Čtyři procenta české populace jsou vegetariáni nebo vegani, jak ukázal květnový průzkum. (1) Mezi lidmi do 44 let maso nejí každý desátý. Celá třetina mladých lidí ve věku 18 až 34 let maso a masné výrobky omezuje. A to už je důležité číslo pro řetězce rychlého občerstvení, které hbitě reagují, aby nepřišli o zákazníky. Je to cesta ke zdraví?

Fast foody nechtějí přijít o zákazníky, kteří nejedí maso

Víte, kdy se otevřelo první KFC v České republice?
Síť restaurací KFC funguje ve více než 23 000 restauracích ve 140 zemích světa. V České republice bylo první KFC otevřeno v roce 1994 ve Vodičkově ulici v Praze. V roce 2019 značka oslavila 25 let na českém trhu a otevřela již 105. restauraci. I přes skutečnost, že na celém světě v KFC ochutnáte více než 400 různých produktů, základní nabídku tvoří kousky čerstvého kuřete.

KFC nabízí nově vegetariánský sendvič. Fast food proslavený kuřecími stripsy už pochopil, že poptávka po vegetariáských jídlech stále roste a pokud nemá přijít o mladé vegetariánské zákazníky, bude se muset chopit výzvy a nabídnout něco i pro ně.

Vegetariánský sendvič je v naší nabídce poprvé. Dlouho jsme hledali vegetariánskou variantu, která by nám chutnala a splňovala naše nároky na kvalitu. Burger a Twister s halloumi sýrem jsou trefou do černého, prodávají se výrazně nad naše očekávání. Zákazníci se k nám nyní vracejí za čerstvými kuřecími kousky, ale také za pochoutkami s halloumi sýrem,“ hodnotí Libor Hubík, prezident KFC pro Česko a Rakousko.

Největší zájem o vegetariánské verze je ve velkých městech

Ani vedení KFC nepřekvapilo, že největší zájem projevili zákazníci v Praze a Brně, kde se podle očekávání prodala polovina burgerů a twisterů s kyperským sýrem místo tradičních kuřecích kousků. Překvapivé bylo zjištění, že velký zájem měli i lidé v Berouně a Benešově.

Nečekali jsme však, že se tolik vegetariánů nebo flexitariánů, tedy těch, kteří maso jedí jen výjimečně, objeví v Berouně nebo Benešově,“ komentuje prodeje Libor Hubík.

Vysokoškoláci jsou hlavní zákazníci fastfoodu

Největší prodej sýrové verze však teprve očekávají po návratu vysokoškoláků, kteří patří k nejsilnější skupině zákazníků.

Kuře nebo sýr?

Otázka samozřejmě není, zda kuře nebo sýr. Ani jedna verze burgeru nebo twisteru není zrovna ukázkou zdravé výživy. Houska z bílé mouky, droždí, cukru a potravinářských zlepšováků, trošinku zeleniny a grilovaný sýr nejsou něco, co považujeme na Jíme Jinak za zdravé jídlo.

Pokud je člověk vegetarián a vliv stravy na zdraví neřeší, může mít z podobné zprávy radost. Nás na Jíme Jinak ale děsí, že tyhle zprávy se v médiích prezentují jako pokrok směrem ke zdraví. Jistě, pokles produkce masa má obrovský vliv na zdraví člověk i na životní prostředí. Jenže produkce mléka, potažmo sýrů, je na tom stejně, ne-li v mnoha ohledech hůř (Vodní stopa potravin, Studie o omezení masa a mléka).

A pro naše zdraví není takový halloumi sýr také žádná výhra. Když pomineme vše, co o mléku už víme, stále stačí si přečíst složení. Je v něm spousta soli, tuku a cukrů, žádná vláknina. Mimochodem, zkuste si na webu KFC najít složení výrobků. Nakonec jsem našla velmi nepřehlednou tabulku, ze které jsem vám opsala základní nutriční hodnoty, abyste si udělali představu sami: (2)

gramy  na porci sacharidy cukry vláknina sůl tuky nenas. mast. kyseliny bílkoviny
halloumy burger 61 g 11,7 g 0 5,1 g 39 g 19,7, g 30 g
hallomy twister 49 g 5,4 g 0 4,9 g 44 g 19,1 g 28 g

 

Tak co, dáte si raději kuře nebo sýr?

 

  1. a z hlediska soucitu.. nakonec, kdybych byla kráva(někdo třeba řekne, že jsem;) asi bych byla radši ta na maso než mléčná. ty mají tu hrůzu alespoň dřív za sebou;( z hlediska zdravé výživy prašť jak uhoď;(

  2. Mléko.Divím se,ze ho vůbec ještě někdo pije..spotřeba kravského mléka a jeho derivátů souvisí s různými chorobami, jako je cukrovka, skleróza, srdeční choroby, Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku ..
    Kravské mléko obsahuje obrovské množství antibiotik získaných z chovu hospodářských zvířat. Pomáhají zvyšovat odolnost bakterií, takže jakmile se dostanou do těla, mohou spustit infekce, které se obtížně léčí.

    Mělo by být zřejmé, že mléko a jeho deriváty obsahují přibližně 59 různých typů syntetických hormonů, včetně steroidů, pohlavních hormonů a hormonů nadledvin, které se kombinují s dalšími toxickými látkami s rizikem vzniku degenerativních onemocnění.
    Mléko má vysoké množství tuku, který může zvyšovat hladinu cholesterolu a riziko ucpání tepen u mladých lidí.
    Kravské mléko je speciálně pro telata, ne pro lidi…Škoda, například kniha Čínská studie to vysvětlí perfektně. Mělo by se víc číst.

      • Když jsem ji před pár lety objevila, měla jsem obrovskou radost, že někdo další vědecky podložil to, co přírodní nauky učí už celá tisíciletí a že teď už to budou všichni vědět a bude to všem jasné a všichni budou chápat….hned jsem o ní psala i na Jíme Jinak celá nadšená. No čas běží, kolika lidem já už ji nabídla k přečtení….a teď ji má půl roku tchán a ještě se do ní nepodíval :-))

    • Např. přítomnost syntetických hormonů v mléce se v ČR testuje, takže ty tam být nemůžou.
      Antibiotika také ne – krom testování by takové mléko do dalšího zpracování nekoupil, protože by mu to zabilo jogurtové a další kultury.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekDušená cibule na fazolovém krému
Další článekZhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)