Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já se také ptala a kamarádka Jana poradila naložit je jako zeleninu. To mě vážně nenapadlo a hned jsem to vyzkoušela. Je to výborná zdravá "konzerva" pro chvíle, kdy nemáte namočenou a uvařenou luštěninu, chcete udělat nový kondiment nebo rychlou pomazánku.
Ingredience
  • zbylé uvařené fazole
  • voda podle potřeby
  • sůl (1 lžíce na 1/2 litru vody)

Jak připravit zavařené fazole

  1. Svaříme vodu se solí, aby se rozpustila.
  2. Uvařené fazole dáme do čisté vymyté láhve.
  3. Zalijeme vodou až po okraj.
  4. Zatížíme menší lahví, aby byly fazole potopené.
  5. Necháme víčko jen přiložené, aby dovnitř mohl trochu vzduch.
  6. 3 dny necháme při pokojové teplotě kvasit.
  7. Voda se zakalí a zbělá jako u rychlokvašek a fazole dostanou stejnou vůni.
  8. Pak lahev zavřeme a dáme do ledničky.

Praktické

  • Když potřebujete honem honem luštěninu a nemáte namočeno ani uvařeno, sáhnete po kvašených fazolích a máte zdravou konzervu hned po ruce. A pozor, nemusíte je okyselovat, jsou kyselé samy o sobě!
  • A nemusíte se omezovat jen na adzuki. Když navaříte víc fazolí než jste schopni sníst, tak je taky naložte, ať už je to červená ledvina, sloní ucho, pinto, černá fazole nebo jakákoli jiná.

Obměna

  • Fazole v lahvi můžeme proložit kousky zeleniny (třeba mrkví, květákem, pórkem podle zásob) nebo kořením (česnek, kopr, pepř či jiné). Zelenina tak zkvasí spolu s fazolemi a budete mít čím zdobit talíř.
  • Můžete samozřejmě použít jakékoli druhy fazolí, není třeba čekat jen na zbytky adzuki z léčebného vývaru. Hezky vypadá kombinace tmavých a světlých fazolí v jedné lahvi.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se dokopala k tomu, najet na “pořádné jídlo”. Mě osobně maso moc nedělá dobře, ale sestavit si jídelníček pro mě bylo...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej už fádnej stravy. Mám veľkú rodinu - veľa chlapov doma. Nijako som ich nenútila jesť...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky odnaučila pít kávu v detoxikačním kurzu před 3-4 lety a od té doby ji nepiju a vůbec mi nechybí, (jsem...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které tu chyběly. Často z nich čerpám inspiraci a sílu a vytrvalost vařit zdravě. Myslím si, že kdo chce, cestu ke...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky narazila a že jsem tu s Váma se všema mohla být. Kurz byl snad nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala....

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na kari (přidala jsem ho trošku víc) už na oběd, protože mám dnes trošku víc času. Poprvé mi nic nezbylo, protože...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase asi 6 cm a je mi mnohem líp ve vlastním těle. Každopádně si opět zaplatím členství na další rok, protože...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v druhém programu (Vánoce jinak a nyní jarní očista). Jsem moc ráda, že se mi za celou dobu trvání očisty podařilo...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun úplný nesmyslů, jako jsou třeba brambůrky. Dělám si domácí pickles a klíčky. Někdy podle týdenních úkolů uklízím a podařilo se...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření jsem zvládla i na chatě v dosti bojových podmínkách. Jídelníčku se účastní i děti a překvapivě, hodně jídel jim chutná,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj začala. "Zdravě" jsem jedla celý život, ale když jsem se dozvěděla o pár zdravotních drobnostech, tak to se mnou zacloumalo....

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě cukrovku vyléčil. Z původního cukru 18 na 5 během půl roku bez jakékoliv nedikace.

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za celý rok, kdy jsem byla členkou vašeho Klubu. Potvrdily jste mi můj postoj ke zdravému stravování, rozšířily okruh znalostí a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo chutná, i když nevařím jídla přesně podle jídelníčku, vařím samozřejmě podle pravidel JJ. Když mám volnější den, tak si vyberu...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se seznámila s klubem JJ a kurzem Jarní očista. Chtěla jsem jen zkusit jiné potraviny a snad i shodit nějaké to...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky ❤️ to je pecka, asi si budu muset dat jeste krajicek ? Evi, klobouk dolu, ta je!

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

22 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Byla jsem na sezení u pana Zerzána a ten mě ujištoval, že kvasit fazole je blbost..že je to bílkovina a ta se hned kazí..tak nevím…Dávala jsem JJ za příklad, ale nedal se..:-))))….

      • Já to zkusila dvakrát a oba pokusy jsem musela vyhodit. Přitom kvašená zelenina se mi podařila vždy a tak by mě zajímalo co jsem tedy udělala za chybu.

  2. Myslíte že by šla takto zkvasit cizrna? Hodilo by se to jako zdravá konzerva na dovolenou, samozřejmě při skladování v chladu 🙂

  3. Dobrý den. Ani nevíte, jak Vám všem závidím(ale přeji), že už dnes máte takové vynikající možnosti-suroviny,pomůcky i možnosti komunikace-internet, telefony a taky stránku”Jíme jinak”-pro zlepšení zdraví svého a svých blízkých.Když mi v roce 1991 onemocněla 12 letá dcera a po ujištění lékařů, že jí nemohou pomoci a po čase zemře-jsem se nakonec-snad to byl zázrak- dozvěděla o makrobiotice.A pak začal boj o její život.S jedním telefonním automatem uprostřed malé moravské obce,pár recepty na průklepovém papíře od nadšenců z celé republiky,ovoce a zelenina od sousedů a obilí od několika málo “sedláků”, kteří si nechali záhumenek. A ty nedostupné přísady-miso,umeboši,řasy? Ty koupili a poslali noví známí z Prahy.A dnes? Dcera nejenže žije,dokonce mám i vnučku, dnes už 14 leté krásné zdravé děvče. Proto souhlasím s tím,že:Kuchař je je ten, kdo může své blízké uzdravovat, nebo zabíjet. Hanka

  4. Já dělam tofu podle receptu paní Kláry z conovehonakopci a je to dobrota a pracne tak to až tak není, doporučuju, chuť je určitě lepší než z obchodu. Kdybyste recept nemohli najít a chtěli, překonám lenost a napíšu podrobně sem:-).

  5. Jsem si říkala, to je divný kvasit tepelně upravenou surovinu. A on se vlastně na podobném principu dělá tempeh, akorát se tam přidává startér a musí tam být přesné stabilní teplotní podmínky a vysoká sterilita.

  6. Můj dotaz nepatří přímo sem, ale zkusím to: máte zkušenosti s domácí přípravou tofu a tempehu? Kdyžtak mne jen odkažte na jiné místo prosím 🙂 Věra

    • Já si dělám občas tempeh, chystám se to dát na web, ale je to pro pokročilejší. Kdo sotva stíhá vařit obilí a luštěninu, nebude mít z návodu radost 🙂

    • já dělám tempeh a ač moje rodina moc luštěniny nemusí, v tempehu miluje jakoukoli (hrách/fazole/cizrna nebo i v kombinaci s rýží/kroupami/pohankou). Ale mám na to techniku (za dost peněz), kt.využívám i na jiné věci. Najednou se mi udělá až 1,2kg, tempeh je lepší, když ještě pár dní dozraje v lednici – takže máme několik dní na jeho konzumaci a stále ho takto považuji za čerstvý. Většinou tak půlku sníme, část rozdám a když náhodou ještě zbyde, holt mrazím pro nouzové použití.

    • Poaland – kdybyste chtěla zápisky z kurzu na téma “tempeh”, můžu poslat mailem (no.vot.na seznam.cz)

      • Dobrý den Slávko,
        moc prosím o zaslání poznámek o tempehu a o zařízení na jeho výrobu.
        Děkuji, děkuji, děkuji
        Zazu

  7. To je skvely napad, akorat delam lecivy vyvar. Jen mi vrta hlavou jestli muzu pouzit fazole z vyvaru? Ty moje jsou po 30 minutach neuvarene a kdyz je necham dalsich 30 na pristi davku vyvaru tak ty jsou zas moc…

    • Ano, Mario, můžeš. Já to také tak dělám. Jak kvasí, tak ještě “dojdou”. Když jsou moc uvařené, máš kvašenou kejdičku, když málo, máš kyselé křupavé fazolky. Je to vidět i na těch fotkách. Bílé jsou zbytky z normálního vaření, adzuki jsou to bahníčko dole 🙂

  8. asi to chce, aby se fazole uvařily tak akorát, ne moc, aby se nenarušila slupka? Nebo myslíte, že můžou být i lehce rozvařené? Zrovna fazole vařím vždy trochu dýl až popraskají – třeba zrovna adzuki. Díky

    • Dneska jsme je zrovna měli k večeři a manžel si pochutnával. Dcerka se tedy šklebí, že je to kyselé, ale nám to moc chutná. Nejvíc asi ty bílé fazole, co jsou na fotce.

  9. Děkuji za dobrý tip! Zatím jsem je měla v ledničce v misce a po 1-2 dni udělala karbanátky či placky (rozkrájené rádýlkem) v troubě.

  10. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDokdy můžeme jíst kopřivy
Další článekEliminace