Bezlepková bábovka bez špetky cukru a vajíček. I přes to je výborná a nadýchaná.

Ingredience
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky z neloupané rýže
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 lžíce rýžového oleje (nebo slunečnicového na pečení)
  • 3 lžíce rýžového kvásku
  • 5 lžic rýžového sirupu

světlá část:

  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • trochu citronové šťávy

tmavá část:

  • 2 lžíce karobu

Postup

  1. Smícháme mouku, olej, kvásek, sirup a pořádně promícháme.
  2. Do směsi naléváme postupně vlažnou vodu do konzistence „hořčice“.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu – do jedné dáme vanilku a citronovou šťávu a do druhé karob.
  4. Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
  5. Nejdříve do formy nalijeme světlou část těsta a následně tmavou.
  6. Necháme na teplém místě kynout zhruba 4 h.
  7. Nakynutou bábovku dáme napařovat do velkého hrnce (na dno hrnce dám utěrku a doplním do hrnce vodu do výšky 1/3 bábovkové formy).
  8. Napařujeme 35 minut s pokličkou a následně 10 minut bez pokličky.
  9. Po napaření necháme bábovku zhruba 15 minut chladnout mimo hrnec a následně vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pokud nechceme bábovku napařovat, můžeme ji upéct v troubě.
  • Pokud nechceme bábovku dvojbarevnou, můžeme ji udělat jen buď světlou nebo tmavou.
  • Mouky doporučujeme namlít na mlýnku.

Obměna

  • Můžeme přidat mák a udělat makovou variantu.
  • Karob se dá nahradit i kakaem.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je dítě zvyklé jíst pečivo a sladkosti, můžeme ji dát i dříve.

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...
  1. Můžete mi prosím někdo poradit jak dávkovat kvásek tam kde je použito v receptu určité množství droždí? V jakém poměru je kvásek versus droždí?
    Díky za radu.
    Lenka

    • Je to jedno, Lenko, protože kvásek „nakazí“ celý zbytek těsta. Když ho bude víc, tak to půjde trochu rychleji, když ho bude malinko, bude chvilku trvat, než proroste celým těstem a nakyne to. Teplo a vlhko pomáhají.

    • To je na samostatnou kapitolu.. zkracene :) 1. den smíchám 100g rýžové mouky natural s 1g žitného kvásku (já použila sušený), zaleji vlažnou vodou do konzistence hořčice a nechám 24h při pokojové teplotě.. 2. den smíchám 100g rýžové mouky natural s lžící kvásku z 1. dne, nechám opět kvasit 24h, 3. den zopakuji to samé, jako den 2.. kvásek pak uchovávám v lednici a na začátku přikrmím tak 1x za 4 dny. Přikrmení 100g mouky z rýže natural smíchám s lžící kvásku a nechám kvasit 8h pri pokojové teplote :)

    • Buď přeučit žitný/pšeničný nebo založit pěkně od začátku, trvá to dýl, lze si pomoci kulturou z pickles apod.

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se konečně zbavit akné
Další článekMangoldové pesto se slunečnicovým semínkem