Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Sušenky Ementál

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Ingredience
1 plech
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mouky pšeničné T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 70 g vody
  • 40 g oleje
  • 3 rovné lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • kmín na posypání
  • 1 lžička kari koření

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Jak připravit křupavé krekry ála ementál

  1. V míse smíchejte všechny ingredience, až na kmín. Vypracujte těsto, zabalte do sáčku a nechte 15 minut na lince odpočinout.
  2. Předehřejte troubu na 200°C.
  3. Za pomocí dvou pečících papírů (nepodsypávejte moukou) rozválejte těsto na plát o výšce asi 2 mm. Při válení posypte těsto kmínem. Rádýlkem nakrájejte nepravidelné trojúhelníky. Kulatým tvořítkem dvou různých velikostí vykrájejte dírky. Zbyle těsto znovu zpracujte a rozválejte.
  4. Pečte v troubě po dobu asi 15 minut.

Praktické

  • Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Nepodsypávejte moukou, zaváleli byste do těsta zbytečně mouku navíc.
  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě.
  • Každá mouka saje jinak tekutinu, protoji přidávejte postupně. Těsto nesmí být tuhé, ale elastické.
  • Těsto samozřejmě můžete pouze vyválet a nakrájet na tyčinky.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv koření dle vaší chuti.

Děti

  • S menším množstvím soli a koření vhodné pro děti od 2 let.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
20. 2. 2023

Pohled do zákulisí 🙂

Jaroslav Hlávka
20. 2. 2023

Paráda další slaná chuťovka je na světě, příště to trošku více osolím a bude to moc fajn 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....

Manakeesh Zaatar jinak

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...
klub
3
5

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...