Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.

Ingredience
  • 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
  • 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
  • voda dle potřeby
  • menší sklenička s víčkem
  • lžička

Jak vyrobit rýžový kvásek

  1. V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
  2. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  3. Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
  4. Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
  5. Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
  6. Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
  7. Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.

Praktické

  • Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
  • Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
  • Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem „vytratí“, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
  • Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb,  bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.

Obměna

  • Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.

Děti

  • Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tip na rýžový kvásek. Dřív mi neungoval, neuměla jsem ho napěstovat. Když si namelu rýži (bílou kulatozrnnou), funguje jako švýcarské hodinky. Standardně, prostě voda a doma namletá rýžová mouka a cca 4 dny postupně na kuchyňské lince, jako žitný kvásek. A coby čarodějnice jsem začala do něj dávat křišťálovo – šungitovou vodu a stavím sklenici na podožku s květem života, ale funguje to i bez toho, jen mám pocit, že takto je to ještě rychlejší a krásné velké vzduchové bubliny. Myslím, že klíčová je ta domácí rýžová mouka. Hodně zdarů!

  2. Ajko, moc děkuju. BZL kváskový chleba jsem po spoustě pokusů před časem vzdala, ale s vaším univerzálním mixem (nakonec dávám 1/3 pohankové, 1/3 ovesné a 1/3 tapiokové mouky) aspoň s droždím těsto konečně kyne. A pořád si říkám, jestli kvásku ještě nedat šanci, takže jdu na to! A ještě mám dotaz, nejsem celiatik, mám jen doporučení od paní doktorky Strnadelové, a nesehnala jsem certifikovaný BZL oves jako zrno, máte s nějakou necert. značkou zkušenosti, že je v pohodě? Nejčastěji vidím bezpluchý oves od Probia. Moc díky
    Ivana

    • Mila Ivano, jsem rada, ze vám můj bzl mix funguje. Kvasku urcite dejte ještě šanci! Bzl vlocky kupuji buď od natural Jihlava (motylek), probio nebo tilquhillie. Jinak certifikovaný bzl oves jsem taky ještě nevidela ale pokud nemáte přímo celiakii tak vám kontaminace nebude vadit je to jej stopové množství 😉

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDíky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Další článekNasušte si zásobu na zimu – 9 tipů, jak využít doma sušičku