kaše nebo do rozdušené zeleniny na kaši. Dále lze přidat lžíci již hotového pesta do polévky nebo do dušené zeleniny a nechat pod bodem varu prolnout. Kdo má problémy se žlučníkem, raději i minutu, dvě povaří.
- Oběd – z čerstvých listů lze udělat špenát, krémovou polévku nebo kombinovat s jinými vařenými zeleninami. Také můžeme pokrájet listy na jemno a zamíchat je do salátu či kvašené zeleniny. Nemáme-li čerstvý, můžeme použít lžíci hotového pesta do již uvařeného pokrmu nebo do polévky. Dále lze potřít pestem zeleninu a tu upéct v troubě.
- Večeře – stejně jako na oběd můžeme použít čerstvý do jídla nebo jako pesto na těstoviny, do rizota, do pomazánky, do salátu, na placky, na chleba,…
Jak si udělat zásoby medvědího česneku na celý rok
Medvědí česnek roste jen pár měsíců v roce, proto vám doporučujeme udělat si zásoby na celý rok. Úplně nejlepší je připravit si z medvědího česneku jednoduché pesto nebo labužnické pesto z vlašských ořechů. Pesto z medvědího česneku má nespočet vyžití, viz výše a v lednici vydrží klidně i do další sezóny. Ověřeno a vyzkoušeno již několikátý rok :-)
Asi jsem něco dělala špatně v loni jsem dělala pesto a česnek voněl v šude přes ledničku špajzku všude nejhorší na tom bylo že mě nechutnal. Letos jsem snědla už asi dvě tašky a stále se ho nemohu dojíst prakticky 3x denně asi mi něco chybí, přišla jsem na to, že když ho zabalím do pečícího papíru a dám do sáčku vydrží i 14 dní jako čerstvy. Tak jím jak medvěd stále …. naštěstí vím o lánech česneku tak mám kam jezdit.
To máš super, že máš zdroj 👍
To tedy mám.
A co sušený? Te vydrží taky až do příští sezóny. Mám ho nasušený v uzavřené sklenici.
Sušený je také moc fajn, Používám ho spíše jako koření než jako čerstvou zeleninu.
Prosím, prosím, nevíte někdo, zda se vyskytuje medvědí česnek na Českolipsku? Moc děkuji předem :)
Jen, prosím, buďte k rostlinkám šetrní. Stříhejte opatrně, bez kořínků a každému trsů by mělo vždy pár lístků zůstat, aby mohl růst i další rok. Když odcházíme z místa sběru, idealne by nemělo být poznat, že jsme tam byli. Ať není medvědí česnek za pár let mezi ohroženými druhy…
Presne tak, diky Ivo.
Tak hurá. Letos poprvé uděláno pesto obyčejné, ale i s vlašskými ořechy. Už jen při nandávání do skleniček, jsem se olizovala až za ušima.
dnes jsem dělala pesto z medvědího česneku výborné hlavně ho nesmím rozdat jako vloní
To určitě ne! To je vzácné zboží!!!
Chodim co dva dny na cerstvy cesnek, kousek od nas ho roste opravdu moc. Davam ho hodne do slane kase, kterou pak uz nemusim ani dochucovat korenim, dneska jsem z nej delala spenat s koprivama, na veceri jahlove rizoto s hromadoi cesneku. Pesto mi loni zplesnivelo, asi jsem mela blbe vymytou sklenicku. Tak letos zkusim znovu s mletymi mandlemi.
To se tedy máte, když máte čerstvý zdroj! Mně pesto vydrží i 2 roky, ale musí být zalité olejem, aby neoxidovalo.
Pesto jsem udělala, ale přijde mi strašně slané. Jako dochucovadlo dobrý,ale dát ho na těstoviny, nevím.
Je slane, ja take davam soli min, nez je v receptu napsano. Staci jen velmi malo treba do rizota, ryze, testovin…
Přesně stačí málo.
Já ho dávám malou lžičku a jelikož těstoviny téměř nesolím, přijde mi akorát. Ale není problém dát příště méně soli.
Nevíte někdo o medvědím česneku v jihočeských lesích- nejlépe kolem Hluboké apod…?nikde ho nevidím a ráda bych si ho nasbírala.
Hlásím, že jsem dnes medvědí česnek koupila v Lidlu, 50 g za 30,- :)
Byl tam k sehnání už loni.
Ja ho koupila v Lidlu v pondělí, pak jsem si v uterý přečetla o tom pestu, tak jsem tam poslala manžela po další balíčky a už ho neměli. :-(
No skvělé že už ho mají i v obchodě, jen doufám že už neexistují nějaké pěstírny medvědího česneku.
Jo a taky měli polníček mňam.V Lidlu mívaj výběr i pěknou zeleninu.
Jedna rostlinka a tak zdravá – neuvěřitelné! Na to pesto jsem najednou dostala strašnou chuť, musím se pozeptat, jestli o něm někdo neví u nás v okolí. Loni jsem si koupila už hotové pesto a strašně mi chutnalo, jak jsem na něj mohla jen zapomenout? A hlavně teď, při jarní očistě, by to mohl být velký pomocník.
Tak, zu mam prvni tri sklenicky. Uzasna chut. Davam ho ted do vseho..:-)
Je opravdu skvělý a ještě zdravý! Prostě zázračná potravina.
My jsme si kvuli tomuto pestu koupili specialni lednici na zasoby (nemame sklep). Delam tak 50 sklenic rocne, vsichni se po nem muzou utlouct. Znam nekolik lesu, ktera jsou plna cesneku, kam oko dohledne. Rozhodne doporucuju.
50 sklenic! Tak to je výzva, já dělám pět a úplně nám stačí:-). Poradíte nám lokalitu, kde česnek roste?
Take bych prosila o tip, nekde v okoli Prahy:)
Znám z fotek a pak sušený z Farmářského obchodu. Chutnámi, ale živě jsem jej ještě nepotkal. Je to u mne jako s houbama. Musel by svítit, blikat, skákat, abych ho vůbec spatřil. :-)
Martine naštěstí už se dá běžně koupit a pak už jen kouzlit, což vy určitě zvládnete levou zadní :-) Letos jsem ho ještě prodávat neviděla, ale až se objeví, dám echo :-).
ano, ano, dejteprosím vědět, já bych si taky ráda koupila, kuju :)
Martine, měli sazeničky na farmářském trhu na Náplavce v Praze. Možná budou mít i v nějakém zahradnictví. Je to dražší, než si to vyrýpnout v lese, ale zas to najdete:-).
Dobrý den, můžou i děti, popř.jak státě? Diky
Děti samozřejmě mohou, klidně od roka bych jim ho přidávala v malém množství.
Díky za typ, u mamky na zahrádce jsem ho míjela, teď to nechápu, je opravdu vynikající a má krásnou sytou barvu. Už ho mám také na záhonku… Teď ho přidávám skoro do každého jídla, prostě nová chuť a barva vždy osvěží a promění jídelníček:)
Koupila jsem si právě sazeničku, tak pokud ji neutrápím, snad budu mít vlastní sklizeň.
Zdravím, holky :-). Medvědí česnek máme taky moc rádi. Bydlíme nedaleko lužních lesů a tam je ho opravdu velké množství. Často teď míváme česnekovo-kopřivovou polévku nebo špenát z kopřiv a česneku. Pesto už jsem taky dělala, ale určitě ještě přidělám, protože loni se spotřebovalo moc rychle. Mražený česnek se mi moc neosvědčil, úplně ztratil své aroma i svou typickou chuť, tak už nemrazím. Ale kamarádka mi doporučila ho i nasušit a přidávat do jídel, tak už mám pytlík nasušený :-). Opravdu cítím, jak mi dodává energii (spolu s kopřivou).
Taky jsem uvažovala, jak uchovat medvědí česnek. Já ho teda kromě výroby pesta i mrazím. Ohledně sušení jsem se dočetla, že se tato varianta nedoporučuje, jelikož se m. česnek rozkládá procesem enzymatické autolýzy a vzniká tak nevábný výsledek.
Tak to jsem nevěděla. Kamarádka, co mi to radila, říkala, že ho pak přidává do různých jídel a je prý moc dobrý. Zkusím si o tom něco zjistit a taky to vyzkoušet :-)
Hmmm, tak já měl to „štěstí“ že jsem si ho 2× spletl s konvalinkou…. Máme ho vysazený v práci a údajně tam konvalinky nebyli sázeny…. ale jsou tam. Když ještě nekvetli tak jsem si je přidal do zeleninové směsi a přežil jsem! Ale všiml jsem si rozdílu…list česneku roste od země, kdežto u konvalinky rostou listy ze stonku… Člověk se učí celý život….
tak to s tou jedovatostí nebude tak zlé :-)
Tak letos jsem měla medvědí česnek poprvé a výborný. Mám udělanou zásobu pesta a zamražené kostky tak už se těším na nějaké nové recepty s touto bylinkou.
Janina ho dávala v rámci jarní očisty na facebook. Tak s dovolením přikládám její recept:150g medvědího česneku, 100ml kvalitního olivového oleje a 10g himalájské soli. Mixovat nejdřív česnek, přilévat olej, sůl nakonec. V lednici vydrží klidně půl roku. Pokud ho nesníte Pro okamžitou spotřebu se můžou místo části oleje dát vlašské ořechy, mandle…
Dobrý den, prosím Vás, jak děláte pesto z medvědího česneku?
Už je na blogu.