Velmi chutná snídaně, která bude chutnat hlavně dětem. Dýně má krásnou oranžovou barvu a výtečnou chuť. Nadchne vás nový způsob a chuť dušené zeleniny, kdy na studenou pánev dáte trochu oleje, vrstvy zeleniny, sůl, pokličku a nesmíte zamíchat.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 3 hrnky uvařené rýže, nebo jakékoliv jiné obilniny
  • 1 větší cibule
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda
  • slunečnicová semínka nebo gomasio

Jak připravit kaši z rýže s dýní

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni pokud je mladá nemusíme loupat, jen jí omyjeme a nakrájíme na kostky, nebo na proužky.
  2. Na studenou pánvičku dáme lžíci oleje, na to vrstvu nakrájené cibule, na to vrstvu nakrájené dýně, trochu ze shora osolíme, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák.
  3. Zapneme na chvilku na vyšší stupeň, v okamžiku, kdy se zelenina začne vařit, snížíme na malý a necháme asi 10-15 minut pod pokličkou do změknutí. Nemícháme.
  4. Rýži z předešlého dne, nebo jakoukoliv jinou obilovinu ohřejeme v hrnci s trochou horké vody, nebo zeleninového vývaru. Na talíř dáme kopeček rýže, posypeme dušenou dýní s cibulkou a pokud máme raději slanější chuť, posypte si kaši ještě gomasiem. Lze podávat i s kopečkem kysaného zelí.

Praktické

  • V žádném případě zeleninu nemícháme, pak už bychom museli míchat pořád. Pokud máme dobrou pokličku a nebudeme pod ní často nahlížet, zelenina se krásně sama udusí ve vlastní šťávě.
  • Pokud máme pocit, že se začíná připalovat, opatrně přilijte po straně trochu horké vody, nebo zeleninového vývaru.
  • Takto upravená zelenina je chuťově zase úplně jiná, sladší a zachová si většinu vitamínů a minerálů.
  • Pokud nemáme uvařenou rýži, uvaříme ji dle návodu na sáčku, ale přidáme o půl hrnku více vody nebo rostlinného mléka, abychom dostali kaši.
  • Když při vaření přidáte do rýže trochu omytého slunečnicového, nebo lněného semínka, získáte zase jinou chuť a rýže bude vyváženější, co se týče minerálů a vitamínů.
  • Uvařené obiloviny můžete v lednici skladovat několik dní.

Kombinujeme

  • Můžeme použít i jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo jako jednoduchou večeři.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu. Výborná je rýže vařená s pšenicí, bulgur, kuskus, nebo jáhly.
  • Místo slunečnice můžeme kaši posypat jinými semínky nebo oříšky.
  • Kaši můžeme také vařit v rostlinném mléce namísto vody.

Děti

  • Takto připravenou kaši bez soli můžeme podávat i nejmenším dětem. Dýni pro ně neděláme na oleji, ale udusíme bez ochucení na vodě a můžeme rozšťouchat nebo rozmixovat s kaší.
  • Recept bez obměny můžeme podávat dětem od 1,5 roku.

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

20 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tento recept dělám skoro denně k večeři roční dcerce, a jak jí to chutná 🙂 Ještě přidám mrkev a místo rýže dávám občas pohanku 🙂 Vlastně dýni, mrkev, rýži a pohanku má každý den. Kupované kaše na dobrou noc a ostatní instantní jídla už nekupuji. Jen mě nenapadlo, že to můžu jíst i já :)) Ještě mě napadlo místo rýže dát kroupy nebo jáhly 🙂

    • Variant je nespočet, když budete kombinovat i obiloviny, třeba jáhly s rýží, rýži s pohankou…. a zelenina také může být jiná. Důležitá je pestrost, tak se snažte vymýšlet různé varianty.

  2. Zajímalo by mě, jestli se lněné semínko při vaření spolu s rýží může nechat vcelku. Vždycky jsem četla, že se musí umlít …

    • Záleží na co ho chcete. Pokud se umele, lépe se z něj dostanou živiny. Pokud se nechá vcelku, po namočení slizovatí a to je zase prospěšné pro naše střeva. V této kaši je semínko vcelku, uvařené se dá dobře rozkousat a pak je to ve výsledku jako pomleté.

  3. Nevím, co dělám špatně, ale obvykle mě po ranní kaši, např. rýže, semínka, lžička javorového sirupu, nebo rýže a zelenina, začne tak do hodiny po jídle pálit žáha.

    • Kombinace kaše na sladko je překyselující, takže pálení žáhy je nejspíš z toho. Divné je, že je to i po kombinaci rýže se zeleninou. Máte té zeleniny dostatek? Je čerstvě tepelně upravená?

      • Díky za reakci. Všechno varim čerstvé. Dnes jsem dala rýží Natural s dušenou dýní a sezam se solí a celkem to ušlo. Sice tam byl chvilku náznak, ale nakonec se žáha umoudrila. Myslim, že kaši na sladko už nikdy.. raději.

  4. Dobrý den, na jednom z vašich videií zminuje Dana Lužná, že rýže natural má hodně stahující účinek. Nevadí to, když je jako první jídlo dne? Jak často se smí jíst? Udělám jí obyčejně více a jím pak několikrát za sebou. Děkuji

  5. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je možné si dát obilninovou kaši se sušeným ovocem a semínky? Jakoby na sladko? 🙂 Děkuju

    • Možné to je, ale ideální to není. Ovoce a obiloviny se netráví nejlépe a často ve střevech kvasí. Pokud chcete mít kaši na sladko, dejte si na ní slad a třeba mleté mandle.

  6. Dělala jsem si dneska kaši z kulatozrnné rýže, polila jsem to teplou přesnídávkou z hruštiček…ale otázka zní – je problém to rozvařit v rýžovém mléce? Koupila jsem si takové to z Dmka s kalciem. Mám ale tušení, že jsem někde četla, že to rýžové mléko není ideální, ale nevím proč a nepamatuju, kde to bylo psáno. A vadí nějak rozmixování? Nechtělo se mi to vařit na kejdu a čekat, tak jsem tomu trochu pomohla 🙂

    • Super, přesně o tom to je. Otevřu ledničku a dle toho, co najdu, takovou kaši máme. Cokoliv na tu kaši dáte, vždy to bude dobré a kaše může být také z jakékoliv obiloviny i směs různých.

  7. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMilena hned druhý den po semináři úplně změnila jídelníček
Další článekJáhlovo-mandlový pudink