Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Dřínková marmeláda

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Tahle dobrota rozhodně stojí za tu chvilku práce. Dřínky jsou nakyslé a marmeláda z nich chutná trochu jako šípková, trochu jako třešňová. V naší rodině je to jednička mezi domácími marmeládami.

Ingredience
Pro cca 8 skleniček
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací skleničky s víčkem
  • sítko a naběračka nebo pasírovač
  • 3 kg dřínků
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 dcl ovocného koncentrátů
  • trošku vody na podlití 1.

Jako dítě jsem měla epilepsii. Těžkou, farmakorezistentní, neoperovatelnou a údajně doživotní formu.

Jak na marmeládu z dřínek a bez cukru

  1. Dřínky omyjeme studeno vodou.
  2. Dáme do hrnce se silnějším dnem, podlijeme malým množstvím vody po dně, aby se nespálily a za občasného míchání a necháme podusit na mírném ohni jen tolik, aby změkly.
  3. Když začnou praskat a pří míchání se rozpadají, přendáme je do sítka nebo pasírovače a prolisujeme.
  4. Dřeň vrátíme do hrnce a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
  5. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát podle chuti.
  6. Vzniklou marmeládu nalijeme ihned do suchých nahřátých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Praktické rady pro výrobu džemu z dřínků

  • Nejpracnější na výrobě marmelády je zbavení se pecek. Můžete je odstranit přepasírováním přes sítko nebo použitím pasírovače. Někdo dokonce dřínky odděluje od pecek ručně v rukavicích, i to je možnost.
  • Já kombinuju pasírovač a sítko – nejprve povařené dřínky proženu pasírovačem s největšími dírkami, pak je přendám na sítko a třu je oblou stranou naběračky o stěny sítka, abych “vyždímala” co nejvíce hmoty.
  • Zbylé pecičky nevyhazuji, jsou ještě obalené dření, takže je nasuším viz fotka níže, a připravuji z nich pak ovocný čaj nebo je cucáme jako bonbon.
  • Čím zralejší jsou dřínky, tím sladší bude výsledek. Mě chutná marmeláda i bez doslazení, ale rodina má raději sladší verzi, proto přidávám ovocný koncentrát z hrušek a jablek (odpařená nedoslazovaná hustá šťáva).
  • Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Vhodnější je používat menší skleničky, protože se snědí celé a nezůstávají načaté v lednici a nehrozí, že se zkazí.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
  • Pokud chcete dřínky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.

Obměna

  • Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do marmelády přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
  • Sladit také můžete obilným sladem či obilným sirupem, datlovým sirupem či jiným zdravým slazením, které vám vyhovuje.
  • Dřínky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, vínem apod.
  • Do marmelády můžete přidat pro vůni koření – skořici, badyán nebo hřebíček.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant, jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

33
39

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Hroznová marmeláda bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

Švestkový džem bez cukru

Švestky patří mezi nejchutnější plody českých zahrádek a sadů, uvařme si z nich lahodný džem. Tímto snadným způsobem si uchováme jejich chuť i na chladné o...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...
78
124

Jak udělat marmeládu bez cukru

Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda...

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.