Domů > Magazín > Blog

Jedeme k moři – balení do Chorvatska (1.díl)

Můj milý deníčku, vyrážíme k moři a já mám nařízeno být skromná s množstvím jídla, které s sebou povezeme. Roman nechce dávat na střechu box a pojede nás osobákem pět. Jenže já mám z loňska své zkušenosti – na poloostrově byl obchůdek menší než české večerky a v nám žádné luštěniny, z obilovin jen bílá rýže a kukuřice. Tak co s sebou? Oblečení nebo jídlo. Toť dilema.

Základ je jasný

Jako první jsem si dala na stranu všechna zásadní ochucovadla, která bych těžko sháněla. V krabici přistálo miso, sojovka, ume ocet, jablečný ocet. Mám svojí osvědčenou kápezetku, kterou beru pokud možno všude, takže jsem doplnila ještě kuzu a umebošky. Tady nebylo nad čím dumat a byla to celkem malá krabička. Byla jsem spokojená, jak jsem skromná.

Nějak se to nabaluje

Už vím, že v Chorvatsku snadno seženu nějaké to obilí a luštěniny, stejně jako zeleninu a ovoce. Pokud tedy nebudeme zase někde mimo civilizaci jako vloni, kde jediná luštěnina na celém poloostrově byla poslední plechovka cizrny. Takže si s sebou vezmu jen takové věci na zpestření, které by nemusely být k sehnání a které případně nutričně doplní bílou rýži a kukuřičnou krupici, které tam seženu úplně všude. Do tašky jsem naházela malé sáčky s quinoou, amarantem, lněné, slunečnicové, dýňové, konopné a sezamové semínko. Byla jsem celkem spokojená se svou potravinovou úsporností a nadhledem zkušené kuchařky. Do momentu než přijel kurýr s nákupem. Vybalovala jsem právě došlé krabice a převalovala v ruce každý jeden pytel (kupuji většinou 3 až 5 kg balení), že bych si trochu odsypala toho a trochu tamtoho…A tak postupně v tašce přistály dva druhy kuskusu, další druh quinoi, něco rýže, něco kernotta, dva druhy čočky, fazole,… Samozřejmě jsem už předtím ze špajzu vybrala různé menší zbytky obilí a luštěnin, co se tak akorát hodilo je bez přesýpání vzít s sebou. Najednou z toho byla pěkná hromada. Vyfotila jsem si ji (viz foto vlevo) a poslala Evě (kterou znáte pod přezdívkou Ajka), která pojede s námi. “Tak to toho není zas tak moc,” napsala obratem, když jsem jí poslala fotku s poznámkou, že jsem to asi přehnala. Roman byl opačného názoru: “To chceš všechno táhnout s sebou!?” “To je tak půlka,” odpověděla jsem opatrně.”V lednici je ještě zelenina, tofu, tempeh, seitan, natto a svačina na cestu, které chci vzít s sebou. “No tak to asi budeme ten box potřebovat,” pravil můj muž ne zrovna nadšeně a já propadla pocitu, že jsem to přeci jen přehnala. Vrátila jsem do špajzu pár balíčků a přemýšlela, kolik toho asi může být v té lednici.

 

Kuchyňská výbava

Když už jsem měla v krabici nůž a v tašce prkýnko a škrabku, došlo mi, že budeme dvě a že jedno prkýnko a jeden nůž nebudou stačit. Dala jsem na dno tašky dvě prkýnka a říkala si, že se Roman bude divit, až ji zvedne. S láskou jsem lupla okem po svém polévkovém smaltovaném hrnci. To by asi neprošlo, tahat s sebou ještě hrnce, pomyslela jsem si. Ale myšlenka na vlastní smaltované hrnce a pohodlné vaření v nich mi nedala spát. Tolikrát už jsem na cestách lamentovala nad šílenými hrnci v apartmánech. Všechno tenký nerez, křivá dna, obilí spálené, člověk od toho nemůže na krok, natož na pláž…

Druhý den jsem vyházela pár balíčků obilí, dala na dno hrnec a obilí do něj. Bezva! Že mě to nenapadlo dřív! Nejdřív jsem zabalila menší hrnec na polévku, do večera jsem stejným způsobem zabalila i velký na zeleninu nebo obilí. Rozhlížela jsem se po kuchyni. Padlo mi oko na papiňák (jak se nám hodil s Helčou na první společné dovolené!), na pánvičku (ty jsou v apartmánech taky na nic), pak jsem se rozhodla jít radši spát.

S hrůzou jsem si uvědomila, že už dva dny balím jídlo, ale vůbec ne oblečení a případnou výbavu k moři. Překvapilo mě, jak rychle jsem sobě i dětem sbalila oblečení a boty. Hotovo, můžu jít spát.

Vejdeme se?

Ráno moudřejší večera. Uvidíme, zda se vejdeme do auta, až nabalím svačiny a termosky s jídlem na cestu. Vyrážíme ráno a je mi jasné, že dojedeme pozdě večer. Potřebujeme tedy s sebou svačinu, oběd i večeři. To bude přinejmenším další jedna velká taška. Kdyžtak budu vyhazovat sáčky s obilím, kdyby se kufr s oblečením a taška se svačinou nevešely.

 

 

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Blog
klub
12

Ukázkový jídelníček při osteoporóze a nedostatku vápníku

Týdenní zdravý jídelníček zaměřený na léčbu (i prevenci) osteoporózy a nedostatku vápníku v těle. Jídelníček je sestavený z rostlinných pokrmů a celistvých...