Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.
Ingredience
  • 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
  • 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
  • voda dle potřeby
  • menší sklenička s víčkem
  • lžička

Jak vyrobit rýžový kvásek

  1. V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
  2. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  3. Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
  4. Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
  5. Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
  6. Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
  7. Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.

Praktické

  • Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
  • Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
  • Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem “vytratí”, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
  • Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb,  bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.

Obměna

  • Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.

Děti

  • Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Tip na rýžový kvásek. Dřív mi neungoval, neuměla jsem ho napěstovat. Když si namelu rýži (bílou kulatozrnnou), funguje jako švýcarské hodinky. Standardně, prostě voda a doma namletá rýžová mouka a cca 4 dny postupně na kuchyňské lince, jako žitný kvásek. A coby čarodějnice jsem začala do něj dávat křišťálovo – šungitovou vodu a stavím sklenici na podožku s květem života, ale funguje to i bez toho, jen mám pocit, že takto je to ještě rychlejší a krásné velké vzduchové bubliny. Myslím, že klíčová je ta domácí rýžová mouka. Hodně zdarů!

    • Díky za siper zkušenosti. Domácí mouka je rozhodně ideál na všechno, můžu potvrdit. A jen pro dokonalost, protože se určitě někdo zeptá – používáte natural nebo bílou?

  2. Ajko, moc děkuju. BZL kváskový chleba jsem po spoustě pokusů před časem vzdala, ale s vaším univerzálním mixem (nakonec dávám 1/3 pohankové, 1/3 ovesné a 1/3 tapiokové mouky) aspoň s droždím těsto konečně kyne. A pořád si říkám, jestli kvásku ještě nedat šanci, takže jdu na to! A ještě mám dotaz, nejsem celiatik, mám jen doporučení od paní doktorky Strnadelové, a nesehnala jsem certifikovaný BZL oves jako zrno, máte s nějakou necert. značkou zkušenosti, že je v pohodě? Nejčastěji vidím bezpluchý oves od Probia. Moc díky
    Ivana

    • Mila Ivano, jsem rada, ze vám můj bzl mix funguje. Kvasku urcite dejte ještě šanci! Bzl vlocky kupuji buď od natural Jihlava (motylek), probio nebo tilquhillie. Jinak certifikovaný bzl oves jsem taky ještě nevidela ale pokud nemáte přímo celiakii tak vám kontaminace nebude vadit je to jej stopové množství 😉

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDíky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Další článekNasušte si zásobu na zimu – 9 tipů, jak využít doma sušičku