Domů > Magazín > Blog

Jak používat obilné sirupy

Sladké pokrmy

Sirupy fungují naprosto bezchybně na ochucení sladkých pokrmů, použijte jakýkoliv ze sirupů libovolně dle chuti a druhu pokrmu.

  • kaše
  • nákypy (rýžový, pohankový, jáhelník, z kuskusu, bulguru)
  • palačinky
  • lívance
  • pudinky
  • ovocné saláty
  • zmrzliny
  • ovocné želé z agaru
  • tofu krém
  • nejrůznější dezerty jako tofumisu atd.

Nápoje

V nápojích se rozpouští sirupy dobře, řidší sirupy o něco rychleji.

  • obilná káva
  • domácí limonády
  • ledový čaj
  • domácí rostlinné nápoje (mléka)
  • smoothies

Pečení

  • sušenky, muffiny, cukroví, bábovky, koláče, domácí flapjacky, granola
  • jako podpora kynutí sladkých i slaných těst

Další možnosti použití

  • marmelády a džemy
  • dresinky a marinády
  • domácí ořechové krémy
  • chalva (rozemleté ořechy nebo semena a sirup)
  • marcipán (oloupané a rozemleté mandle a sirup)
  • dušená zelenina (mrkev, kedlubny, zelí)

Důležité doporučení: Sladká chuť je pro člověka přirozeně příjemná. I když jsou sirupy mnohem zdravější a přirozenější sladidlo než rafinovaný cukr nebo vysoce průmyslově zpracovaná sladidla, je to koncentrovaná potravina a nelze je konzumovat neomezeně, šetřete s nimi. Ke slazení používejte také sušené ovoce, které můžete namočit, rozmixovat a použít do kaší, koláčů. Dopřávejte si čerstvé ovoce. Konzumujte kvalitní zdroje sacharidů – celozrnné obiloviny, luštěniny. Vždy vybírejte přirozená sladidla v biokvalitě. Umělá sladidla nepoužívejte.

Jak na pečení se sirupy

  • Pokud s pečením se sirupy začínáte a chcete mít jistotu, použijte hotový vyzkoušený recept. Ale nebojte se experimentovat a sirupy zkoušet.
  • Výhoda sirupů je, že se v těstě dobře rozmíchávají.
  • Když v receptu nahrazujete cukr sirupem, musíte odebrat jinou tekutinu a přidat sypkou surovinu, abyste docílili stejné konzistence těsta. Uberte z každé tekuté ingredience poměrnou část a přidejte sypkou surovinu – mouku nebo mleté ořechy. Nelze odebrat jen olej nebo jen vejce nebo jen mléko nebo jen dosypat mouku. Každá z těchto surovin má v receptu svou úlohu, dodává nějaké vlastnosti a změna poměrů jednotlivých ingrediencí by měla dopad na výsledek. Konkrétně: když máme v receptu 200 ml rostlinného jogurtu, 200 ml oleje, 150 g cukru, 400 g mouky – cukr nahradíte sirupem, uberte 50 ml rostlinného jogurtu a 50 ml oleje, přidejte 50 g mouky.
  • Každý sirup má také jinou sladivost. Takže agávového budete potřebovat méně než rýžového, aby výsledek byl stejně sladký.
  • Pozor, pokud byste použili sirupu do těsta příliš, těsto bude těžké a nemuselo by vykynout. Buď použijte sladivější sirup (agávový) nebo si zvykněte na méně sladkou chuť.
  • Místo části sirupu použijte pokrájené rozinky, samotné těsto pak nemusíte tolik sladit. Tento „fígl“ používáme při přípravě těsta na vánočky a mazance v naší biopekárně.
  • Pokud použijete alternativní sladidlo k oslazení těsta nebo pokrmu, může se stát, že vám díky obsaženým enzymům zřídne. Tento efekt byl nejvýraznější u sladovitu (slad, sladěnka) – výtažku z naklíčeného ječmene. U obilných sirupů není řídnutí tak výrazné. Pokud mu chcete předejít, sirup před použitím krátce povařte. Do pokrmu, který chcete zahustit a osladit (třeba koprová nebo jiná omáčka), nejdříve dejte sirup, povařte a až potom zahustěte. Když vaříte kaši, přidejte sirup hned na začátku vaření, ne na konci na dochucení.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...
54
15

Které rostlinné mléko vybrat? Průvodce rostlinnými mléky

Výběr rostlinných mlék (tedy dle legislativy spíše nápojů) na trhu je široký. Dokonce až tak, že se v tom začínáme ztrácet. Které mléko vybrat? Které se ho...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
Blog
klub
28
2

Vaříme v elementu KOV (podzim) – budujeme silnou imunitu

Biologický podzim začíná už v půlce srpna a odehrává se v elementu kovu. Které potraviny jsou pro něj vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto org...
Blog
klub
75
9

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?
Dorty
klub
30
48

Řepovo-čokoládový dortík

Honí vás mlsná, chystáte oslavu nebo chcete prostě jen tak udělat radost někomu blízkému sladkým a přitom zdravým zákuskem? Zkuste tento osvěžující dortík,...