Oběhla jsem zahrádku, vzala zbytky z lednice výsledkem byla vynikající voňavá polévka s bylinkami. Nechte se inspirovat a přidejte do polévky čerstvé bylinky, dokud nám venku rostou.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 červené řepy
  • 1/2 hrnku dýně
  • 2 stonky naťového celeru (nebo řapíkatý)
  • 2 listy mangoldu (nebo špenát)
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 stonek libečku
  • 1 hrnek vařených mungo fazolek
  • dva stonky čerstvého koriandru
  • umeocet na dochucení
  • zelené natě na posypku

Jak připravit fazolovou mungo polévku s bylinkami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a řepu na malé kostičky,  kořenovou na nudličky, dýni na menší kostky, listy na proužky)
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, řepu a dýni.
  3. Společně pár minut opékáme.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme mungo, stonky libečku a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  5. Před koncem vhodíme lístečky z oregána, proužky celeru a mangoldu, necháme přejít varem.
  6. Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
  7. Podle potřeby dochutíme umeoctem, případně dosolíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme zdobené zelenými natěmi (my jsme zdobily olivovou bylinkou).

Praktické

  • Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud nemáte stejnou skladbu zeleniny nebo bylinek, nezoufejte, já také vařila metodou „co lednička a záhony daly“. Kombinujte svoje zásoby podle nálady. Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Pokud nemáte zbytky vařeného munga, jako jsem zrovna měla já, sáhnete po jiné luštěnině, která zbyla. A pokud nejsou zbytky, přidejte na začátku vaření červenou čočku, která se uvaří během vaření zeleniny.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)

Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...
    • Světýlko mám toho trochu moc, vyzkoušeno cca 350 receptů a vlak jede do dalších stanic. Tuto polévku jsem záměrně vynechal ohledně čerstvých bylinek. Vše totiž kupuji v marketu. Uvidíme časem na ní třeba dojde. Děkuji za připomenutí a přeji krásný víkend 🌻

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá střeva, zdravý život – kniha nejen o jídle
Další článekPozvánka na prodejní výstavu Ezotera