Způsobuje čokoláda akné? Odpověď vědců po mnoha studiích je …

Čokoláda způsobuje akné. Také jste to už někdy slyšeli? Jak to teda je? Vědci provedli mnoho a mnoho studií na toto téma a jejich odpověď je ...

Je to komplikované!

Pravda je, že v tuto chvíli nevíme,“ říkají vědci. „Máme mnoho studií – existují ty, které říkají, že možná ano, ale také ty, jejíž výsledky říkají že možná ne.

Může za akné čokoláda, nebo snad cukr?

Existují kvalitní data, které naznačují, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, bohaté na rafinované sacharidy a cukr (tj. slazené nápoje, sladkosti, bílé pečivo, koláče a další sladké pečivo, fast food aj.) zhoršují akné. Tato jídla způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi, což zvyšuje produkci inzulínu, růstového faktoru podobného inzulínu a hormonů známých jako androgeny (mužské pohlavní hormony), což má za následek větší tvorbu mazu. Když žlázy produkují mnoho mazu, kombinuje se s odumřelými kožními buňkami, ucpe mazový kanálek a vznikají pupínky, akné. „Prudký nárůst cukru v krvi a následná vysoká produkce inzulínu mají vliv na akné, proto bychom neměli jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem,“ sděluje Dr. Patricia Farris z Americké dermatologické akademie.

Rodiče dětí mohou akné přisuzovat zkonzumované čokoládě, ale ve skutečnosti za to spíše může vysoký obsah jednoduchého cukru ve sladkostech, které děti konzumují, než ta troška čokoládové polevy na zmrzlině nebo bonbonu.

Výsledky studií na téma akné versus čokoláda

Prozánětlivá nebo protizánětlivá čokoláda?
Je zajímavé, že kakao obsahuje flavonoidy (antioxidační látky přítomné v rostlinách), které jsou známé jako protizánětlivé, což by mělo být benefitem pro naši kůži. Tmavá čokoláda krom toho ale obsahuje i kakaové máslo složené z tuků – kyseliny olejové a stearové. Podle vědců bylo prokázáno, že kyselina olejová ovlivňuje ucpávání pórů u zvířat. Některé studie naznačují, že čokoláda může mít i prozánětlivé účinky na kůži, což by mohlo přispívat k zánětlivému akné, které se vyznačuje červenými pupínky a přítomností bakterií způsobujících akné.

I když výzkum Asociace výrobců čokolády v USA (pozn. red. že by lobby? :-)) neprokázal přímou souvislost mezi čokoládou a akné, novější studie ukazují, že čokoláda může být přispívajícím faktorem ke vzniku nebo zhoršení akné.

  • V jedné studii byly účastníci náhodně rozděleni do 2 skupin – jedna konzumovala čokoládové tyčinky, druhá jedla 25 ks želé bonbonů. Obě sladkosti měly stejnou glykemickou zátěž (tj. hladina cukru v krvi u obou vzroste na stejnou hladinu). Poté se skupiny prohodily. Po snědení čokolády se akné účastníkům zhoršilo.
  • Další studie z roku 2016 zkoumala 25 mužů náchylných k akné, kteří denně dostávali 99% čokoládu bez přidaného cukru a mléka. Po čtyřech týdnech vědci zjistili statisticky významné zvýšení jak komedonů (známých též jako černé tečky), tak i pupínků. Výzkumníci shrnuli, že jejich studie naznačuje, že i tmavá čokoláda zhoršuje akné, pokud jde o počet lézí.
  • Jiná studie Dr. Brian Berman, emeritního profesora dermatologie a kožní chirurgie na University of Miami, došla ke stejným závěrům. Ukázalo se, že požití čisté 100% čokolády ve formě tobolek (bez mléka a cukru), způsobilo větší nárůst počtu zánětlivých i nezánětlivých lézí akné u mladých mužů náchylných k akné.

Vědci objasňují: „Nedá se jednoznačně říct, co způsobuje akné. Je to komplikované. U akné nejde jen o jednu věc.výživa ale hraje určitě roli. Je jednou z částí skládačky.“

Sečteno a podtrženo

Nejen studie, ale také příběhy lidí z praxe (Martin se zbavil akné vysazením mléčných výrobků a cukrů, Evě, zakladatelce JJ, se vyléčilo akné po vysazení čokolády, sušenek a jogurtů, Evu po stravě bez živočišných produktů a cukrů už akné netrápí, pro Petru už je špatná pleť minulostí díky zdravé stravě) mluví jasně. Akné a celkově stav pokožky se stravou souvisí a mohou od kožních problémů ulevit. Například tyto potraviny prokazatelně pokožce škodí a způsobují pupínky, ekzémy, podráždění, vrásky a další kožní problémy.

Jste připraveni zbavit se akné?

Pokud ano, zamyslete se nad svým jídelníčkem a zkuste alespoň na čas vyřadit všechny tyto potraviny, které akné způsobují (krom čokolády to jsou i například mléčné výrobky, sladkosti a rafinované sacharidy) a poznejte ten rozdíl :-)

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Za dva týdny 3 kila dole a ohromně se mi zlepšilo zažívání (Mariana)

Mariana: Moc děkuji za skvělý kurz. První týden jsem...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRybíz: 7 zajímavostí o tomto zdravém ovoci
Další článekItalské mouky