Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Kvašené fazole

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já se také ptala a kamarádka Jana poradila naložit je jako zeleninu. To mě vážně nenapadlo a hned jsem to vyzkoušela. Je to výborná zdravá “konzerva” pro chvíle, kdy nemáte namočenou a uvařenou luštěninu, chcete udělat nový kondiment nebo rychlou pomazánku.

Ingredience
  • zbylé uvařené fazole
  • voda podle potřeby
  • sůl (1 lžíce na 1/2 litru vody)

Jana se dostala na váhu téměř 100 kilo. Mohl za to životní styl i snížená funkce štítné žlázy. Ve svém příběhu píše, ...

Jak připravit zavařené fazole

  1. Svaříme vodu se solí, aby se rozpustila.
  2. Uvařené fazole dáme do čisté vymyté láhve.
  3. Zalijeme vodou až po okraj.
  4. Zatížíme menší lahví, aby byly fazole potopené.
  5. Necháme víčko jen přiložené, aby dovnitř mohl trochu vzduch.
  6. 3 dny necháme při pokojové teplotě kvasit.
  7. Voda se zakalí a zbělá jako u rychlokvašek a fazole dostanou stejnou vůni.
  8. Pak lahev zavřeme a dáme do ledničky.

Praktické

  • Když potřebujete honem honem luštěninu a nemáte namočeno ani uvařeno, sáhnete po kvašených fazolích a máte zdravou konzervu hned po ruce. A pozor, nemusíte je okyselovat, jsou kyselé samy o sobě!
  • A nemusíte se omezovat jen na adzuki. Když navaříte víc fazolí než jste schopni sníst, tak je taky naložte, ať už je to červená ledvina, sloní ucho, pinto, černá fazole nebo jakákoli jiná.

Obměna

  • Fazole v lahvi můžeme proložit kousky zeleniny (třeba mrkví, květákem, pórkem podle zásob) nebo kořením (česnek, kopr, pepř či jiné). Zelenina tak zkvasí spolu s fazolemi a budete mít čím zdobit talíř.
  • Můžete samozřejmě použít jakékoli druhy fazolí, není třeba čekat jen na zbytky adzuki z léčebného vývaru. Hezky vypadá kombinace tmavých a světlých fazolí v jedné lahvi.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Žakale
8. 8. 2022

Tak koukám, že jsme skoro po roce zkusila opět kvasit fazole, ale tentokrát se to tedy nepovedlo, a smrdí , nebo voní to jako syrečky, tedy už to jdu dát slepicím, nemám odvahu to konzumovat, ale třeba je to úplně super zdravé..:)))), tak nevím, co bylo špatně…

Žakale
7. 9. 2021

Zbyly mi malé bílé fazole, a už jsem se velmi dlouho chystala je zkusit kvasit…, moc jsem se s tím nepárala..dala jsem je do menší sklenice, zalila vychladlou slanou vodou až po vrch a nechala přikryté kvasit, trvalo to asi jen dva dny, a výsledek mě překvapil, moc mi chutnají, tak jsem se rozplývala, a dala ochutnat manželovi, nic neříkal, a pak prý, že je to asi dobré..:)))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydr...
22
24

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Tempura z kopřivy

Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.