Způsobuje čokoláda akné? Odpověď vědců po mnoha studiích je …

0

Čokoláda způsobuje akné. Také jste to už někdy slyšeli? Jak to teda je? Vědci provedli mnoho a mnoho studií na toto téma a jejich odpověď je ...

Je to komplikované!

Pravda je, že v tuto chvíli nevíme,” říkají vědci. “Máme mnoho studií – existují ty, které říkají, že možná ano, ale také ty, jejíž výsledky říkají že možná ne.

Může za akné čokoláda, nebo snad cukr?

Existují kvalitní data, které naznačují, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, bohaté na rafinované sacharidy a cukr (tj. slazené nápoje, sladkosti, bílé pečivo, koláče a další sladké pečivo, fast food aj.) zhoršují akné. Tato jídla způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi, což zvyšuje produkci inzulínu, růstového faktoru podobného inzulínu a hormonů známých jako androgeny (mužské pohlavní hormony), což má za následek větší tvorbu mazu. Když žlázy produkují mnoho mazu, kombinuje se s odumřelými kožními buňkami, ucpe mazový kanálek a vznikají pupínky, akné. “Prudký nárůst cukru v krvi a následná vysoká produkce inzulínu mají vliv na akné, proto bychom neměli jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem,” sděluje Dr. Patricia Farris z Americké dermatologické akademie.

Rodiče dětí mohou akné přisuzovat zkonzumované čokoládě, ale ve skutečnosti za to spíše může vysoký obsah jednoduchého cukru ve sladkostech, které děti konzumují, než ta troška čokoládové polevy na zmrzlině nebo bonbonu.

Výsledky studií na téma akné versus čokoláda

Prozánětlivá nebo protizánětlivá čokoláda?
Je zajímavé, že kakao obsahuje flavonoidy (antioxidační látky přítomné v rostlinách), které jsou známé jako protizánětlivé, což by mělo být benefitem pro naši kůži. Tmavá čokoláda krom toho ale obsahuje i kakaové máslo složené z tuků – kyseliny olejové a stearové. Podle vědců bylo prokázáno, že kyselina olejová ovlivňuje ucpávání pórů u zvířat. Některé studie naznačují, že čokoláda může mít i prozánětlivé účinky na kůži, což by mohlo přispívat k zánětlivému akné, které se vyznačuje červenými pupínky a přítomností bakterií způsobujících akné.

I když výzkum Asociace výrobců čokolády v USA (pozn. red. že by lobby? :-)) neprokázal přímou souvislost mezi čokoládou a akné, novější studie ukazují, že čokoláda může být přispívajícím faktorem ke vzniku nebo zhoršení akné.

  • V jedné studii byly účastníci náhodně rozděleni do 2 skupin – jedna konzumovala čokoládové tyčinky, druhá jedla 25 ks želé bonbonů. Obě sladkosti měly stejnou glykemickou zátěž (tj. hladina cukru v krvi u obou vzroste na stejnou hladinu). Poté se skupiny prohodily. Po snědení čokolády se akné účastníkům zhoršilo.
  • Další studie z roku 2016 zkoumala 25 mužů náchylných k akné, kteří denně dostávali 99% čokoládu bez přidaného cukru a mléka. Po čtyřech týdnech vědci zjistili statisticky významné zvýšení jak komedonů (známých též jako černé tečky), tak i pupínků. Výzkumníci shrnuli, že jejich studie naznačuje, že i tmavá čokoláda zhoršuje akné, pokud jde o počet lézí.
  • Jiná studie Dr. Brian Berman, emeritního profesora dermatologie a kožní chirurgie na University of Miami, došla ke stejným závěrům. Ukázalo se, že požití čisté 100% čokolády ve formě tobolek (bez mléka a cukru), způsobilo větší nárůst počtu zánětlivých i nezánětlivých lézí akné u mladých mužů náchylných k akné.

Vědci objasňují: “Nedá se jednoznačně říct, co způsobuje akné. Je to komplikované. U akné nejde jen o jednu věc.výživa ale hraje určitě roli. Je jednou z částí skládačky.”

Sečteno a podtrženo

Nejen studie, ale také příběhy lidí z praxe (Martin se zbavil akné vysazením mléčných výrobků a cukrů, Evě, zakladatelce JJ, se vyléčilo akné po vysazení čokolády, sušenek a jogurtů, Evu po stravě bez živočišných produktů a cukrů už akné netrápí, pro Petru už je špatná pleť minulostí díky zdravé stravě) mluví jasně. Akné a celkově stav pokožky se stravou souvisí a mohou od kožních problémů ulevit. Například tyto potraviny prokazatelně pokožce škodí a způsobují pupínky, ekzémy, podráždění, vrásky a další kožní problémy.

Jste připraveni zbavit se akné?

Pokud ano, zamyslete se nad svým jídelníčkem a zkuste alespoň na čas vyřadit všechny tyto potraviny, které akné způsobují (krom čokolády to jsou i například mléčné výrobky, sladkosti a rafinované sacharidy) a poznejte ten rozdíl 🙂

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení
Další článekČeská super potravina – moruše