Výroba bezlepkového kvásku nemusí být věda. S tímto postupem můžete vytvořit kvásek z jakékoliv bezlepkové mouky a za 3 dny už můžete péct své první pečivo bez lepku.

Ingredience
  • 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
  • 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
  • voda dle potřeby
  • menší sklenička s víčkem
  • lžička

Jak vyrobit rýžový kvásek

  1. V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
  2. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  3. Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
  4. Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
  5. Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
  6. Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
  7. Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.

Praktické

  • Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
  • Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
  • Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem „vytratí“, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
  • Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb,  bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.

Obměna

  • Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.

Děti

  • Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

5 kg dole a v pase o 8 cm méně (Martina)

Martina: Takže mi končí šestý týden Jarní očisty, sluší...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

5 kg dole a klouby už ani nevím, že mám (Andrea)

Andrea: Milá Evo, milý celý týme Jíme Jinak! Chci...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...
  1. Prosím, prosím, mám dotaz. Tady a i u pohabkkvého kvásku se píše, že má být v lednici sklenička zavřená. Znamená to, že má být víčko dotaženímé? U žitného kvásku, se kterým již zdárně žijeme v příjemné kooperaci, se naopak uvádí víčko přiklopit, ale nedotahovat, kvásek potřebuje ke kvašení vzduch. Kamarádka si ho také dotažením víčka zahubila. Je to snad u bezlepkového jinak?
    A dokrmovat je skutečně nutné 2x týdně?

  2. Dobry den, prosim Vas moc o pomoc. Uz asi 4 tydny se pokousim zalozit kvasek. Bohuzel, at je jakykoli, vzdy druhy den po zalozeni ma takovou chlupatou plisen. Uz nevim co delat, sklenice mam vyvarene, vicka taky, jsem zoufala, nevim si rady, proc se to vzdy stane. Nevite?

  3. Tip na rýžový kvásek. Dřív mi neungoval, neuměla jsem ho napěstovat. Když si namelu rýži (bílou kulatozrnnou), funguje jako švýcarské hodinky. Standardně, prostě voda a doma namletá rýžová mouka a cca 4 dny postupně na kuchyňské lince, jako žitný kvásek. A coby čarodějnice jsem začala do něj dávat křišťálovo – šungitovou vodu a stavím sklenici na podožku s květem života, ale funguje to i bez toho, jen mám pocit, že takto je to ještě rychlejší a krásné velké vzduchové bubliny. Myslím, že klíčová je ta domácí rýžová mouka. Hodně zdarů!

  4. Ajko, moc děkuju. BZL kváskový chleba jsem po spoustě pokusů před časem vzdala, ale s vaším univerzálním mixem (nakonec dávám 1/3 pohankové, 1/3 ovesné a 1/3 tapiokové mouky) aspoň s droždím těsto konečně kyne. A pořád si říkám, jestli kvásku ještě nedat šanci, takže jdu na to! A ještě mám dotaz, nejsem celiatik, mám jen doporučení od paní doktorky Strnadelové, a nesehnala jsem certifikovaný BZL oves jako zrno, máte s nějakou necert. značkou zkušenosti, že je v pohodě? Nejčastěji vidím bezpluchý oves od Probia. Moc díky
    Ivana

    • Mila Ivano, jsem rada, ze vám můj bzl mix funguje. Kvasku urcite dejte ještě šanci! Bzl vlocky kupuji buď od natural Jihlava (motylek), probio nebo tilquhillie. Jinak certifikovaný bzl oves jsem taky ještě nevidela ale pokud nemáte přímo celiakii tak vám kontaminace nebude vadit je to jej stopové množství ;)

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak v Dámské jízdě na Českém Rozhlasu
Další článekNasušte si zásobu na zimu – 9 tipů, jak využít doma sušičku