Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka Šangri-La s ovesnými vločkami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Dnes jsem použila jiné koření než obvykle a do polévky zapražila ovesné vločky. Všichni si přidávali, tak se hned dělím o recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1/8 celeru
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/3 bílého batátu (topinambur)
  • 8 lžic ovesných vloček
  • koření: oregano, citrónová tráva, koriandr plody, kurkuma
  • kousek čerstvého závoru (nebo špetka sušeného)
  • umeocet na dochucení

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak připravit ovesnou polévku Šangri-la

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu, citronovou trávu a koriandr rozdrtíme v hmoždíři na prášek.
  2. Cibuli na měsíčky, mrkev a celer nastrouhat na hrubo na struhadle, batát na kostičky, řapíkatý celer na půlměsíčky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a vločky, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbytek zeleniny a koření (citronová tráva, koriandr, kurkuma, oregano a případně sušený zázvor).
  5. Společně restujeme několik minut.
  6. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  7. Do hotové polévky přidáme lžičku umeocta a lžičku čerstvé šťávy ze zázvoru.
  8. Pokud je to potřeba, dosolíme sojovou omáčkou.

Praktické

  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkové vločky (existují i bezlepkové ovesné) z jahel, rýže, amarantu, quinoi apod.
  • Zeleninu na strouhání můžete snadno připravit v elektrickém mixéru.
  • Sušený zázvor lze nahradit čerstvým, kdy použijeme pár kapek do hotové polévky.
  • Můžete použít i již existující kořenící směs Šangri-La (kurkuma, zázvor, citronová tráva, koriandr a himalájská sůl).
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Neseženete-li batát nebo topinamburu, můžete “bramborovou” složku polévky nahradit kedlubnem nebo tuřínem.
  • V sezóně čerstvých bylinek můžete posypat natí čerstvého koriandru.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající polévka 😊 Citronovou trávu jsem sice neměla, ale ostatní ano. Byla výborná, jen jsem zredukovala ty ovesné vločky o polovinu. I tak byla dost hustá. Děkujeme 😊

Mila Beata
26. 11. 2021

Vynikající polévka ah ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.