Chcete mít bleskovou a přitom chutnou večeři? Zkuste naplnit tortillu. Tortilla je druh tenkého chleba nebo-li placka vyrobená převážně z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Slouží jako základ k zavinutí dalších dobrot anebo samostatně jako příloha. 
Ingredience
pro 4 porce
  • 300 g uvařené červené čočky
  • 3 střední červené cibule
  • 4 ks tortilly (na obrázku špaldovo-ovesné)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 3 lžíce oleje
  • 1 trocha majoránky
  • umeocet

Jak na tortillu s náplní

  1. Cibuli nakrájíme na větší kousky a chvilku restujeme na oleji spolu ze solí. Po pár minutách snížíme plamen na minimum, přidáme 2 lžíce vody, zavřeme pokličkou a pomalu dusíme asi 20 minut, až cibule zesládne.
  2. Pak přidáme uvařenou červenou čočku s trochou vody, protlačíme česnek a společně 5 minut povaříme.
  3. Na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
  4. Celou směs rozmixujeme ponorným mixérem do krémovité podoby a dochutíme trochou umeocta.
  5. Směs namažeme na tortillu, přidáme na jemno nakrájený ledový salát a tortillu zabalíme a rozřízneme na půl.

S čím tortillu podávat

  • Podáváme s kvašenou zeleninou či s nějakým osvěžujícím salátem.

Praktické

  • Cibuli nakrájejte na větší kusy, stejně se bude mixovat. Uvařte si červené čočky víc dopředu a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Jak zabalit tortillu

5176337-mexicka-kuchyne-jak-zabalit-tortillu

Děti a torilly

  • Tortilla je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme česnek.

Tortilla nebo tortila

  • Tortilla je druh placky, původem ze španělské a arabské kuchyně jako placka z cizrny, pšeničné nebo kukuřičné mouky. V mexické kuchyni je z kukuřičné mouky.
  • Správně se píše se dvěma “l”, v českém přepisu se občas používá jen tortila místo tortilla.

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já si nemůžu pomoct, nejlepší tortilly (a u mne placky vůbec) jsou čistě kukuřičné. Využil jsem tento recept od Petry Schlesingerové aka Éthique.
    http://www.pazitka.cz/predkrm/kukuricne-tortilly/
    První, zhruba 15 cm tortillu, jsem celkem bez problémů zvládl, mňam. Těsto jsem nechal odpočinout asi 45 minut, opékal jsem na palačinkovači.

    • Ano chápete, do tortilly můžete naplnit čímkoliv, skvělé jsou všechny luštěninové pomazánky.

  2. Já zase tortily dělám je ze 2 hrnků mouky,cca půl hrnku vody,3 lžíce oleje a lžička soli.Je to velmi tuhé těsto,ze kterého si vyválím placky a opeču nasucho na pánvi. Je to rychlovka…ale z celého zrna nevím…z toho dělám spíše palačinky,tortily jsem z něj nezkoušela.tak ať se podaří….

  3. Špaldovo-ovesné jsem viděla v Globusu, ale clean food to tedy rozhodně není. Lépe je připravit doma.

    • Já dělám bezlepkové takto: 50g jahel, 100g rýže (mix bílé a celozrnné), 50g pohanky (kroupy), někdy přidám i 2 hrstě červené půlené čočky. To celé propláchnu, namočím přes noc, druhý den opět propláchnu, přidám cca 2 lžíce oleje, trošku osolím a zaliji vodou tak, aby nevyčnívala nad obilí. Několik minut mixuji na hladké těsto (konzistence palačinek), poté peču na pánvi potřené olejem.

  4. Já jsem si jednou s jásotem koupila kukuřičné, s tím že jsou bezlepkové, načež jsem zjistila, že složení je hnusné a samotná tortila taky, fuj.

  5. Tiež by ma zaujímalo kde sa dá špaldovo-ovsená tortila kúpiť. Tie na ktoré som natrafila ja sú nie len pšeničné ale hlavne plné É-čiek. Dík

  6. Můžu se zeptat na značku/výrobce nebo kde konkrétně tortilly kupujete? Nějak na ně nemám štěstí ve zdravce a v běžných prodejních sítích objevuji jen pšeničné a ty mne tak úplně nelákají..

  7. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakrobiotický cestopis
Další článekPoznáme chybějící vitamíny, minerály a bílkoviny ve stravě? Čím je doplnit?