Velmi osvěžující lahodný zdravý dezert, který chutná dětem i dospělým.

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • 100g loupaných mandlí
  • 200g kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 2  polévkové lžíce sladu, nebo sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup na ozdobení
  • 1 sáček agar-agar
  • 2 jablka
  • 100g hrozinek
  • lžička skořice

Postup

Namočíme agar do deci vlažné vody. Rýži propláchneme a vaříme asi 40minut do rozvaření. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na jemno, ale nevadí, když zůstanou kousky.

Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad, nebo sladěnku  a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, aby dezert byl jemně sladký, pokud není, přidáme více sladěnky. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo sójové smetany na zjemnění. Mističky naplníme do půlky, pokapeme datlovým sirupem a necháme vychladnout.

Opláchneme na sítku hrozinky a dáme je spolu se skořicí a oloupanými jablíčky vařit asi do 2deci vody. Oloupeme jablka a vykrájíme ohryzky, nakrájíme je na menší kousky a přidáme k hrozinkám. Dusíme pomalu asi půl hodiny. Pokud je vody málo, přidáme horkou z konvice.

Rozmixujeme jablíčka s hrozinkami dohladka, měla by vzniknout tekutá hmota a odměříme si, kolik jí je. Potřebujeme se vejít do max. litru, ale stačí když jí bude kolem půl litru. Sáček vystačí až na litr, to pak želatina krásně ztuhne.

Hmotu přendáme do hrnce, přidáme namočený agar i s namáčecí vodou a zahřejeme do bodu varu. Necháme pár sekund pobublat a stáhneme z plotny a nalijeme do mističek jako druhou vrstvu. Dáme vychladit do ledničky.

Praktické

Když mandle rozmixujeme hodně dohladka, získáme opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.

Ušetříme si čas, když si rýži uvaříme den dopředu.

Datlový sirup je hodně sladký, takže pokud sladíme málo, dáme ho jako mezivrstvu jen malinko, nebo vůbec. Když máme naopak sladké rádi, můžeme ho přidat víc.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky nebo i čerstvým ovocem, které do agaru zalijeme.

Obměna

Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

  1. Můžu se prosím zeptat, ten slad není potřeba předem převařit, aby mi vše nezřídlo? Nebo stačí jí vmíchat do teplé rýže? Děkuji

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVýtečné celozrnné palačinky
Další článekJak dostat tepelně upravenou zeleninu (nejen) do dětí