Pomalu se nám blíží sezóna nakládaček a šťavnatých salátových okurek. Jsou osvěžující a pro léto ideální potravinou. Často se mi ale stává, že narazím na nějakou, která je hořká. Vrtalo mi hlavou, proč tomu tak je a tak jsem se to rozhodla zjistit a přináším vám opravdu zajímavé informace.

Dřívější okurky byly všechny hořké

Hořkost okurek je způsobena cucurbitaceiny. Tyto látky vyvolávají hořkost nejen plodů, ale také i stonků a listů.

Věděli jste, že původně všechny naše tradiční okurky byly hořké? V 60. letech minulého století se ale podařilo vyšlechtit odrůdy tzv. nehořkých okurek, které jsou nyní nejvíce dostupné na našem trhu. O cucurbitaceiny tyto okurky nepřišly, ale zůstaly jen v listech. Díky tomu se už s hořkými okurkami příliš nesetkáváme a můžeme si plně užívat té šťavnaté a osvěžující chuti (například v salátech, limonádě, jako kanapky aj.), kterou okurky mají.

Proč cucurbitaceiny vznikají?
Zvýšená produkce cucurbitaceinu je projevem obrany rostliny proti stresujícím podmínkám. Těmi jsou zejména nepříznivé klimatické a pěstitelské podmínky jako:
– nevyrovnaná zálivka
– vysoké rozdíly v denních a nočních teplotách (horko, sucho, mráz; např. po sv. Anně, kdy jsou již noční teploty nízké a denní mohou být stále vysoké)
– neodborné pěstování z vlastních semen
– křížením s okrasnými tykvemi (vysetí okurek blízko okrasných tykví)
– genetický faktor (tj. staré odrůdy)
– přezrálé plody

Na našem trhu existují 3 druhy okurek

  • Hořké – patří k nim staré odrůdy, které pěstovaly naši předkové jako například Pálava, Mělnická a další. Plody, listy i stonky byly stále hořké.
  • Normální – tyto okurky tvoří látky, které způsobují hořkost, tzv. cucurbitaceiny. Za vhodných klimatických a pěstitelských podmínek ale okurky zůstávají nehořké, hořké jsou pouze listy a stonky. K této skupině patří většina dnešních odrůd jako například Regina, Nora, Admira, Blanka aj.
  • Geneticky nehořké – vlivem šlechtění neumí vytvářet látky způsobující hořkost, proto jsou všcehny části rostliny sladké. Na druhou stranu jsou ale náchylnější k napadení škůdci. Patří k nim např. odrůdy Charlotte, Ornello, Elisabet a salátové okurky holandského typu (Superstar, Vista, Formule, Minisprint, Baby).

Cucurbitaceiny. Jsou jedovaté, nebo léčivé?

Na tyto látky, které způsobují hořkost nejen okurek, ale také cuket a dalších druhů tykví, jsou dva pohledy. Jedna strana říká, že jsou jedovaté, a dokonce se objevily i zprávy, kdy lidé po snědení hořkých okurek zemřeli na otravu. Druhý se zase přiklání k názoru, že jsou cucurbitaceiny zdraví prospěšné, a dokonce pomáhají léčit rakovinu.

Tipy, jak eliminovat hořkost:
Pokud se vám podařilo vypěstovat hořké okurky nebo cukety, máme tip od našich předků.
Naložte je do octa a soli (nebo jednoho z nich). Vlivem naložení se zhruba do měsíce hořkost vytratí. Doporučujeme okurky nebo cukety naložit podle tohoto receptu.
– Nebo je jednoduše oloupejte a odkrojte konce. Nejvíce cucurbitaceinů je právě ve slupce a na obou koncích.
– Můžete zkusit okurky také na 6-12 hodin namočit do vody (některé zdroje doporučují přidat i špetku soli), podle některých zdrojů se cucurbitaceiny rozloží.
– Existují ještě další metody jako je tření okurek odříznutými konci, anebo rozřezání okurek podélně na dvě půlky, posolit je a třít je o sebe, pak opláchnout.
Vyzkoušejte, která metoda vám bude vyhovovat a dejte nám vědět!

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...
  1. My jsme na hořké okurky narazili letos v Chorvatsku, byly to polní okurky, které znám ze svého dětství. Děcka je nechtěly, že jsou hořké a mají hrubou slupku. Dala jsem jim kázání, že takové jsme jedli jako děti, jiné nebyly. Pak jsem ochutnala sama a musela jsem uznat, že ty hořké konce fakt jíst nebudeme. Doma se pak s radostí vrhli na naše salátový hadovky sladké jako med.

    • Taky jsme je tam letos koupili a nakonec jsem je (nadrobno nakrájené) vybírala ze salátu ručně, protože to fakt nešlo :-))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLuxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!
Další článekDejte šanci mangoldu