- balíček seitanu natural nebo special
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g krájených žampiónů, nebo jiných hub
- olej
- sůl
- zeleninový vývar nebo horká voda asi 2 dcl
- sojová omáčka
- půl lžičky drceného kmínu
- špetka červené papriky sladké
- 1 dcl rostlinné smetany
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Jak připravit seitanové plátky na houbách
- Seitan nakrájíme na několik plátků, cibuli na kostičky, žampióny na kousky a česnek na tenké plátky.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme kousky žampiónů a plátky česneku.
- Zasypeme sladkou paprikou a kmínem.
- Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou.
- Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, přidáme plátky seitanu a podusíme asi 10 minut.
- Pak vyjmeme seitan, vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky a chvilku povaříme do zhoustnutí.
- Přidáme sójovou smetanu, pořádně promícháme, dochutíme sójovou omáčkou a vrátíme do omáčky seitan, který už necháme jenom prohřát.
Praktické
- Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme jí horkou vodou.
- K seitanovým plátkům na houbách se hodí jakékoli celozrnné obiloviny. Nejlépe rýže, celozrnné těstoviny nebo nočky. Výborná je také rýže vařená s bezpluchým ovsem. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě tepelně upravenou zeleninu.
Obměna
- Místo žampionů můžeme použít jiné houby, sušené nebo čerstvé.
- Můžeme přidat i další zeleninu – cuketu, mrkev, pórek aj.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
Komentáře
Mnam!
Tak dnes vařila ségra a v práci jsme si pošmákly na skvělém obědě, bylo to luxusní👍😊