Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g pórku
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 200 g mrkve
  • 150 g žampionů
  • 1 marinované tofu nebo tofu s řasou
  • hrst kešu ořechů (nemusí být)
  • kurkuma
  • mletý kmín
  • pepř
  • šťáva ze zázvoru
  • 3 lžíce oleje
  • sójová omáčka
  • sůl

Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v

Jak připravit zeleninovou směs s houbami

  1. Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na proužky. Mrkev na kostičky nebo na sirčičky.
  2. Žampiony nakrájíme na proužky a tofu na větší kostičky.
  3. Na oleji orestujeme žampiony, mrkev, řapíkatý celer, posolíme a přidáme koření.
  4. Občas zamícháme a asi po 10 minutách přidáme pórek, tofu a hrst ořechů.
  5. Restujeme dalších 7 minut, přidáme šťávu ze zázvoru, trochu sójové omáčky a vypneme plamen.
  6. Dochutíme trochou ume octa.

Praktické

  • K zeleninové směsi se hodí jako příloha rýže, bulgur, quinoa nebo jakákoliv jiná obilovina. 
  • Na jaře přidáme trochu syrové a kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo tofu můžete použít i seitan nebo tempeh.
  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a sezóny.

Děti

  • Jarní směs se hodí pro děti asi od 1,5 roku. Oleje i soli použijeme maličko a jsme opatrní s dochucovadly a kořením.
  • Od 2 let můžeme podávat jarní směs podle tohoto receptu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes nám můj milý uvařil tuto dobrotu. A i on sám si prý moc pochutnal. Děkuji 💝

Uvařeno v rámci jarní očisty.
Bylo to vynikající 👍👍👍
I manžel si moc pochvaloval.
Díky za super recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...