Domů > Magazín > Blog

Jak používat obilné vločky

Svačina do skleničky

Do uzavíratelné skleničky nasypte vrstvu vloček (těch, které se nemusejí vařit – drobnější ovesné, pohankové…), přidejte oříšky a semínka, zalijte vrstvou rostlinného jogurtu (část můžete ochutit karobem nebo kakaem) a zpestřit dezert můžete čerstvým ovocem, marmeládou (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro každodenní jídelníček) nebo sirupem. Když použijete vločky celé, připravte svačinu večer předem, vrstva vloček přes noc změkne a nabobtná.

Snídaňové kaše

Na snídaňové kaše jsou vločky jako dělané. Hodí se všechny druhy vloček a jejich kombinace. Pokud máte raději krémovější kaše, použijte menší vločky (ovesné jemné, pohankové, můžete přidat teffové, amarantové, quinoové) nebo kaši po uvaření částečně rozmixujte (např. vločková kaše se “špekem”). My je nejraději vaříme v 1 dílu rostlinného mléka a 2 dílech vody. Některé stačí jen nechat přejít varem, jiné pár minut povařit (mrkněte sem, které jak připravit). Přidat se k nim dá cokoli…

  • Naslano s napařenou, blanšírovanou nebo na tuku upravenou zeleninou, opraženými semínky a pickles. Používejte různé druhy vloček – k základním ovesným můžete vždycky přidat jeden až dva doplňkové druhy. Kaše tak bude pokaždé jiná a dodá různorodé živiny.
  • Výjimečně lze udělat i kaši nasladko (spíše jako dezert, kombinace obilí a ovoce není příliš vhodná pro naše trávení, viz co se mnou udělaly 3 týdny na kaších s ovocem). Například s oříšky, semínky, sušeným ovocem, čerstvým sezonním ovocem, marmeládou, sladem či jakýkoli druh sirupů.

Drobenka

Rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vloček a smíchejte s 6 lžícemi rýžového sirupu a 4 lžícemi kokosového tuku. Drobenku můžete použít například na bublaninu či jiný koláč. Nebo si s takovou drobenkou můžete připravit krambl – do zapékací mísy dejte pokrájené ovoce, posypte nebo polijeme sladidlem (např. sušená sladěnka nebo tekuté sladidlo), poklaďte drobenkou a pečte 20 minut na 180 °C.

Granola nebo krutony do polévky

Skoro stejný postup, jen jednou nasladko (granola) a jednou naslano (krutonky do polévky). Smíchejte jakékoli vločky (hodí se spíše ty větší jako jsou ovesné, žitné, špaldové, pšeničné, ječné) se semínky, strouhaným kokosem a oříšky, u granoly přidejte ještě sušené ovoce a třeba kakaové boby, skořici, karob aj. V druhé misce si připravte kokosový tuk a rýžový sirup (na granolu), nebo olej a libovolné koření (na slané krutony). Sypkou a tekutou směs smíchejte. Nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut při 160 °C.

Flajpacky nebo müsli tyčinky

Z vloček si můžete připravit také výborné müsli tyčinky nebo flapjacky. Jsou skvělé na cestování nebo jen tak po ruce jako skvělá a rychlá svačinka. Stačí smíchat ovesné vločky se sladidlem (rostlinný sirup), kokosovým tukem a libovolnými oříšky, semínky, kokosem a sušeným ovocem. Můžete tak vytvořit mnoho různých kombinací. Upěchujte směs do zapékací formy a pečte 15–20 minut na 170 °C.

Knedlíky, placky a nákypy

Ovesné vločky, zejména ty jemné, se skvěle hodí jako zahušťovadlo do těsta na knedlíky, placky, nákypy nebo karbanátky. Vločky smíchejte s uvařeným obilím a špetkou solí, nebo jen s vodou a tvořte knedlíčky (např. napařované ovesné, rychlé knedlíky z vloček, kroupovo vločkové, aj.)

Zavářka do polévky

Zkuste vločky přidat jako zavářku do jakékoliv polévky – zeleninové, ranní miso, luštěninové nebo krémové. Vločky krásně nabobtnají, polévku zahustí a vás skvěle zasytí. Hodí se všechny druhy vloček, s množstvím raději opatrně, vločky hodně nabydou. Pokud chcete dělat krémové polévky, přidejte vločky, chvilku povařte a rozmixujte. Zkuste např. polévka Šangri La, ovesná se zeleninou, “drožďová” s vločkamikapustová s vločkami, kedlubnová s vločkami, mangoldová s vločkami.

Chleba

Při přípravě chleba, dalamánků nebo muffinů můžete 1/4 mouky nahradit vločkami. Hodí se kterýkoli druh.

Karbanátky, nákypy a sekané

Pro tyto účely se hodí všechny druhy vloček. Vločky lehce rozmixujte s dušenou nebo orestovanou zeleninou, uvařenými luštěninami, přidejte lněný šlem za vejce nebo Hrašku, osmahnutou cibulku, bylinky, česnek, sůl a podle potřeby vodu, smažte nebo pečte v troubě.

Wafle

Z vloček vyrobíte super těsto na wafle – sladké i slané. Stačí smíchat horkou vodou, zbytky obilovin a nasladko se sladidlem a např. skořicí nebo perníkovým kořením nebo naslano s kmínem a solí.

Smoothie

Jako výjimečnou svačinku (kombinace ovoce a obilovin není dobře stravitelná) lze připravit koktejl z vloček a ovoce. Rozmixujte oblíbené ovoce s vodou nebo rostlinným nápojem, podle chuti přidejte spařené nebo povařené vločky (hodí se spíše drobnější vločky – ovesné jemné, pohankové, quinoové, amarantové, teffové) a další ingredience jako semínka, oříšky, rostlinný jogurt, sirup, zeleninu.

Lívance

Nejčastěji se připravují z ovesných vloček, ale nebojte se vyzkoušet i další druhy.

Pomazánky

Lehce osmahnutou zeleninu zalijte trochou vody, přidejte vločky (stačí trochu na zahuštění), pár minut povařte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctem a lahůdkovým droždím, podle chuti můžete přidat tofu, tempeh, červenou loupanou čočku (přidejte k zelenině a 15 minut duste, potom přidejte vločky a ještě chvilku povařte).

Sušenky

Smíchejte ovesné vločky s oříšky, semínky, sirupem, olejem a sušeným ovocem, tvarujte sušenky.

Koláče a dezerty

Vločky přidejte do těsta na spodek koláče nebo do těst na tyčinky atp.

Nepečené cukroví

Rozmixujte vločky s předem namočeným sušeným ovocem, kokosovým olejem a sirupem, můžete přidat semínka, oříšky, sušený kokos, karobový prášek nebo skořici; vytvarujte kuličky a obalujte je v sušeném kokosu, karobu nebo sezamu.

Kosmetika

Zkuste si doma z vloček udělat peeling a pleťovou masku.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kaše
kurz
1

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.
4
14

10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrz...
7
1

28 zdravých alternativ na Silvestra

Chcete si na Silvestra připravit zdravé a chutné občerstvení? Inspirujte se našimi tipy. Novoroční pohoštění přeci nemusí být jen o majonézových chlebíčcíc...
1
16

Skrytý cukr: je i tam, kde byste ho nečekali!

Vyznat se v tak široké nabídce produktů, jejich složení a etiket není vůbec snadné. Výrobci používají čím dál tím rafinovanější finty. A tak i produkty, kt...

Kdy nám celozrnné potraviny škodí?

To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost celozrnným potravinám, kter...

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.