Bezlepková bábovka bez špetky cukru a vajíček. I přes to je výborná a nadýchaná.
Ingredience
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky z neloupané rýže
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 lžíce rýžového oleje (nebo slunečnicového na pečení)
  • 3 lžíce rýžového kvásku
  • 5 lžic rýžového sirupu

světlá část:

  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • trochu citronové šťávy

tmavá část:

  • 2 lžíce karobu

Postup

  1. Smícháme mouku, olej, kvásek, sirup a pořádně promícháme.
  2. Do směsi naléváme postupně vlažnou vodu do konzistence “hořčice”.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu – do jedné dáme vanilku a citronovou šťávu a do druhé karob.
  4. Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
  5. Nejdříve do formy nalijeme světlou část těsta a následně tmavou.
  6. Necháme na teplém místě kynout zhruba 4 h.
  7. Nakynutou bábovku dáme napařovat do velkého hrnce (na dno hrnce dám utěrku a doplním do hrnce vodu do výšky 1/3 bábovkové formy).
  8. Napařujeme 35 minut s pokličkou a následně 10 minut bez pokličky.
  9. Po napaření necháme bábovku zhruba 15 minut chladnout mimo hrnec a následně vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pokud nechceme bábovku napařovat, můžeme ji upéct v troubě.
  • Pokud nechceme bábovku dvojbarevnou, můžeme ji udělat jen buď světlou nebo tmavou.
  • Mouky doporučujeme namlít na mlýnku.

Obměna

  • Můžeme přidat mák a udělat makovou variantu.
  • Karob se dá nahradit i kakaem.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je dítě zvyklé jíst pečivo a sladkosti, můžeme ji dát i dříve.

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

    • To je na samostatnou kapitolu.. zkracene 🙂 1. den smíchám 100g rýžové mouky natural s 1g žitného kvásku (já použila sušený), zaleji vlažnou vodou do konzistence hořčice a nechám 24h při pokojové teplotě.. 2. den smíchám 100g rýžové mouky natural s lžící kvásku z 1. dne, nechám opět kvasit 24h, 3. den zopakuji to samé, jako den 2.. kvásek pak uchovávám v lednici a na začátku přikrmím tak 1x za 4 dny. Přikrmení 100g mouky z rýže natural smíchám s lžící kvásku a nechám kvasit 8h pri pokojové teplote 🙂

    • Buď přeučit žitný/pšeničný nebo založit pěkně od začátku, trvá to dýl, lze si pomoci kulturou z pickles apod.

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se konečně zbavit akné
Další článekMangoldové pesto se slunečnicovým semínkem