Dokonalé spojení ovesných vloček, jablíček, rozinek, skořice a pár dalších ingrediencí do podoby vláčných, měkkých a lahodných irských flajpack tyčinek. Za pár korun vytvoříte celý plech této voňavé dobroty! Doporučujeme zdvojnásobit dávku, jsou velmi "žravé" a rozhodně nezůstanete u jednoho kousku - to vám zaručujeme :-)
Ingredience
menší plech
  • 3-4 jablka (nebo hrušky)
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek vloček
  • 1 lžíce skořice
  • 2 hrsti rozinek
  • hrst strouhaného kokosu
  • vanilka (není nutné)
  • špetka soli

Jak připravit domácí flapjack nebo müsli tyčinky

  1. Do blenderu dáme všechny ingredience a rozmixujeme na těsto. Pokud by bylo suché (záleží na šťavnatosti jablek), přidáme do mixéru další ovoce, kokosový olej nebo tekutinu.
  2. Těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečeme cca 30 minut na 180°C.
  4. Necháme vychladnout a krájíme na tyčinky.
  5. Uchováváme v lednici po dobu max 5 dnů.

Praktické

  • Zdravá a rychlá svačinka na výlety, pro děti do školy nebo pro dospělé do práce.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, zvolte certifikované bezlepkové vločky.
  • Máte-li rádi čokoládu, můžete si flajpacky polít čokoládovou polevou.
  • Kombinace obilí a ovoce není ideální pro naše trávení, neděláme ji proto často, případně ovoce nahradíme semínky a ořechy.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít hrušky, anebo nakombinovat hrušky s jablky.
  • Mandle můžete zaměnit za vlašské ořechy nebo 1:1 mandle s vlašskými ořechy. Výborný je i mák.
  • Za rozinky (sladí těsto) můžete nahradit i jiné sladké sušené ovoce – datle, meruňky, švestky aj. nebo rostlinné sladidlo dle výběru  (rýžový sirup, slad aj.).

Děti

  • Flapjak je vhodný pro děti cca od 2 let. Pokud mladší dítě běžně dostává kupované müsli tyčinky, bez obav mu dejte tuto. Neobsahuje přidaný cukr ani jiná zatěžující aditiva.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Děvčata, vy mi teda dáváte. Už někde jsem psala, že nestíhám zkoušet všechny recepty. Ale když se k nim dostanu a vyzkouším, tak vždycky žasnu, jak jsou skvěle vychytané a dochucené. Pečení dezertů mi dělá celý život dost problémy. Musím mít napsáno vše polopatě. Dnes jsem měla také řidší konzistenci, než asi měla být. Tak jsem těsto raději z trouby honem vytáhla a přidala trošku pohankové mouky. A hup, povedlo se. Děkuji, je mňamkový.

    • Lenko, moc děkujeme za pochvalu, Ajka bude mít radost, že se recept líbil. Ale s tím pečením, vždyť vy jste taková kuchařka! Podle fotek na FB velmi zkušená 🙂 A je to vidět i tady, zase jste si poradila 😉

      • No, snažím se. Ale dost si recepty na pečení vybírám, abych je zvládla. A jsem strašně ráda za to, že jsem JJ objevila. Řekla bych, že dost lidí mi závidí, že se takhle stravuji a na postavě a vitalitě je to dost znát. I když jsem nikdy nebyla silná a roky cvičím a jedla jsem vždy trochu zdravěji. A když popisuji co jsem si vařila, tak zírají. Myslím, že i dost z mých přáteĺ, jsem navedla na vaše stránky. Sice se do toho nevrhli jako já, ale aspoň zkouší nové věci. A úplně v klidu přiznávám, že pokud někde jsem a není zbytí, tak zmlasknu i flákotu masa. Vždy si vybírám to menší zlo. Prostě moc dík, že jste.

        • Lenko, to je milé! Díky moc za hezké psaní a pěknou otevřenou zprávu o vašem přístupu. Víc takových otevřených lidí, co se neodbydou, ale když to není po jejich,tak se nezhroutí 🙂 Skvěle!

  2. Ahoj, určite do tohto receptu nepatrí ešte nejaká tekutina? Musela som pridať vodu, aby sa suroviny dali rozmixovať…

    • Ahoj Olgo, nedávala jsem žádnou tekutinu. Jablka byla dost šťavnatá a v druhé verzi hrušky skoro prezrale. Pokud máš ale ne tak stavnate ovoce, dejak ho víc, přidej kokosový olej nebo tekutinu. Dobře sis poradila 🙂 ať chutnají!

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPro seniory a nemocné
Další článekÚplně nové videorecepty a navazující jídelníčky na 6 týdnů