Základní informace
Markétka miluje palačinky a vůbec vše z mouky. Vařím ji ale bezlepkově a mouku používám jen minimálně. Jenže dnes na výletě viděla děti jíst palačinku a chtěla taky. Navrhla jsem, že je udělám doma a byl klid. Jenže večer při návratu domů si na to vzpomněla a já musela slib splnit. Navzdory tomu, že už bylo pozdě na velké vaření. Navzdory extra vaření pro 9 měsíční Karolínku, jejíž jídelníček se skládá z bezlepkových obilovin a zeleniny, žádná sůl, žádný olej, žádné koření. Navíc vařím na dvouplotýnce, takže to musí být efektivní. Takže jak na to? Jednoduše a docela rychle. Holky mě donutily k další zkratce. Mělo to úspěch, takže si to asi brzy zopakujeme.
Ingredience
- Mrkev nastrouhaná na hrubo
- Pórek na drobno
- Sůl
- Olej
- Pohanková mouka
- Teplá voda
- Bílá rýže
- Cizrnová pomazánka (nebo dochutit dle vlastní fantazie a momentálního stavu v lednici)
- Na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka
Postup
Dala jsem vařit bílou rýži a po 10 minutách přihodila nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájenou cibuli. Nesolím kvůli Karolínce, jinak bych dala špetku soli. Vařím, až se voda vstřebá a zelenina je měkká, cca 10 minut.
Mezitím ve velké míse smíchám teplou vodu, špetku soli, pohankovou mouku a 3 lžíce oleje a jdu na palačinky. Těsto musí být řídké. Pánvičku vymažu olejem a začínám smažit. Další olej už není třeba, pánev je rozpálená, palačinky dělám tenoučké a křupavé, takže to jde rychle od ruky.
Než udělám dostatek palačinek pro moje hladovce, mám uvařenou zeleninu s rýží. Odeberu porci pro Karolínku a jdu dochutit zbytek pro nás tři. Shodou okolností mi zbyla cizrnová pomazánka ze včerejška (bez zeleniny jen rozmixovaná vařená cizrna s tahini, sojovou omáčkou a umeoctem), takže mám během minuty dochucenou náplň do palačinek. Vmíchám prostě pomazánku do horké zeleniny s rýží, přidám nasekaný pórek a pražená semínka a jdeme večeřet. Na talíř ještě přihodím kvašenou zeleninu a na proužky nakrájenou vodnici a jdeme baštit.
Práce na 20 minut a rodina jásá, že máme palačinky, vzácný to jev. Já jsem spokojená, že jsem dodržela slib a že jsme přitom snědli minimum mouky, protože jsem palačinky pořádně naplnila rýžovo-zeleninovou směsí. Dvě plotýnky opět stačily a ani jsme neumazali moc nádobí.
Děti
Palačinky s náplní v této podobě jsou vhodné pro děti od 2 let. Budete-li postupovat jako já, tak můžete samozřejmě krmit neosolenou nemaštěnou verzí rýže a zeleniny děti již od 6 měsíců.
Obměna
Nemáte-li po ruce cizrnovou pomazánku, vmíchejte třeba tahini nebo prostě jen přidejte trochu sojové omáčky, případně umeocta.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Dělala jsem palačinku z hustšího těsta a šlo to. Ale mám palačinkovou pánev.
Už jsem se zkoušela dvakrát. A furt se mi nedaří :-( vůbec se to nespojí. Poradíte někdo poměr voda mouka? Bez vajíčka? Zkoušela jsem i jiné recepty a nedaří se mi. Přitom palačinky jsme vždycky milovali, ale to jsem je dělala z lepkové mouka a s vajíčkem. Doma jíme už několik let bezlepkově a vegansky a já furt nemůže přijít na to, co dělám blbě. Děkuju moc.