Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Sušené třešně

sezóna léto

Máte zahradu a třešně? Máte velkou úrodu? Nasušte si něco na zimu uvidíte, že to za tu námahu stojí.

S jarem a létem přichází konečně období třešní. Většina z nás má sklizeň tak bohatou, že zkonzumovat tak velké množství ovoce je prostě nemožné. Sušení není zrovna ta nejčastější metoda, jak třešně uchovat, ale určitě to vyzkoušejte. Odměnou vám bude ovoce v zimních měsících, které využijete dle vaší fantazie.

Jak na to

Musím hned napsat, že to chce trochu více času, prostě je s tím trochu piplačka. Na sušení potřebujete třešně vypeckovat a pořádně prohlédnout. V třešni nesmí být červíci a ani nepoužívejte třešně po odstranění červíka. Určitě jste si všimli, že červík prostě plod poškodí. Nestačí proto pouze se ho zbavit. Třešně musí být zdravé, jinak by se vám mohlo lehce stát, že se vám během uskladnění zkazí. Proto opravdu vyberte pouze ty nejlepší kusy.

Doba sušení

Bude záležet na sušičce i na teplotě, kterou zvolíte. Já suším v sušičce Biosec o teplotě 40 – 50°C. Během sušení občas třešně otočím, aby se nepřilepily na dno a po 24-36 hodinách mám třešně perfektně usušené. Po usušení, které opravdu musí být důkladné, dejte třešně do skleněných nádob, naplňte je do dvou třetin, pořádně uzavřete a skladujte na suchém a tmavém místě.

Také se uvádí, ale já to nikdy nedělala, krátce povařit třešně před sušením. Naruší se membrána slupky a sušení trvá kratší dobu.

Domácí vs. kupované

Když si sušené ovoce vyrábíte doma, určitě si všimnete, že barva i vzhled je hodně jiná a možná i nevábná. Ale nenechte se tím odradit. Bohužel kupované sušené ovoce má často na obalech uvedený kód E220, což není nic jiného než oxid siřičitý. Jedná se o plyn, který se používá jako dezinfekce, bělidlo nebo konzervant potravin a slouží k zachování původní barvy a chuti ovoce. Tento proces také zvyšuje jeho trvanlivost. Přestože je tato látka považována za bezpečnou, pokud je užívána v malých dávkách, zjevně se jedná o toxický chemický produkt, zejména při vdechování (u lidí a zvířat oxid siřičitý ve skutečnosti velmi dráždí oči, sliznice a právě dýchací cesty). Mimo tuto chemii kupované sušené ovoce může obsahovat také cukr a umělá barviva, což my jíst určitě nechceme.

Využití

Tady bude záležet na vás. Jdou použít stejně jako rozinky, jen chuťově jsou trochu kyselejší. Použijte je do sušenek, do chia pudinků, do jogurtů, můžete připravit čokoládu jako např. Studentská pečeť. A nebo jen tak zobat spolu s mandlemi či jiným sušeným ovocem a oříšky.

Doufám, že jsem vás alespoň maličko navnadila na domácí přípravu. Není to bez práce, ale je to naše výroba a výsledek stojí za to.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za připomenutí, a mám sušičku, ohledně třešní jsem na ni úplně zapomněla😅😅

veronbak
20. 6. 2022

Já suším placky 😅

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
6
37

Co vzít s sebou na cesty – dovolenková KáPéZetka

Moje krabička poslední záchrany obsahovala v pionýrských letech hlavně šitíčko, v dospělosti náplasti a první pomoc na příznaky nachlazení, zánětu močového...
7
4

4 tipy, jak zdravě a hravě přežít cestu letadlem

Jíte jinak a máte před sebou dlouhý let a už teď začínáte být nervózní, nejen z letu samotného, lidí, všech těch check-inů, kontrol, ale také z toho, co vl...
13
8

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

Melounový drink

Dopřejte si v teplých a tropických dnech melounový drink. Dodá vám tekutiny a příjemně vás ochladí. Je to rychlovka, pokud máte bezpeckový.
klub
11
6

Zdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...