- tři šálky nakrájeného mangoldu (nebo špenátu)
- šálek brokolice
- 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
- rostlinná smetana
- půlka limetky/citrónu
- umeocet
- sůl
- na ozdobení: petrželka
Jak uvařit polévku z mangoldu
- Ohřejeme zeleninový vývar.
- Mangold opláchneme, nakrájíme na proužky.
- Do ohřátého vývaru přidáme vločky, mangold, brokolici a trochu soli a vaříme asi 12 minut.
- Pomocí tyčkového mixéru polévku trochu promixujeme, nemusí být do hladka, záleží na vás, jak to máte rádi.
- Vypneme oheň, přidáme trochu rostlinné smetany, dochutíme umeoctem, limetkou a můžeme podávat.
- Ozdobíme petrželkou.
Obměna
- Místo mangoldu použijte špenát.
- Brokolici můžete vyměnit za květák či jinou zeleninu.
Praktické
- Není nutné krájet zeleninu na malé kousky, stejně se na závěr rozmixuje.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, vynecháme smetanu a solíme jen pár zrnky.
- Od 1,5 roku mohou polévku podle receptu, jen šetříme dochucovadly.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Mnam ♥️ lahodná svěží
Místo mangoldu směs salátových listů se špenátem; polévka lehká, alespoň se vešlo druhé jídlo :-).