Jak rychle uvařit krémovou polévku se zeleninovou zavářkou jsme vymyslely s mamkou na chalupě při vaření oběda.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 hrnky květáku
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení
  • špetka muškátového oříšku
  • zelené posypky a semínka na ozdobu

Jak připravit krémovou polévku z květáku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky. Mrkev očistíme a necháme vcelku.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme horký vývar, nasypeme do něj květák, vložíme mrkev vcelku a vaříme do změknutí zeleniny asi 12 minut.
  4. Vyndáme mrkev vcelku a asi třetinu uvařeného květáku. Vývar se zbylou zeleninou rozmixujeme dohladka.
  5. Mrkev nakrájíme na menší kousky, přidáme ji do rozmixované polévky, stejně tak vyndaný květák. Přisypeme trošku muškátového oříšku a ještě společně pár minut povaříme.
  6. Podle chuti přidáme pár kapek umeocta, labužníci mohou přidat i trochu rostlinné smetany. Ozdobíme zelenou posypkou, nejlépe pažitkou nebo petrželkou a semínky (např. gomasio).

Praktické

  • Protože chceme mít v polévce zavářku (kousky květáku a mrkve) nechceme rozmixovat všechnu zeleninu a proto je důležité část odebrat před mixováním.
  • Druhá varianta je do rozmixované polévky ještě zavařit čerstvý květák. Pozor, smetanu už nevařte, srazila by se vám.

Obměna

  • Do polévky můžeme zavařit jakoukoli zeleninu, které máme nadbytek a která ladí se sezónou. Skvělý je hrášek nebo fazolky.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Kvetak mam moc rada, kdyz jej jim pravidelne, 1-2x tydne, je vse OK. Ale kdyz jej mam na taliri po delsi dobe, neskutecne a velice rychle mne zacne nadymat. Pritom lusteniny ani jina zelenina na mne takto nepusobi.. mate s tim nekdo podobne zkusenosti? Proc zrovna kvetak? 🙂

    • Ony to ty brukvovité zeleniny dělají a asi máš holt svojí míru, co sneseš. Přídávej si do polévky kmín, bylinky jako bazalku, saturejku apod., abys to eliminovala.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKedlubnová polévka
Další článekTofu a žampiony s čerstvým špenátem