- 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
- 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
- voda dle potřeby
- menší sklenička s víčkem
- lžička
Jak vyrobit rýžový kvásek
- V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
- Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
- Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
- Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
- Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
- Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
- Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.
Praktické
- Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
- Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
- Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem “vytratí”, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
- Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb, bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.
Obměna
- Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.
Děti
- Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Prosím, prosím, mám dotaz. Tady a i u pohabkkvého kvásku se píše, že má být v lednici sklenička zavřená. Znamená to, že má být víčko dotaženímé? U žitného kvásku, se kterým již zdárně žijeme v příjemné kooperaci, se naopak uvádí víčko přiklopit, ale nedotahovat, kvásek potřebuje ke kvašení vzduch. Kamarádka si ho také dotažením víčka zahubila. Je to snad u bezlepkového jinak?
A dokrmovat je skutečně nutné 2x týdně?
Dobry den, prosim Vas moc o pomoc. Uz asi 4 tydny se pokousim zalozit kvasek. Bohuzel, at je jakykoli, vzdy druhy den po zalozeni ma takovou chlupatou plisen. Uz nevim co delat, sklenice mam vyvarene, vicka taky, jsem zoufala, nevim si rady, proc se to vzdy stane. Nevite?