Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pečený fazolový nákyp se zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

V chladném období velmi vhodná verze úpravy luštěnin. Tatínkové ji ocení, protože chutí a vůní může připomínat pečený masový prejt. Takže je to také príma řešení, jak nahradit maso, pokud jste se s námi pustili do masopustu.

Ingredience
4 porce
  • hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
  • půl hrnku spařených ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 pórku
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Spaříme vločky horkou vodou a necháme je nabobtnat.
  2. Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
  3. Mrkev nastrouháme na hrubo, pórek na kolečka.
  4. Uvařené fazole smícháme s vyždímanými a spařenými ovesnými vločkami, cibulkou, syrovou mrkví a pórkem, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo slané.
  5. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou.
  6. Připravenou směs dáme do mísy do výšky cca 2 cm, aby se dobře propekla a dala se krájet.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).

Obměna

  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Kombinujeme

  • Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Foto nic moc, ale ve skutečnosti dobrota 👍

Kateřina
19. 1. 2023

Fakt vynikající! Zeleninu ( pórek a nastrouhanou dýni ) jsem orestovala s cibulí, místo česneku pesto z medvědího česneku. K tomu rýže s quinoou a žampionová omáčka, super :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.