Další z možných kombinací ranní miso polévky. Tentokrát má s řasou Wakame a zdobená čerstvě naklíčenou řeřichou.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • hrnek květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rýžová (světlejší) nebo jiná miso pasta
  • sůl
  • 2 PL Wakame
  • naklíčená řeřicha na ozdobu

Jak připravit ranní miso polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, řasu wakame, mrkev a květák nakrájený na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut a odstavíme z ohně.
  4. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  5. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané naklíčenou řeřichou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Wakame můžeme nahradit řasou Hiziki nebo vločkovou Nori.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já tedy olej přidávám – hlavně kvůli chuti. Dostala jsem láhev lněného oleje, ten nesnáší tepelnou úpravu a studený olej se zas jíst nemá. Nevymyslela jsem tedy nic lepšího, než ho přidávat do polévky. Vždycky nakonec – polévku vypnu, kápnu olej, přidám miso zamíchám a nechám chvíli stát. Doufám, že takhle se olej ohřeje dost na to, aby byl stravitelný.

  2. Dobrý vecer-probirala jsem tuto záležitost s člověkem hodně zasvěceným do makrobiotiky a bylo mi sděleno, že miso polevka bez počátečního zesklovateni cibulky na oleji OK, ale urcite střídat právě s polevkou, kde na pocatku používáme tuk…a ke konci pridavame klasicky misio-právě s ohledem na vitamíny rozpustné v tucích…

    • nám nejvíc vyhovuje ráno polévka bez tuku a v poledne na oleji – jinak tuk je i v miso pastě, neboť sojové boby jsou celkem tučné

  3. Není potřeba přidávat do polévky ještě nějaký tuk na lepší vstřebatelnost zeleniny? Např. olej nebo semínka?

    • Není, protože tuk obsahuje Miso pasta. Podívejte se na hladinu polévky a uvidíte tam mastná kolečka. Tento tuk naprosto stačí ke vstřebání vitamínů rozpustných v tucích.

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKnihy se slevou
Další článekNemohu kojit, čím mám krmit své miminko