Jak udělat na dvouplotýnce večeři, ze které bude rodina nadšená, umaže se minimum nádobí a jedním vrzem se připraví i pokrm podle přísných pravidel pro miminkovskou stravu? Jednoduše a rychle.

Základní informacePohankové palačinky s náplní z rýže, zeleniny a cizrnové pomazánky

Markétka miluje palačinky a vůbec vše z mouky. Vařím ji ale bezlepkově a mouku používám jen minimálně. Jenže dnes na výletě viděla děti jíst palačinku a chtěla taky. Navrhla jsem, že je udělám doma a byl klid. Jenže večer při návratu domů si na to vzpomněla a já musela slib splnit. Navzdory tomu, že už bylo pozdě na velké vaření. Navzdory extra vaření pro 9 měsíční Karolínku, jejíž jídelníček se skládá z bezlepkových obilovin a zeleniny, žádná sůl, žádný olej, žádné koření. Navíc vařím na dvouplotýnce, takže to musí být efektivní. Takže jak na to? Jednoduše a docela rychle. Holky mě donutily k další zkratce. Mělo to úspěch, takže si to asi brzy zopakujeme.

 Ingredience

  • Mrkev nastrouhaná na hrubo
  • Pórek na drobno
  • Sůl
  • Olej
  • Pohanková mouka
  • Teplá voda
  • Bílá rýže
  • Cizrnová pomazánka (nebo dochutit dle vlastní fantazie a momentálního stavu v lednici)
  • Na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka

Postup

Dala jsem vařit bílou rýži a po 10 minutách přihodila nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájenou cibuli. Nesolím kvůli Karolínce, jinak bych dala špetku soli. Vařím, až se voda vstřebá a zelenina je měkká, cca 10 minut.

Mezitím ve velké míse smíchám teplou vodu, špetku soli, pohankovou mouku a 3 lžíce oleje a jdu na palačinky. Těsto musí být řídké. Pánvičku vymažu olejem a začínám smažit. Další olej už není třeba, pánev je rozpálená, palačinky dělám tenoučké a křupavé, takže to jde rychle od ruky.

Než udělám dostatek palačinek pro moje hladovce, mám uvařenou zeleninu s rýží. Odeberu porci pro Karolínku a jdu dochutit zbytek pro nás tři. Shodou okolností mi zbyla cizrnová pomazánka ze včerejška (bez zeleniny jen rozmixovaná vařená cizrna s tahini, sojovou omáčkou a umeoctem), takže mám během minuty dochucenou náplň do palačinek. Vmíchám prostě pomazánku do horké zeleniny s rýží, přidám nasekaný pórek a pražená semínka a jdeme večeřet. Na talíř ještě přihodím kvašenou zeleninu a na proužky nakrájenou vodnici a jdeme baštit.

Práce na 20 minut a rodina jásá, že máme palačinky, vzácný to jev. Já jsem spokojená, že jsem dodržela slib a že jsme přitom snědli minimum mouky, protože jsem palačinky pořádně naplnila rýžovo-zeleninovou směsí. Dvě plotýnky opět stačily a ani jsme neumazali moc nádobí.

Děti

Palačinky s náplní v této podobě jsou vhodné pro děti od 2 let.  Budete-li postupovat jako já, tak můžete samozřejmě krmit neosolenou nemaštěnou verzí rýže a zeleniny děti již od 6 měsíců.

Obměna

Nemáte-li po ruce cizrnovou pomazánku, vmíchejte třeba tahini nebo prostě jen přidejte trochu sojové omáčky, případně umeocta.

 

 

 

 

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Už jsem se zkoušela dvakrát. A furt se mi nedaří 🙁 vůbec se to nespojí. Poradíte někdo poměr voda mouka? Bez vajíčka? Zkoušela jsem i jiné recepty a nedaří se mi. Přitom palačinky jsme vždycky milovali, ale to jsem je dělala z lepkové mouka a s vajíčkem. Doma jíme už několik let bezlepkově a vegansky a já furt nemůže přijít na to, co dělám blbě. Děkuju moc.

    • tak to chce jít dělat palačinky s někým, komu jdou a okoukat techniku 🙂 někdo radí dát vodu ledovou a těstíčko nechat odstát, vkládat na hodně rozpálenou pánev apod. Já palačinky dělám málo, první se mi většinou nezdaří, ale pak už to jde, ať dám mouku jakoukoli. Té vody musí být docela dost, těstíčko řídké.

      • v koši přistálo to, co šlo seškrábat a na pánvičku jsem musela použít drátěnku. palačince se to bohužel nepodobalo ani omylem :(. a já se na ně tolik těšila… nemohla byste k receptu přidat poměr vody s moukou? dala bych jim ráda ještě jednu šanci a konečně si pochutnala. děkuju!

  2. Podařilo se a byly výborné:) Dělala jsem je z celozrnné mouky a šlo to…je pravda, že mi ale chvilku trvalo, než jsem přišla na tu top konzistenci. Díky

  3. Včera jsem zkoušela nový recept na pohankové palačinky – pohankové kroupy přes noc namočíme, ráno důkladně rozmixovat na hladké lité těsto. Byla jsem z nich nadšená – vůbec se netrhaly, nepřichytávaly, šly krásně obracet. Holky, myslíte že je v tom nějaký problém, že je to z krup, jako, že by to bylo třeba nedostatečně upravené? Chuťově mi moc chutnaly, a není to z mouky(což v případě pohanky i značně levnější)

    • To zní báječně. Jaký poměr? 1 : 2? Mně přijde, že takto se to blíží zdravé výživě mnohem líp než dělat palačinky z mouky.

      • podle receptu to je 300g krup, 300ml vody, lžička kokosového oleje, trocha soli – vody jsem ale dávala o trochu víc.

  4. Dnes jsem zkousela a taky dost krupavy. Ale chutnalo. Od 2. palacinky bez tuku a nesmi se clovek bat to tam nechat dyl az se z toho nekouri a ona se sama odchlipne. Ja jsem jedla s mrkvovou pomazankou s chilli tofu a mnamka. Na posledni uz nevybyla pomazanka, tak zkusim s marmeladou.

  5. Mám dvě holčiny 4 a 1 rok…O zdravější stravování dětí i sebe se snažím už delší dobu, ale poslední dny nějak nebyl čas…a trochu jsem to zanedbávala. Dcerka chodí 2 dny v týdnu do soukromé školky, kde jim obědy zajišťuje Eurest a musím říct, že z jídelníčku jsem dosti zděšená (dokola knedlíky, sladké nudle, UHO apod…opravdu hrůza!!!) Vaše stránky mi daly novou sílu a inspiraci pro vaření doma:-)
    Dnes jsem dělala váš recept na pohank. palačinky plněné směsí z rýže, mrkve a cukety – a super, starší baštila jak blázen. Dala jsem 500 ml teplé vody, mouku dosypávala dle uvážení a přidala špetku soli a vajíčko…výsledek skvělý. A to cuketu moc nemusí:-D Díky!!!

  6. Dnes jsem je dělala už podruhé a je to opravdu vynikající recept :-). Dokonce i vybíravé děti zvyklé spíše na jinou stravu si pochutnávaly. Co se týká těsta na palačinky, tak mám pár rad. Jednak musí být těsto opravdu řídké, zkoušela jsem vždy udělat pár malinkých palačinek, než jsem byla spokojená s konzistencí. A pak, při prvních pokusech se mi taky trochu trhaly, ale to bylo tím, že jsem měla tendenci kontrolovat, jak už jsou upečené a otáčet je moc brzy. Teď už je víceméně nechám, až se skoro samy odlepí od pánvičky. Přeji všem hodně úspěchů s vařením a holkám děkuji za úžasný recept :-).

  7. Dneska jsem je dělala k obědu, vyšly pěkně, těsto se netrhalo. Jen jsem těstíčko zapomněla trošku osolit:-)
    Měla jsem chuť na sladko, takže byly s jahodami.

    • Tááákže, dneska jsem dělala k večeři, vyšlo to parádně, i s náplní. 20 minut mi to tedy netrvalo, ale to se zlepší:-) Je to mňáááámka. A moje první povedené palačinky!

  8. mně se většinou nepovede 2.várka, pokud nemám úplně suchou a čistou obracečku (vždycky když se mi nalepí těsto, ubrouskem očistím dočista a dosucha). Jinak našetřím pojidlem – pohank.moukou (místo vajíčka) a pokud používám jinou mouku, nechám vždy mouku aspoň 1/2h (lépe 2h) nasáknout (těsto z celozr.mouky vždy nechám aspoň hodinu stát). No a pak záleží na pánvi – mám jednu už trochu poškrábanou (no chci jí vyhodit, ale furt nejsem schopná vybrat novou) a na té nenasmažím jedinou paláču, na palačinkové (ani nejde o typ, spíš o povrch) se mi většinou podaří. Peču tak dlouho, až to má žádoucí barvu.

    • překlep – místo „našetřím“ mělo být „nešetřím“. Ještě doplním – pokud po nasáknutí má těsto jinou než žádoucí konzistenci, ředím vodou nebo vmíchám pohank.mouku

  9. Nejde to, za živýho boha to nejde, a to jsem s palačinkama nikdy problém neměla. Poslední, co mě napadá, je to, že jsem možná neměla použít celozrnnou mouku….

    • Taky mi to nejde, žádný z receptů na palačinky, povedou se tak 2, zbytek hrůza. Peču na keramické pánvi, bez pomazání před každou novou palačinkou se to vůbec nepovede, a i s pomazáním jsou nic moc. Možná mám špatně řídké těsto, nevím, kolik ho tam dát a jak dlouho péct. Většinou je mám vysušené, křupavé.

  10. Prosím kolik mouky a kolik vody? Aspoň cca. Mně nikdy palčinky moc nešly, ani normální… asi jsem nějaký antipalačinkový typ. Ale doma už o ně prosí. A tenhle recept se mi moc líbí.

  11. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrnová paštika
Další článekBrusinky z červené řepy