Protože většinu jídel připravuji bezlepkově, je i taková banalita, jako zavaření ovesných vloček do polévky, pro děti labužnickým zážitkem. No a my dospělí si pochutnáme na polévce z tuřínu, která velmi připomíná polévky s jíškou od našich maminek, akorát ve zdravějším provedení. Polévka měla krémovou konzistenci a bylo jí zřejmě málo :-)
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 bobkový list
  • 1 batát
  • 1 tuřín
  • lžička sojové omáčky
  • 1 l zeleninového vývaru / vody
  • na posypku jarní cibulka

Jak připravit tuřínovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a celer na měsíčky, mrkev na tenké plátky, batát na hranolky a tuřín na kostičky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a ovesné vločky, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.
  5. Podáváme s nakrájenou jarní cibulkou.

Praktické

  • Pozor, díky vločkám bude mít polévka tendenci utíkat z hrnce, takže vařte na mírném plameni a když přijde k varu, na chvíli nadzvedněte pokličku, ať nemusíte umývat celý sporák.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zelenina byla dána aktuálním stavem v lednici, ale dovoleno je vše.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...
  1. Tuhle polévku miluji, dělám jí i bezlepkovou – v zimě s pohankovými a jinak s rýžovými vločkami. Někdy do toho dám třeba i lžíci vařených fazolí a semínka pro kompletní talíř. Když se nakrojí tuřín, krásně voní – jako křen. Díky tomuhle receptu jsem tuřín objevila, dřív jsem ho neznala. Díky.

    • Tak to jsme rády, my ho taky máme v kuchyni až po změně jídelníčku. Ani jsem předtím netušila, jak vypadá 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalátek s koriandrem
Další článekŘebříček na jarním talíři