Větu, že nic se nemá přehánět a jíst se má všechno, už jsem slyšela opravdu hodněkrát. A nejvíce na obhajobu běžného, hlavně českého způsobu stravování. A já mohu jen podotknut, že s ní naprosto souhlasím. Jíst se má všechno, ale tím myslím opravdu všechno, co nám příroda nabízí. 

Co jí běžná česká rodina

Když se zamyslím nad tím, co se jí v běžné české rodině, vychází mi z toho docela fádní monodieta složená převážně z pečené vymílané (bílé) pšeničné mouky (chleba, rohlíky, koláče…), mléčných výrobků (jogurty, máslo, tvarohy, mléko, sýry, pribiňáčky apod.), masa a uzenin, tuku, vajec, dále z brambor, cukru (sladkosti, sušenky, zákusky…), kávy a alkoholu.

Možná se bráníte, že jíte pestře a každý den máte jiné jídlo. Ano, pohledově a chuťově máte, jen se skládá stále ze stejných surovin, které našemu zdraví zrovna neprospívají. Jednou snídáte koláč (pšeničná bílá mouka, cukr, tuk, vejce), k obědu jíte kuřecí na paprice s knedlíkem (maso, smetana = mléčný výrobek, bílá pšeničná  mouka a vejce ve formě knedlíků) a k večeři rohlík s lučinou a se šunkou (bílá pšeničná mouka, lučina = mléčný výrobek, uzenina). Druhý den snídáte chléb se sýrem (bílá pšeničná mouka, máslo, sýr = mléčný výrobek), k obědu pečený králík s bramborem (maso, brambory) a k večeři zapečené šunkofleky (těstoviny=bílá pšeničná mouka, uzenina, vejce, sýr). A takhle stále dokola. Jídlo se liší  jen chutí a různým složením stále stejných surovin.

Ti, co se snaží poslouchat rady výživových odborníků, obvykle přidají celozrnné pečivo, které si tento název ani nezaslouží, protože se jedná stále o tutéž bílou vymílanou pšeničnou mouku, která je jen obohacena přidáním otrub, někdy i semínek a obarvena karamelem. Když už přidají zeleninu, volí často ne právě vhodná rajčata, papriky anebo jedí velké mísy zeleninových salátů, které naše tělo nedokáže kvalitně strávit a zpracovat.  Z ovoce nejčastěji to tropické.

Co koupíte v supermarketu

Když se rozhlédnu v supermarketu, nestačím se divit, kolik existuje druhů zboží. Co je druhů nápojů, sýrů, jogurtů, nebo třeba jen sušenek.  Všude se táhnou regály přecpané různobarevnými obaly a člověk snadno podlehne dojmu, že trh je pestrý a rozmanitý. Opak je ale pravdou, stačí si přečíst složení výrobků a zjistíte, že se stále opakují stejné jednotlivé složky, jen v jiných poměrech. Pšeničná mouka, cukr, tuk, odtučněné mléko… a pár různých éček a konzervantů neznámých názvů. Rozmanitost je dána jen  různým zpracováním a druhy obalů, ve kterých je v podstatě stále to samé.

Naše strava se poslední dobou opravdu stává devitalizovanou. Živiny, které nutně potřebujeme k regeneraci organismu v naprosté většině chybí a my žijeme v iluzi, že když si koupíme tu nejkvalitnější šunku a celozrnný chléb a přikousneme si k tomu rajče ze skleníku, děláme pro své zdraví dost.

Po letech, někdy až po desetiletích této mono diety se divíme, že jsme často nemocní, máme zvýšený tlak a cholesterol, trápí nás civilizační nemoci, umíráme předčasně na infarkty, rakoviny a jiné nemoci. Přitom naše zdraví je jen v našich rukou. To nejvíce, co můžeme ovlivnit a hned teď, je to, co běžně a každodenně jíme.

Jím to, na co mám chuť, tělo si řekne, co potřebuje

Toto platilo a platí doposud pouze tehdy, když člověk skutečně jí, co má a co potřebuje. Pak si organismus opravdu řekne. Ale v současné době, při běžném způsobu stravování tato teorie opravdu neplatí. Běžný člověk se s naprostou většinou zdravých a prospěšných potravin prakticky nesetká a tak se ve svém výběru pohybuje v extrémech, mezi sladkým a slaným, mezi uzeninou a zmrzlinou, nebo alkoholem. Navíc potravinové společnosti se předhánějí v chuťových, převážně chemicky dosazených chutích u svých výrobků, vymýšlejí stále větší a silnější chuťové variace a často používají umělá a chemická dochucovadla. To vede k tomu, že chuťové pohárky jsou zanesené a na jemné chutě zdravých potravin už nereagují. Pak není divu, že nám zdravé potraviny nechutnají a nemáme pak ani šanci na ně přirozeně dostat chuť. Ale stačí vydržet pár dní, omezit solení a slazení, chuť se pročistí a člověk se nestačí divit, jaké pole nových jemných chutí se mu pak otevře.

S tímto mám vlastní bohatou zkušenost. Do zeleniny a obilovin jsem se z počátku musela nutit, hlavně do ranní kaše místo chleba s máslem. Stačilo mi 14 dní a bez kaše a ranní polévky už si nedokáži představit snídani. Chuť na chleba prostě zmizela.

Co tedy máme jíst abychom jedli opravdu všechno

Nejvíce by ve stravě měly být zastoupeny celozrnné obiloviny, jako je celozrnná rýže, kukuřice, žito, bezpluchý oves, pohanka, jáhly, amarant,  kroupy… Obiloviny by měly tvořit minimálně půlku našeho jídelníčku, ale pozor, chleba, ani celozrnný, se mezi ně nepočítá, možná občas pravý z žitného kvásku. Obiloviny obsahují celou řadu zdraví prospěšných minerálů a vitamínů.

Dále je nutné jíst denně tepelně upravenou zeleninu, na jaře a v létě také trochu syrové. V zimě naopak přidat dušenou, pečenou a občas i smaženou. Zelenina je zázrak, obsahuje spousty minerálních látek, vitamínů, enzymů, zásobuje nás potřebnou vlákninou. A to nejdůležitější pro naše zdraví,  je zásadotvorná a tudíž nenahraditelná pro udržení našeho vnitřního pH prostředí.

A třetí velmi důležitá složka naší stravy jsou luštěniny v nejrůznějších formách úpravy. Luštěniny nám přinášejí tolik potřebné bílkoviny, přesněji řečeno aminokyseliny, jako základní stavební kameny bílkovin. Luštěniny mohou být i různé výrobky ze sóji, jako je tofu, tempeh, natto.

Pravda je, že luštěniny neobsahují úplně všechny esenciální (tělo si je nedokáže samo vyrobit) aminokyseliny, ale ty ostatní se nacházejí v obilovinách. Proto je nezbytné, aby se na talíři alespoň jednou denně byly  jak luštěniny, tak obiloviny. Tak vznikne kompletní bílkovina. Protože tělo si neumí esenciální kyseliny skladovat do zásoby, je nutné, abychom obě složky přijímali současně, na jednom talíři. Tepelně upravená zelenina je na kompletním talíři samozřejmostí.

A co ostatní potraviny? Maso, mléko, cukr, bílá mouka, alkohol, maso, uzeniny,brambory, tropické ovoce? Nejsou to spíše otraviny?

Tyto, denně a v nadbytku používané potraviny je v zájmu našeho zdraví co nejvíce omezit a nejlépe časem úplně vyloučit. Alespoň některé z nich. Postupně chystáme články o mýtech v našem stravování, zatím jsme stihly zpracovat jen článek o bramborách. Není nutné se vším přestat úplně a hned, ale rozhodně je nepovažovat za součást každodenního jídelníčku. Když maso, dejte si kvalitní 1x týdně třeba v neděli, tělo bude mít týden na to, aby se zbavilo všech škodlivin.

Nevydržíte bez sýra? Dejte si ho trochu občas se skleničkou kvalitního vína a vychutnejte si ho, ale hlavně ho nejezte denně. Uvidíte, že až u vás převládnou zdravé potraviny, časem vás chuť na tyto otraviny přejde, to vám garantuji.

Takže jíst všechno, znamená jíst také různé druhy obilovin, luštěnin, semínek a oříšků, sezónní zeleninu a ovoce. A když jíte takhle, sem tam kousek masa, sýru, nebo malé sladké mlsnutí vám ublíží jen minimálně.

Neuvěřitelných 64 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jeste jen par slov k Vasemu clanku.. Opravdu krasne a vystizne napsano! Kdyz si ted uvedomim, jak jsem kdysi zila v tom, buhvi jak pestrou stravu nejim.. a ted z tohoto Vaseho “jineho” pohledu mi vlastne doslo, ze jsem porad jedla to same jen v drobnych obmenach.. Je smutne, ze se o tom tak malo pise a vi, nebo resp., ze vam to nikdo takhle pekne nevysvetli. Myslim, ze by to spoustu lidi primelo alespon k zamysleni…

    • Děkujeme, je to už starší článek, možná by stálo za to ho znovu pověsit na hlavní stránku.

      • To urcite Heli!!! Myslim, ze by to spouste lidem znovu pomohlo…. Ono jen se nad tim zamyslet uz je velky krok kupredu….

  2. Taaakze, mila Helenko a Evicko, abych to shrnula.. bydlim na druhem konci sveta, mam casto problem sehnat veskere potrebne ingredience pro Vase vareni, objednavam na internetu jak diva a je to jedno velke dobrodruzstvi 🙂 Dnes jsem mela k snidani „miso“ polevku s rasou Wakame bez „misa“ 😀 A byla NESKUTECNE dobra! 😀 Na „miso“ stale cekam…snad prijde brzy. Vite, uprimne..tentokrat OPRAVDU lituji, ze nezijii v Cechach…mate tam TOLIK dostupnych a cenove prijatelnych ingredienci..o tom by se nam tu mohlo JENOM ZDAT. Objednavam valnou vetsinu z internetu. Doprava casto stoji vic, nez samotny produkt, ale nevzdavam se 🙂 Zacala jsem s Vami jist jinak pred par mesici a… nechci slyset O NIKOM, kdo tvrdi opak!!! Citim se SKVELE!!!! Obdivuji Vas, jak dokazete celit nekterym nelichotivym prispevkum. Ja uz bych to asi davno zabalila! Mam rada, kdyz lide argumentuji PO TOM, co to zkusi – NE PRED TIM… Myslim, ze KAZDY, kdo to zkusi, se MUSI presvedcit sam, ze to proste FUNGUJE! 🙂 Nikdy jsem netrpela nadvahou, i presto jsem si objednala Vas kurz Hubneme do plavek. Ne proto, abych zhubla, ale proto, abych ziskala novou inspiraci a citila se lip. Ne, ze bych se dosud citila spatne, jen me prepadla trosku vetsi unava.. ale jak se citim ted, po par mesicich Vasi stravy, je nepopsatelne. Mnohem vice energie, mnohem lepsi traveni, mnohem lehci pocit..na tele..i na dusi 🙂 Vsechny Vase recepty hltam..a to DOSLOVA! 🙂 … at uz mam vsechny ingredience ci nemam. Nahrazuji cim se da..a ono to proste i pres to vsechno FUNGUJE!!! ? Nemame tu celer (korenovy), jen rapikaty, nemame kedlubny, nemame seitan ani rostlinne smetany.. ume ocet jsem po dlouhem hledani nakonec na internetu objevila, ale dalo to zabrat 😉 Neco najdu na internetu a da se poslat, neco vsak – i presto, ze najdu, neni povoleno sem poslat. Nicmene stale to nevzdavam. Ten fajn pocit za to proste stoji! 🙂 Nebudete mi verit, ale i moje mala dcerka je po Vasi strave jak diva. Rostou ji zoubky, pozde a vsechny najednou. Valcim s ni s jidlem dobrych par mesicu. Uz od prvnich mesicu zivota znala pohanku, jahly, amarant.. ale popravde, snad az teprve ted tomu OPRAVDU prichazi na chut ? Nemam co vic dodat. Zachranili jste nas a za to Vam patri nas OBROVSKY DIK a VELKE UZNANI!! Opatrujte se nam a prejeme hodne sil do dalsich souboju s temi, kteri ZATIM nevedi 😉 (Podekovani patri celemu Vasemu tymu – vcetne Vaseho manzela, Evi, s takovou ochotou, se kterou mi uz nekolikrat pri mem technickem tapani pomohl, jsem se uz dlouho nesetkala – DEKUJI! 🙂 )

  3. Taaakze, mila Helenko a Evicko, abych to shrnula…. bydlim na druhem konci sveta, mam dost velky problem sehnat veskere potrebne ingredience pro Vase vareni, objednavam na internetu jak diva a nevzdavam se. Dnes jsem mela k snidani “miso” polevku s rasou Wakame bez “misa” 😉 A byla NESKUTECNE dobra! 🙂 Na “miso” stale cekam…snad se eBay zasnazi a prijde to brzy. Vite, uprimne..tentokrat OPRAVDU lituji, ze nezijii v Cechach…mate tam TOLIK dostupnych (a lacinych) ingredienci..o tom by se nam tu mohlo JENOM ZDAT. Objednavam valnou vetsinu z internetu s 2-3 nasobne drahou dopravou. Je to docela mazec, ale nevzdavam se 😉 Zacala jsem s Vami jist pred par tydny a…nechci slyset O NIKOM, kdo tvrdi opak!!! Citim se SKVELE!!!! Obdivuji Vas, jak dokazete celit vsem tem ne zrovna lichotivym prispevkum. Ja uz bych to davno zabalila! Mam rada, kdyz lide argumentuji PO TOM, co to zkusi – NE PRED TIM!!! Myslim, ze KAZDY, kdo to zkusi, se MUSI presvedcit sam, ze to proste FUNGUJE! Nikdy jsem netrpela nadvahou, i presto jsem si objednala Vas kurz Hubneme do plavek. Ne proto, abych zhubla, ale proto, abych ziskala novou inspiraci a citila se lip. Ne, ze bych se dosud citila spatne, jen me prepadla trosku vetsi unava..ale jak se citim ted, po par tydnech Vasi stravy, je nepopsatelne. Mnohem vice energie, mnohem lepsi traveni, mnohem lehci pocit..na tele..i na dusi 😉 Vsechny Vase recepty hltam..a to DOSLOVA! … at uz mam vsechny ingredience ci nemam. Nahrazuji cim se da..a ono to proste i pres to vsechno FUNGUJE!!! 🙂 Nemame tu celer (korenovy), jen rapikaty, nemame kedlubny, nemame seitan ani rostlinne smetany..ume ocet ani nemluvim. Neco najdu na internetu a da se poslat, neco vsak – i presto, ze najdu, neni povoleno sem poslat. Nicmene…stale to nevzdavam 😉 Nebudete mi verit, ale i moje 19-ti mesicni dcerka je po Vasi strave jak diva. Rostou ji zoubky, pozde a vsechny najednou. Valcim s ni s jidlem dobrych par mesicu. Uz od narozeni znala pohanku, jahly, amarant, ale popravde snad az ted tomu OPRAVDU prisla na chut! 🙂 Nemam co vic dodat. Zachranili jste nas a za to Vam patri nas OBROVSKY DIK!! Opatrujte se a hodne sil do dalsich souboju s temi, kteri ZATIM nevedi 😉 S pozdravem a VELKYM UZNANIM! Jana

    • Drahá Jano, četla jsem váš komentář manželovi před minutou nahlas, protože mě dostal a nesmírně potěšil. Tyhle zprávy jsou přesně to, proč jsme se do stránek postily před pár lety s takovou vervou. Když jsme samy zažily takovou proměnu jako vy, měly jsme potřebu se o to podělit. Přišlo nám to najednou tak jasné, tak logické, tak snadné. A stejně jako vy si myslíme, že kdo to zkusí, pochopí a pocítí výsledky. Těch pár brblalů, co se občas najdou, bohatě překryje radost ze spřízněných duší jako jste vy, kteří jsou ochotni svoji radost poslat zpátky formou emailu nebo komentáře. My z toho pak žijeme, voláme si to, dojímáme se nad tím a usínáme s blaženým pocitem, že za devatero horami a devatero řekami až v daleké Tasmanii je báječná Jana, která navzdory těžko získatelným surovinám se snaží, chutná jí to, cítí se líp a holčička jí skvěle baští. To je prostě něco! Mimochodem, všechno bych oželela, ale miso pastu a zejména umeocet bych opouštěla skutečně s těžkým srdcem 🙂 Můžeme vám to poslat balíčkem z ČR??? Moc děkujeme za vaše slova, srdíčko se zahřálo při čtení vašich řádků, ale největší zásluhu máte vy, že jste do toho šla a přes nákupní prekerie začala vařit jinak. Budeme rády za další zprávy ze zámoří!

    • Prominte, nemyslela jsem to tak, ze Vam pisi lide pouze nelichotive, ba naopak! Myslim, ze mate tolik priznivcu, ze by Vam mohl leckdo zavidet. Myslela jsem to tak, ze to jiste neni lehke celit tem, kteri vetsinou moc nevedi o cem mluvi a casto komentuji ne zrovna vybiravym zpusobem. Urcite to chtelo cas naucit se to hazet za hlavu. Preji Vam hodne stesti a MOC Vam drzim palce! 🙂 (jinak..moc krasne a vystizne napsany clanek! 😉 )

      • Mnohokrat Vam dekuji, Evi, za Vase krasna slova 🙂 Take MOC!! zahralo 🙂 🙂 Jste naprosto neskutecni…vy byste mi jeste poslali balicek pri tom Vasem jiste obrovskem shonu!!! Strane ocenuji!!!! 🙂 Ale ne, nebojte, miso pasta uz je na ceste…kazdym dnem uz by tu mela byt 😉 To ja jen nedockave musela zkusit vyvar i bez ni.. protoze mi to proste nedalo 🙂 ..a nakonec verte-neverte, i ume ocet uz jsem nasla, snad je to ten Vas spravny 😉 To vite, jeste vzdy najit ten spravny nazev v anglictine..je to cele jedno velke dobrodruzstvi, ale hrozne me to bavi! 🙂 …a navic pri te spouste energie ted…tak aspon ji mam do ceho vkladat 😀 Opatrujte se.. zdravim cely Vas tym..a jeste jednou MOC DEKUJI!!! 🙂

        • Jasně, že poslaly! Žádná spřízněná duše nemůže strádat bez kvalitních surovin byť by to bylo na druhém konci světa! 🙂 Já si bez miso pasty a umeocta už neumím vaření skoro představit. Teda šlo by to, ale nechci 🙂 Umeocet je snadno identifikovatelný – je to velmi slaná a velmi kyselá růžová voda 🙂 Ani to není ocet, spíš výluh z umeboši švestiček. TAk se držte a kdyb něco nedorazilo, dejte vědět, uděláme záchranou misi s balíčkem humanitární pomoci z ČR 🙂

          • Evo, jak jsem četla Váš příspěvek o umeoctu a misu, tak jsem si říkala, že Vám zkusím napsat o radu. Jím jinak přes dva roky a pořád jsem měla problémy s pletí, zkusila jsem vysadit lepek a nic se nedělo. Udělala jsem si tedy test na intoleranci potravin a vyšly mi kromě vejce, což vůbec nevadí, také mandle a hlavně luštěniny a kvásek (kam patří i miso, tamari a vše kvašené), což mi dost nabouralo jídelníček. Máte s podobnou intolerancí zkušenost? Moc děkuji!

      • Moc děkujeme, Jani. Někdy je to legrace, někdy smutné, co lidé píšou, protože buď nemají informace nebo jsou úplně vyděšní apod. Nás to ohromně baví a tolik bychom chtěly, aby všichni měli možnost pochopit….Takže házíme za hlavu co je potřeba zahodit, někdy si telefonujeme:”Už jsi četla ten a ten komentář? To je co?!” Někdy se pobavíme a někdy dojmeme, jako když píšete vy. Na blbosti nereagujeme, pokud nemáme pocit, že je tam jiskřička naděje, pak i tak odpovíme 🙂

        • Draha Evi, moc diky za Vase mile a vycerpavajici odpovedi.. 🙂 Prominte, ze pisi vsude mekka “i” po L, ale pocitam do Vaseho tymu i Vaseho manzela.. 🙂 Myslim, ze to byl prave on, kdo se mnou resil muj e-mailovy dotaz, zda je mozne zaplatit Vase clenstvi i ze zahranici. Takze VELKY DIK patri i jemu! 😉 Jinak Umeocet v Aj nazyvaji “Clearspring Ume Plum Seasoning Organic”. Chvili mi trvalo se k tomuto nazvu pres ruzne internetove clanky (o tom, z ceho se vyrabi apod.) prokousat. Porad jsem hledala ume vinegar – doslovny preklad pro ume ocet, ale to moc nefungovalo 😉 Hned, jak dorazi, prozkoumam jeho barvu, chut i konzistenci a dam vedet 😀 😉 Mejte se moc krasne! A dekuji! 🙂 (Vasi nabizene humanitarni pomoci si nesmirne vazim…!!)

          • Díky za zprávu, JAni! Můj muž je naprosto nezbytná součást týmu 🙂 Bez něj by nebyl web ani nic na něm, protože mi bychom to s Helčou technicky nevymyslely a v praxi nezaplatily. On to pro nás dělá z lásky :_) A díy za ten ume ocet, já to moc ráda poradím dalším ženským, co to nemohou v zahraničí najít! Místo humanitární pomoci budeme posílat mejlíky se správnými názvy :-))

    • Jani, kde zijete? Podle vaseho popisu je to v Australii? Ja byla v lednu v Mornington ve Victoria (Melbourne penninsula) a byli tam zasobeni uzasne, dokonce miso se dalo sehnat v obycejnem supermarketu! Krome toho tam byly nejmene dva obchody se zdravou vyzivou jen v Mornington, a dalsi samozrejme v Melbourne. A jeste paleo cafe v Mornington a k tomu cukrarna s bezcukrovymi zakusky. Mohla jsem jim jen zavidet

    • Poked mluvite o Australii/Tasmanii:

      Miso maji normalne v Coles: http://shop.coles.com.au/online/national/hikari-paste-miso-white
      Ume ocet online: http://www.kombuwholefoods.com.au/buy/spiral-plum-umeboshi-vinegar/XX428
      Lepkova mouka na vyrobu seitanu: https://www.organicbuyersgroup.com.au/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=999
      Smetanu jsem nasla jen kokosovou: http://www.goodness.com.au/Organic-Coconut-Cream-400g.html#.V-HkbBArJ2Q
      Kdyz jsem na Coles websitu hledala “coconut cream”, vyjelo mi toho spousta
      Celer (i kdyz teda trosku drahy): http://shop.coles.com.au/online/national/celeriac-fresh a https://www.woolworths.com.au/shop/browse/fruit-veg/fresh-veg?name=celeriac-fresh&productId=135797
      Kedlubna: http://shop.coles.com.au/online/mobile/national/hatters-kohlrabi—green-bunch

      Kedlubu bezne nahrazuju turinem/vodnici, nebot ani v Anglii neni moc bezna.
      A tohle jedeni by nemelo byt o tom, ze kdekoliv na svete budu jist presne jako nekdo na opacnem konci sveta. Idealne by se melo jist to, co vyrostlo lokalne a prirozene, v sezone, a je tedy levne, protoze toho je plno.

      Jinak jsem v Australii spis byla zklamana chuti zeleniny, coz ale mohlo byt tim, ze jsem ji kupovala specificky jenom z Coles (byla jsem tam jen dva tydny tak zas tolik jsem toho nevyzkousela a nakupovala jsem spolecne s pritelovou rodinou. Byt sama, tak si to delam jinak – treba na trhu). Farmarske trhy a faremni obchody by mohly mit mene obvykle zeleniny.

  4. Dobré odpoledne,
    v rámci své již půlroční snahy změnit své stravovací návyky jsem nedávno narazila na Vaše stránky. Již jsem přečetla mnoho knih a pročetla mnoho článků na internetu a ledasco vyzkoušela. Postupně jsem se propracovala téměř k veganství, zjistila jsem, že na mé kožní problémy není třeba vyloučit živočišné tuky úplně, ale rapidně omezit. Úplně jsem přestala konzumovat maso (k čemuž mě vedly spíše důvody ekologické a etické – zacházení se zvířaty na jatkách). Vaše složení jídelníčku mi přijde celkem logické, ale dvě věci mi vrtají hlavou.
    1. Vitamín B12. Ani já se svou omezenou spotřebou vajec a sýrů nejsem schopna pokrýt doporučenou denní dávku. Jak získáváte tento vitamín živočišného původu Vy? Přestože to mnohé články a také Česká vegetariánská společnost popírají, jsem ochotná připustit, že v průběhu fermentace sóji možná nějaký vzniká. Ovšem ani tento zdroj by nebyl dostatečný.
    2. Druhou věcí je značně snížený podíl syrových potravin (tím nemyslím jen ovoce a zeleninu, ale i mandle, semínka, obiloviny). V dokumentu Na jídle záleží proběhla informace, že stravu skládající se převážně z tepelně upravených surovin vnímá tělo jako patogen. Nemyslím si, že je to až tak žhavé, ale přeci jen i já sama se cítím lépe, když mám denně čerstvé ovoce/zeleninu a nepražím vše, na co přijdu (mandle, semínka).
    Předem děkuji za odpověď.

    • Markét, sice nejsem kovaná v makrobiotice, ale už nějaký ten rok jsme s manželem vegani a Vašemu postřehu ohledně B12 naprosto rozumím. Nejsem fanda doplňků a léků vůbec, ale čistě veganská strava (ať už je MB, nebo běžná) není podle mého názoru naprosto přirozená (i Helča nebo Eva někde poznamenaly, že mléko bylo ve stravě našich předků jednou do roka, když bylo na jaře telátko, a maso velmi výjimečně a svátečně taky a vzhledem, k tomu, že na dodání B12 do těla stačí velmi malé dávky v potravině, kde se vyskytuje, tak tohle to určitě pokrylo). Protože my jsme vegani z etických důvodů a nechceme živ. potraviny jíst vůbec, tak bereme občas B12 v tabletce. Tohle mám z více zdrojů, taky mi trvalo, než jsem uznala potřebu B12 doplňovat i při vyvážené stravě. Fermentací, např. v tempehu, vzniká pouze ANALOG vitamínu B12, a to svůj účel nesplní.
      Syrová strava mně osobně dělá dobře na těle i na duchu, ale osobně se přikláním k postupnému přechodu na sezónnost, tj. v létě více, v zimě málo syrového. Přeci jen si ale také myslím, že ohledně semínej a ořechů je lépe je namočit a jíst nebo připravovat syrové, když je v nich probuzen život a enzymy, než je pražit a vysušovat (při namáčení vždy vypijí vodu, takže jsou i tak samy o sobě vysušující, natož ještě vysušené na pánvi). Je to ale jen můj názor a pak tu samozřejmě vzniká otázka, jestli to vysoušení nemá třeba ještě jiný účel, např. z hlediska mikrobů nebo plísní, které se často v semínkách a ořeších vyskytují… Ale nevím, osobně preferuji máčené a nepražené, např. u mandlí mi to chuťově mnohem víc konvenuje, když jsou připraveny namočením, spařeny, oloupány a pak třeba snězeny v pudinku atd. 🙂

  5. Chtela bych se zeptat na Vas nazor ohledne potravinovych doplnku. Zda jsou pri makrobiotickem pristupu ke stravovani potreba? Dekuji za odpoved.

    • Předpokládám, že myslíte vitamíny a minerály z lékárny a obchodu. Dřív, když jsem ještě nejedla jinak, jsem si je také kupovala a zabíraly mi skoro celou skříňku v kuchyni. Ať jsem je jedla, nebo nejedla, necítila jsem žádnou změnu, nemocná jsem byla stejně často, příval energie se nekonal. Teď, kdy skoro 3 rok jím jinak potravinové doplňky nejím. Ze začátku, jsem sem tam něco přizobla, ale jen z důvodu, že mi bylo mojí sbírku líto vyhodit. Logicky si myslím, že pokud jím plnohodnotné potraviny plné minerálů a vitamínů, je naprosto zbytečné potravinové doplňky užívat. Dneska, když studuji knížky o energiích a čínské medicíně, si myslím, že mohou i škodit.

    • Já se přidám se svojí zkušeností. Dlabala jsem drahé a snad přírodní doplňky roky. Stálo mě to dost tisíc ročně, ale pomáhalo to, abych nebyla pořád nastydlá. Nicméně trvalé zdraví a tu energii, co mám teď, to mi nedalo nikdy nic. Když jsem takhle jinak jedla asi rok, otevřela jsem svoji skříňku s kořením, jejíž 2/3 zabíraly vitamíny apod., a zjistila, že je vůbec nejím! Že jsem na ně zcela zapomněla. Další rok jsem je tedy schovávala pro případ nějaké nemoci či nachlazení. Ale nedošlo na ně. Ne že by na mě či rodinu něco občas nevystrčilo růžky, ale naučili jsme se to řešit jídlem, obklady, vývary, čajem z lotosu apod. Na vitamíny zas nedošlo. Po dvou letech jsem tedy část rozdala a zbytek vyházela. Škoda peněz…. 🙂

      • Helco, Evo, dekuji Vam obema za nazor. 🙂 To me privadi na myslenku, ze svymi, zatim neotevrenymi, potravinovymi doplnky (napr. Omega rybi tuk, Lecithin, Spirulina, Hliva ustricna) bych mohla podelit zbytek rodiny na Vanoce. 😉 Stale ale jeste vaham nad Lepicolem, ktery mi “reguluje” spravne zazivani. Verim ale, ze casem jej budu moci take omezit.

        • Výborný nápad, Jani 🙂 A to zažívání, to se určitě spraví, tahle strava je vyložené lék!

    • kvašená je speciální, tu v zimě naopak opravdu potřebujeme kvůli enzymům a vitamínům, kterých je plná, chce to lžičku denně

  6. …souznění v těle i na duši se vším a všema tady…holky, jen prosím jednu věc. Teď je zima, mám poslední zásoby cukin,dýně,cibule,mrkve atd… čerstvou zeleninu na oblohu nemám – kupujete teď na zdobení něco? jakou čerstvou dáváte na talíř v tuto chvíli, jestli dáváte? – tápám jestli zajet do supermarketu koupit papriku, či nějaký salát, ale zdráhám se.
    A ještě jedna prosba. písněte prosím, co máte v plánu během svátečních dní resp. štědrý den ala menu – recepty není zapotřebí, spíš jen pro inspiraci.
    děkuji, děkuji, děkuji a mnoho zdraví a pohody všem.

    • Drahá souznějící Míšo, vůbec se není třeba honit za syrovou zeleninou. V zimě ji v podstatě nepotřebujeme. Slouží nám spíše jako občerstvující a dekorující prvek na talíři. Osobně jsem ráda, když třeba k pečenému či smaženému jídlu nějaký ten kousek zeleně je. Přijde mi to pak vyvážené. Není však třeba shánět papriky. Stačí nastrouhat kousek mrkve, nakrájet nějakou ředkev, přidat list zelí či salátu. Určitě je dobré používat i v zimě čerstvé bylinky, které lze vypěstovat ze semínek na vatě apod. Ale stačí opravdu trošku. Já osobně budu na Vánoce zase dělat teplý zeleninový salát, napodobeninu bramborového, jen místo brambor bude tuřín nebo polenta, místo vejce dýně a místo majonézy tofunéza. K tomu nějaký ten tempeh, pečená zelenina,…prostě po našem 🙂

      • děkuji Evo, já jen že všude i v knížce, i nově na DVD paní Strnadelová s panem Zerzánem říkají, že všechno má být zastoupeno celoročně a na krásných fotkách jídel i na videu jsem viděla natě, salát, čínské zelí…to teď nemám, když pominu hypermarkety kde mají vše :-D…když písnete konkrétní bylinky, hnedle si je pořídím. pažitka mi doma v květináči moc nejede, je tenká, slabá…a pak ještě mám vojtěšku alfa alfa a řeřichu. Máte na mysli ještě jinou? a děkuji i za tip vánočního menu,je dost inspirativní a dostačující. díky díky

    • Lilek patří do stejné kategorie jako brambory, takže občas a trošku, cuketu můžete neomezeně, je výborná, byli jsme na ní celé léto, dokud rostla.

    • Chodí nám neuvěřitelné množství dotazů a mailů, tak musím jen stručně. Rajčata a papriky v podstatě to samé, co brambory, také obsahují toxický jed solanin, v malém množství jako ozdoba nevadí, ale nepřehánět a jíst jen v době, kdy skutečně zrají i u nás. Malým dětem raději nedávat. Sójové maso není zrovna ideální zpracování soji, která je pro nás jako luštěnina těžce stravitelná. Raději ze sóji používejte výrobky, které mají v Číně tisíciletou tradici a jsou velmi prospěšné pro naše zdraví: tempeh, tofu, tradiční sójová omáčka shoyu a tamari. Sójové mléko a sójovou smetanu jen občas na přilepšení chutě.

      • Moc děkuji za odpovědi… budu ještě jednou otravná 🙂 Chápu, že toho máte hodně, ale kdybych dostala odpověď hned, tak bych se znovu neptala… můžu 18m dítěti sladit sladěnkou? Je vhodná pro tak malé dítě? Recepty můžu najít jen na jimezdravě nebo jsou i jinde? – KDE? Moc děkuji…

        • Sladěnku můžete v pohodě použít od 18 měsíců, pokud dítěti je méně a dostává běžně cukr, tak klidně i dřív. Recepty sem dáváme jen ty, co jsme vyzkoušely, v šuplíku jich máme mraky, jen není dost času je zpracovat, jeden zabere i půl hodiny.

          • Já vás obdivuji – věnovat se tak intenzivně a trpělivě odpovídání na dotazy, které se jistě hodně opakují… Děkuji 🙂

    • Sojové maso není zdravé. Výjimečně se to dá, ale standardně to nejezte. Nemyslím tempeh, tofu a natto, ty naopak doporučujeme.

      • Já jsem si to myslela – s tím sojovým masem 🙂 Už jsem tak nějak přišla na to, že pokud něco nenajdu ve vašich receptech, tak je to pravděpodobě vyloučeno jíst… 🙂
        Děkuji vám oběma za odpovědi… vaše stránky pročítám už dva dny!!! Je to všechno moc zajímavé… uvědomila jsem si, že hlavně obiloviny nejíme téměř vůbec a přitom jsou tak dobré 🙂 – dnes jsem udělala jako přílohu kroupy a všichni se olizovali 🙂 Také mě zaujala kvašená zelenina – chystám se ji vyzkoušet… snad se mi povede 🙂

        • To je ten největší problém české kuchyně, že jsme si ze svátečních jídel udělali běžný jídelníček a na obyčejná jídla, která se tady jedla po staletí jsme zapomněli. Kdo dneska jí jáhly, pohanku? Přitom obiloviny jsou pro nás jedna z nejdůležitějších složek a měly by být na talíři zastoupeny celou polovinou. Takže super, že jste zkusila kroupy a kvašená zelenina je přímo vitamínový zázrak. Naši předci věděli jak do sebe dostat vitamín C a pomeranče, ani mandarinky neznali.

  7. Děkuji za odpovědi. Znamená to, že oves s vousama 🙂 se nemá jíst? Od jakého věku můžu sladěnku používat – mám 18m dcerku… Nesladkou kaši nechce… Dnes jsem jí dala na svačinku pařené jablko – mě moc chutnalo, ale ona se šklebila.. 🙂 To se divím, protože to pařené je chuťově určitě lepší 🙂 Už na syrové vůbec nemám chuť. Na knížku Radost z jídla se chystám… doufám, že ji koupím v knikupectví – ráda bych si ji nejdříve prohlédla, tak nechci obj. pořes internet.
    Prosím, kde můžu na nějakém webu najít vaše recepty… ? Děkuji, H.

  8. Takže už snad dnes poslední otázka:-) Jaký máte názor na ovocný cukr? nemyslím kalsický glukopur, který se prodává v lpékárně, ale ovocný cukr ze zdravé výživy. Děkuji

    • Je to opět jen jednoduchý cukr, který se nachází i v ovoci. A ten z hlediska rychlého spalování, tím i překyselení a rozhození hladiny cukru v krvi nemůžeme doporučit. Proto ovocný cukr, ani hroznový, ten se mimochodem vyrábí z brambor, nemůžeme doporučit. Sladíme sladěnkou, ta má cukry pomalé, rozvařenými hrozinkami, nebo jiným sušeným ovocem. Ovoce doporučujeme lehce podusit, tím se změní stravitelnost a cukry na pomalé, které si tělo odbourává postupně.

  9. Pročítám stránky dále a mám další otázky… 🙂 co je bezpluhý oves? Proč nejíte vejce? Děkuji:-) Mám tušení, že těch otázek by mohlo být i více…. Uznávám, že vy už víte co je a není dobré, ale kromě toho, že si to přečtu, bych chtěla vědět z jakého důvodu se něco má nebo nemá jíst…

    • Bezpluchý oves je odrůda, která nemá takové ty vousy, po uvařená je moc dobrý a chutná podobně jako špalda. O vejcích by to bylo na samostatný článek, taky musím vědět proč, jinak bych to ani nezkusila. Nejvíce odpovědí by jste nalezla v knížce paní doktorky Strnadelové Radost z jídla, nebo v Radosti ze zdravých dětí. Vejce používáme výjimečně, spíše na pečení vánočního cukroví, jinak téměř ne. Pro malé děti cca do 1,5 roku nejsou vhodné vůbec.

    • Sladěnka se vyrábí z ječného sladu. Má tu výhodu, že obsahuje hlavně složité cukry = polysacharidy, takže se do krve dostává pomalu. Vypadá podobně jako med a má i podobnou trochu hustší konzistenci. Pro bezlepkáře existuje i rýžový slad.

  10. Pročetla jsem vaše stránky horem dolem a nikde jsem nenašla odpovědi na některé otázky… proto prosím, jestli byste mi pár věcí vysvětlila – kupované ovesné mléko Zajíc – proč je uvedeno, že ho nesmí dítě do 3let? – proč nejsou vhodná rajčata a papriky? -zrovna dnes jsem je koupila, že budu jíst trochu zdravěji 🙂 Jaký máte názor na sojové maso – to klasické, jak ho známe… Vaše stránky jsou zajímavé, ale když jsem hledala recepty, našla jsem jich jen málo – v jednom vašem příspěvku jsem se dočetla, že jich máte tolik že je nestíháte připisovat – napište, prosím, kde je můžu najít – děkuji.

  11. Včera jsem Vás viděla v televizi v Sama doma a dnes se nemohu odtrhnout od počítače a pročítám vše. Je to super. Potřebuji zhubnout a doufám, že se mi to s Vaší inspirací povede. Máte pravdu, že napřed naši rodiče a prarodiče jedli stravu dostupnou hlavně v regionu a podle sezony. Sice neměli na výběr, obchodní řetězce nebyly, ale byli spokojenější a vitálnější. Já už teď budu pravidelně pročítat Vaše stránky. Dík za inspiraci.

  12. Výborný a výstižný článok, dík 🙂 Objavila som Vás len včera a som z týchto stránok úplne mimo, sú proste perfektné !!! 🙂

    • Děkujeme za pochvalu, to nás vždy potěší. Zrovna jsme se vrátily s Evou z dalšího semináře o vaření a jsme plné nových inspirací, tak se máte na co těšit.

  13. Omlouvám se dopředu, budu se asi opakovat, ale když já tak strašně ráda diskutuju 🙂 Opravdu strašně záleží na “výchozí pozici”. Pokud Vám celý život není dobře, nemůžete zhubnout, jste unavení atd. a jiná strava dá Vašemu životu jiný rozměr, nelze než bezvýhradně souhlasit. Jenže jsou i lidé, kteří jsou prostě v úplné pohodě i s tzv. normální stravou, bez ohledu na to, jestli jedí vejce, mléko, maso. Příkladem pro mě je můj táta, který se prostě JENOM nepřejídá. U mě jsou to prostě geny. Jím úplně a bez výjimky všechno. A všechno mi taky strašně chutná – i to, co jsem zatím vařila podle receptů na těchto stránkách. Přesto jsem nikdy neměla zásadní problémy s váhou, i když to, že jsem zhubla mě samozřejmě jako každou ženskou, potěšilo. Souhlasím, že Vámi předkládaná skladba jídla je co se týče živin, vitamínů dostatečná pro život. Je to ale veliké omezení, i když dobrovolné. K tomu člověk potřebuje obrovskou motivaci, což pokud mu není dobře a je nemocný, má. Znovu a poněkolikráté si dovolím poděkovat za tyto stránky, za recepty, za nové pohledy na jídlo. Ale nesouhlasím s názorem, že pokud budu jíst takto, tak budu zdravá, šťastná, plná energie a vyřeší se tím vlastně všechno a v opačném případě prostě musím být unavená, nemocná a nešťastná. Takže – i když si dám úplně normální oběd, neležím po obědě na stole a nesháním se po kafi ani po cole. Ráno sním s chutí jak obilnou kaši, tak koláč s tvarohem a k večeři “komletní talíř” nebo sýr, olivy a sušená rajčata nebo šopský salát a chleba s máslem (mimochodem u nás máme sice obyčejný, ale opravdu výborný chleba z kvásku). Prostě bych řekla, že záleží hlavně na přístupu k životu, v pohledu na život. Pokud má člověk pocit, že k tomu, aby začal dobře (a konečně)žít, potřebuje změnit stravu, ať to udělá. Někomu může pomoct, že začne sportovat, učit se anglicky nebo skočit bungee jumping. A teď mě omluvte, jdu si objednat kvašák, protože minulý týden jsem poprvé dělala pickles v provizorní nádobě a během víkendu se po něm zaprášilo 😀

    • Však my jsme rád, Jano, že nám přispíváte a diskuse nás baví a inspiruje 🙂 Máte pravdu, že jste z dobré rodiny, máte silný kořínek a my Vám to můžeme jen závidět. Většinu z nás stojí mnohem větší úsilí než Vás, aby nám bylo dobře, byly jsme štíhlé a nálada byla v pohodě. Druhá strana téže mince je, že nikdy člověk neví, jak by mu bylo, kdyby si po letech normální konzumace dal trochu očistu, odpočinul zaživání, dal volno ledvinám, vypustil z těla letité usazeniny a tak. Sytý hladovému nevěří a nikdo z nás si neuměl představit, že by mu mohlo být až tak dobře a hlavně POŘÁD, dokud si to nezkusil na delší dobu. Díky konzultacím a úpravám jídelníčku na míru mám takové “zázraky” na očích docela často. Ale nemusím chodit pro konkrétní ukázky ani nikterak daleko. Kupříkladu můj muž rozhodně netrpěl žádnými zjevnými zdravotními potížemi, nidko by o něm neřekl, že je tlustý a kdybyste se ho zeptali, jak mu je, řekl by že dobře a nic ho netrápí. Přesto postupně zjistil, že mu tahle strava vyhovuje víc než ta běžná a poslední rok už i v práci začal místo do hospody na obědy chodit do veganské restaurace. Libuje si, že má víc energie, víc nápadů, chuti do života a hlavně cítí, že to předtím vlastně vůbec nebylo ono! Ač mometálně moc nesportuje (a to mu zazlívám), vyrýsovala se mu postava jaksi více do atleta. Je štíhlejší a takový propracovanější. Nikdy by se do takového stavu nebyl dostal, kdyby to nezkusil. Ale pozor, nešlo to naráz ze dne na den. Ještě donedávna baštil naše snídaně a večeře doma a obědy měl klasiku v hospodě. Postupně si uvědomovola rozdíl a nakonec už nechce jinak. Občas si někde něco dá, je v pohodě, ale naší stravě dává přednost.Víte, Jano, my nikdy nevíme, jak dlouho naše těla vydrží to běžné zacházení a jak dlouho by nám byla vydržela v plné síle a zdraví sloužit, kdybychom jim trochu pomáhali. Určitě hraje roli genetika, vrozené dispozice atd. Ale proč si neudělat delší a lepší stáří, když to jde? Proč si dělat z těla popelnici a skládku zbytečného odpadu? 🙂 A za to pickles máte ohromnou pochvalu. My víme, že je to jednoduché, rychlé, levné, zdravé a taky moooc dobré, ale hodně lidí se toho bojí, takže máte od nás jedničku s hvězdičkou!

  14. ja teda urcite nechci “delat vlny”,jsem zastance zdrave ,pestre stravy a pohybu,ale toto mi uz prijde jako velmi prehnane…zadne mlecne vyrobky,maso jednou tydne…atd…to mi neprijde jako dvakrat stastny pristup,kdyz uz se to srovnava s tou beznou rodinou,tak si myslim,ze neni dobre ani to,kdyz clovek kasle na to,co ji,ale tenhle extremni az fanatismus je skodlivy uplne stejne…tot muj nazor,takze prosim,neukamenujte me za nej:)

    • Děkujeme za váš názor, není důvod vás kamenovat :-), není to tak dlouho, co jsem měla podobný názor jako vy a určitě bych si ho také hájila. Jenomže stále čtu, studuji, učím se a hlavně zkouším na sobě a své rodině a dneska se pod svůj článek mohu plně podepsat. Způsob stravy, který obhajuji není nic nového a extrémního. V podstatě se takhle jedlo dříve po staletí, protože to ani jinak nešlo. To my jako lidstvo jsme se poslední desetiletí odklonili od naší původní stravy úplně špatně k extrémním potravinám, které běžně začínáme považovat za základ jídelníčku (maso, mléčné výrobky, pečivo, sladkosti…) Dřív se jedlo se jen to, co právě vyrostlo, nebo se dalo uskladnit. (obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, občas maso, když bylo telátko, tak bylo i na jaře trošku mléka). Chudší vrstvy byly za maso 1x týdně rády. Spousty lidových písniček je toho důkazem. (Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den…)
      Mléko, jako takové je pro nás vhodné pouze v prvních letech života a to ještě mateřské, které je pro nás dokonalé. Kravské mléko je zase dokonalé pro telátko, které oproti člověku musí velmi rychle vyrůst a co nejrychleji se postavit na nohy. Také je na trávení hodně náročné, což kravičce se čtyřmi žaludky nevadí. Nám ale poškozuje střevní sliznici a velmi nás zahleňuje. Bohužel je u nás velmi zakořeněn mýtus o prospěšnosti vápníku v mléce, opak je ale pravdou. Zajímavé je, že na světě žijí miliardy lidí, kteří mléko a mléčné výrobky nemají vůbec ve svém jídelníčku a přesto mají pevné a zdravé kosti a zuby se jim nekazí, přesto, že si je nečistí. Podle posledních výzkumů v zemích, kde mléčné výrobky hojně konzumují, je naopak větší lámavost kostí, častý výskyt osteoporózy a ordinace stomatologů jsou plné. Chystáme článek o mýtech ve stravování a o mléku se určitě také zmíníme.
      Pokud jste zdravá a jíte opravdu pestře, nevadí, když si sem tam něco z mléka a masa dáte. Článkem jsem spíše chtěla upozornit na to, že jsme si z těchto pochutin (maso, mléko, chleba) postupně udělali základ jídelníčku a to, co se jídávalo dříve běžně, jsme skoro přestali jíst.

      • Já nejsem proti, pouze předávám argument, se kterým jsem se setkala prosazujíc tuto stravu:
        Dříve se jedlo maso 1x týdně, protože na víc lidi neměli (…a podobně i s jinými potravinami) = kdyby měli, jedli by toho víc, takže to není důkazem prospěšnosti. Byli zdravější, ale umírali ve čtyřiceti (padesáti)…

        • Však to se taky stalo. Když jsme se po válce zmátořili, dali jsme si do jídelníčku maso denně. A ve čtyřiceti padesáti neumíráme, protože medicína už dnes umí infarkty a mrtvice docela úspěšně léčit 🙂 Nicméně zdravých důchodců bez léků aby člověk hledal jak jehlu v kupce sena… záleží na kterou dobu v historii se díváte. Každá měla něco. Ale bývaly časy, kdy se lidé dožívali běžně 100 let. Moje obě prababičky se tomu věku ve zdraví a jedna i bez brýlí velmi blížily. Dnes najdete stoleté a starší obyvatele v kondici a plné síle jen v domorodých národech žijících velmi prostým životem, velmi chudým jídelníčkem, kde živočišné potraviny nejsou vůbec nebo jen velmi velmi sporadicky. Nejlepší je si to vyzkoušet, to bych doporučila jako argument. Ono totiž nepřesvědčíte nikoho, kdo to nechce slyšet. Ani v naší rodině neslyší všichni 🙂

          • Člověk je masožravec. Vám podobní jedinci jsou krávy a volové, těm samozřejmě maso dobře nedělá, lidem však ano.

            • Myslím, že pro každého člověka je pro jeho zdraví nejvíc ze všeho prospěšné zamyslet se nad tím, proč ho některé věci tolik rozčilují. Berte to jako dobře míněnou radu…:-)

  15. Taky to slýchám často. Dokonce i ve vlastní rodině. Třeba moje maminka má strach, že jíme pořád to samé 🙂 Nechtějte vědět, co jedí oni :o)) Každopádně díky Helčo, žes to napsala a řekla “nahlas”, třebas někomu dojde, že jí pořád to samé a že nemá kde vzít minerály, vitamíny, enzymy a opravdovou živou energii.

    • Ještě jsem mohla připsat Jste to, co jíte 🙂 Svěží jako kopeček právě uvařené obiloviny s čerstvou zeleninou, anebo mrtvá jako pečivo, sušenky, mrtvé maso nebo homogenizované a pasterizované mléčné výrobky.

  16. Skvěle napsaný… je tomu pár dní co na mě s podobnou hláškou vyrukoval táta… naštěstí je rozumnej 😉

    … tož už jen 2-5 let nenásilné inspirace a bude hej 😉

  17. Zobrazit všech 64 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Helena
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letitá trápení s nadváhou jsou pryč.
Předchozí článekŠpenát s mandlovou nebo ovesnou smetanou a kukuřičnými těstovinami
Další článekČočková pomazánka s dýní a cibulkou