Ingredience
na 4 porce
  • 150 g žitného kvásku
  • hrst sušených hub
  • 500 g zeleniny (např. květák, mrkev, pórek)
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g čiroku (není nutné)
  • umeocet
  • 2 dcl rostlinné smetany (není nutné)
  • sůl
  • kmín
  • bobkový list

Jak připravit krkonošské kyselo

  1. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a osolíme větší špetkou soli.
  2. Přidáme ostatní zeleninu – na růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou mrkev a na proužky pórek, koření, propláchnutý čirok a houby.
  3. Chvilku osmažíme a zalijeme vývarem nebo vodou.
  4. Vaříme asi 10 minut na nejnižším plameni.
  5. Do hrníčku si odebereme trochu horké vody z polévky a v ní dobře rozmícháme kvásek.
  6. Vlijeme do polévky a ještě 5-10 minut povaříme.
  7. Vytáhneme koření, dochutíme umeoctem, smetanou, případně i misem a podáváme.

Praktické

  • Pokud chcete polévku méně hustou, rozřeďte ji trochou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i řasy. Nám v ní chutnají wakame.
  • Pokud nemáte sušené houby, přidejte čerstvé nebo je vynechejte.
  • Místo čiroku můžete do polévky dát i vločky, kukuřičnou krupici, polentu, pohankovou krupici, quinou, jáhly, nudle nebo pohanku. Všechny tyto obiloviny jsou rychle hotové. Anebo obilovinu můžete úplně vynechat.
  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a sezóny. V polévce je dobrá jakákoliv zelenina.
  • Díky misu dostane polévka zase jinou chuť.
  • Místo umeocta můžete použít také jablečný ocet.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2. roku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek“Bramborová” kaše z květáku s karamelizovanou cibulkou
Další článekExperiment: co se mnou udělaly 3 týdny na kaších s ovocem