Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Jarní nádivka

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Uvnitř příjemně vláčná a na povrchu krásně křupavá. Taková je tato zapečená jarní nádivka, do které využijete mladý špenát a můžete přidat i čerstvé jarní bylinky.

Ingredience
  • 260 g vařeného ovsa
  • 260 g vařených fazolí cannellini
  • 60 g mandlí
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 15 g konopných semínek
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • hrst rukoly
  • 110 g baby špenátu
  • 1 polévková lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • čerstvá majoránka
  • strouhanka
  • kůra z 1 bio citrónu

Na podzim mi byla již potřetí diagnostikována borelióza. Cítila jsem se hrozně, trápily mě záněty dutin, byla jsem úp...

Jak připravit zapečenou jarní nádivku

  1. Uvařené fazole cannellini a oves vložte do mísy. Obojí vidličkou nahrubo rozdrťte, nesmí z toho být kaše.
  2. Mandle, konopná semínka a slunečnicová semínka dejte do mixéru a rozmixujte. Smíchejte je v misce společně s ovsem a fazolemi.
  3. Do sekáčku dejte rukolu, čerstvý česnek, majoránku a špenát. Nasekejte a přidejte k ostatnímu do misky.
  4. Nyní přidejte lahůdkové droždí, sůl, pepř, olej, rozinky, nastrouhanou bio citrónovou kůru a muškátový oříšek. Pečlivě promíchejte.
  5. Kokotky (zapékací misky) vytřete olejem a vysypejte strouhankou. Směs napěchujte do misek, dobře přitlačte a pečte v předehřáté troubě na 175°C asi 25 minut. Nebo jakmile povrch zezlátne.
  6. Nyní se můžete rozhodnout, jak servírovat. Horké, jakmile vytáhnete z trouby přímo v kokotkách, nebo počkejte asi deset minut, než nádivka trochu vychladne a vyklopte nádivku na talíř. Já jsem nádivku podávala se salátem, cibulí, kysaným zelím a hořčicí. 

Praktické

  • Kokotky nebo různé zapékací misky jsou velmi praktické i pěkné pro servírování přímo z nich.
  • Můžete péct i v pekáčku.

Obměna

  • Místo špenátu či rukoly jsou velmi vhodné například kopřivy.
  • Rozinky můžete vynechat.
  • Použijte jakékoliv fazole. Používám cannellini, protože jsou hned vařené a měkounké.

Děti

  • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Citrónové tofu nugetky

I když tyto nugetky jsou dobré i bez omáčky, třeba k jinému použití, rozhodně je s omáčkou vyzkoušejte. Rychlé jídlo, které uspokojí milovníky asijské kuch...

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.
10
5

Špenátový porridge

Velmi rychlý a sytý pokrm pro milovníky špenátu. Pokud máte úrodu špenátu, vyzkoušejte tuto netradiční kaši a dejte vědět, jak vám chutnalo.