Horké jablko bez cukru a éček je snadný a rychlý dezert, kterým potěšíte malé i velké. U nás je to oblíbená sladkost pro nečekané návštěvy.

Ingredience
pro cca 6 hrnků
  • 1 kg jablek
  • 100 g hrozinek
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky agaru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička citrónové kůry

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, agarem a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré, ve kterém budu patrné kousky rozinek.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Místo agaru můžeme přidat kukuřičný škrob a dodat pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

  1. musim souhlasit, je to teda skvělý.překvapilo mě jak je to rozinkami krasně sladké a syté.chtěla jsem se zeptat, dá se to zavařit jako přesnídávka v období sklizní ovoce?

    • Určitě, dokonce, když jsou jablka sladká, nedávám ani rozinky. Dá se to buď zatáhnout horké a nechat přicucnout nebo na delší skladování i sterilovat ve vodě cca 20 min.

  2. Výborná sladká mňamka.. hlavně synovi chutnalo… ještě jsem to vylepšila mrazenymi borůvkami

  3. Vyborne! Presne toto bych si predstavovala pod pojmem horke jablkona vanocnich trzich a ne ten instantni hnus nebo ohrate cappy, ktere okolo jablka jen probehlo.

  4. Evi, ty mas vzdycky uzasne nadobicko.. misticky, sklenicky… a ted ty snehove vlocky… no, nadherna inspirace.. jdu na lov.. i kdyz (ze zkusenosti) je Evropa mnohem vkusnejsi co se nadobi tyce.. no, treba najdu aspon sklenicku s rybou – ryby jsou tu in 😀 😉

    • Tos mě rozesmála, Jani, myslím, že tuhle větu by ocenil spíš můj muž, ale mě jako kuchařince taky lichotí 🙂 Ryba je super, já s rybou nic nemám!

        • Beru 🙂 Podívám se, jestli ještě mají ve sklárnách ty hrníčky, je to už asi dva roky stará kolekce, ale kdyby náhodou, dám vědět a můžeme si vyměnit nádobíčko :-))

  5. Děkujeme, Neli, hned to vyřídím manželovi, kterého jsem nutila, aby mi to vyfotil než se do toho pustí 🙂

  6. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVydatná polévka z vloček, mrkve a kapusty
Další článekCo dělat když se přejíme nebo opijeme?