Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jarní směs s cizrnou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Ingredience
4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá cukety
  • 2 hrnky vařené vařené cizrny
  • 3 lžíce oleje
  • trocha zeleninového vývaru (nebo horké vody)
  • sůl
  • trocha umeocta
  • jarní cibulka na posyp

Jak připravit cizrnovou směs

  1. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli na tenké plátky, mrkev na kostičky nebo jiný tvar a chvíli restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  2. Pak přidáme cuketu nakrájenou na kostičky, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit do změknutí zeleniny.
  3. Na závěr přidáme uvařenou cizrnu a pořádně promícháme.
  4. Dochutíme umeoctem. Pozor, je kyselý a zároveň i slaný.

Kombinujeme

  • Tuto směs podáváme s čímkoliv, na fotce jsou kroupové knedlíky. Výborná je i rýže Basmati, kuskus, bulgur nebo rýže s bezpluchým ovsem. Můžeme ozdobit praženým slunečnicovým či jiným semínkem. Nezapomeňte přidat lžíci kvašené zeleniny a zelenou posypku, na fotce je jarní cibulka. Na jaře je také vhodné doplnit talíř o kousek napařené nebo vařené zeleniny.

Obměna

  • Kombinace zeleniny může být naprosto libovolná. Když směs rozmixujete, budete mít výbornou kaši. Dobrý tip je rozmixovat jen část směsi a tím vznikne jakoby omáčka. Pokud přidáte lžící tahiny, dostane směs opět jiný rozměr.

Děti

  • Tento pokrm můžete dát dítěti nejdříve v roce a půl, kdy použijeme minimum soli a pro dítě odebereme porci před dochucením.
  • Dítě kolem 2 let již může mít pokrm s trochou více soli a pár kapkami umeocta.
  • Dítě kolem 3 let může jíst tento pokrm stejně s vámi.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
1. 3. 2021

To není hranice čtyř okresů,
to jsem jen zkoušel večerní noblesu.
Je to jen jídlo třese se,
kdo si ho tentokrát odnese.
(krátká báseň k aktuálnímu dění k 28.2.2021)
Kuskus, napařený květák, baby špenát, pickles a posypka gomasio. Tak tohle jídlo jsem opravdu podcenil. Říkám už dopředu ženě, je tam jen trochu zeleniny a cizrna, asi to bude suché. Byl to omyl, bylo to šťavnaté a plné chutí, tak mám zase radost 🙏

Klub

Marti, polévku z jídelníčku jsem si udělala k snídani. U tohoto předpisu jsem ocenila právě tu zcela jinou, jemnou chuť, kdy si chuťové pohárky trochu odpočinou. Jen kdyby šlo opravit ty překlepy… :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.