Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Jak nejrychleji udělat rýžový kvásek (za 3 dny)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.

Ingredience
  • 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
  • 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
  • voda dle potřeby
  • menší sklenička s víčkem
  • lžička

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Jak vyrobit rýžový kvásek

  1. V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
  2. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  3. Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
  4. Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
  5. Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
  6. Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
  7. Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.

Praktické

  • Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
  • Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
  • Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem “vytratí”, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
  • Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb,  bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.

Obměna

  • Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.

Děti

  • Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Prosím, prosím, mám dotaz. Tady a i u pohabkkvého kvásku se píše, že má být v lednici sklenička zavřená. Znamená to, že má být víčko dotaženímé? U žitného kvásku, se kterým již zdárně žijeme v příjemné kooperaci, se naopak uvádí víčko přiklopit, ale nedotahovat, kvásek potřebuje ke kvašení vzduch. Kamarádka si ho také dotažením víčka zahubila. Je to snad u bezlepkového jinak?
A dokrmovat je skutečně nutné 2x týdně?

DiDuše
1. 3. 2021

Dobry den, prosim Vas moc o pomoc. Uz asi 4 tydny se pokousim zalozit kvasek. Bohuzel, at je jakykoli, vzdy druhy den po zalozeni ma takovou chlupatou plisen. Uz nevim co delat, sklenice mam vyvarene, vicka taky, jsem zoufala, nevim si rady, proc se to vzdy stane. Nevite?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepkový kváskový trdelník

Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru a živočišných...

Nadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku

Výtečné vegan nadýchané celozrnné rohlíky ze špaldové mouky a z lievito madre kvásku.
1
9

Fermentovaný tofu tvaroh

Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a moc dobré – jak nas...

Kvašené chlebové placky

Zbyl vám kvásek nebo kváskové těsto? Připravte si na pánvi tyto skvělé chlebové placky! Jsou nadýchané jako lívance, ale s tou pravou chlebovou chutí i aro...

Domácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení

Osvědčená směs pro sladké i slané bezlepkové pečení – na muffiny, dortové korpusy, chleby, cookies, sušenky, wafle a další dobroty.

Ovesný jogurt (bez sóji)

Ovesný jogurt (oat jogurt) je skvělou alternativou pro všechny, kteří si chtějí dopřát rostlinný jogurt, ale chtějí omezit sóju v jídelníčku. V jogurtovači...