Další z možných kombinací ranní miso polévky. Tentokrát má s řasou Wakame a zdobená čerstvě naklíčenou řeřichou.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • hrnek květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rýžová (světlejší) nebo jiná miso pasta
  • sůl
  • 2 PL Wakame
  • naklíčená řeřicha na ozdobu

Jak připravit ranní miso polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, řasu wakame, mrkev a květák nakrájený na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut a odstavíme z ohně.
  4. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  5. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané naklíčenou řeřichou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Wakame můžeme nahradit řasou Hiziki nebo vločkovou Nori.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte super.

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat...

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila pohled na jídlo. Naučila jsem...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z nich více jak 2 roky...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2 kila a už si nedovedu...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným obmedzeniam, som zvolila jedálniček pre...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které tu chyběly. Často z nich...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka! V poledne jsem je objevila...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne o recepty, díky kterým se...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych bez vás byla úplně ztracená...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám verzi pro pokročilé. Doma se...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy...

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se! Mám...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život k lepšímu 🙂 Jediné čeho...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává peníze na sváču a obvykle...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu jsem již třetím rokem a...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky ❤️ to je pecka, asi si...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já tedy olej přidávám – hlavně kvůli chuti. Dostala jsem láhev lněného oleje, ten nesnáší tepelnou úpravu a studený olej se zas jíst nemá. Nevymyslela jsem tedy nic lepšího, než ho přidávat do polévky. Vždycky nakonec – polévku vypnu, kápnu olej, přidám miso zamíchám a nechám chvíli stát. Doufám, že takhle se olej ohřeje dost na to, aby byl stravitelný.

  2. Dobrý vecer-probirala jsem tuto záležitost s člověkem hodně zasvěceným do makrobiotiky a bylo mi sděleno, že miso polevka bez počátečního zesklovateni cibulky na oleji OK, ale urcite střídat právě s polevkou, kde na pocatku používáme tuk…a ke konci pridavame klasicky misio-právě s ohledem na vitamíny rozpustné v tucích…

    • nám nejvíc vyhovuje ráno polévka bez tuku a v poledne na oleji – jinak tuk je i v miso pastě, neboť sojové boby jsou celkem tučné

  3. Není potřeba přidávat do polévky ještě nějaký tuk na lepší vstřebatelnost zeleniny? Např. olej nebo semínka?

    • Není, protože tuk obsahuje Miso pasta. Podívejte se na hladinu polévky a uvidíte tam mastná kolečka. Tento tuk naprosto stačí ke vstřebání vitamínů rozpustných v tucích.

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKnihy se slevou
Další článekNemohu kojit, čím mám krmit své miminko