Bezlepková bábovka bez špetky cukru a vajíček. I přes to je výborná a nadýchaná.

Ingredience
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky z neloupané rýže
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 lžíce rýžového oleje (nebo slunečnicového na pečení)
  • 3 lžíce rýžového kvásku
  • 5 lžic rýžového sirupu

světlá část:

  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • trochu citronové šťávy

tmavá část:

  • 2 lžíce karobu

Postup

  1. Smícháme mouku, olej, kvásek, sirup a pořádně promícháme.
  2. Do směsi naléváme postupně vlažnou vodu do konzistence „hořčice“.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu – do jedné dáme vanilku a citronovou šťávu a do druhé karob.
  4. Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
  5. Nejdříve do formy nalijeme světlou část těsta a následně tmavou.
  6. Necháme na teplém místě kynout zhruba 4 h.
  7. Nakynutou bábovku dáme napařovat do velkého hrnce (na dno hrnce dám utěrku a doplním do hrnce vodu do výšky 1/3 bábovkové formy).
  8. Napařujeme 35 minut s pokličkou a následně 10 minut bez pokličky.
  9. Po napaření necháme bábovku zhruba 15 minut chladnout mimo hrnec a následně vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pokud nechceme bábovku napařovat, můžeme ji upéct v troubě.
  • Pokud nechceme bábovku dvojbarevnou, můžeme ji udělat jen buď světlou nebo tmavou.
  • Mouky doporučujeme namlít na mlýnku.

Obměna

  • Můžeme přidat mák a udělat makovou variantu.
  • Karob se dá nahradit i kakaem.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je dítě zvyklé jíst pečivo a sladkosti, můžeme ji dát i dříve.

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

    • To je na samostatnou kapitolu.. zkracene 🙂 1. den smíchám 100g rýžové mouky natural s 1g žitného kvásku (já použila sušený), zaleji vlažnou vodou do konzistence hořčice a nechám 24h při pokojové teplotě.. 2. den smíchám 100g rýžové mouky natural s lžící kvásku z 1. dne, nechám opět kvasit 24h, 3. den zopakuji to samé, jako den 2.. kvásek pak uchovávám v lednici a na začátku přikrmím tak 1x za 4 dny. Přikrmení 100g mouky z rýže natural smíchám s lžící kvásku a nechám kvasit 8h pri pokojové teplote 🙂

    • Buď přeučit žitný/pšeničný nebo založit pěkně od začátku, trvá to dýl, lze si pomoci kulturou z pickles apod.

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se konečně zbavit akné
Další článekMangoldové pesto se slunečnicovým semínkem