Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Barevný uzený fazolový kotlík

Uvařeno
sezóna zima

Perfektní jídlo k zasycení a zahřátí pro celou rodinu. Navíc je krásně barevné a plné živin.

Ingredience
2 porce
  • kus pórku
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • kus kápie (červené papriky)
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • hrst uvařených fazolí (např. pinto)
  • kousíček zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • sojová omáčka
  • 1/4 lžičky mahá koření
  • 1/4 lžičky uzená paprika
  • 1/4 lžičky kari koření
  • maizena na zahuštění
  • umeocet
  • sůl

Kouřil jsem od 7 let, pil od 16. Časem se ke způsobu zábavy přidala tráva. Byl jsem ve špatné společnosti. Byl to úni...

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Zeleninu si nakrájíme nadrobno včetně zázvoru (ten úplně na malé kostičky).
  2. Na oleji ve woku osmahneme pórek, přidáme zázvor a papriku a posolíme větší špetkou soli.
  3. Přisypeme zbylou zeleninu a fazole a ještě osmahneme.
  4. Trošku pocákáme sojovou omáčkou, přidáme koření a po minutě zalijeme vodou nebo vývarem.
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny.
  6. V trošce studené vody si rozmícháme maizenu (nebo jiný škrob) a vlijeme do woku.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme a dochutíme umeoctem.

Praktické

  • Množství zeleniny a koření si upravte dle chuti a porcí, které připravujete.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít i jiné koření, které máte rádi.
  • Místo maizeny můžete použít i jiný škrob (kuzu, arrowroot), nebo třeba zahustit kváskem.
  • V tomto jídle je výborný i batát, hrášek, fazolky nebo kukuřice.
  • Místo nakrájeného osmahlého zázvoru můžete na závěr jídlo dochutit zázvorovou šťávou.
  • Fazole můžete vyměnit za cizrnu nebo jinou luštěninu, tofu či tempeh (i seitan bude výborný).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2-2,5 let, až už jedí větší luštěniny.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

makropes
18. 2. 2021

Sice jsem se uplně nedržela receptu, ale (znovu)objevila použití zázvoru v podobných kotlících a super tip na kombinaci koření. Má to říz a je to pestrá změna. Chutnalo i malé (2r).

Výborné, náš oblíbený kotlík.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Kroupotto s kapustou a fazolemi

Zbyly vám kroupy a uvařená luštěnina? Zkuste toto kroupotto. Skvělý tip na rychlou, ale kompletní večeři nebo jídlo do práce.

Hrachová směs s uzenou paprikou

Rychlá večeře nebo oběd do práce. Stačí nakombinovat s uvařenou obilovinou. Touto směsí se dají plnit i tortilly a jiné placky.

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...