Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka s mrkví na tymiánu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 3 hrnky vařené běžné čočky
  • 1 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • půl lžičky tymiánu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • na ozdobu: zelená petrželka, kvašená zelenina

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit čočku s mrkví na tymiánu

  1. Čočku namočíme na pár hodin nebo přes noc, vyměníme vodu a uvaříme. V běžném hrnci to trvá asi 20 minut.
  2. Cibuli nakrájíme podélně na půlměsíčky, mrkev na čtvrt kolečka.
  3. V hrnci rozpálíme na olej, vložíme cibuli, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  4. Přidáme mrkev a tymián a společně ještě pár minut restujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku, podlijeme trochou vody z čočky nebo zeleninového vývaru a vaříme do změknutí mrkve pod pokličkou asi ještě 7 minut.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Podáváme posypané zelenou petrželkou.

Praktické

  • Pokud máte čočku již uvařenou, budete mít tento pokrm hotový za 15 minut.

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba ho doplnit ještě o obilovinu a zeleninu. Skvělá je rýže, jáhly s rýží, kroupy nebo i pohanka nebo obilné placky. Nezapomeňte talíř doplnit o napařenou zeleninu nebo zeleninu v úpravě nishime.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti asi od 14 měsíců, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
27. 5. 2023

Vynikající ♥️ měli jsme se svíčkovou omáčkou salatek nepovedené placky 😂 zeli kličky kvašák petrzelka

Neměla jsem tymián, tak jsem dala saturejku a bylo to výborné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...