Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.
Ingredience
pro 4 porce

- 150 g pórku
- 150 g řapíkatého celeru
- 200 g mrkve
- 150 g žampionů
- 1 marinované tofu nebo tofu s řasou
- hrst kešu ořechů (nemusí být)
- kurkuma
- mletý kmín
- pepř
- šťáva ze zázvoru
- 3 lžíce oleje
- sójová omáčka
- sůl
Jak připravit zeleninovou směs s houbami
- Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na proužky. Mrkev na kostičky nebo na sirčičky.
- Žampiony nakrájíme na proužky a tofu na větší kostičky.
- Na oleji orestujeme žampiony, mrkev, řapíkatý celer, posolíme a přidáme koření.
- Občas zamícháme a asi po 10 minutách přidáme pórek, tofu a hrst ořechů.
- Restujeme dalších 7 minut, přidáme šťávu ze zázvoru, trochu sójové omáčky a vypneme plamen.
- Dochutíme trochou ume octa.
Praktické
- K zeleninové směsi se hodí jako příloha rýže, bulgur, quinoa nebo jakákoliv jiná obilovina.
- Na jaře přidáme trochu syrové a kvašené zeleniny.
Obměna
- Místo tofu můžete použít i seitan nebo tempeh.
- Zeleninu můžete měnit dle chuti a sezóny.
Děti
- Jarní směs se hodí pro děti asi od 1,5 roku. Oleje i soli použijeme maličko a jsme opatrní s dochucovadly a kořením.
- Od 2 let můžeme podávat jarní směs podle tohoto receptu.