Jak rychle uvařit krémovou polévku se zeleninovou zavářkou jsme vymyslely s mamkou na chalupě při vaření oběda.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 hrnky květáku
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení
  • špetka muškátového oříšku
  • zelené posypky a semínka na ozdobu

Jak připravit krémovou polévku z květáku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky. Mrkev očistíme a necháme vcelku.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme horký vývar, nasypeme do něj květák, vložíme mrkev vcelku a vaříme do změknutí zeleniny asi 12 minut.
  4. Vyndáme mrkev vcelku a asi třetinu uvařeného květáku. Vývar se zbylou zeleninou rozmixujeme dohladka.
  5. Mrkev nakrájíme na menší kousky, přidáme ji do rozmixované polévky, stejně tak vyndaný květák. Přisypeme trošku muškátového oříšku a ještě společně pár minut povaříme.
  6. Podle chuti přidáme pár kapek umeocta, labužníci mohou přidat i trochu rostlinné smetany. Ozdobíme zelenou posypkou, nejlépe pažitkou nebo petrželkou a semínky (např. gomasio).

Praktické

  • Protože chceme mít v polévce zavářku (kousky květáku a mrkve) nechceme rozmixovat všechnu zeleninu a proto je důležité část odebrat před mixováním.
  • Druhá varianta je do rozmixované polévky ještě zavařit čerstvý květák. Pozor, smetanu už nevařte, srazila by se vám.

Obměna

  • Do polévky můžeme zavařit jakoukoli zeleninu, které máme nadbytek a která ladí se sezónou. Skvělý je hrášek nebo fazolky.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKedlubnová polévka
Další článekTofu a žampiony s čerstvým špenátem