Vynikající tradiční hustá polévka plná ovesných vloček, která zahřeje, pohladí i zasytí.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 petržel
  • 1-2 mrkev
  • 4 kapustičky
  • kousek celeru
  • menší hrst ovesných vloček
  • 1 lžíce oleje
  • zeleninový vývar nebo voda
  • arame řasy (není nutné)
  • sůl
  • k dochucení: umeocet nebo shoyu

Jak připravit polévku z ovesných vloček

  1. Zeleninu nakrájíme na kostky, kapustičky na poloviny.
  2. Na dno hrnce dáme olej a na něm orestujeme zeleninu.
  3. Posolíme, přidáme řasy (můžeme vynechat nebo můžeme použít jiné), oprané vločky a zalijeme vývarem / vodou.
  4. Přivedeme k varu.
  5. Vaříme na mírném plamenu cca 20 minut, až je zelenina měkká (záleží, na jak velké kostky jste ji nakrájeli).
  6. Vypneme plamen a případně ještě chuť doladíme umeoctem nebo shoyu.

Praktické

  • Tuto polévku si můžete udělat i jako ranní miso polévku. Krásně vás zasytí. Zeleninu nesmažte na oleji, ale naskládejte do hrnce spolu s vločkami (řasami), zalijte vývarem a po vypnutí dochuťte ječmenným misem.
  • Polévku podávejte s nasekanou petrželkou, jarní cibulkou nebo pažitkou.
  • Pokud máte doma kvásek, přidejte do polévky i lžíci kvásku. Rozmíchejte ho ve studené vodě a poté přilijte do polévky a vše promíchejte. Kvásek polévku zahustí a ochutí.
  • U bezlepkové diety volte bezlepkové ovesné vločky a k ochucení tamari omáčku.

Obměna

  • Do polévky můžete dát také jinou zeleninu. Výborný je batát, dýně, pórek, kapusta a jiné druhy zeleniny. Vyzkoušejte vlastní kombinaci!
  • Jindy můžete do polévky přidat i trošku kari koření nebo kurkumy (nebo jiného koření). Polévka tak dostane jinou barvu i jinou chuť.
  • Arame řasy v polévce můžete úplně vynechat (nebo nahradit jinými), ale věřte, že tyto nejsou po moři cítit a v této polévce se úplně ztratí. Pokud s řasami začínáte, doporučujeme právě arame.

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Hustá je z vloček 🙂 Když je dobře povaříte, hezky polévku zahustí (možná jste dala malou hrst :-)). Oranžová je buď špatným nasvícením, anebo jsem do ní přidala trošku kari/kurkumy (píšu o tom v obměnách), občas do polévky špetku přidám 🙂

    • Někdo je oplachuje stejně jako ostatní obiloviny a luštěniny, aby je zbavil prachu a případných nečistot. Většina lidí to nedělá, protože se „rozblemcnou“ 🙂

  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOstrý guláš s dýní, řepou a černými fazolemi
Další článekOříškové sušenky (bez mouky, paleo)