Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já se také ptala a kamarádka Jana poradila naložit je jako zeleninu. To mě vážně nenapadlo a hned jsem to vyzkoušela. Je to výborná zdravá "konzerva" pro chvíle, kdy nemáte namočenou a uvařenou luštěninu, chcete udělat nový kondiment nebo rychlou pomazánku.

A nemusíte se omezovat jen na adzuki. Když navaříte víc fazolí než jste schopni sníst, tak je taky naložte, ať už je to červená ledvina, sloní ucho, pinto, černá fazole nebo jakákoli jiná.

Ingredience Bílé fazole, mrkev, pórek, fazole adzuki

  • zbylé uvařené fazole
  • voda podle potřeby
  • sůl (1 lžíce na 1/2 litru vody)

Postup

Svaříme vodu se solí, aby se rozpustila. Uvařené fazole dáme do čisté vymyté láhve. Zalijeme vodou až po okraj. Zatížíme menší lahví, aby byly fazole potopené.  Necháme víčko jen přiložené, aby dovnitř mohl trochu vzduch. 3 dny necháme při pokojové teplotě kvasit. Voda se zakalí a zbělá jako u rychlokvašek a fazole dostanou stejnou vůni. Pak lahev zavřeme a dáme do ledničky.

Praktické

Když potřebujete honem honem luštěninu a nemáte namočeno ani uvařeno, sáhnete po kvašených fazolích a máte zdravou konzervu hned po ruce. A pozor, nemusíte je okyselovat, jsou kyselé samy o sobě!

Obměna

Kvašené fazole adzuki s mrkví

Fazole v lahvi můžeme proložit kousky zeleniny (třeba mrkví, květákem, pórkem podle zásob) nebo kořením (česnek, kopr, pepř či jiné). Zelenina tak zkvasí spolu s fazolemi a budete mít čím zdobit talíř.

Můžete samozřejmě použít jakékoli druhy fazolí, není třeba čekat jen na zbytky adzuki z léčebného vývaru. Hezky vypadá kombinace tmavých a světlých fazolí v jedné lahvi.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

22 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Byla jsem na sezení u pana Zerzána a ten mě ujištoval, že kvasit fazole je blbost..že je to bílkovina a ta se hned kazí..tak nevím…Dávala jsem JJ za příklad, ale nedal se..:-))))….

  2. Myslíte že by šla takto zkvasit cizrna? Hodilo by se to jako zdravá konzerva na dovolenou, samozřejmě při skladování v chladu 🙂

  3. Dobrý den. Ani nevíte, jak Vám všem závidím(ale přeji), že už dnes máte takové vynikající možnosti-suroviny,pomůcky i možnosti komunikace-internet, telefony a taky stránku“Jíme jinak“-pro zlepšení zdraví svého a svých blízkých.Když mi v roce 1991 onemocněla 12 letá dcera a po ujištění lékařů, že jí nemohou pomoci a po čase zemře-jsem se nakonec-snad to byl zázrak- dozvěděla o makrobiotice.A pak začal boj o její život.S jedním telefonním automatem uprostřed malé moravské obce,pár recepty na průklepovém papíře od nadšenců z celé republiky,ovoce a zelenina od sousedů a obilí od několika málo „sedláků“, kteří si nechali záhumenek. A ty nedostupné přísady-miso,umeboši,řasy? Ty koupili a poslali noví známí z Prahy.A dnes? Dcera nejenže žije,dokonce mám i vnučku, dnes už 14 leté krásné zdravé děvče. Proto souhlasím s tím,že:Kuchař je je ten, kdo může své blízké uzdravovat, nebo zabíjet. Hanka

  4. Já dělam tofu podle receptu paní Kláry z conovehonakopci a je to dobrota a pracne tak to až tak není, doporučuju, chuť je určitě lepší než z obchodu. Kdybyste recept nemohli najít a chtěli, překonám lenost a napíšu podrobně sem:-).

  5. Jsem si říkala, to je divný kvasit tepelně upravenou surovinu. A on se vlastně na podobném principu dělá tempeh, akorát se tam přidává startér a musí tam být přesné stabilní teplotní podmínky a vysoká sterilita.

  6. Můj dotaz nepatří přímo sem, ale zkusím to: máte zkušenosti s domácí přípravou tofu a tempehu? Kdyžtak mne jen odkažte na jiné místo prosím 🙂 Věra

    • Já si dělám občas tempeh, chystám se to dát na web, ale je to pro pokročilejší. Kdo sotva stíhá vařit obilí a luštěninu, nebude mít z návodu radost 🙂

    • já dělám tempeh a ač moje rodina moc luštěniny nemusí, v tempehu miluje jakoukoli (hrách/fazole/cizrna nebo i v kombinaci s rýží/kroupami/pohankou). Ale mám na to techniku (za dost peněz), kt.využívám i na jiné věci. Najednou se mi udělá až 1,2kg, tempeh je lepší, když ještě pár dní dozraje v lednici – takže máme několik dní na jeho konzumaci a stále ho takto považuji za čerstvý. Většinou tak půlku sníme, část rozdám a když náhodou ještě zbyde, holt mrazím pro nouzové použití.

    • Poaland – kdybyste chtěla zápisky z kurzu na téma „tempeh“, můžu poslat mailem (no.vot.na seznam.cz)

      • Dobrý den Slávko,
        moc prosím o zaslání poznámek o tempehu a o zařízení na jeho výrobu.
        Děkuji, děkuji, děkuji
        Zazu

  7. To je skvely napad, akorat delam lecivy vyvar. Jen mi vrta hlavou jestli muzu pouzit fazole z vyvaru? Ty moje jsou po 30 minutach neuvarene a kdyz je necham dalsich 30 na pristi davku vyvaru tak ty jsou zas moc…

    • Ano, Mario, můžeš. Já to také tak dělám. Jak kvasí, tak ještě „dojdou“. Když jsou moc uvařené, máš kvašenou kejdičku, když málo, máš kyselé křupavé fazolky. Je to vidět i na těch fotkách. Bílé jsou zbytky z normálního vaření, adzuki jsou to bahníčko dole 🙂

  8. asi to chce, aby se fazole uvařily tak akorát, ne moc, aby se nenarušila slupka? Nebo myslíte, že můžou být i lehce rozvařené? Zrovna fazole vařím vždy trochu dýl až popraskají – třeba zrovna adzuki. Díky

    • Dneska jsme je zrovna měli k večeři a manžel si pochutnával. Dcerka se tedy šklebí, že je to kyselé, ale nám to moc chutná. Nejvíc asi ty bílé fazole, co jsou na fotce.

  9. Děkuji za dobrý tip! Zatím jsem je měla v ledničce v misce a po 1-2 dni udělala karbanátky či placky (rozkrájené rádýlkem) v troubě.

  10. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh