Dokonalé spojení ovesných vloček, jablíček, rozinek, skořice a pár dalších ingrediencí do podoby vláčných, měkkých a lahodných irských flajpack tyčinek. Za pár korun vytvoříte celý plech této voňavé dobroty! Doporučujeme zdvojnásobit dávku, jsou velmi "žravé" a rozhodně nezůstanete u jednoho kousku - to vám zaručujeme :-)

Ingredience
menší plech
  • 3-4 jablka (nebo hrušky)
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek vloček
  • 1 lžíce skořice
  • 2 hrsti rozinek
  • hrst strouhaného kokosu
  • vanilka (není nutné)
  • špetka soli

Jak připravit domácí flapjack nebo müsli tyčinky

  1. Do blenderu dáme všechny ingredience a rozmixujeme na těsto. Pokud by bylo suché (záleží na šťavnatosti jablek), přidáme do mixéru další ovoce, kokosový olej nebo tekutinu.
  2. Těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečeme cca 30 minut na 180°C.
  4. Necháme vychladnout a krájíme na tyčinky.
  5. Uchováváme v lednici po dobu max 5 dnů.

Praktické

  • Zdravá a rychlá svačinka na výlety, pro děti do školy nebo pro dospělé do práce.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, zvolte certifikované bezlepkové vločky.
  • Máte-li rádi čokoládu, můžete si flajpacky polít čokoládovou polevou.
  • Kombinace obilí a ovoce není ideální pro naše trávení, neděláme ji proto často, případně ovoce nahradíme semínky a ořechy.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít hrušky, anebo nakombinovat hrušky s jablky.
  • Mandle můžete zaměnit za vlašské ořechy nebo 1:1 mandle s vlašskými ořechy. Výborný je i mák.
  • Za rozinky (sladí těsto) můžete nahradit i jiné sladké sušené ovoce – datle, meruňky, švestky aj. nebo rostlinné sladidlo dle výběru  (rýžový sirup, slad aj.).

Děti

  • Flapjak je vhodný pro děti cca od 2 let. Pokud mladší dítě běžně dostává kupované müsli tyčinky, bez obav mu dejte tuto. Neobsahuje přidaný cukr ani jiná zatěžující aditiva.

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
    • Mák je velký alergen, proto se doporučuje až od 2. roku a zkoušet pomaličku, raději v menším množství. Kokos je celkem dobře snášený, ale také bych asi počkala do 2. roku nebo jen v malinkém množství. Plus záleží na formě, v jaké to dítěti dáte. Lépe zcela pomleté, udělat z nich mléko nebo ve formě másla.

  1. Upekla jsem tuhle dobrotu už víckrát a vždycky hned zmizí. Naposled jsem místo mandlí na závěr do těsta nasekala vlašské ořechy a opět výborné :-)

    • Děkujeme za tip na obměnu. Křupavé vlašáky v těstě musí být také s jablíčky a skořicí mňamka :)

  2. moc dobré, krásně voní po skořici. když jsem to dávala do trouby, tak mi to přišlo jako nic moc, ale nakonec chutnalo dětem i nám dospělým. poučení pro příště: nic se nemá kritizovat, dokud se to neochutná :-) díky za recept

  3. Tyčinky se moc povedly, byla jsem sice trochu v rozpacích, když jsem tahala plech z trouby, ale po vychladnutí to opravdu ztuhlo a dalo se nakrájet. Chutnalo celé rodině, dokonce i mým rodičům, a to je dost co říct. Trochu mi to připomnělo chuť jablečného štrúdlu :-)

    • Díky za zprávu, Jitko, je fajn, že chutnalo i rodičům, to by byl i u nás významný krok :-)

  4. Děvčata, vy mi teda dáváte. Už někde jsem psala, že nestíhám zkoušet všechny recepty. Ale když se k nim dostanu a vyzkouším, tak vždycky žasnu, jak jsou skvěle vychytané a dochucené. Pečení dezertů mi dělá celý život dost problémy. Musím mít napsáno vše polopatě. Dnes jsem měla také řidší konzistenci, než asi měla být. Tak jsem těsto raději z trouby honem vytáhla a přidala trošku pohankové mouky. A hup, povedlo se. Děkuji, je mňamkový.

    • Lenko, moc děkujeme za pochvalu, Ajka bude mít radost, že se recept líbil. Ale s tím pečením, vždyť vy jste taková kuchařka! Podle fotek na FB velmi zkušená :-) A je to vidět i tady, zase jste si poradila ;-)

      • No, snažím se. Ale dost si recepty na pečení vybírám, abych je zvládla. A jsem strašně ráda za to, že jsem JJ objevila. Řekla bych, že dost lidí mi závidí, že se takhle stravuji a na postavě a vitalitě je to dost znát. I když jsem nikdy nebyla silná a roky cvičím a jedla jsem vždy trochu zdravěji. A když popisuji co jsem si vařila, tak zírají. Myslím, že i dost z mých přáteĺ, jsem navedla na vaše stránky. Sice se do toho nevrhli jako já, ale aspoň zkouší nové věci. A úplně v klidu přiznávám, že pokud někde jsem a není zbytí, tak zmlasknu i flákotu masa. Vždy si vybírám to menší zlo. Prostě moc dík, že jste.

        • Lenko, to je milé! Díky moc za hezké psaní a pěknou otevřenou zprávu o vašem přístupu. Víc takových otevřených lidí, co se neodbydou, ale když to není po jejich,tak se nezhroutí :-) Skvěle!

    • Ahoj Olgo, nedávala jsem žádnou tekutinu. Jablka byla dost šťavnatá a v druhé verzi hrušky skoro prezrale. Pokud máš ale ne tak stavnate ovoce, dejak ho víc, přidej kokosový olej nebo tekutinu. Dobře sis poradila :) ať chutnají!

  5. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPro seniory a nemocné
Další článekÚplně nové videorecepty a navazující jídelníčky na 6 týdnů