- 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/4 červené řepy
- 1/2 hrnku dýně
- 2 stonky naťového celeru (nebo řapíkatý)
- 2 listy mangoldu (nebo špenát)
- 2 stonky čerstvého oregána
- 1 stonek libečku
- 1 hrnek vařených mungo fazolek
- dva stonky čerstvého koriandru
- umeocet na dochucení
- zelené natě na posypku
Jak připravit fazolovou mungo polévku s bylinkami
- Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a řepu na malé kostičky, kořenovou na nudličky, dýni na menší kostky, listy na proužky)
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, řepu a dýni.
- Společně pár minut opékáme.
- Vše zalijme vývarem, přidáme mungo, stonky libečku a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
- Před koncem vhodíme lístečky z oregána, proužky celeru a mangoldu, necháme přejít varem.
- Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
- Podle potřeby dochutíme umeoctem, případně dosolíme sojovou omáčkou.
- Podáváme zdobené zelenými natěmi (my jsme zdobily olivovou bylinkou).
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Pokud nemáte stejnou skladbu zeleniny nebo bylinek, nezoufejte, já také vařila metodou “co lednička a záhony daly”. Kombinujte svoje zásoby podle nálady. Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
- Pokud nemáte zbytky vařeného munga, jako jsem zrovna měla já, sáhnete po jiné luštěnině, která zbyla. A pokud nejsou zbytky, přidejte na začátku vaření červenou čočku, která se uvaří během vaření zeleniny.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam mnam ♥️
Mungo dosly, uvarila jsem hrach mnam
Je zajímavé, že za ty roky tady nikdo nepřidal žádný komentář ;-) Přitom je ta polévka taaaak dobrá :-))
PS: Ani Jarda…:-)))))