Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potížích. Její velkou předností je, že je rychle hotová. A bezinky jsou všude kolem zdarma.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • cca 2 kg bezinek (810g šťávy)
  • 100 g sušených datlí nebo datlový sirup
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 10 hřebíčků
  • 2 lžičky agaru
  • 1/3 lžičky soli
  • na případné doslazení: sirup, slad nebo ovocný koncentrát

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak na bezinkovou marmeládu bez cukru

  1. Sklenice na marmeládu a víčka propláchneme vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  2. Datle předem namočíme, aby se daly dobře rozmixovat na kaši.
  3. Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do stolního mixéru.
  4. Rozmixujeme a získanou tekutinu přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  5. Pak rozmixujeme datle (lépe se mixují, když přidáme trochu šťávy z bezinek) a spolu se šťávou dáme do hrnce.
  6. Osolíme, přidáme koření (hřebíčky je praktické dát do sítka na čaj, snadno se pak vyndají) a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát, datlový sirup, obilný slad nebo obilný sirup.
  7. V trošce vody rozmícháme agar a přidáme ho do hrnce. Krátce povaříme.
  8. Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba, přidáme agar.
  9. Vyndáme hřebíčky a hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijeme do připravených sklenic a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru na 5 minut, abyste vyzkoušeli, zda se chytlo víčko.
  10. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady ohledně zavařování bezinek

  • Pokud jsou na vás bezinky příliš aromatické nebo vám vadí trpí ocásek, smíchejte je s jablky či jiným sladkým ovocem. Nám se velmi osvědčila kombinace se švestkami, můžete ji ale nastavit také angreštem, ringlemi apod.
  • Marmeláda ztuhne až po vychladnutí.
  • Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
  • Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Místo sušených datlí můžeme použít jakékoli sladké sušené ovoce. Hodí se rozinky, meruňky, jablka, hrušky, ringle apod.
  • Můžeme také osladit přímo datlovým sirupem nebo můžeme použít ovocný koncentrát, případně jablečný mošt.
  • Sladit můžete i sladem či obilným sirupem, ale ovocné sirupy se do marmelády hodí více.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

19
18

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...