Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Pečený fazolový nákyp se zeleninou
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
sezóna zima
děti od 1,5 roku
děti od 2 let
V chladném období velmi vhodná verze úpravy luštěnin. Tatínkové ji ocení, protože chutí a vůní může připomínat pečený masový prejt. Takže je to také príma řešení, jak nahradit maso, pokud jste se s námi pustili do masopustu.
Ingredience
4 porce
hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
půl hrnku spařených ovesných vloček
1 větší cibule
1 mrkev
1/3 pórku
olej asi 2 pol. lžíce
sůl
3 stroužky česneku
sojová omáčka
majoránka
olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy
Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...
Ingredience
4 porce
hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
půl hrnku spařených ovesných vloček
1 větší cibule
1 mrkev
1/3 pórku
olej asi 2 pol. lžíce
sůl
3 stroužky česneku
sojová omáčka
majoránka
olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy
Jak vytvořit nákyp z fazolí
Spaříme vločky horkou vodou a necháme je nabobtnat.
Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
Mrkev nastrouháme na hrubo, pórek na kolečka.
Uvařené fazole smícháme s vyždímanými a spařenými ovesnými vločkami, cibulkou, syrovou mrkví a pórkem, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo slané.
Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou.
Připravenou směs dáme do mísy do výšky cca 2 cm, aby se dobře propekla a dala se krájet.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
Praktické
Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).
Obměna
Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.
Kombinujeme
Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.
Děti
Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.
Fakt vynikající! Zeleninu ( pórek a nastrouhanou dýni ) jsem orestovala s cibulí, místo česneku pesto z medvědího česneku. K tomu rýže s quinoou a žampionová omáčka, super :)
Tento recept jsem dlouho odkládala s tím, že je složitý a že výsledek vlastně nebude ani stát za to. No, mýlit se je lidské. Na receptu není složitého nic a mlsali jsme si i když se některým zprvu nezdálo, “že ta ženská už zase namáčí fazole”. Udělala jsem k tomu žampionovou omáčku, nevím, jestli se to k tomu hodí, my jsme byly spokojení. Děkujeme :-)
Ukázat další komentáře
Ingredience
4 porce
hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
půl hrnku spařených ovesných vloček
1 větší cibule
1 mrkev
1/3 pórku
olej asi 2 pol. lžíce
sůl
3 stroužky česneku
sojová omáčka
majoránka
olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy
Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...
Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
Komentáře
Fakt vynikající! Zeleninu ( pórek a nastrouhanou dýni ) jsem orestovala s cibulí, místo česneku pesto z medvědího česneku. K tomu rýže s quinoou a žampionová omáčka, super :)
Tento recept jsem dlouho odkládala s tím, že je složitý a že výsledek vlastně nebude ani stát za to. No, mýlit se je lidské. Na receptu není složitého nic a mlsali jsme si i když se některým zprvu nezdálo, “že ta ženská už zase namáčí fazole”. Udělala jsem k tomu žampionovou omáčku, nevím, jestli se to k tomu hodí, my jsme byly spokojení. Děkujeme :-)