Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.
Ingredience
- 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
- 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
- voda dle potřeby
- menší sklenička s víčkem
- lžička
Jak vyrobit rýžový kvásek
- V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
- Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
- Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
- Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
- Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
- Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
- Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.
Praktické
- Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
- Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
- Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem „vytratí“, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
- Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb, bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.
Obměna
- Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.
Děti
- Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).
Prosím, prosím, mám dotaz. Tady a i u pohabkkvého kvásku se píše, že má být v lednici sklenička zavřená. Znamená to, že má být víčko dotaženímé? U žitného kvásku, se kterým již zdárně žijeme v příjemné kooperaci, se naopak uvádí víčko přiklopit, ale nedotahovat, kvásek potřebuje ke kvašení vzduch. Kamarádka si ho také dotažením víčka zahubila. Je to snad u bezlepkového jinak?
A dokrmovat je skutečně nutné 2x týdně?
Dobry den, prosim Vas moc o pomoc. Uz asi 4 tydny se pokousim zalozit kvasek. Bohuzel, at je jakykoli, vzdy druhy den po zalozeni ma takovou chlupatou plisen. Uz nevim co delat, sklenice mam vyvarene, vicka taky, jsem zoufala, nevim si rady, proc se to vzdy stane. Nevite?
Milá Ajko, moc ti děkuju za skvělý tip. Kvásek se mi povedlo přeučit hbez problémů :-) Chlebíky z něj jsou bezvadné!
Tip na rýžový kvásek. Dřív mi neungoval, neuměla jsem ho napěstovat. Když si namelu rýži (bílou kulatozrnnou), funguje jako švýcarské hodinky. Standardně, prostě voda a doma namletá rýžová mouka a cca 4 dny postupně na kuchyňské lince, jako žitný kvásek. A coby čarodějnice jsem začala do něj dávat křišťálovo – šungitovou vodu a stavím sklenici na podožku s květem života, ale funguje to i bez toho, jen mám pocit, že takto je to ještě rychlejší a krásné velké vzduchové bubliny. Myslím, že klíčová je ta domácí rýžová mouka. Hodně zdarů!
Díky za siper zkušenosti. Domácí mouka je rozhodně ideál na všechno, můžu potvrdit. A jen pro dokonalost, protože se určitě někdo zeptá – používáte natural nebo bílou?
Na kvásek bílou, pak už natural. Hezký den, Evi!
Dokonalé, díky, Jani ❤
Ajko, moc děkuju. BZL kváskový chleba jsem po spoustě pokusů před časem vzdala, ale s vaším univerzálním mixem (nakonec dávám 1/3 pohankové, 1/3 ovesné a 1/3 tapiokové mouky) aspoň s droždím těsto konečně kyne. A pořád si říkám, jestli kvásku ještě nedat šanci, takže jdu na to! A ještě mám dotaz, nejsem celiatik, mám jen doporučení od paní doktorky Strnadelové, a nesehnala jsem certifikovaný BZL oves jako zrno, máte s nějakou necert. značkou zkušenosti, že je v pohodě? Nejčastěji vidím bezpluchý oves od Probia. Moc díky
Ivana
Mila Ivano, jsem rada, ze vám můj bzl mix funguje. Kvasku urcite dejte ještě šanci! Bzl vlocky kupuji buď od natural Jihlava (motylek), probio nebo tilquhillie. Jinak certifikovaný bzl oves jsem taky ještě nevidela ale pokud nemáte přímo celiakii tak vám kontaminace nebude vadit je to jej stopové množství ;)