Další z možných kombinací ranní miso polévky. Tentokrát má s řasou Wakame a zdobená čerstvě naklíčenou řeřichou.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • hrnek květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rýžová (světlejší) nebo jiná miso pasta
  • sůl
  • 2 PL Wakame
  • naklíčená řeřicha na ozdobu

Jak připravit ranní miso polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, řasu wakame, mrkev a květák nakrájený na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut a odstavíme z ohně.
  4. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  5. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané naklíčenou řeřichou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Wakame můžeme nahradit řasou Hiziki nebo vločkovou Nori.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...
  1. Já tedy olej přidávám – hlavně kvůli chuti. Dostala jsem láhev lněného oleje, ten nesnáší tepelnou úpravu a studený olej se zas jíst nemá. Nevymyslela jsem tedy nic lepšího, než ho přidávat do polévky. Vždycky nakonec – polévku vypnu, kápnu olej, přidám miso zamíchám a nechám chvíli stát. Doufám, že takhle se olej ohřeje dost na to, aby byl stravitelný.

  2. Dobrý vecer-probirala jsem tuto záležitost s člověkem hodně zasvěceným do makrobiotiky a bylo mi sděleno, že miso polevka bez počátečního zesklovateni cibulky na oleji OK, ale urcite střídat právě s polevkou, kde na pocatku používáme tuk…a ke konci pridavame klasicky misio-právě s ohledem na vitamíny rozpustné v tucích…

    • nám nejvíc vyhovuje ráno polévka bez tuku a v poledne na oleji – jinak tuk je i v miso pastě, neboť sojové boby jsou celkem tučné

  3. Není potřeba přidávat do polévky ještě nějaký tuk na lepší vstřebatelnost zeleniny? Např. olej nebo semínka?

    • Není, protože tuk obsahuje Miso pasta. Podívejte se na hladinu polévky a uvidíte tam mastná kolečka. Tento tuk naprosto stačí ke vstřebání vitamínů rozpustných v tucích.

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKnihy se slevou
Další článekNemohu kojit, čím mám krmit své miminko