Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Podzimní bylinková polévka s mungo fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Oběhla jsem zahrádku, vzala zbytky z lednice výsledkem byla vynikající voňavá polévka s bylinkami. Nechte se inspirovat a přidejte do polévky čerstvé bylinky, dokud nám venku rostou.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 červené řepy
  • 1/2 hrnku dýně
  • 2 stonky naťového celeru (nebo řapíkatý)
  • 2 listy mangoldu (nebo špenát)
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 stonek libečku
  • 1 hrnek vařených mungo fazolek
  • dva stonky čerstvého koriandru
  • umeocet na dochucení
  • zelené natě na posypku

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak připravit fazolovou mungo polévku s bylinkami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a řepu na malé kostičky,  kořenovou na nudličky, dýni na menší kostky, listy na proužky)
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, řepu a dýni.
  3. Společně pár minut opékáme.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme mungo, stonky libečku a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  5. Před koncem vhodíme lístečky z oregána, proužky celeru a mangoldu, necháme přejít varem.
  6. Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
  7. Podle potřeby dochutíme umeoctem, případně dosolíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme zdobené zelenými natěmi (my jsme zdobily olivovou bylinkou).
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud nemáte stejnou skladbu zeleniny nebo bylinek, nezoufejte, já také vařila metodou “co lednička a záhony daly”. Kombinujte svoje zásoby podle nálady. Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Pokud nemáte zbytky vařeného munga, jako jsem zrovna měla já, sáhnete po jiné luštěnině, která zbyla. A pokud nejsou zbytky, přidejte na začátku vaření červenou čočku, která se uvaří během vaření zeleniny.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
22. 6. 2023

Mnam mnam ♥️
Mungo dosly, uvarila jsem hrach mnam

Světýlko
12. 11. 2021

Je zajímavé, že za ty roky tady nikdo nepřidal žádný komentář ;-) Přitom je ta polévka taaaak dobrá :-))
PS: Ani Jarda…:-)))))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.