Rýže i čirok jsou přirozeně bezlepkové obiloviny, které obsahují řadu užitečných minerálů a vitamínů. Někdo příliš neholduje rýži, jiný zase čiroku, ale většině lidem chutná jejich kombinace. My děláme půl na půl, ale můžete klidně vyzkoušet i jiný poměr.
Ingredience
pro 2-3 porce
  • 1/2 hrnku čiroku
  • 1/2 hrnku rýže natural
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Jak uvařit čirok s rýží

  1. Čirok a rýži propláchneme ve studené vodě a na pár hodin namočíme do 3 hrnků vody.
  2. Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni.
  3. Vaříme cca 35 minut do vstřebání vody.
  4. Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.

Praktické

  • Čirok i rýže se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné je předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a pokrm bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší.
  • Poměr můžete upravit ve prospěch toho obilí, které máte raději.

Kombinujeme 

  • Čirok a rýží použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.
  • Namáčením se také zkrátí doba varu – bez namáčení je potřeba vařit déle, aby bylo zrno měkké.

Obměna

  • K obilí můžeme přidat řasy nebo semínka.
  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a také delší doba varu.

Děti

  • Čirok i rýže jsou vhodné i pro miminka, pouze vynecháme sůl a uvařené obilí přepasírujeme.

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJaký bude rok 2019 podle Feng Shui?
Další článekCizrnové kari pro chladné dny