Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience
4 porce

  • balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g krájených žampiónů, nebo jiných hub
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda asi 2 dcl
  • sojová omáčka
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka červené papriky sladké
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Jak připravit seitanové plátky na houbách

  1. Seitan nakrájíme na několik plátků, cibuli na kostičky, žampióny na kousky a česnek na tenké plátky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme kousky žampiónů a plátky česneku.
  3. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem.
  4. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou.
  5. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, přidáme plátky seitanu a podusíme asi 10 minut.
  6. Pak vyjmeme seitan, vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky a chvilku povaříme do zhoustnutí.
  7. Přidáme sójovou smetanu, pořádně promícháme, dochutíme sójovou omáčkou a vrátíme do omáčky seitan, který už necháme jenom prohřát.

Praktické

  • Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme jí horkou vodou.
  • K seitanovým plátkům na houbách se hodí jakékoli celozrnné obiloviny. Nejlépe rýže, celozrnné těstoviny nebo nočky. Výborná je také rýže vařená s bezpluchým ovsem. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • Místo žampionů můžeme použít jiné houby, sušené nebo čerstvé.
  • Můžeme přidat i další zeleninu – cuketu, mrkev, pórek aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...
  1. Moc dobré,ale příště to udělám bez smetany..chuťově mi to před jejím přidáním přišlo zajímavější.Dala jsem si to s opečeným polentovým knedlíkem a šlo to bezva dohromady

  2. Moje mladší dcera stravu z Jíme jinak moc nemusí a o to víc mě včera potěšilo, když pochválila večeři. Dala si rýži s houbovou a omáčkou bez seitanu a moc jí chutnalo. Jsem moc ráda i za malé krůčky. Evi děkuji za príma recept

    • To je super, i malé krůčky vedou kupředu. A když je jich dost, dojde s dal než když někdo skáče 🤣 Díky za hezkou zprávu! 👍

  3. Výborné, dnes bylo s rýží a předtím dýňová polévka s červenou čočkou a manžel chválil a chválil ? můžu vařit častěji. Nikdy jsme seitan neměli, a chutnalo.

  4. Moj postreh: osobne nemam rada nahrazky, ked maso nejem tak ho proste nejem a nehladam nahrazky typu seitan. Tak som dumala, ci ho kupim, napokon som spravila presne ako v recepte. Ked sme obedovali, manzel ma zanho „sprdol“ ze to je ako to sojove maso, co on psychycky nezvlada 😉 takze nabuduce robim iba zeleninove, bez Seitanu 😀

  5. Recept vypadá skvěle, vyzkouším ho. 🙂 Myslíte, že by šla dát pasta tahini místo sójové smetany? Já sójové smetany a mléka nekupuji, ale tahini mám doma pořád a dávám ji do většiny „smetanových“ omáček, akorát v kombinaci s houbami nevím… 🙂

  6. Ahoj, chci se zeptat, zda jste nezkoušeli vyrobit doma seitan z lepku a pokud ano, jak ho dochucujete. Děkuji

    • dělávám ho pravidelně, ochucuji shoyu – lžíci přidávám do „těsta“ (ze 150g lepku) a potom vařím ve vodě s shoyu (doporučuje se vařit v silném a slaném zel.vývaru, ale ten zrovna většinou nemám). Většinou ho máme tak, nebo když je čas, opeču ho s kmínem a česnekem (to ale nechtějí děti), ty ho mají nejradši jen tak vařený nebo chvilku opečený na trošce oleje (na pánvi) nebo ještě lépe posypaný kuk.strouhankou a pak opečený na pánvi

  7. Četla jsem, že seitan je lehce stravitelný, protože neobsahuje škrob, který by s bílkovinou tropil neplechu. Ale nevadí tedy, když k seitanu jako přílohu dáváme rýži, těstoviny, které škrob zase obsahují? Neztíží to naopak trávení a nepřijde tedy lehká stravitelnost seitanu vniveč? Díky

  8. Děkuji za dokonalý recept, dnes byla u nás na oběd tchýňka a dělala jsem omáčku s rýžovým napařovaným knedlíkem a bylo to bezva, manžel masožravec i babička moc chválili 🙂

  9. Mňamka!! Jídla typu „maso na houbách“ jsem nikdy moc nemusela, ale manžel všechnu českou masovou klasiku miluje, tak jsem se rozhodla vyzkoušet tenhle recept a bylo to vynikající! Manžel uznal, že to je stejně dobré jako jeho roštěnky na houbách 🙂 Dala jsem sušené lesní houby (předem půl hodiny namočené v horké vodě), zahustila zbytkem červené čočky a moc jsme si všichni pochutnali.

  10. Právě jsem dovařila. Trošku jsem zaimprovizovala s houbami. Neměla jsem žampiony a tak jsem použila zbytek sušených hub od babičky. Papriky sem tam nedopatřením dala trochu více. A dokonce nebylo potřeba ani zahušťovat. Opravdu moc dobré. Už jdu koukat co můžu uvařit zítra. 🙂

  11. U nás děláno s napařovaným knedlíkem, nedávala jsem papriku a bylo to výborné. Nepoužíváme Provamel sójovou smetanu, pt zanecháva v pokrmu divnou chuť. Použila jsem mandlovou a bylo to skoro k nerozeznání od klasické kravské smetany. Ještě by byla vynikající i rýžová smetana. S tou mám v omáčkách také velmi dobrou zkušenost.

    • Tisíc lidí, tisíc chutí 🙂 Nám naopak Provamel chutná, pro nás je k nerozeznání od klasické smetany. Ale je fakt, že je sójový, takže ho používám výjimečně. Omáčky jsou dobré dochucené kokosovým mlékem. Stačí malinko, jen pro barvu, krásně omáčku „zesmetaní“ 🙂

  12. Po měsíci jsme zas měli zampiony a tak jsme opět delali tuto dobrotu, jen tentokrat narychlo s bulgurem 😉 chci se Vás jen zeptat, od kdy je vhodné dávat dětem houby, resp do kdy je to nevhodné? Malému (je mu 22 měsíců) jsem zatím dala na talíř vždy jenom tak s omáčkou ale bez těch zampionu, nevím jestli by pro něj nebyly ještě příliš těžké… I tak mu to moc šmakovalo 😉 nicméně Přesto neporadíte někdo, do kdy se raději u děti houbam vyhýbat?

  13. Naprosto vynikající dlabanec 🙂 s kombinaci bezplucheho ovsa s ryží a lněnym seminkem to nemelo chybu a ještě jsme si k tomu naparili zeleninku. Jsme po obědě a ještě ted si hladime briška :))) uz se těším, co si vymyslime nebo čím se necháme inspirovat zase zítra 😉

  14. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSíň slávy účastníků kurzu Jarní očista
Další článekOčkování a brambory aneb Udělejte konsenzus