Velmi osvěžující lahodný zdravý dezert, který chutná dětem i dospělým.

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • 100g loupaných mandlí
  • 200g kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 2  polévkové lžíce sladu, nebo sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup na ozdobení
  • 1 sáček agar-agar
  • 2 jablka
  • 100g hrozinek
  • lžička skořice

Postup

Namočíme agar do deci vlažné vody. Rýži propláchneme a vaříme asi 40minut do rozvaření. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na jemno, ale nevadí, když zůstanou kousky.

Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad, nebo sladěnku  a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, aby dezert byl jemně sladký, pokud není, přidáme více sladěnky. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo sójové smetany na zjemnění. Mističky naplníme do půlky, pokapeme datlovým sirupem a necháme vychladnout.

Opláchneme na sítku hrozinky a dáme je spolu se skořicí a oloupanými jablíčky vařit asi do 2deci vody. Oloupeme jablka a vykrájíme ohryzky, nakrájíme je na menší kousky a přidáme k hrozinkám. Dusíme pomalu asi půl hodiny. Pokud je vody málo, přidáme horkou z konvice.

Rozmixujeme jablíčka s hrozinkami dohladka, měla by vzniknout tekutá hmota a odměříme si, kolik jí je. Potřebujeme se vejít do max. litru, ale stačí když jí bude kolem půl litru. Sáček vystačí až na litr, to pak želatina krásně ztuhne.

Hmotu přendáme do hrnce, přidáme namočený agar i s namáčecí vodou a zahřejeme do bodu varu. Necháme pár sekund pobublat a stáhneme z plotny a nalijeme do mističek jako druhou vrstvu. Dáme vychladit do ledničky.

Praktické

Když mandle rozmixujeme hodně dohladka, získáme opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.

Ušetříme si čas, když si rýži uvaříme den dopředu.

Datlový sirup je hodně sladký, takže pokud sladíme málo, dáme ho jako mezivrstvu jen malinko, nebo vůbec. Když máme naopak sladké rádi, můžeme ho přidat víc.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky nebo i čerstvým ovocem, které do agaru zalijeme.

Obměna

Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
  1. Dobrý večer, právě jsem dokouzlila tento dezert… Přestože jsem neměla datový sirup… Byl báječný…. Byl… i moje 4,5 letá dcera chtěla, přitom vše je ble😔😊…. Tak za mě obrovská pochvala 👏👏👏

  2. Můžu se prosím zeptat, ten slad není potřeba předem převařit, aby mi vše nezřídlo? Nebo stačí jí vmíchat do teplé rýže? Děkuji

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVýtečné celozrnné palačinky
Další článekJak dostat tepelně upravenou zeleninu (nejen) do dětí