Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Cuketové lodičky

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Letní recept, do kterého můžete využít i přerostlé cukety.

Ingredience
  • cukety
  • 125 g tofu natural
  • 1 plochá lžíce rýžové mouky
  • 1 polévková lžíce tamari
  • sůl
  • červená cibule
  • čerstvá jarní cibulka
  • pažitka
  • česnek
  • pepř
  • aromatická strouhanka

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Jak připravit cuketové lodičky s náplní z tofu

  1. Cukety rozpulte a za pomocí lžičky vydlabejte dužinu se semínky.
  2. Do mísy rozdrobte tofu, přidejte sůl, pepř, rýžovou mouku, prolisovaný česnek, jarní cibulku, červenou cibuli nakrájenou na kostičky, tamari, pažitku a pořádně rukama uhněťte. Musíte získat kompaktní hmotu.
  3. Vydlabané cukety opepřete, osolte a naplňte připravenou hmotou. Povrch posypte aromatickou strouhankou.
  4. Naplněné cukety dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a trochou vody.
  5. Pečte na 200°C dozlatova asi 30 minut.

Praktické

  • Na tento recept můžete využít i přerostlé cukety.
  • Doba pečení záleží na vaší troubě.
  • Můžete doplnit i okurkovým pestem, jako vidíte na fotce.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu  a hrachovou nebo pohankovou omáčku nebo více soli místo sójové tamari

Obměna

  • Aromatickou strouhanku můžete vynechat nebo použít bezlepkovou verzi.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
9. 7. 2023

Děkuji za recept a nápad na cuketové lodičky, byly lehké a vynikající. 😊 Ve verzi bez strouhanky a s trochou rajčat pro barvu. 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...