Dokonalé spojení ovesných vloček, jablíček, rozinek, skořice a pár dalších ingrediencí do podoby vláčných, měkkých a lahodných irských flajpack tyčinek. Za pár korun vytvoříte celý plech této voňavé dobroty! Doporučujeme zdvojnásobit dávku, jsou velmi "žravé" a rozhodně nezůstanete u jednoho kousku - to vám zaručujeme :-)
Ingredience
menší plech
  • 3-4 jablka (nebo hrušky)
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek vloček
  • 1 lžíce skořice
  • 2 hrsti rozinek
  • hrst strouhaného kokosu
  • vanilka (není nutné)
  • špetka soli

Jak připravit domácí flapjack nebo müsli tyčinky

  1. Do blenderu dáme všechny ingredience a rozmixujeme na těsto. Pokud by bylo suché (záleží na šťavnatosti jablek), přidáme do mixéru další ovoce, kokosový olej nebo tekutinu.
  2. Těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečeme cca 30 minut na 180°C.
  4. Necháme vychladnout a krájíme na tyčinky.
  5. Uchováváme v lednici po dobu max 5 dnů.

Praktické

  • Zdravá a rychlá svačinka na výlety, pro děti do školy nebo pro dospělé do práce.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, zvolte certifikované bezlepkové vločky.
  • Máte-li rádi čokoládu, můžete si flajpacky polít čokoládovou polevou.
  • Kombinace obilí a ovoce není ideální pro naše trávení, neděláme ji proto často, případně ovoce nahradíme semínky a ořechy.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít hrušky, anebo nakombinovat hrušky s jablky.
  • Mandle můžete zaměnit za vlašské ořechy nebo 1:1 mandle s vlašskými ořechy. Výborný je i mák.
  • Za rozinky (sladí těsto) můžete nahradit i jiné sladké sušené ovoce – datle, meruňky, švestky aj. nebo rostlinné sladidlo dle výběru  (rýžový sirup, slad aj.).

Děti

  • Flapjak je vhodný pro děti cca od 2 let. Pokud mladší dítě běžně dostává kupované müsli tyčinky, bez obav mu dejte tuto. Neobsahuje přidaný cukr ani jiná zatěžující aditiva.

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

  1. Tak jsem dnes zkusila a půlka plechu (menšího) pryč 😀 Nechala jsem těsto s ne úplně rozemletými oříšky a to bylo moc dobré. Díky za recept!

  2. Dobrý den, od 2 let se tento recept doporučuje kvůli pečení? Vadí kokos? Od kdy lze dětem mák? Děkuji!

    • Mák je velký alergen, proto se doporučuje až od 2. roku a zkoušet pomaličku, raději v menším množství. Kokos je celkem dobře snášený, ale také bych asi počkala do 2. roku nebo jen v malinkém množství. Plus záleží na formě, v jaké to dítěti dáte. Lépe zcela pomleté, udělat z nich mléko nebo ve formě másla.

  3. Upekla jsem tuhle dobrotu už víckrát a vždycky hned zmizí. Naposled jsem místo mandlí na závěr do těsta nasekala vlašské ořechy a opět výborné 🙂

    • Děkujeme za tip na obměnu. Křupavé vlašáky v těstě musí být také s jablíčky a skořicí mňamka 🙂

  4. Dobrůtka, možná příště bych déle pekla, aby byly trošku víc sušší…. Ale jinak doporučuji!

  5. moc dobré, krásně voní po skořici. když jsem to dávala do trouby, tak mi to přišlo jako nic moc, ale nakonec chutnalo dětem i nám dospělým. poučení pro příště: nic se nemá kritizovat, dokud se to neochutná 🙂 díky za recept

  6. Tyčinky se moc povedly, byla jsem sice trochu v rozpacích, když jsem tahala plech z trouby, ale po vychladnutí to opravdu ztuhlo a dalo se nakrájet. Chutnalo celé rodině, dokonce i mým rodičům, a to je dost co říct. Trochu mi to připomnělo chuť jablečného štrúdlu 🙂

    • Díky za zprávu, Jitko, je fajn, že chutnalo i rodičům, to by byl i u nás významný krok 🙂

  7. Děvčata, vy mi teda dáváte. Už někde jsem psala, že nestíhám zkoušet všechny recepty. Ale když se k nim dostanu a vyzkouším, tak vždycky žasnu, jak jsou skvěle vychytané a dochucené. Pečení dezertů mi dělá celý život dost problémy. Musím mít napsáno vše polopatě. Dnes jsem měla také řidší konzistenci, než asi měla být. Tak jsem těsto raději z trouby honem vytáhla a přidala trošku pohankové mouky. A hup, povedlo se. Děkuji, je mňamkový.

    • Lenko, moc děkujeme za pochvalu, Ajka bude mít radost, že se recept líbil. Ale s tím pečením, vždyť vy jste taková kuchařka! Podle fotek na FB velmi zkušená 🙂 A je to vidět i tady, zase jste si poradila 😉

      • No, snažím se. Ale dost si recepty na pečení vybírám, abych je zvládla. A jsem strašně ráda za to, že jsem JJ objevila. Řekla bych, že dost lidí mi závidí, že se takhle stravuji a na postavě a vitalitě je to dost znát. I když jsem nikdy nebyla silná a roky cvičím a jedla jsem vždy trochu zdravěji. A když popisuji co jsem si vařila, tak zírají. Myslím, že i dost z mých přáteĺ, jsem navedla na vaše stránky. Sice se do toho nevrhli jako já, ale aspoň zkouší nové věci. A úplně v klidu přiznávám, že pokud někde jsem a není zbytí, tak zmlasknu i flákotu masa. Vždy si vybírám to menší zlo. Prostě moc dík, že jste.

        • Lenko, to je milé! Díky moc za hezké psaní a pěknou otevřenou zprávu o vašem přístupu. Víc takových otevřených lidí, co se neodbydou, ale když to není po jejich,tak se nezhroutí 🙂 Skvěle!

  8. Ahoj, určite do tohto receptu nepatrí ešte nejaká tekutina? Musela som pridať vodu, aby sa suroviny dali rozmixovať…

    • Ahoj Olgo, nedávala jsem žádnou tekutinu. Jablka byla dost šťavnatá a v druhé verzi hrušky skoro prezrale. Pokud máš ale ne tak stavnate ovoce, dejak ho víc, přidej kokosový olej nebo tekutinu. Dobře sis poradila 🙂 ať chutnají!

  9. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPro seniory a nemocné
Další článekÚplně nové videorecepty a navazující jídelníčky na 6 týdnů