Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Rýžový salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.

Ingredience
  • celozrnná rýže basmati
  • mrkev
  • řepa Chioggia (salátová řepa)
  • čerstvý hrášek
  • čerstvá jarní cibulka
  • rukola
  • nasucho pražená slunečnicová semínka
  • kukuřice
  • okvětní lístky měsíčku
  • extra panenský olivový olej
  • jablečný ocet
  • sůl

Já měla sama problémů víc než dost (záněty střev, žaludku, potravinové alergie, celiakie) a když mi půlroční miminko ...

Jak připravit letní zeleninový salát s rýží

  1. Rýži basmati uvařte ve velkém množství vody. Po uvaření propláchněte pod studenou vodou, aby se zastavil var a dejte do mísy.
  2. Nakrájejte rukolu a jarní cibulku a přidejte ji k rýži.
  3. Mrkev a řepu nakrájejte na malé kostičky a přidejte ke zbytku.
  4. Přidejte vyloupaný hrášek a kukuřici.
  5. Opražte na sucho slunečnicová semínka a přidejte je k ostatnímu.
  6. Dochuťte extra panenským olivovým olejem, solí, jablečným octem a nakonec ozdobte okvětními lístky měsíčku.

Praktické

  • Servírujte při pokojové teplotě.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků
  • Ve velkém horku uchovávejte v lednici.

Obměna

  • Ingredience můžete obměnit podle sezony a stavu zásob.
  • Namísto rýže basmati můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
marceharekmn
8. 7. 2022

Dobrý den Evi, chci se zeptat, olivovy olej kvalitní může jen zakapat? Říkala jste, že oleje zabudovat do stravy, jinak zatěžují tělo, třeba v salátech. Děkuji Marcela

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Italský fazolový salát

Pikantní fazolový salát po italsku, skvělý jako rychlá večeře nebo pohoštění, které jistě neurazí žádnou návštěvu a které budete mít během pár minut na sto...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.