Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.
Jak připravit seitanové plátky na houbách
Praktické
Obměna
Děti
Bude hodně vadit, když místo seitanu použiju tofu? Seitan jsem jaksi zapomněla koupit.
Vůbec ne, Peti, klidně.
Ahoj Evi, tento recept vynikající, je můj oblíbený :) Měla jsem žampiony a shitake :) Zatím nestíhám všechny jídla vařit, ale co uvařím, je moc dobré. Pořád se ke mě nechtějí přidat přítel a syn, takže vařím stále 3x …
A co kdyby si hoši vařili sami, Magdi?
Hezký den, jsem v detoxu – 3.DEN a moc mi chutná.AAkorát nejím žádné houby, tak nevím, co místo toho na zítřek. Poradíte?Děkuji, krásnýden , všem 🌞
Šárko, houby vynechat, dát víc zeleniny nebo klidně tofu, tempeh, seitan nebo luštěninu, aby to bylo sytější.
Ať to uvaříme jak uvaříme, vždycky je tam nějaká vyhoda 😀😀
Moje řeč 😃
Moc dobré,ale příště to udělám bez smetany..chuťově mi to před jejím přidáním přišlo zajímavější.Dala jsem si to s opečeným polentovým knedlíkem a šlo to bezva dohromady
Tak to ušetříš :-)
Moje mladší dcera stravu z Jíme jinak moc nemusí a o to víc mě včera potěšilo, když pochválila večeři. Dala si rýži s houbovou a omáčkou bez seitanu a moc jí chutnalo. Jsem moc ráda i za malé krůčky. Evi děkuji za príma recept
To je super, i malé krůčky vedou kupředu. A když je jich dost, dojde s dal než když někdo skáče 🤣 Díky za hezkou zprávu! 👍
Výborné, dnes bylo s rýží a předtím dýňová polévka s červenou čočkou a manžel chválil a chválil ? můžu vařit častěji. Nikdy jsme seitan neměli, a chutnalo.
Seitan je příjemná změna. Vůbec je změna vařit trochu jinak, než se běžně vaří.
Moj postreh: osobne nemam rada nahrazky, ked maso nejem tak ho proste nejem a nehladam nahrazky typu seitan. Tak som dumala, ci ho kupim, napokon som spravila presne ako v recepte. Ked sme obedovali, manzel ma zanho „sprdol“ ze to je ako to sojove maso, co on psychycky nezvlada ;) takze nabuduce robim iba zeleninove, bez Seitanu :D
Anebo manželovi seitan na talíř prostě nedat. Navíc, nemá se sójou naprosto nic společného.
Dobré jídlo i bez smetany. Trochu podušených, promixovaných žampionů také omáčku zahustilo.
Recept vypadá skvěle, vyzkouším ho. :-) Myslíte, že by šla dát pasta tahini místo sójové smetany? Já sójové smetany a mléka nekupuji, ale tahini mám doma pořád a dávám ji do většiny „smetanových“ omáček, akorát v kombinaci s houbami nevím… :-)
Ahoj, chci se zeptat, zda jste nezkoušeli vyrobit doma seitan z lepku a pokud ano, jak ho dochucujete. Děkuji
dělávám ho pravidelně, ochucuji shoyu – lžíci přidávám do „těsta“ (ze 150g lepku) a potom vařím ve vodě s shoyu (doporučuje se vařit v silném a slaném zel.vývaru, ale ten zrovna většinou nemám). Většinou ho máme tak, nebo když je čas, opeču ho s kmínem a česnekem (to ale nechtějí děti), ty ho mají nejradši jen tak vařený nebo chvilku opečený na trošce oleje (na pánvi) nebo ještě lépe posypaný kuk.strouhankou a pak opečený na pánvi
Děkuju. Dala jsem půlku do páry a půlku na trochu tuku na pánev a ten dušený mi chutnal víc.
Četla jsem, že seitan je lehce stravitelný, protože neobsahuje škrob, který by s bílkovinou tropil neplechu. Ale nevadí tedy, když k seitanu jako přílohu dáváme rýži, těstoviny, které škrob zase obsahují? Neztíží to naopak trávení a nepřijde tedy lehká stravitelnost seitanu vniveč? Díky
bez obav
Aby byl talíř kompletní, neměl by se doplňovat seitan spise s lusteninou?
Děkuji za dokonalý recept, dnes byla u nás na oběd tchýňka a dělala jsem omáčku s rýžovým napařovaným knedlíkem a bylo to bezva, manžel masožravec i babička moc chválili :-)
Mňamka!! Jídla typu „maso na houbách“ jsem nikdy moc nemusela, ale manžel všechnu českou masovou klasiku miluje, tak jsem se rozhodla vyzkoušet tenhle recept a bylo to vynikající! Manžel uznal, že to je stejně dobré jako jeho roštěnky na houbách :-) Dala jsem sušené lesní houby (předem půl hodiny namočené v horké vodě), zahustila zbytkem červené čočky a moc jsme si všichni pochutnali.
Právě jsem dovařila. Trošku jsem zaimprovizovala s houbami. Neměla jsem žampiony a tak jsem použila zbytek sušených hub od babičky. Papriky sem tam nedopatřením dala trochu více. A dokonce nebylo potřeba ani zahušťovat. Opravdu moc dobré. Už jdu koukat co můžu uvařit zítra. :)
U nás děláno s napařovaným knedlíkem, nedávala jsem papriku a bylo to výborné. Nepoužíváme Provamel sójovou smetanu, pt zanecháva v pokrmu divnou chuť. Použila jsem mandlovou a bylo to skoro k nerozeznání od klasické kravské smetany. Ještě by byla vynikající i rýžová smetana. S tou mám v omáčkách také velmi dobrou zkušenost.
Tisíc lidí, tisíc chutí :-) Nám naopak Provamel chutná, pro nás je k nerozeznání od klasické smetany. Ale je fakt, že je sójový, takže ho používám výjimečně. Omáčky jsou dobré dochucené kokosovým mlékem. Stačí malinko, jen pro barvu, krásně omáčku „zesmetaní“ :-)
Po měsíci jsme zas měli zampiony a tak jsme opět delali tuto dobrotu, jen tentokrat narychlo s bulgurem ;-) chci se Vás jen zeptat, od kdy je vhodné dávat dětem houby, resp do kdy je to nevhodné? Malému (je mu 22 měsíců) jsem zatím dala na talíř vždy jenom tak s omáčkou ale bez těch zampionu, nevím jestli by pro něj nebyly ještě příliš těžké… I tak mu to moc šmakovalo ;-) nicméně Přesto neporadíte někdo, do kdy se raději u děti houbam vyhýbat?
Naprosto vynikající dlabanec :) s kombinaci bezplucheho ovsa s ryží a lněnym seminkem to nemelo chybu a ještě jsme si k tomu naparili zeleninku. Jsme po obědě a ještě ted si hladime briška :))) uz se těším, co si vymyslime nebo čím se necháme inspirovat zase zítra ;)
Prave jsem udelala a mame v brisku – vsem nam moc chutnalo! Zarazuju do oblibenych…;) diky!