Další z možných kombinací ranní miso polévky. Tentokrát má s řasou Wakame a zdobená čerstvě naklíčenou řeřichou.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • hrnek květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rýžová (světlejší) nebo jiná miso pasta
  • sůl
  • 2 PL Wakame
  • naklíčená řeřicha na ozdobu

Jak připravit ranní miso polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, řasu wakame, mrkev a květák nakrájený na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut a odstavíme z ohně.
  4. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  5. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané naklíčenou řeřichou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Wakame můžeme nahradit řasou Hiziki nebo vločkovou Nori.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já tedy olej přidávám – hlavně kvůli chuti. Dostala jsem láhev lněného oleje, ten nesnáší tepelnou úpravu a studený olej se zas jíst nemá. Nevymyslela jsem tedy nic lepšího, než ho přidávat do polévky. Vždycky nakonec – polévku vypnu, kápnu olej, přidám miso zamíchám a nechám chvíli stát. Doufám, že takhle se olej ohřeje dost na to, aby byl stravitelný.

  2. Dobrý vecer-probirala jsem tuto záležitost s člověkem hodně zasvěceným do makrobiotiky a bylo mi sděleno, že miso polevka bez počátečního zesklovateni cibulky na oleji OK, ale urcite střídat právě s polevkou, kde na pocatku používáme tuk…a ke konci pridavame klasicky misio-právě s ohledem na vitamíny rozpustné v tucích…

    • nám nejvíc vyhovuje ráno polévka bez tuku a v poledne na oleji – jinak tuk je i v miso pastě, neboť sojové boby jsou celkem tučné

  3. Není potřeba přidávat do polévky ještě nějaký tuk na lepší vstřebatelnost zeleniny? Např. olej nebo semínka?

    • Není, protože tuk obsahuje Miso pasta. Podívejte se na hladinu polévky a uvidíte tam mastná kolečka. Tento tuk naprosto stačí ke vstřebání vitamínů rozpustných v tucích.

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKnihy se slevou
Další článekNemohu kojit, čím mám krmit své miminko