Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžová kaše s dušenou dýní

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Velmi chutná snídaně, která bude chutnat hlavně dětem. Dýně má krásnou oranžovou barvu a výtečnou chuť. Nadchne vás nový způsob a chuť dušené zeleniny, kdy na studenou pánev dáte trochu oleje, vrstvy zeleniny, sůl, pokličku a nesmíte zamíchat.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 3 hrnky uvařené rýže, nebo jakékoliv jiné obilniny
  • 1 větší cibule
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda
  • slunečnicová semínka nebo gomasio

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit kaši z rýže s dýní

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni pokud je mladá nemusíme loupat, jen jí omyjeme a nakrájíme na kostky, nebo na proužky.
  2. Na studenou pánvičku dáme lžíci oleje, na to vrstvu nakrájené cibule, na to vrstvu nakrájené dýně, trochu ze shora osolíme, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák.
  3. Zapneme na chvilku na vyšší stupeň, v okamžiku, kdy se zelenina začne vařit, snížíme na malý a necháme asi 10-15 minut pod pokličkou do změknutí. Nemícháme.
  4. Rýži z předešlého dne, nebo jakoukoliv jinou obilovinu ohřejeme v hrnci s trochou horké vody, nebo zeleninového vývaru. Na talíř dáme kopeček rýže, posypeme dušenou dýní s cibulkou a pokud máme raději slanější chuť, posypte si kaši ještě gomasiem. Lze podávat i s kopečkem kysaného zelí.

Praktické

  • V žádném případě zeleninu nemícháme, pak už bychom museli míchat pořád. Pokud máme dobrou pokličku a nebudeme pod ní často nahlížet, zelenina se krásně sama udusí ve vlastní šťávě.
  • Pokud máme pocit, že se začíná připalovat, opatrně přilijte po straně trochu horké vody, nebo zeleninového vývaru.
  • Takto upravená zelenina je chuťově zase úplně jiná, sladší a zachová si většinu vitamínů a minerálů.
  • Pokud nemáme uvařenou rýži, uvaříme ji dle návodu na sáčku, ale přidáme o půl hrnku více vody nebo rostlinného mléka, abychom dostali kaši.
  • Když při vaření přidáte do rýže trochu omytého slunečnicového, nebo lněného semínka, získáte zase jinou chuť a rýže bude vyváženější, co se týče minerálů a vitamínů.
  • Uvařené obiloviny můžete v lednici skladovat několik dní.

Kombinujeme

  • Můžeme použít i jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo jako jednoduchou večeři.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu. Výborná je rýže vařená s pšenicí, bulgur, kuskus, nebo jáhly.
  • Místo slunečnice můžeme kaši posypat jinými semínky nebo oříšky.
  • Kaši můžeme také vařit v rostlinném mléce namísto vody.

Děti

  • Takto připravenou kaši bez soli můžeme podávat i nejmenším dětem. Dýni pro ně neděláme na oleji, ale udusíme bez ochucení na vodě a můžeme rozšťouchat nebo rozmixovat s kaší.
  • Recept bez obměny můžeme podávat dětem od 1,5 roku.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 7. 2022

Jedna taková “sladká” ranní kaše 😀
Napařená mrkev, jarní cibulka, posypka naklíčené mungo fazolky a gomasio.

Jaroslav Hlávka
2. 5. 2022

Po delší době tvořím znovu tuto kaši, na kterou jsem neprávem trochu pozapomněl 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sytá a rychlá snídaně: miso polévka a kaše 2v1

Skvělá zdravá snídaňová volba pro ty, kterým nestačí miso polévka na snídani, ale nemají čas si vařit ještě obilnou kaši. Toto je snídaně 2v1 – hustá...

Zdravá snídaně, která zasytí: miso polévka, ve které stojí i lžíce

Máte ráno velký hlad, ale zároveň chcete využít výhod miso polévky? Spojte kaši s miso polévkou a vytvořte si výbornou hustou polévku a kaši 2v1, ve které ...