Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Toto je důvod, proč jsou některé okurky hořké.

sezóna léto

Pomalu se nám blíží sezóna nakládaček a šťavnatých salátových okurek. Jsou osvěžující a pro léto ideální potravinou. Často se mi ale stává, že narazím na nějakou, která je hořká. Vrtalo mi hlavou, proč tomu tak je a tak jsem se to rozhodla zjistit a přináším vám opravdu zajímavé informace.

Dřívější okurky byly všechny hořké

Hořkost okurek je způsobena cucurbitaceiny. Tyto látky vyvolávají hořkost nejen plodů, ale také i stonků a listů.

Věděli jste, že původně všechny naše tradiční okurky byly hořké? V 60. letech minulého století se ale podařilo vyšlechtit odrůdy tzv. nehořkých okurek, které jsou nyní nejvíce dostupné na našem trhu. O cucurbitaceiny tyto okurky nepřišly, ale zůstaly jen v listech. Díky tomu se už s hořkými okurkami příliš nesetkáváme a můžeme si plně užívat té šťavnaté a osvěžující chuti (například v salátech, limonádě, jako kanapky aj.), kterou okurky mají.

Proč cucurbitaceiny vznikají?
Zvýšená produkce cucurbitaceinu je projevem obrany rostliny proti stresujícím podmínkám. Těmi jsou zejména nepříznivé klimatické a pěstitelské podmínky jako:
– nevyrovnaná zálivka
– vysoké rozdíly v denních a nočních teplotách (horko, sucho, mráz; např. po sv. Anně, kdy jsou již noční teploty nízké a denní mohou být stále vysoké)
– neodborné pěstování z vlastních semen
– křížením s okrasnými tykvemi (vysetí okurek blízko okrasných tykví)
– genetický faktor (tj. staré odrůdy)
– přezrálé plody

Na našem trhu existují 3 druhy okurek

  • Hořké – patří k nim staré odrůdy, které pěstovaly naši předkové jako například Pálava, Mělnická a další. Plody, listy i stonky byly stále hořké.
  • Normální – tyto okurky tvoří látky, které způsobují hořkost, tzv. cucurbitaceiny. Za vhodných klimatických a pěstitelských podmínek ale okurky zůstávají nehořké, hořké jsou pouze listy a stonky. K této skupině patří většina dnešních odrůd jako například Regina, Nora, Admira, Blanka aj.
  • Geneticky nehořké – vlivem šlechtění neumí vytvářet látky způsobující hořkost, proto jsou všcehny části rostliny sladké. Na druhou stranu jsou ale náchylnější k napadení škůdci. Patří k nim např. odrůdy Charlotte, Ornello, Elisabet a salátové okurky holandského typu (Superstar, Vista, Formule, Minisprint, Baby).

Cucurbitaceiny. Jsou jedovaté, nebo léčivé?

Na tyto látky, které způsobují hořkost nejen okurek, ale také cuket a dalších druhů tykví, jsou dva pohledy. Jedna strana říká, že jsou jedovaté, a dokonce se objevily i zprávy, kdy lidé po snědení hořkých okurek zemřeli na otravu. Druhý se zase přiklání k názoru, že jsou cucurbitaceiny zdraví prospěšné, a dokonce pomáhají léčit rakovinu.

Tipy, jak eliminovat hořkost:
Pokud se vám podařilo vypěstovat hořké okurky nebo cukety, máme tip od našich předků.
Naložte je do octa a soli (nebo jednoho z nich). Vlivem naložení se zhruba do měsíce hořkost vytratí. Doporučujeme okurky nebo cukety naložit podle tohoto receptu.
– Nebo je jednoduše oloupejte a odkrojte konce. Nejvíce cucurbitaceinů je právě ve slupce a na obou koncích.
– Můžete zkusit okurky také na 6-12 hodin namočit do vody (některé zdroje doporučují přidat i špetku soli), podle některých zdrojů se cucurbitaceiny rozloží.
– Existují ještě další metody jako je tření okurek odříznutými konci, anebo rozřezání okurek podélně na dvě půlky, posolit je a třít je o sebe, pak opláchnout.
Vyzkoušejte, která metoda vám bude vyhovovat a dejte nám vědět!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

My jsme na hořké okurky narazili letos v Chorvatsku, byly to polní okurky, které znám ze svého dětství. Děcka je nechtěly, že jsou hořké a mají hrubou slupku. Dala jsem jim kázání, že takové jsme jedli jako děti, jiné nebyly. Pak jsem ochutnala sama a musela jsem uznat, že ty hořké konce fakt jíst nebudeme. Doma se pak s radostí vrhli na naše salátový hadovky sladké jako med.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

46
23

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
16

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
22
1

12 faktů, kterými vás překvapí meruňky

Můžete se po meruňkách utlouct? Tak to je dobře. Už 3 kusy meruněk totiž pokryjí polovinu denní dávky provitamínu A a vitamínu C. Jsou považovány za symbol...
5
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
9
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
11

Vedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte

Osvěžte se, ochlaďte se, užívejte si parné dny zdravě! Jde to i bez přidaného cukru a útoku na vaší váhu. Máme pro pro vás 10 rychlých a osvěžujících recep...