Ingredience
na 4 porce
  • 150 g žitného kvásku
  • hrst sušených hub
  • 500 g zeleniny (např. květák, mrkev, pórek)
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g čiroku (není nutné)
  • umeocet
  • 2 dcl rostlinné smetany (není nutné)
  • sůl
  • kmín
  • bobkový list

Jak připravit krkonošské kyselo

  1. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a osolíme větší špetkou soli.
  2. Přidáme ostatní zeleninu – na růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou mrkev a na proužky pórek, koření, propláchnutý čirok a houby.
  3. Chvilku osmažíme a zalijeme vývarem nebo vodou.
  4. Vaříme asi 10 minut na nejnižším plameni.
  5. Do hrníčku si odebereme trochu horké vody z polévky a v ní dobře rozmícháme kvásek.
  6. Vlijeme do polévky a ještě 5-10 minut povaříme.
  7. Vytáhneme koření, dochutíme umeoctem, smetanou, případně i misem a podáváme.

Praktické

  • Pokud chcete polévku méně hustou, rozřeďte ji trochou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i řasy. Nám v ní chutnají wakame.
  • Pokud nemáte sušené houby, přidejte čerstvé nebo je vynechejte.
  • Místo čiroku můžete do polévky dát i vločky, kukuřičnou krupici, polentu, pohankovou krupici, quinou, jáhly, nudle nebo pohanku. Všechny tyto obiloviny jsou rychle hotové. Anebo obilovinu můžete úplně vynechat.
  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a sezóny. V polévce je dobrá jakákoliv zelenina.
  • Díky misu dostane polévka zase jinou chuť.
  • Místo umeocta můžete použít také jablečný ocet.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2. roku.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...
  1. Dnes jsem vařila toto kyselo a musím říct, že jsem si nebývale pochutnala. Díky za vynikající recept.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek“Bramborová” kaše z květáku s karamelizovanou cibulkou
Další článekExperiment: co se mnou udělaly 3 týdny na kaších s ovocem