Domů > Magazín > Blog

Jak používat obilné sirupy

Sladké pokrmy

Sirupy fungují naprosto bezchybně na ochucení sladkých pokrmů, použijte jakýkoliv ze sirupů libovolně dle chuti a druhu pokrmu.

  • kaše
  • nákypy (rýžový, pohankový, jáhelník, z kuskusu, bulguru)
  • palačinky
  • lívance
  • pudinky
  • ovocné saláty
  • zmrzliny
  • ovocné želé z agaru
  • tofu krém
  • nejrůznější dezerty jako tofumisu atd.

Nápoje

V nápojích se rozpouští sirupy dobře, řidší sirupy o něco rychleji.

  • obilná káva
  • domácí limonády
  • ledový čaj
  • domácí rostlinné nápoje (mléka)
  • smoothies

Pečení

  • sušenky, muffiny, cukroví, bábovky, koláče, domácí flapjacky, granola
  • jako podpora kynutí sladkých i slaných těst

Další možnosti použití

  • marmelády a džemy
  • dresinky a marinády
  • domácí ořechové krémy
  • chalva (rozemleté ořechy nebo semena a sirup)
  • marcipán (oloupané a rozemleté mandle a sirup)
  • dušená zelenina (mrkev, kedlubny, zelí)

Důležité doporučení: Sladká chuť je pro člověka přirozeně příjemná. I když jsou sirupy mnohem zdravější a přirozenější sladidlo než rafinovaný cukr nebo vysoce průmyslově zpracovaná sladidla, je to koncentrovaná potravina a nelze je konzumovat neomezeně, šetřete s nimi. Ke slazení používejte také sušené ovoce, které můžete namočit, rozmixovat a použít do kaší, koláčů. Dopřávejte si čerstvé ovoce. Konzumujte kvalitní zdroje sacharidů – celozrnné obiloviny, luštěniny. Vždy vybírejte přirozená sladidla v biokvalitě. Umělá sladidla nepoužívejte.

Jak na pečení se sirupy

  • Pokud s pečením se sirupy začínáte a chcete mít jistotu, použijte hotový vyzkoušený recept. Ale nebojte se experimentovat a sirupy zkoušet.
  • Výhoda sirupů je, že se v těstě dobře rozmíchávají.
  • Když v receptu nahrazujete cukr sirupem, musíte odebrat jinou tekutinu a přidat sypkou surovinu, abyste docílili stejné konzistence těsta. Uberte z každé tekuté ingredience poměrnou část a přidejte sypkou surovinu – mouku nebo mleté ořechy. Nelze odebrat jen olej nebo jen vejce nebo jen mléko nebo jen dosypat mouku. Každá z těchto surovin má v receptu svou úlohu, dodává nějaké vlastnosti a změna poměrů jednotlivých ingrediencí by měla dopad na výsledek. Konkrétně: když máme v receptu 200 ml rostlinného jogurtu, 200 ml oleje, 150 g cukru, 400 g mouky – cukr nahradíte sirupem, uberte 50 ml rostlinného jogurtu a 50 ml oleje, přidejte 50 g mouky.
  • Každý sirup má také jinou sladivost. Takže agávového budete potřebovat méně než rýžového, aby výsledek byl stejně sladký.
  • Pozor, pokud byste použili sirupu do těsta příliš, těsto bude těžké a nemuselo by vykynout. Buď použijte sladivější sirup (agávový) nebo si zvykněte na méně sladkou chuť.
  • Místo části sirupu použijte pokrájené rozinky, samotné těsto pak nemusíte tolik sladit. Tento „fígl“ používáme při přípravě těsta na vánočky a mazance v naší biopekárně.
  • Pokud použijete alternativní sladidlo k oslazení těsta nebo pokrmu, může se stát, že vám díky obsaženým enzymům zřídne. Tento efekt byl nejvýraznější u sladovitu (slad, sladěnka) – výtažku z naklíčeného ječmene. U obilných sirupů není řídnutí tak výrazné. Pokud mu chcete předejít, sirup před použitím krátce povařte. Do pokrmu, který chcete zahustit a osladit (třeba koprová nebo jiná omáčka), nejdříve dejte sirup, povařte a až potom zahustěte. Když vaříte kaši, přidejte sirup hned na začátku vaření, ne na konci na dochucení.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

13 tipů, jak v kuchyni využít pesto

Bazalkové, petrželkové, koprové, mangoldové, z medvědího česneku, z mrkvových natí, kopřiv, libečku, ředkvičkových listů… Pest je celá řada. A jejich...