Protože většinu jídel připravuji bezlepkově, je i taková banalita, jako zavaření ovesných vloček do polévky, pro děti labužnickým zážitkem. No a my dospělí si pochutnáme na polévce z tuřínu, která velmi připomíná polévky s jíškou od našich maminek, akorát ve zdravějším provedení. Polévka měla krémovou konzistenci a bylo jí zřejmě málo :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 bobkový list
  • 1 batát
  • 1 tuřín
  • lžička sojové omáčky
  • 1 l zeleninového vývaru / vody
  • na posypku jarní cibulka

Jak připravit tuřínovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a celer na měsíčky, mrkev na tenké plátky, batát na hranolky a tuřín na kostičky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a ovesné vločky, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.
  5. Podáváme s nakrájenou jarní cibulkou.

Praktické

  • Pozor, díky vločkám bude mít polévka tendenci utíkat z hrnce, takže vařte na mírném plameni a když přijde k varu, na chvíli nadzvedněte pokličku, ať nemusíte umývat celý sporák.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zelenina byla dána aktuálním stavem v lednici, ale dovoleno je vše.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Tuhle polévku miluji, dělám jí i bezlepkovou – v zimě s pohankovými a jinak s rýžovými vločkami. Někdy do toho dám třeba i lžíci vařených fazolí a semínka pro kompletní talíř. Když se nakrojí tuřín, krásně voní – jako křen. Díky tomuhle receptu jsem tuřín objevila, dřív jsem ho neznala. Díky.

    • Tak to jsme rády, my ho taky máme v kuchyni až po změně jídelníčku. Ani jsem předtím netušila, jak vypadá 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalátek s koriandrem
Další článekŘebříček na jarním talíři