Vynikající tradiční hustá polévka plná ovesných vloček, která zahřeje, pohladí i zasytí.
Ingredience
na 2 porce
- 1 petržel
- 1-2 mrkev
- 4 kapustičky
- kousek celeru
- menší hrst ovesných vloček
- 1 lžíce oleje
- zeleninový vývar nebo voda
- arame řasy (není nutné)
- sůl
- k dochucení: umeocet nebo shoyu
Jak připravit polévku z ovesných vloček
- Zeleninu nakrájíme na kostky, kapustičky na poloviny.
- Na dno hrnce dáme olej a na něm orestujeme zeleninu.
- Posolíme, přidáme řasy (můžeme vynechat nebo můžeme použít jiné), oprané vločky a zalijeme vývarem / vodou.
- Přivedeme k varu.
- Vaříme na mírném plamenu cca 20 minut, až je zelenina měkká (záleží, na jak velké kostky jste ji nakrájeli).
- Vypneme plamen a případně ještě chuť doladíme umeoctem nebo shoyu.
Praktické
- Tuto polévku si můžete udělat i jako ranní miso polévku. Krásně vás zasytí. Zeleninu nesmažte na oleji, ale naskládejte do hrnce spolu s vločkami (řasami), zalijte vývarem a po vypnutí dochuťte ječmenným misem.
- Polévku podávejte s nasekanou petrželkou, jarní cibulkou nebo pažitkou.
- Pokud máte doma kvásek, přidejte do polévky i lžíci kvásku. Rozmíchejte ho ve studené vodě a poté přilijte do polévky a vše promíchejte. Kvásek polévku zahustí a ochutí.
- U bezlepkové diety volte bezlepkové ovesné vločky a k ochucení tamari omáčku.
Obměna
- Do polévky můžete dát také jinou zeleninu. Výborný je batát, dýně, pórek, kapusta a jiné druhy zeleniny. Vyzkoušejte vlastní kombinaci!
- Jindy můžete do polévky přidat i trošku kari koření nebo kurkumy (nebo jiného koření). Polévka tak dostane jinou barvu i jinou chuť.
- Arame řasy v polévce můžete úplně vynechat (nebo nahradit jinými), ale věřte, že tyto nejsou po moři cítit a v této polévce se úplně ztratí. Pokud s řasami začínáte, doporučujeme právě arame.
z čeho je tak oranžová a pěkně hustá? mně taková nevyšla.
Hustá je z vloček :-) Když je dobře povaříte, hezky polévku zahustí (možná jste dala malou hrst :-)). Oranžová je buď špatným nasvícením, anebo jsem do ní přidala trošku kari/kurkumy (píšu o tom v obměnách), občas do polévky špetku přidám :-)
Ahoj, výborná polévka, přidávám ještě lahůdkové droždí a je super chutná.
Ahoj,
proč se mají vločky mýt? Sypu je rovnou do jídel neprané.
Díky za odpověď.
Někdo je oplachuje stejně jako ostatní obiloviny a luštěniny, aby je zbavil prachu a případných nečistot. Většina lidí to nedělá, protože se „rozblemcnou“ :-)
Proprat je možné hlavně celozrnné vločky, bez označené „jemné“ – jsou celistvější, větší, neblemcají při proplachu na sítku nijak výrazně.
Já proplachuju vločky ječné, ty neblemcají snad vůbec :-)