Horké jablko bez cukru a éček je snadný a rychlý dezert, kterým potěšíte malé i velké. U nás je to oblíbená sladkost pro nečekané návštěvy.

Ingredience
pro cca 6 hrnků
  • 1 kg jablek
  • 100 g hrozinek
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky agaru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička citrónové kůry

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, agarem a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré, ve kterém budu patrné kousky rozinek.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Místo agaru můžeme přidat kukuřičný škrob a dodat pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
  1. musim souhlasit, je to teda skvělý.překvapilo mě jak je to rozinkami krasně sladké a syté.chtěla jsem se zeptat, dá se to zavařit jako přesnídávka v období sklizní ovoce?

    • Určitě, dokonce, když jsou jablka sladká, nedávám ani rozinky. Dá se to buď zatáhnout horké a nechat přicucnout nebo na delší skladování i sterilovat ve vodě cca 20 min.

  2. Výborná sladká mňamka.. hlavně synovi chutnalo… ještě jsem to vylepšila mrazenymi borůvkami

  3. Vyborne! Presne toto bych si predstavovala pod pojmem horke jablkona vanocnich trzich a ne ten instantni hnus nebo ohrate cappy, ktere okolo jablka jen probehlo.

  4. Evi, ty mas vzdycky uzasne nadobicko.. misticky, sklenicky… a ted ty snehove vlocky… no, nadherna inspirace.. jdu na lov.. i kdyz (ze zkusenosti) je Evropa mnohem vkusnejsi co se nadobi tyce.. no, treba najdu aspon sklenicku s rybou – ryby jsou tu in :D ;)

    • Tos mě rozesmála, Jani, myslím, že tuhle větu by ocenil spíš můj muž, ale mě jako kuchařince taky lichotí :-) Ryba je super, já s rybou nic nemám!

        • Beru :-) Podívám se, jestli ještě mají ve sklárnách ty hrníčky, je to už asi dva roky stará kolekce, ale kdyby náhodou, dám vědět a můžeme si vyměnit nádobíčko :-))

  5. Děkujeme, Neli, hned to vyřídím manželovi, kterého jsem nutila, aby mi to vyfotil než se do toho pustí :-)

  6. Zobrazit všech 30 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVydatná polévka z vloček, mrkve a kapusty
Další článekCo dělat když se přejíme nebo opijeme?