Horké jablko bez cukru a éček je snadný a rychlý dezert, kterým potěšíte malé i velké. U nás je to oblíbená sladkost pro nečekané návštěvy.
Ingredience
pro cca 6 hrnků
  • 1 kg jablek
  • 100 g hrozinek
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky agaru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička citrónové kůry

 

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, agarem a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré, ve kterém budu patrné kousky rozinek.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Místo agaru můžeme přidat kukuřičný škrob a dodat pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Děti

Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

18 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. musim souhlasit, je to teda skvělý.překvapilo mě jak je to rozinkami krasně sladké a syté.chtěla jsem se zeptat, dá se to zavařit jako přesnídávka v období sklizní ovoce?

    • Určitě, dokonce, když jsou jablka sladká, nedávám ani rozinky. Dá se to buď zatáhnout horké a nechat přicucnout nebo na delší skladování i sterilovat ve vodě cca 20 min.

  2. Výborná sladká mňamka.. hlavně synovi chutnalo… ještě jsem to vylepšila mrazenymi borůvkami

  3. Vyborne! Presne toto bych si predstavovala pod pojmem horke jablkona vanocnich trzich a ne ten instantni hnus nebo ohrate cappy, ktere okolo jablka jen probehlo.

  4. Evi, ty mas vzdycky uzasne nadobicko.. misticky, sklenicky… a ted ty snehove vlocky… no, nadherna inspirace.. jdu na lov.. i kdyz (ze zkusenosti) je Evropa mnohem vkusnejsi co se nadobi tyce.. no, treba najdu aspon sklenicku s rybou – ryby jsou tu in 😀 😉

    • Tos mě rozesmála, Jani, myslím, že tuhle větu by ocenil spíš můj muž, ale mě jako kuchařince taky lichotí 🙂 Ryba je super, já s rybou nic nemám!

        • Beru 🙂 Podívám se, jestli ještě mají ve sklárnách ty hrníčky, je to už asi dva roky stará kolekce, ale kdyby náhodou, dám vědět a můžeme si vyměnit nádobíčko :-))

  5. Děkujeme, Neli, hned to vyřídím manželovi, kterého jsem nutila, aby mi to vyfotil než se do toho pustí 🙂

  6. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravé pohoštění – menu nejen na Silvestra
Další článekCo dělat když se přejíme nebo opijeme?