Domů > Magazín > Žijeme jinak

Zdravý jídelníček snižuje vodní stopu a šetří životní prostředí

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vody se spotřebovalo na výrobu jídla, které sníte? Sucho v letošní roce jen podtrhuje fakt, že další zvětšování vodní stopy s sebou nese zjevná rizika – možná už v budoucnu nebudeme mít dost vody na to, abychom se najedli tak, jak jsme zvyklí. Věděli jste, že například na vyprodukování 1 kg masa je zapotřebí až 15.415 l vody? Na rozdíl od zeleniny, na jejíž vypěstování se spotřebuje pouze 322 l vody.

Co je to vodní stopa

Vodní stopa udává, kolik se při výrobě potraviny spotřebuje vody. Je skutečným ukazatelem zátěže životní prostředí zemědělskou výrobou. Například pro výrobu živočišných potravin (maso, mléko, vejce) se do vodní stopy započítává nejen to, co zvířata vypijí či vodu spotřebovanou v potravinářských závodech, ale také vodu nutnou na pěstování krmiv, která zvířata spotřebovala.

Vodní stopa Evropanů vs Američanů

Budoucí rizika z nedostatku vody
Sucho v letošní roce jen podtrhuje fakt, že další zvětšování vodní stopy s sebou nese zjevná rizika. Evropa brzy už nemusí mít dost vody na to, aby se najedla tak, jak je zvyklá! (1)

Rozdíly ve vodní stopě závisí na jídelníčku jednotlivých národů. Němci a Britové pijí zejména pivo, které je úspornější na vodu, naopak Francouzi dávají přednost vínu a sýrům – obě potraviny se pojí s větší vodní stopou. Vodní stopa se ale může lišit v jednotlivých regionech uvnitř státu. Například v Británii v okolí Londýna je vodní stopa nižší, než v okolí Yorkshire. Protože v Londýně jedí lidé méně červeného masa než obyvatelé hrabství Yorkshire. (1)

Na vyprodukování 1 kg masa je zapotřebí 15.415 l vody (hovězí), u 1 kg brokolice to je pouhých 322 l vody!
  • Průměrný Brit sní za den potraviny, na jejichž výrobu se spotřebovalo 2.700 l vody. (1)
  • Průměrný Němec sní za den potraviny, k jejichž produkci bylo odčerpání 3.000 l vody. (1)
  • A na denní jídlo průměrného Francouze bylo spotřebováno 3.900 l vody. (1)
  • A jak jsme na tom v Česku? Průměrný Čech spotřebuje až 4.500 l vody! (2)
  • Pro porovnání průměrný Američan za den spořádá jídlo, na jehož výrobu se spotřebovalo více než 9.000 l vody! (1)

Spočítejte si pomocí kalkulátoru svou vlastní vodní stopu.

Vodní stopa potravin, které jíme

Zdroj: Mekonnen and Hoekstra (2010)

Přemýšleli jste někdy nad spotřebou vody za nakoupené oblečení?
– Na vyrobení 1 ks bavlněného trička je potřeba 2.495 litrů vody (na vypěstování bavlny, při výrobě, na barvení látky)
– Na výrobu 1 ks džínových kalhot je potřeba 8.000 litrů vody (na vypěstování bavlny, při výrobě, na barvení látky)

Zdravá strava snižuje vodní stopu o 35 až 55 %

  • Autoři studie spojují velkou vodní stopu s konzumací nezdravé stravy. V takovém jídelníčku dominují ve velkém množství potraviny (cukry, tuky, červené maso, masné produkty, mléko, sýry), na jejichž produkci je potřeba hodně vody a naopak chybí ovoce a zelenina, jejichž vodní stopa je malá.
  • Statistiky mluví jasně. Dle množství lidí, kteří jsou obézní nebo mají nadváhu, je zřejmé, že jíme a žijeme nezdravě.
  • Dle autorů by stačilo pouze jíst zdravou stravu, aby se vodní stopa smrskla až o 35 %.
  • Pokud by se z lidí stali vegetariáni, zmenšila by se vodní stopa až o 55 %.
  • Odborníci navrhují, aby se na nezdravé potraviny s vysokým obsahem cukrů a tuků uvalila vyšší spotřební daň

Co si o tom myslíte vy?

Souhlasili byste s uvalením vyšší spotřební daně na nezdravé potraviny? Jaká je vaše vodní stopa? Přemýšleli jste nad tím vůbec někdy? Děláte vědomě něco pro její snížení? Napište nám do komentářů níže!

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Teda, Ajko, máte zajímavé články!
Děkuji za utříbené a vybrané informace!!!!

Ukázat další komentáře