Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Jednoduchý salát s rýžovými nudlemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Tohle je opravdu fit recept, taková dietní verze těstovinového salátu. Spojením vařené a syrové zeleniny, nudlí a čočky s aromatickou omáčkou získáte velice chutné “very light” jídlo.

Ingredience
  • rýžové nudle
  • ředkvičky
  • mrkev
  • hrášek
  • černá čočka beluga
  • brokolice (klasická nebo fialová)
  • červená řepa
  • sůl
  • 2 lžíce tamari
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce mirinu
  • trochu vody

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

Jak připravit lehký salát s čočkou a rýžovými nudlemi

  1. Uvařte brokolici a dejte ji stranou.
  2. Uvařte čočku a dejte stranou.
  3. Červenou řepu uvařte v mírně osolené vodě a dejte stranou.
  4. Mrkev a hrášek uvařte v mírně osolené vodě a dejte stranou.
  5. V misce si připravte dresing smícháním mirinu, octa, tamari, vody a prolisovaného česneku.
  6. Nakrájejte ředkvičky.
  7. Uvařte nudle a propláchnete je pod studenou vodou, aby se neslepily. Nudle promíchejte opatrně se zeleninou a uvařenou čočkou a zalijte omáčkou.

Praktické

  • Vhodné jídlo do krabičky.
  • Nejlepší je servírovat vlažné.
  • Ač to nevypadá, pro tento recept je použitá fialová brokolice. Tato brokolice je termolabilní a varem změní barvu na zelenavou.

Obměna

  • Můžete použít i jinou zeleninu, kterou máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
14. 2. 2023

Tak jsem si dneska neplánovaně udělala valentýnskej oběd :) nudle se zabarvily od řepy do růžova – vypadalo to hezky a chutnalo ještě líp, výborný!

K tomu by možná byly ještě lepší japchae nudle (z batátů), než “obyčejné” rýžové :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Oves s čočkou a mrkvovým pestem

Recept na rychlé, jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole. Recept zahrnuje velmi chutné, trošku nasládlé a neobvyklé pesto, které klidně ...

Zelený Ramen

Polévka Ramen je požitek. Dá se krásně obměňovat a tudíž není nikdy nudný.

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...