Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Cuketové lodičky

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Letní recept, do kterého můžete využít i přerostlé cukety.

Ingredience
  • cukety
  • 125 g tofu natural
  • 1 plochá lžíce rýžové mouky
  • 1 polévková lžíce tamari
  • sůl
  • červená cibule
  • čerstvá jarní cibulka
  • pažitka
  • česnek
  • pepř
  • aromatická strouhanka

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

Jak připravit cuketové lodičky s náplní z tofu

  1. Cukety rozpulte a za pomocí lžičky vydlabejte dužinu se semínky.
  2. Do mísy rozdrobte tofu, přidejte sůl, pepř, rýžovou mouku, prolisovaný česnek, jarní cibulku, červenou cibuli nakrájenou na kostičky, tamari, pažitku a pořádně rukama uhněťte. Musíte získat kompaktní hmotu.
  3. Vydlabané cukety opepřete, osolte a naplňte připravenou hmotou. Povrch posypte aromatickou strouhankou.
  4. Naplněné cukety dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a trochou vody.
  5. Pečte na 200°C dozlatova asi 30 minut.

Praktické

  • Na tento recept můžete využít i přerostlé cukety.
  • Doba pečení záleží na vaší troubě.
  • Můžete doplnit i okurkovým pestem, jako vidíte na fotce.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu  a hrachovou nebo pohankovou omáčku nebo více soli místo sójové tamari

Obměna

  • Aromatickou strouhanku můžete vynechat nebo použít bezlepkovou verzi.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
9. 7. 2023

Děkuji za recept a nápad na cuketové lodičky, byly lehké a vynikající. 😊 Ve verzi bez strouhanky a s trochou rajčat pro barvu. 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...