Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Krkonošské kyselo z kvásku jinak

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima
Ingredience
na 4 porce
  • 150 g žitného kvásku
  • hrst sušených hub
  • 500 g zeleniny (např. květák, mrkev, pórek)
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g čiroku (není nutné)
  • umeocet
  • 2 dcl rostlinné smetany (není nutné)
  • sůl
  • kmín
  • bobkový list

Kdekdo říká, že chce zdravě jíst, ale skutek utekl. Lhát si do kapsy je ta nejhorší varianta, říká J...

Jak připravit krkonošské kyselo

  1. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a osolíme větší špetkou soli.
  2. Přidáme ostatní zeleninu – na růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou mrkev a na proužky pórek, koření, propláchnutý čirok a houby.
  3. Chvilku osmažíme a zalijeme vývarem nebo vodou.
  4. Vaříme asi 10 minut na nejnižším plameni.
  5. Do hrníčku si odebereme trochu horké vody z polévky a v ní dobře rozmícháme kvásek.
  6. Vlijeme do polévky a ještě 5-10 minut povaříme.
  7. Vytáhneme koření, dochutíme umeoctem, smetanou, případně i misem a podáváme.

Praktické

  • Pokud chcete polévku méně hustou, rozřeďte ji trochou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i řasy. Nám v ní chutnají wakame.
  • Pokud nemáte sušené houby, přidejte čerstvé nebo je vynechejte.
  • Místo čiroku můžete do polévky dát i vločky, kukuřičnou krupici, polentu, pohankovou krupici, quinou, jáhly, nudle nebo pohanku. Všechny tyto obiloviny jsou rychle hotové. Anebo obilovinu můžete úplně vynechat.
  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a sezóny. V polévce je dobrá jakákoliv zelenina.
  • Díky misu dostane polévka zase jinou chuť.
  • Místo umeocta můžete použít také jablečný ocet.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2. roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
30. 8. 2023

Luxusní ♥️ jak píše paní dole , nebývale jsme si pochutnali , ostatně jako vždycky na JJ ♥️😂

lenkagin
7. 4. 2021

Dnes jsem vařila toto kyselo a musím říct, že jsem si nebývale pochutnala. Díky za vynikající recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.