Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.
Ingredience
4 porce
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 malá cukety
- 2 hrnky vařené vařené cizrny
- 3 lžíce oleje
- trocha zeleninového vývaru (nebo horké vody)
- sůl
- trocha umeocta
- jarní cibulka na posyp
Jak připravit cizrnovou směs
- Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli na tenké plátky, mrkev na kostičky nebo jiný tvar a chvíli restujeme, aby cibule zesklovatěla.
- Pak přidáme cuketu nakrájenou na kostičky, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit do změknutí zeleniny.
- Na závěr přidáme uvařenou cizrnu a pořádně promícháme.
- Dochutíme umeoctem. Pozor, je kyselý a zároveň i slaný.
Kombinujeme
- Tuto směs podáváme s čímkoliv, na fotce jsou kroupové knedlíky. Výborná je i rýže Basmati, kuskus, bulgur nebo rýže s bezpluchým ovsem. Můžeme ozdobit praženým slunečnicovým či jiným semínkem. Nezapomeňte přidat lžíci kvašené zeleniny a zelenou posypku, na fotce je jarní cibulka. Na jaře je také vhodné doplnit talíř o kousek napařené nebo vařené zeleniny.
Obměna
- Kombinace zeleniny může být naprosto libovolná. Když směs rozmixujete, budete mít výbornou kaši. Dobrý tip je rozmixovat jen část směsi a tím vznikne jakoby omáčka. Pokud přidáte lžící tahiny, dostane směs opět jiný rozměr.
Děti
- Tento pokrm můžete dát dítěti nejdříve v roce a půl, kdy použijeme minimum soli a pro dítě odebereme porci před dochucením.
- Dítě kolem 2 let již může mít pokrm s trochou více soli a pár kapkami umeocta.
- Dítě kolem 3 let může jíst tento pokrm stejně s vámi.
To není hranice čtyř okresů,
to jsem jen zkoušel večerní noblesu.
Je to jen jídlo třese se,
kdo si ho tentokrát odnese.
(krátká báseň k aktuálnímu dění k 28.2.2021)
Kuskus, napařený květák, baby špenát, pickles a posypka gomasio. Tak tohle jídlo jsem opravdu podcenil. Říkám už dopředu ženě, je tam jen trochu zeleniny a cizrna, asi to bude suché. Byl to omyl, bylo to šťavnaté a plné chutí, tak mám zase radost 🙏
Marti, polévku z jídelníčku jsem si udělala k snídani. U tohoto předpisu jsem ocenila právě tu zcela jinou, jemnou chuť, kdy si chuťové pohárky trochu odpočinou. Jen kdyby šlo opravit ty překlepy… :-)
Kdybys na nějaký narazila, tak prosím napiš, my to píšeme často po nocích a překlepy nevidíme, tak klidně písni na podpora@jimejinak.cz nebo klidně komentář pod recept a až to najdeme, tak to spravíme. My bychom tu potřebovali korektorku na plný úvazek 😃 Každé oko dobré!
Evi, myslela jsem pouze MOJE překlepy! Ač češtinář, vůbec bych si nedovolila opravovat někoho jiného; navíc dobře vím, že mnoho lidí (včetně Tebe, když máš někde chvilku času) píše z mobilu a ten si tam každou chvíli hodí, co sám uzná za vhodné… :-). Klobouk dolů, kolik odpovědí zvládneš každý den neúnavně a často do hloubky… A dokola trpělivě vysvětluješ, podporuješ, raduješ se i pláčeš… Nevyčítáš, že se ptáme na to, co lze nejednou najít na webu (trochu mně to trvalo zorientovat se- ale jak jsem mohla tušit, že tady naleznu opravdu skoro VŠECHNO!). Musím Tě jen a jen obdivovat, Evičko… ♥
Ty jsi zlatá, Dagmarko, já jsem zvyklá, že nás pořád někdo opravuje a já vím, že když píšu, tak se vypne gramatika v mozku a do toho ty automatické opravy… Tuhle jsem paní odpovídala a napsala, že klubákům se věnujeme přednostně, abych ji potěšila, že ji odpovídám obratem a ono se mi to opravilo na hlupákům, chudák se ptala, jak si to má vysvětlit, no to nevysvětlíš 😃 Ta rostlinka na fotce vypadá jako nějaké zvířátko se sevřenými končetinami, v létě jsme si hráli s kudlankou, hned jsem si na mní vzpomněla 😍
Evičko, to je rašící ořešák na jaře, modlí se za teplé dny a noci, aby neomrznul…
Fešák 😍
Ráno manžel prohlásil, že dnes chce „svůj“ den o chlebu a bez „mojí“ zeleniny. To už znám; nebrala jsem ho vážně a vařila pro dva (stále ještě neodhadnu- čtyři ba se také najedli). Jakmile zavoněla restovaná cibulka: „Kdy už to bude? Máš taky pro mě? A to nevadí, že zbyde… já si přidám!“ :-)
Dagmar, ty tvé komentáře mě fakt baví…No, my si na dnešním obědě taky moc pochutnali. Přesně jak tu psala sarkar86, myslela jsem, že je tam nějak málo ingrediencí, ale bylo to sakra dobrý…nebe v hubě, jak se říká. I ta polévka byla skvostná.
👍👍👍 Roman taky přichází po čuchu už když smažím cibuli a ještě nevím, co bude dál 😃😃😃 Tenhle božský talíř bych brala hned!😋
Dnes jsem vařila, popravdě s ne moc velkým očekáváním. Říkala jsem si, že tak málo ingrediencí a hlavně ochucovadel nemůže dát dohromady chutné jídlo. No, spletla jsem se parádně :-) Měla jsem k tomu bulgur se lněným semínkem, ten zas tak extra úspěch nesklidil, ale ta cizrna…úžasná.
Ještě dotaz – proč je vhodné až pro dítě od 1,5 roku? Dávám synovi luštěniny už běžně (má tedy občas i maso), to vadí?