Ingredience
pro cca 6 hrnků
- 1 kg jablek
- 100 g hrozinek
- 200 ml vody
- špetka soli
- 1/2 lžičky agaru
- 1/2 lžičky skořice
- 2 hřebíčky
- špetka kardamomu
- 1 lžička citrónové kůry
Postup
- Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
- Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, agarem a kořením.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
- Odstavíme, vyndáme hřebíček a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré, ve kterém budu patrné kousky rozinek.
- Podáváme horké, posypané skořicí.
Obměna
- Místo jablek můžeme použít hrušky.
- Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
- Místo agaru můžeme přidat kukuřičný škrob a dodat pudinkovou konzistenci.
Praktické
- V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
- Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
- Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.
Děti
- Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.
musim souhlasit, je to teda skvělý.překvapilo mě jak je to rozinkami krasně sladké a syté.chtěla jsem se zeptat, dá se to zavařit jako přesnídávka v období sklizní ovoce?
Určitě, dokonce, když jsou jablka sladká, nedávám ani rozinky. Dá se to buď zatáhnout horké a nechat přicucnout nebo na delší skladování i sterilovat ve vodě cca 20 min.
Výborná sladká mňamka.. hlavně synovi chutnalo… ještě jsem to vylepšila mrazenymi borůvkami
Super přesnídávka, že?
Vynikající 🙂
Dobrá mňamka místo mlsání, že? 🙂
Vyborne! Presne toto bych si predstavovala pod pojmem horke jablkona vanocnich trzich a ne ten instantni hnus nebo ohrate cappy, ktere okolo jablka jen probehlo.
Tak to by me taky bavilo ?
Vynikajici. Sladke az az. Jedina chyba je, ze jsem toho udelala malo.
Tak to se dá snadno napravit 🙂
Jeje to byla zase dobrota! A zase rychle, jednoduché a taak dobre ?
Díky za zpětnou vazbu, rychlé a jednoduché máme nejraději 🙂
Evi, ty mas vzdycky uzasne nadobicko.. misticky, sklenicky… a ted ty snehove vlocky… no, nadherna inspirace.. jdu na lov.. i kdyz (ze zkusenosti) je Evropa mnohem vkusnejsi co se nadobi tyce.. no, treba najdu aspon sklenicku s rybou – ryby jsou tu in 😀 😉
Tos mě rozesmála, Jani, myslím, že tuhle větu by ocenil spíš můj muž, ale mě jako kuchařince taky lichotí 🙂 Ryba je super, já s rybou nic nemám!
HaHa – az najdu, poslu! 😀
Beru 🙂 Podívám se, jestli ještě mají ve sklárnách ty hrníčky, je to už asi dva roky stará kolekce, ale kdyby náhodou, dám vědět a můžeme si vyměnit nádobíčko :-))
Děkujeme, Neli, hned to vyřídím manželovi, kterého jsem nutila, aby mi to vyfotil než se do toho pustí 🙂
Páni, to je tak krásná fotka! A dezert jakbysmet 🙂