Perfektní jídlo k zasycení a zahřátí pro celou rodinu. Navíc je krásně barevné a plné živin.
Ingredience
2 porce

- kus pórku
- kus dýně
- 1 mrkev
- kus kápie (červené papriky)
- 1 žebro řapíkatého celeru
- hrst uvařených fazolí (např. pinto)
- kousíček zázvoru
- 1 lžíce oleje
- sojová omáčka
- 1/4 lžičky mahá koření
- 1/4 lžičky uzená paprika
- 1/4 lžičky kari koření
- maizena na zahuštění
- umeocet
- sůl
Jak připravit fazolový kotlík
- Zeleninu si nakrájíme nadrobno včetně zázvoru (ten úplně na malé kostičky).
- Na oleji ve woku osmahneme pórek, přidáme zázvor a papriku a posolíme větší špetkou soli.
- Přisypeme zbylou zeleninu a fazole a ještě osmahneme.
- Trošku pocákáme sojovou omáčkou, přidáme koření a po minutě zalijeme vodou nebo vývarem.
- Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny.
- V trošce studené vody si rozmícháme maizenu (nebo jiný škrob) a vlijeme do woku.
- Jakmile se omáčka zahustí, vypneme a dochutíme umeoctem.
Praktické
- Množství zeleniny a koření si upravte dle chuti a porcí, které připravujete.
Obměna
- Můžete použít i jiné koření, které máte rádi.
- Místo maizeny můžete použít i jiný škrob (kuzu, arrowroot), nebo třeba zahustit kváskem.
- V tomto jídle je výborný i batát, hrášek, fazolky nebo kukuřice.
- Místo nakrájeného osmahlého zázvoru můžete na závěr jídlo dochutit zázvorovou šťávou.
- Fazole můžete vyměnit za cizrnu nebo jinou luštěninu, tofu či tempeh (i seitan bude výborný).
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2-2,5 let, až už jedí větší luštěniny.
Výborné, náš oblíbený kotlík.
Děkujeme za pochvalu Soňo ❤👍