Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Sušenky Ementál

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Ingredience
1 plech
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mouky pšeničné T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 70 g vody
  • 40 g oleje
  • 3 rovné lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • kmín na posypání
  • 1 lžička kari koření

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit křupavé krekry ála ementál

  1. V míse smíchejte všechny ingredience, až na kmín. Vypracujte těsto, zabalte do sáčku a nechte 15 minut na lince odpočinout.
  2. Předehřejte troubu na 200°C.
  3. Za pomocí dvou pečících papírů (nepodsypávejte moukou) rozválejte těsto na plát o výšce asi 2 mm. Při válení posypte těsto kmínem. Rádýlkem nakrájejte nepravidelné trojúhelníky. Kulatým tvořítkem dvou různých velikostí vykrájejte dírky. Zbyle těsto znovu zpracujte a rozválejte.
  4. Pečte v troubě po dobu asi 15 minut.

Praktické

  • Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Nepodsypávejte moukou, zaváleli byste do těsta zbytečně mouku navíc.
  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě.
  • Každá mouka saje jinak tekutinu, protoji přidávejte postupně. Těsto nesmí být tuhé, ale elastické.
  • Těsto samozřejmě můžete pouze vyválet a nakrájet na tyčinky.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv koření dle vaší chuti.

Děti

  • S menším množstvím soli a koření vhodné pro děti od 2 let.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
20. 2. 2023

Pohled do zákulisí 🙂

Jaroslav Hlávka
20. 2. 2023

Paráda další slaná chuťovka je na světě, příště to trošku více osolím a bude to moc fajn 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sooji namak pare – indická chuťovka

Tento snack si dopřejeme opravdu jen výjimečně. Je výborný na oslavy, pro hosty a jako součást “zobacího talíře”. Často se podává jako občerstv...

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....

Manakeesh Zaatar jinak

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Semínkové trojhránky

Křupavé a voňavé trojhránky, které lze chroupat jen tak nebo jako pečivo k omáčkám a krémům.

Rýžové kuličky Ammini Kozhukattai

Ammini Kozhukattai jsou rýžové knedlíčky vařené na páře. Jsou vhodné jako zdravá slaná chuťovka, skvěle se budou vyjímat na svátečním stole a můžete jimi p...