Velmi chutná snídaně, která bude chutnat hlavně dětem. Dýně má krásnou oranžovou barvu a výtečnou chuť. Nadchne vás nový způsob a chuť dušené zeleniny, kdy na studenou pánev dáte trochu oleje, vrstvy zeleniny, sůl, pokličku a nesmíte zamíchat.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 3 hrnky uvařené rýže, nebo jakékoliv jiné obilniny
  • 1 větší cibule
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda
  • slunečnicová semínka nebo gomasio

Jak připravit kaši z rýže s dýní

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni pokud je mladá nemusíme loupat, jen jí omyjeme a nakrájíme na kostky, nebo na proužky.
  2. Na studenou pánvičku dáme lžíci oleje, na to vrstvu nakrájené cibule, na to vrstvu nakrájené dýně, trochu ze shora osolíme, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák.
  3. Zapneme na chvilku na vyšší stupeň, v okamžiku, kdy se zelenina začne vařit, snížíme na malý a necháme asi 10-15 minut pod pokličkou do změknutí. Nemícháme.
  4. Rýži z předešlého dne, nebo jakoukoliv jinou obilovinu ohřejeme v hrnci s trochou horké vody, nebo zeleninového vývaru. Na talíř dáme kopeček rýže, posypeme dušenou dýní s cibulkou a pokud máme raději slanější chuť, posypte si kaši ještě gomasiem. Lze podávat i s kopečkem kysaného zelí.

Praktické

  • V žádném případě zeleninu nemícháme, pak už bychom museli míchat pořád. Pokud máme dobrou pokličku a nebudeme pod ní často nahlížet, zelenina se krásně sama udusí ve vlastní šťávě.
  • Pokud máme pocit, že se začíná připalovat, opatrně přilijte po straně trochu horké vody, nebo zeleninového vývaru.
  • Takto upravená zelenina je chuťově zase úplně jiná, sladší a zachová si většinu vitamínů a minerálů.
  • Pokud nemáme uvařenou rýži, uvaříme ji dle návodu na sáčku, ale přidáme o půl hrnku více vody nebo rostlinného mléka, abychom dostali kaši.
  • Když při vaření přidáte do rýže trochu omytého slunečnicového, nebo lněného semínka, získáte zase jinou chuť a rýže bude vyváženější, co se týče minerálů a vitamínů.
  • Uvařené obiloviny můžete v lednici skladovat několik dní.

Kombinujeme

  • Můžeme použít i jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo jako jednoduchou večeři.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu. Výborná je rýže vařená s pšenicí, bulgur, kuskus, nebo jáhly.
  • Místo slunečnice můžeme kaši posypat jinými semínky nebo oříšky.
  • Kaši můžeme také vařit v rostlinném mléce namísto vody.

Děti

  • Takto připravenou kaši bez soli můžeme podávat i nejmenším dětem. Dýni pro ně neděláme na oleji, ale udusíme bez ochucení na vodě a můžeme rozšťouchat nebo rozmixovat s kaší.
  • Recept bez obměny můžeme podávat dětem od 1,5 roku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...
  1. Já už jsem asi fakt vaše. Tomuhle jsem vůbec nevěřila, že mi to bude chutnat. Vařila jsem to navíc s jahlami, o to méně jsem věřila. Připravovala jsem se na pro mne nelibé chutě a potřebu to nějak dochutit. A ono mi to chutnalo, a to dokonce velmi! Bez gomasia… No zírám. Možná jsem teda v základu posypala trošku víc soli, než jsem měla, dala jsem větší špetku na množství pro dva. Takže pak v kaši to chutnalo slaně. Samostatně mi ty kousky slané ani nepřišly, jen dohromady. Proto mi to jelo. Jen synovi bych asi měla dávat méně soli. Ale zase na druhou stranu, když jsem tam tu sůl dávala, nepřišlo mi to vůbec moc.

    • No to mám radost, Zuzko. Solit je potřeba, zvlášť když přecházíš z konvenční stravy, to by ti jinak nechutnalo. Synovi adekvátně podle věku, jenže já už zase nevím, kolik mu je. Do roka nic, od roka zrníčka, ve dvou letech je to podobně jako u nás, od tří let stejně slané jako dospělým.

  2. Tento recept dělám skoro denně k večeři roční dcerce, a jak jí to chutná :) Ještě přidám mrkev a místo rýže dávám občas pohanku :) Vlastně dýni, mrkev, rýži a pohanku má každý den. Kupované kaše na dobrou noc a ostatní instantní jídla už nekupuji. Jen mě nenapadlo, že to můžu jíst i já :)) Ještě mě napadlo místo rýže dát kroupy nebo jáhly :)

    • Variant je nespočet, když budete kombinovat i obiloviny, třeba jáhly s rýží, rýži s pohankou…. a zelenina také může být jiná. Důležitá je pestrost, tak se snažte vymýšlet různé varianty.

  3. Zajímalo by mě, jestli se lněné semínko při vaření spolu s rýží může nechat vcelku. Vždycky jsem četla, že se musí umlít …

    • Záleží na co ho chcete. Pokud se umele, lépe se z něj dostanou živiny. Pokud se nechá vcelku, po namočení slizovatí a to je zase prospěšné pro naše střeva. V této kaši je semínko vcelku, uvařené se dá dobře rozkousat a pak je to ve výsledku jako pomleté.

  4. Nevím, co dělám špatně, ale obvykle mě po ranní kaši, např. rýže, semínka, lžička javorového sirupu, nebo rýže a zelenina, začne tak do hodiny po jídle pálit žáha.

    • Kombinace kaše na sladko je překyselující, takže pálení žáhy je nejspíš z toho. Divné je, že je to i po kombinaci rýže se zeleninou. Máte té zeleniny dostatek? Je čerstvě tepelně upravená?

      • Díky za reakci. Všechno varim čerstvé. Dnes jsem dala rýží Natural s dušenou dýní a sezam se solí a celkem to ušlo. Sice tam byl chvilku náznak, ale nakonec se žáha umoudrila. Myslim, že kaši na sladko už nikdy.. raději.

  5. Dobrý den, na jednom z vašich videií zminuje Dana Lužná, že rýže natural má hodně stahující účinek. Nevadí to, když je jako první jídlo dne? Jak často se smí jíst? Udělám jí obyčejně více a jím pak několikrát za sebou. Děkuji

  6. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je možné si dát obilninovou kaši se sušeným ovocem a semínky? Jakoby na sladko? :-) Děkuju

    • Možné to je, ale ideální to není. Ovoce a obiloviny se netráví nejlépe a často ve střevech kvasí. Pokud chcete mít kaši na sladko, dejte si na ní slad a třeba mleté mandle.

  7. Dělala jsem si dneska kaši z kulatozrnné rýže, polila jsem to teplou přesnídávkou z hruštiček…ale otázka zní – je problém to rozvařit v rýžovém mléce? Koupila jsem si takové to z Dmka s kalciem. Mám ale tušení, že jsem někde četla, že to rýžové mléko není ideální, ale nevím proč a nepamatuju, kde to bylo psáno. A vadí nějak rozmixování? Nechtělo se mi to vařit na kejdu a čekat, tak jsem tomu trochu pomohla :-)

    • Super, přesně o tom to je. Otevřu ledničku a dle toho, co najdu, takovou kaši máme. Cokoliv na tu kaši dáte, vždy to bude dobré a kaše může být také z jakékoliv obiloviny i směs různých.

  8. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMilena hned druhý den po semináři úplně změnila jídelníček
Další článekJáhlovo-mandlový pudink