Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Jak nejrychleji udělat rýžový kvásek (za 3 dny)
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez mléka
Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.
Ingredience
1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...
Ingredience
1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
voda dle potřeby
menší sklenička s víčkem
lžička
Jak vyrobit rýžový kvásek
V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.
Praktické
Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem “vytratí”, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.
Děti
Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Prosím, prosím, mám dotaz. Tady a i u pohabkkvého kvásku se píše, že má být v lednici sklenička zavřená. Znamená to, že má být víčko dotaženímé? U žitného kvásku, se kterým již zdárně žijeme v příjemné kooperaci, se naopak uvádí víčko přiklopit, ale nedotahovat, kvásek potřebuje ke kvašení vzduch. Kamarádka si ho také dotažením víčka zahubila. Je to snad u bezlepkového jinak?
A dokrmovat je skutečně nutné 2x týdně?
Dobry den, prosim Vas moc o pomoc. Uz asi 4 tydny se pokousim zalozit kvasek. Bohuzel, at je jakykoli, vzdy druhy den po zalozeni ma takovou chlupatou plisen. Uz nevim co delat, sklenice mam vyvarene, vicka taky, jsem zoufala, nevim si rady, proc se to vzdy stane. Nevite?
Ukázat další komentáře
Ingredience
1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
Já si letos koupila takový fleesovo-bavlněný pruh na záda, to je taková lahoda. Někdy ho nechám doma, že tam přeci není taková zima a jak toho hned lituju. Tuto zimu celkově kroužím kolem ledvin, je mi jasné, že je mám oslabené. Proto ku mě přicházejí tyto články.
Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru a živočišných...
Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a moc dobré – jak nas...
Zbyl vám kvásek nebo kváskové těsto? Připravte si na pánvi tyto skvělé chlebové placky! Jsou nadýchané jako lívance, ale s tou pravou chlebovou chutí i aro...
Ovesný jogurt (oat jogurt) je skvělou alternativou pro všechny, kteří si chtějí dopřát rostlinný jogurt, ale chtějí omezit sóju v jídelníčku. V jogurtovači...
Komentáře
Prosím, prosím, mám dotaz. Tady a i u pohabkkvého kvásku se píše, že má být v lednici sklenička zavřená. Znamená to, že má být víčko dotaženímé? U žitného kvásku, se kterým již zdárně žijeme v příjemné kooperaci, se naopak uvádí víčko přiklopit, ale nedotahovat, kvásek potřebuje ke kvašení vzduch. Kamarádka si ho také dotažením víčka zahubila. Je to snad u bezlepkového jinak?
A dokrmovat je skutečně nutné 2x týdně?
Dobry den, prosim Vas moc o pomoc. Uz asi 4 tydny se pokousim zalozit kvasek. Bohuzel, at je jakykoli, vzdy druhy den po zalozeni ma takovou chlupatou plisen. Uz nevim co delat, sklenice mam vyvarene, vicka taky, jsem zoufala, nevim si rady, proc se to vzdy stane. Nevite?