Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka s mrkví na tymiánu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 3 hrnky vařené běžné čočky
  • 1 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • půl lžičky tymiánu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • na ozdobu: zelená petrželka, kvašená zelenina

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...

Jak připravit čočku s mrkví na tymiánu

  1. Čočku namočíme na pár hodin nebo přes noc, vyměníme vodu a uvaříme. V běžném hrnci to trvá asi 20 minut.
  2. Cibuli nakrájíme podélně na půlměsíčky, mrkev na čtvrt kolečka.
  3. V hrnci rozpálíme na olej, vložíme cibuli, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  4. Přidáme mrkev a tymián a společně ještě pár minut restujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku, podlijeme trochou vody z čočky nebo zeleninového vývaru a vaříme do změknutí mrkve pod pokličkou asi ještě 7 minut.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Podáváme posypané zelenou petrželkou.

Praktické

  • Pokud máte čočku již uvařenou, budete mít tento pokrm hotový za 15 minut.

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba ho doplnit ještě o obilovinu a zeleninu. Skvělá je rýže, jáhly s rýží, kroupy nebo i pohanka nebo obilné placky. Nezapomeňte talíř doplnit o napařenou zeleninu nebo zeleninu v úpravě nishime.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti asi od 14 měsíců, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s dochucovadly.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
27. 5. 2023

Vynikající ♥️ měli jsme se svíčkovou omáčkou salatek nepovedené placky 😂 zeli kličky kvašák petrzelka

Neměla jsem tymián, tak jsem dala saturejku a bylo to výborné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...