- 1 kg jablek
- 100 g hrozinek
- 200 ml vody
- špetka soli
- 1/2 lžičky agaru (nebo kukuřičný škrob)
- 1/2 lžičky skořice
- 2 hřebíčky
- špetka kardamomu
- 1 lžička citrónové kůry
Postup
- Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
- Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, agarem a kořením.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
- Odstavíme, vyndáme hřebíček a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré, ve kterém budu patrné kousky rozinek.
- Podáváme horké, posypané skořicí. Když vychladne, tak ztuhne díky agaru.
Praktické
- V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
- Tuhle dobrotu si záměrně připravujeme na víc dní, abychom měli po ruce vždy alternativu ke klasickým sladkostem.
- Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
- Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.
- Dezert je přirozeně bezlepkový. Při doslazování použijte pro bezlepkovou dietu sirup, ne slad.
Obměna
- Agar můžete vynechat (ale ten přírodní je zdravý na klouby), pokud nechcete dezert nechávat ztuhnout. Nebo místo agaru můžeme přidat kukuřičný škrob a dodat dezertu pudinkovou konzistenci.
- Místo jablek můžeme použít hrušky.
- Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
- Místo rozinek můžete na oslazení použít přírodní ovocný koncentrát, obilný slad nebo sirup. Pokud máte sladká jablka, není potřeba ani přislazovat rozinkami či sladem.
- Koření můžete vynechat nebo dát jen skořici.
Děti
- Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.
PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!
Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Komentáře
Děvčata, napište, nebo vyfoťte jaký používáte agar. Který je nejlepší na klouby? Děkuji Zdenka
Měli jsme hodně sladká jablka, tak jsem dala trochu rozinek a trochu mochyně. Ta je kyselá a výsledek je tedy boží! Moc díky za recept!