Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.

Ingredience
  • 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
  • 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
  • voda dle potřeby
  • menší sklenička s víčkem
  • lžička

Jak vyrobit rýžový kvásek

  1. V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
  2. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  3. Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
  4. Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
  5. Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
  6. Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
  7. Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.

Praktické

  • Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
  • Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
  • Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem „vytratí“, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
  • Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb,  bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.

Obměna

  • Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.

Děti

  • Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
  1. Tip na rýžový kvásek. Dřív mi neungoval, neuměla jsem ho napěstovat. Když si namelu rýži (bílou kulatozrnnou), funguje jako švýcarské hodinky. Standardně, prostě voda a doma namletá rýžová mouka a cca 4 dny postupně na kuchyňské lince, jako žitný kvásek. A coby čarodějnice jsem začala do něj dávat křišťálovo – šungitovou vodu a stavím sklenici na podožku s květem života, ale funguje to i bez toho, jen mám pocit, že takto je to ještě rychlejší a krásné velké vzduchové bubliny. Myslím, že klíčová je ta domácí rýžová mouka. Hodně zdarů!

  2. Ajko, moc děkuju. BZL kváskový chleba jsem po spoustě pokusů před časem vzdala, ale s vaším univerzálním mixem (nakonec dávám 1/3 pohankové, 1/3 ovesné a 1/3 tapiokové mouky) aspoň s droždím těsto konečně kyne. A pořád si říkám, jestli kvásku ještě nedat šanci, takže jdu na to! A ještě mám dotaz, nejsem celiatik, mám jen doporučení od paní doktorky Strnadelové, a nesehnala jsem certifikovaný BZL oves jako zrno, máte s nějakou necert. značkou zkušenosti, že je v pohodě? Nejčastěji vidím bezpluchý oves od Probia. Moc díky
    Ivana

    • Mila Ivano, jsem rada, ze vám můj bzl mix funguje. Kvasku urcite dejte ještě šanci! Bzl vlocky kupuji buď od natural Jihlava (motylek), probio nebo tilquhillie. Jinak certifikovaný bzl oves jsem taky ještě nevidela ale pokud nemáte přímo celiakii tak vám kontaminace nebude vadit je to jej stopové množství ;)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDíky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Další článekNasušte si zásobu na zimu – 9 tipů, jak využít doma sušičku