Základní informace

V chladném období velmi vhodná verze úpravy luštěnin. Tatínkové ji ocení, protože chutí a vůní může připomínat pečený masový prejt. Takže je to také príma řešení, jak nahradit maso, pokud jste se s námi pustili do masopustu.

Ingredience pro 4 porce

  • hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
  • půl hrnku spařených ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 pórku
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy

Postup

Spaříme vločky horkou vodou a necháme je nabobtnat. Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova. Mrkev nastrouháme na hrubo, pórek na kolečka. Uvařené fazole smícháme s vyždímanými a spařenými ovesnými vločkami, cibulkou, syrovou mrkví a pórkem, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo slané. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou. Připravenou směs dáme do mísy do výšky cca 2 cm, aby se dobře propekla a dala se krájet. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů. Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil! Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.

Praktické

Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.

Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.

Obměna

Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Kombinujeme

Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.

Tip na svačinku

Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole romixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).

Děti od 6 měsíců do 1 roku 

Toto není vhodné jídlo pro děti do 1 roku. Pokud jsou kojené, luštěniny jim nedáváme do roka vůbec. Pokud nekojíte nebo dětem běžně dáváte maso, můžete klidně podávat i toto jídlo, ale nedávejte alespoň sůl a česnek.

Děti od 1 roku do 1,5 roku

V ideálním případě se v tomto období dostanou poprvé k fazolím, začneme proto s adzuki raději než s jiným typem fazolí, ale nákyp nebudeme zapékat a kořenit stejně jako dospělím. Postupovat budeme tak, že dětem odebereme fazole a zeleninu. Zeleninu uvaříme ve vodě, solíme minimálně, a smícháme s fazolemi, můžeme rozmixovat či přepasírovat a podávat. Zbytek upravíme dle receptu pro ostatní členy rodiny.

Děti od 1,5 roku do 2 let

Postupujeme stejně jako u dětí do 1,5 roku, můžeme více osolit, můžeme přidat trochu česneku, vše tepelně upravíme, můžeme na trošce oleje a podáváme nezapečené jako teplý prejt.

Děti od 2 let

Postupujeme jako v receptu, ale místo pečení v troubě dáme přednost “pečení” na pařáčku v páře. Aby nám hmota neprotekla pařáčkem, dáme ji na pečící papír. Po dovršení 2 let už můžeme občas podávat i stejně zapečené jako dospělým.

25 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Píšete, že je dobré tento nákyp doplnit omáčkou. Jakou omáčku máte na mysli? Děkuji za vysvětlení. Jana

  2. Málokdy mi něco, co si uvařím, chutná. A teď se zadařilo. Díky vašemu receptu vznikl skvělý “koláč” a 6 “muffinů” z bílých fazolí a čočky, se kterými jsem si nevěděla rady. Řádně opaprikováno, ochillováno, očesnekováno, že bych se s tím nestyděla mezi lidi:-)

    • Děti se rodí s kondicí jang, jsou stažené a proto potřebují uvolňující potravu – mateřské mléko, pak kašičky… Proto cca do 2 let bych dětem pečené nedávala, neboť tato úprava je také jang- stahující, vysušující…

        • Hlavně obilí s dostatkem zeleniny a nešetřit ani luštěninami, přidávat semínka. Přiměřeně ovoce a nezapomínat na pití. Je-li je skutečně hodně jangové, tak opatrně se solí, má stejný účinek, stahuje.

  3. Dneska jsem dělala, místo fazolí jsem tam dala zbytek čočky belugy. Výbornééé. Díky za inspiraci.

  4. Dobrý den, ráda bych tento nákyp udělala do zásoby alespon na dva dny a trošku si ušetřilapráci, je možné jej zapéct už s obilovinou? Není to nějak energeticky nevyvážené…či tak něco? S Makrobiotikou teprve postupně začínám…Děkuji

    • Pokud to chcete dělat dobře, tak do nákypu nedávejte žádnou zeleninu, klidně můžete přidat i obilovinu a pak ho můžete konzumovat i druhý den. Když je v něm zelenina, měl by se sníst do 2 hodin. Na druhou stranu vždy volte menší zlo. Radši nákyp z předešlého dne, něž chleba se šunkou :-).

      • Děkuji za odpověď. S tou zeleninou to vím, to už mám nastudované, jen jsem nevěděla jak obilovina a luštěnina dohromady spolu. Jojo, snažím se volit menší zlo, ale nejhorší je, jak jsem zjistila, jíst po té šesté hodině…a to já dělám hodně často a nevím, jak se večerních chutí (většinou to není hlad) zbavit…Nemáte nějaký tip? 🙂 Maso nejím.

        • Obilovina a luštěnina by měly být naopak vždy spolu. Luštěniny samy o sobě obsahují velké množství bílkovin a jsou ve velkém množství těžce stravitelné. Ideálně by se váš denní talíř měl skládat asi z 50% obilovin, 10-15% luštěnin a asi 30% tepelně upravené zeleniny. Zbytek jsou polévky, semínka, mandle a řasy.

        • Jak se zbavit chutí večer? Já mám vyzkoušeno, že když mám plnohodnotnou snídani, oběd i večeři, tak mě žádné chutě nehoní. Jakmile večeři ošidím, nebo vynechám honí mě mlsná a jím nesmysly. Proto moje rada je, jíst kvalitní dobře poskládané jídlo, které obsahuje všechny chutě i tu sladkou (sladká zelenina) a kyselou (kysané zelí) a pak chutě mít nebudete. Raději si večeři dejte v 19hod, pak snadněji vydržíte, než v 18hod a pak zobat než půjdete spát. Postupně večeři servírujte o kousek dřív až si zvyknete jíst v 18hod nejpozději, v letním čase můžete do 19hod.

              • Nezlobte se, že se ptám. Poslala jsem Vám email a protože mi několik dní nepřichází asi spíš shodou náhod od nikoho vůbec žádné odpovědi na mail, tak jsem byla na vážkách, jestli nepíšu buď na neaktuální adresu a nebo mám něco s mailem.

  5. Tenhle recept mě láká, jdu na močit fazole a zítra vyzkouším k večeři… Včera jsem dělala lasagne a musím říct, že byly výborné, jsou tam teda ještě ingredience, které je potřeba vylepšit, ale možná pro někoho, kdo je teprve na půlce cesty bude inspirací:-) Lasagne jsem použila klasické panzani. Bešamel – olej,cibulka, ovesné mléko, voda, rýžová mouka, sůl,muškátový oříšek. Směs: olej, cibulka, nadrubo nastrouhaný tempeh, nahrubo nastrouhaná mrkev, paprika, pórek shoyu, voda, a trochu biokečupu:-( a pak už klasické vrstvení….:-)

  6. Tak my si dnes pochutnali na nakypu dle receptu, jen jsem měla zbytek krup z prdelačky, tak jsem je tam vrzla taky 🙂 no a “prejt” byl povedený, s koprovou omáčkou a zeleninkou a ryzovo-jahlovymi kopečky nemel chybu. Chce to ale mit fazole opravdu spíše rozvarenejsí, nebo je pomixovat, jinak to moc nedrží pohromadě (to se mi stalo minule, ale i tak to byla Mňamka)…
    … A ten tip na čočku a červenou repu od Jiřky výše, ten zní moc zajímavě. Jen dumám, jak tam ta řepa přišla, zda povarena, či nastrouhaná syrová…

    • To máte fuk, já bych si řepu raději uvařila a udělala si k nákypu salát, ale stejně dobře by šla nastrouhat na jemno a přimíchat do nákypu.

  7. Dobrý večer. Určitě vyzkouším v nejbližší době. Dnes jsem zkusila jáhly s čočkou, jako zeleninu jsem dala červenou řepu a kyselou okurku. Bylo to vynikající. Přeji hezký večer. Jiřinka.

  8. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlubáci pozor – akce pro vás!
Další článekSeitanové nudličky v cibulové omáčce