Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Zimní rizoto s tuřínem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Rychlý a chutný pokrm vhodný pro chladné období roku. Skvělá volba, pokud nemáte moc času na vaření.

Ingredience
  • fialový tuřín (nebo jiný)
  • celozrnná rýže
  • čočka
  • kmín
  • černý kmín (černucha setá)
  • olej
  • umeocet
  • černé hořčičné semínko
  • červená cibule
  • mizuna
  • gomasio
  • mandle
  • kustovnice čínská
  • sůl

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak připravit zimní rizoto s tuřínem

  1. Rýži a čočku uvařte.
  2. Nakrájejte tuřín s cibulí na stejné kostičky, smíchejte s kořením, s mandlemi a dejte na pánev s rozehřátým olejem. Osmahněte.
  3. Přidejte kustovnici, vařenou čočku, vařenou rýži a promíchejte.
  4. Dochuťte solí, umeoctem a znovu ještě chvíli povařte.
  5. Na talíři posypejte mizunou a gomasiem.

Praktické

  • Bobulí kustovnice stačí opravdu málo.
  • Jídlo při přípravě ochutnávejte a dolaďte dle vaší chuti.
  • Tuřín fialový milánský (Brassica rapa) je odrůda s dobrou odolností vůči chladu, má bílou dužninu a hodně připomíná klasický tuřín, jen je podstatně menší.
  • Pokud si rýži a čočku uvaříte předem, budete mít jídlo připravené během chviličky.

Obměna

  • Místo kustovnice můžete použít rozinky.
  • Fialový milánský tuřín můžete vyměnit za klasický tuřín nebo i daikon.
  • Místo mizuny použijte jakoukoliv zelenou posypku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale uberte olej, sůl a koření. Pozor na kusy mandlí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

corbicka
15. 12. 2023

Hezký večer všem 😍, dnes jsem vařila …myslela jsem si, že jsem si vymyslela něco nového 🤣 ….a hle ono už to tady je 😄, tak to je super …my k tomu měli ještě smaženou hlívu a tofu v těstíčku , kimchy, blanšírovanou zeleninku a domácí veganskou majonézu 😄, možná to tak nevypadá, ale moc jsme si pochutnali a tuřín překvapil 👍.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tuřín s červenou rýží a bílými fazolemi

Tuřín je zelenina doslova nabitá vitamíny a minerály a má blahodárné účinky na naše trávení. Zkuste ho třeba v tomto lahodném, voňavém a přirozeně bezlepko...

Ramen nudle se zeleninou

Super rychlé, teplé, zahřívající jídlo, které oceníte, když nemáte na přípravu pokrmu mnoho času. Skvělé například jako rychlá večeře.

Sladkokyselá červená řepa se špaldou

Vyzkoušejte tuto sladkokyselou variantu řepy a připravte si atraktivní, krásně barevné a chutné jídlo, které budete mít během pár minut na stole.

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...