Oběhla jsem zahrádku, vzala zbytky z lednice výsledkem byla vynikající voňavá polévka s bylinkami. Nechte se inspirovat a přidejte do polévky čerstvé bylinky, dokud nám venku rostou.
Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 červené řepy
  • 1/2 hrnku dýně
  • 2 stonky naťového celeru (nebo řapíkatý)
  • 2 listy mangoldu (nebo špenát)
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 stonek libečku
  • 1 hrnek vařených mungo fazolek
  • dva stonky čerstvého koriandru
  • umeocet na dochucení
  • zelené natě na posypku

Jak připravit fazolovou mungo polévku s bylinkami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a řepu na malé kostičky,  kořenovou na nudličky, dýni na menší kostky, listy na proužky)
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, řepu a dýni.
  3. Společně pár minut opékáme.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme mungo, stonky libečku a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  5. Před koncem vhodíme lístečky z oregána, proužky celeru a mangoldu, necháme přejít varem.
  6. Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
  7. Podle potřeby dochutíme umeoctem, případně dosolíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme zdobené zelenými natěmi (my jsme zdobily olivovou bylinkou).

Praktické

  • Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud nemáte stejnou skladbu zeleniny nebo bylinek, nezoufejte, já také vařila metodou “co lednička a záhony daly”. Kombinujte svoje zásoby podle nálady. Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Pokud nemáte zbytky vařeného munga, jako jsem zrovna měla já, sáhnete po jiné luštěnině, která zbyla. A pokud nejsou zbytky, přidejte na začátku vaření červenou čočku, která se uvaří během vaření zeleniny.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá střeva, zdravý život – kniha nejen o jídle
Další článekPět kilo mít a nemít je podstatný rozdíl