- hrnec s tlustším dnem
- zavařovací skleničky s víčkem
- sítko a naběračka nebo pasírovač
- 3 kg dřínků
- 1/3 lžičky soli
- 1 dcl ovocného koncentrátů
- trošku vody na podlití
1.
Jak na marmeládu z dřínek a bez cukru
- Dřínky omyjeme studeno vodou.
- Dáme do hrnce se silnějším dnem, podlijeme malým množstvím vody po dně, aby se nespálily a za občasného míchání a necháme podusit na mírném ohni jen tolik, aby změkly.
- Když začnou praskat a pří míchání se rozpadají, přendáme je do sítka nebo pasírovače a prolisujeme.
- Dřeň vrátíme do hrnce a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
- Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát podle chuti.
- Vzniklou marmeládu nalijeme ihned do suchých nahřátých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Praktické rady pro výrobu džemu z dřínků
- Nejpracnější na výrobě marmelády je zbavení se pecek. Můžete je odstranit přepasírováním přes sítko nebo použitím pasírovače. Někdo dokonce dřínky odděluje od pecek ručně v rukavicích, i to je možnost.
- Já kombinuju pasírovač a sítko – nejprve povařené dřínky proženu pasírovačem s největšími dírkami, pak je přendám na sítko a třu je oblou stranou naběračky o stěny sítka, abych “vyždímala” co nejvíce hmoty.
- Zbylé pecičky nevyhazuji, jsou ještě obalené dření, takže je nasuším viz fotka níže, a připravuji z nich pak ovocný čaj nebo je cucáme jako bonbon.
- Čím zralejší jsou dřínky, tím sladší bude výsledek. Mě chutná marmeláda i bez doslazení, ale rodina má raději sladší verzi, proto přidávám ovocný koncentrát z hrušek a jablek (odpařená nedoslazovaná hustá šťáva).
- Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
- Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
- Vhodnější je používat menší skleničky, protože se snědí celé a nezůstávají načaté v lednici a nehrozí, že se zkazí.
- Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
- Pokud chcete dřínky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.
Obměna
- Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do marmelády přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
- Sladit také můžete obilným sladem či obilným sirupem, datlovým sirupem či jiným zdravým slazením, které vám vyhovuje.
- Dřínky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, vínem apod.
- Do marmelády můžete přidat pro vůni koření – skořici, badyán nebo hřebíček.
Sterilizovaní marmelády
Je několik variant, jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
Buďte první, kdo napíše komentář