Velmi osvěžující lahodný zdravý dezert, který chutná dětem i dospělým.

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • 100g loupaných mandlí
  • 200g kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 2  polévkové lžíce sladu, nebo sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup na ozdobení
  • 1 sáček agar-agar
  • 2 jablka
  • 100g hrozinek
  • lžička skořice

Postup

Namočíme agar do deci vlažné vody. Rýži propláchneme a vaříme asi 40minut do rozvaření. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na jemno, ale nevadí, když zůstanou kousky.

Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad, nebo sladěnku  a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, aby dezert byl jemně sladký, pokud není, přidáme více sladěnky. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo sójové smetany na zjemnění. Mističky naplníme do půlky, pokapeme datlovým sirupem a necháme vychladnout.

Opláchneme na sítku hrozinky a dáme je spolu se skořicí a oloupanými jablíčky vařit asi do 2deci vody. Oloupeme jablka a vykrájíme ohryzky, nakrájíme je na menší kousky a přidáme k hrozinkám. Dusíme pomalu asi půl hodiny. Pokud je vody málo, přidáme horkou z konvice.

Rozmixujeme jablíčka s hrozinkami dohladka, měla by vzniknout tekutá hmota a odměříme si, kolik jí je. Potřebujeme se vejít do max. litru, ale stačí když jí bude kolem půl litru. Sáček vystačí až na litr, to pak želatina krásně ztuhne.

Hmotu přendáme do hrnce, přidáme namočený agar i s namáčecí vodou a zahřejeme do bodu varu. Necháme pár sekund pobublat a stáhneme z plotny a nalijeme do mističek jako druhou vrstvu. Dáme vychladit do ledničky.

Praktické

Když mandle rozmixujeme hodně dohladka, získáme opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.

Ušetříme si čas, když si rýži uvaříme den dopředu.

Datlový sirup je hodně sladký, takže pokud sladíme málo, dáme ho jako mezivrstvu jen malinko, nebo vůbec. Když máme naopak sladké rádi, můžeme ho přidat víc.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky nebo i čerstvým ovocem, které do agaru zalijeme.

Obměna

Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...
  1. Můžu se prosím zeptat, ten slad není potřeba předem převařit, aby mi vše nezřídlo? Nebo stačí jí vmíchat do teplé rýže? Děkuji

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVýtečné celozrnné palačinky
Další článekJak dostat tepelně upravenou zeleninu (nejen) do dětí