Jak rychle uvařit krémovou polévku se zeleninovou zavářkou jsme vymyslely s mamkou na chalupě při vaření oběda.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 hrnky květáku
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení
  • špetka muškátového oříšku
  • zelené posypky a semínka na ozdobu

Jak připravit krémovou polévku z květáku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky. Mrkev očistíme a necháme vcelku.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme horký vývar, nasypeme do něj květák, vložíme mrkev vcelku a vaříme do změknutí zeleniny asi 12 minut.
  4. Vyndáme mrkev vcelku a asi třetinu uvařeného květáku. Vývar se zbylou zeleninou rozmixujeme dohladka.
  5. Mrkev nakrájíme na menší kousky, přidáme ji do rozmixované polévky, stejně tak vyndaný květák. Přisypeme trošku muškátového oříšku a ještě společně pár minut povaříme.
  6. Podle chuti přidáme pár kapek umeocta, labužníci mohou přidat i trochu rostlinné smetany. Ozdobíme zelenou posypkou, nejlépe pažitkou nebo petrželkou a semínky (např. gomasio).

Praktické

  • Protože chceme mít v polévce zavářku (kousky květáku a mrkve) nechceme rozmixovat všechnu zeleninu a proto je důležité část odebrat před mixováním.
  • Druhá varianta je do rozmixované polévky ještě zavařit čerstvý květák. Pozor, smetanu už nevařte, srazila by se vám.

Obměna

  • Do polévky můžeme zavařit jakoukoli zeleninu, které máme nadbytek a která ladí se sezónou. Skvělý je hrášek nebo fazolky.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Kvetak mam moc rada, kdyz jej jim pravidelne, 1-2x tydne, je vse OK. Ale kdyz jej mam na taliri po delsi dobe, neskutecne a velice rychle mne zacne nadymat. Pritom lusteniny ani jina zelenina na mne takto nepusobi.. mate s tim nekdo podobne zkusenosti? Proc zrovna kvetak? 🙂

    • Ony to ty brukvovité zeleniny dělají a asi máš holt svojí míru, co sneseš. Přídávej si do polévky kmín, bylinky jako bazalku, saturejku apod., abys to eliminovala.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKedlubnová polévka
Další článekTofu a žampiony s čerstvým špenátem