- hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
- půl hrnku spařených ovesných vloček
- 1 větší cibule
- 1 mrkev
- 1/3 pórku
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- 3 stroužky česneku
- sojová omáčka
- majoránka
- olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy
Jak vytvořit nákyp z fazolí
- Spaříme vločky horkou vodou a necháme je nabobtnat.
- Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
- Mrkev nastrouháme na hrubo, pórek na kolečka.
- Uvařené fazole smícháme s vyždímanými a spařenými ovesnými vločkami, cibulkou, syrovou mrkví a pórkem, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo slané.
- Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou.
- Připravenou směs dáme do mísy do výšky cca 2 cm, aby se dobře propekla a dala se krájet.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
Praktické
- Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
- Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
- Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
- Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
- Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).
Obměna
- Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.
Kombinujeme
- Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Foto nic moc, ale ve skutečnosti dobrota 👍
Fakt vynikající! Zeleninu ( pórek a nastrouhanou dýni ) jsem orestovala s cibulí, místo česneku pesto z medvědího česneku. K tomu rýže s quinoou a žampionová omáčka, super :)