Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Slavnostní menu na Vánoce a nákupní seznam

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Možná už jíte jinak několik měsíců, ale nevíte si rady, jak to udělat na Vánoce a přitom se úplně neodchýlit od zdravého jídelníčku. Nabízíme vám hned dvě varianty, jak to vymyslet. Pokud máte rádi ryby, tak menu s rybou anebo vegetariánskou variantu. Nebojte i zdravě si můžete opravdu pochutnat a uspokojit chuť po smažené bílkovině i bramborovém salátu a přitom vám nebude těžko, jak to po takovém jídle běžně bývá.

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si bral...

Vánoční zdravé vegetariánské menu I.

Nákup

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • šálek dýně na kostičky (není nutná)
  • asi 500 g polentového knedlíku, lepší je kupovaný
  • 2x tofunéza
  • asi 8 kyselých okurek
  • hrášek a kukuřice, pokud je používáte do salátu
  • olej, sůl, umeocet
  • 1 uzený tempeh
  • sladěnka
  • hraška (nebo bílá mouka s vodou)
  • tofu
  • zelenina na obalování (cibule, květák, brokolice…)
  • kvašená zelenina
Postup při vaření vegetariánského Vánočního menu
  1. Vše se dá připravit zároveň při jednom vaření, bude vám to trvat cca 40 – 60 minut podle toho, pro kolik osob budete vařit a kolik toho dokážete usmažit najednou.
  2. Začněte podušením zeleniny do salátu. Připravte si salát z kvašené zeleniny a strouhaného daikonu, stačí pro každého pár lžic. Připravte si těstíčko (hrašku) na obalování zeleniny a umyjte a připravte zeleninu na  obalování. Dokončete “bramborový salát” a rozpalte olej naplno. Postupně smažte tofu a zeleninu a hotové kousky dejte odkapat na ubrousek a můžete podávat.
  3. Pokud nechcete mít salát teplý, i když tak chutná opravdu nejlépe, připravte si ho hodinu předem a dejte vychladit do lednice.

 Vánoční zdravé menu II. s rybou

  • bramborový” salát bez vajec, brambor a majonézy
  • ryba, kterou máte rádi (kapr, pstruh…)
  • doporučujeme ještě přidat kvašenou zeleninu, kousek zeleného (list salátu apod.) a strouhanou ředkev

Nákup

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • šálek dýně na kostičky (není nutná)
  • asi 500 g polentového knedlíku, lepší je kupovaný
  • 2x tofunéza
  • asi 8 kyselých okurek
  • hrášek a kukuřice, pokud je používáte do salátu
  • olej, sůl, umeocet
  • ryba podle vaší preference
  • trochu kmínu, sůl, olej
  • citrón, bylinky…

Postup při vaření Vánočního zdravého menu s rybou

  1. Vše pokud máte nakoupeno stihnete do 60 minut. Pokud máte rádi salát studený, začněte “bramborovým salátem”. Jestli vám ale mohu poradit, zkuste ho pro jednou teplý, opravdu je to lahůdka a teď v zimě to určitě ocení i vaše trávení.
  2. Pokračujte rybou, doporučuji pečenou v troubě. Kapra stačí rozpůlit na dvě půlky, nebo na porce, pekáček vytřít olejem, kapra osolit, trochu pokapat citrónem a posypat drceným kmínem. Pečte asi 30 minut na 180°C. Jiný druh ryby lze udělat podobně, u pstruha jsou dobré bylinky v břichu ryby a vynechat kmín, ale záleží na vás.
  3. Když je ryba v troubě, začněte chystat teplý “bramborový salát”. Zeleninu dejte rozdusit a vařit, nakrájejte si okurky, nachystejte zbylé ingredience. Připravte si i kvašenou zeleninu jako ozdobu na talíř, ta by v zimě neměla nikdy chybět.

 

Dobrou chuť a krásné Vánoce vám přejí Helena a Eva

P.S. Napište nám, jak se vám netradiční štědrovečerní večeře vydařila a co na to okolí.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když kliknu na bramborový salát ve vánočním menu II s rybou tak se mi zobrazí recept na koprovou omáčku. To bude asi nějaká chyba. Je tedy bramborový salát stejný pro vánoční menu bez ryby i s rybou ? Nebo je ten druhý bramborový salát v něčem jiný?

Moc děkuju za tip. Myslíte, že by šla ryba (kapr) obalit a osmažit v hrašce? Budu totiž na Vánoce u rodičů a větší alternativa asi neprojde. Ale “bramborový” salát určitě zkusím.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Zelí na sladkokyselo

Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.