Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitanové plátky na houbách

Uvařeno
sezóna podzim

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience
4 porce

  • balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g krájených žampiónů, nebo jiných hub
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda asi 2 dcl
  • sojová omáčka
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka červené papriky sladké
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

K jedálníčku Jíme Jinak ma priviedly silné bolesti hlavy, k čomu sa postupne pridali aj ťažkosti s pohybovým aparát &...

Ingredience
4 porce
  • balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g krájených žampiónů, nebo jiných hub
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda asi 2 dcl
  • sojová omáčka
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka červené papriky sladké
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Jak připravit seitanové plátky na houbách

  1. Seitan nakrájíme na několik plátků, cibuli na kostičky, žampióny na kousky a česnek na tenké plátky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme kousky žampiónů a plátky česneku.
  3. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem.
  4. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou.
  5. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, přidáme plátky seitanu a podusíme asi 10 minut.
  6. Pak vyjmeme seitan, vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky a chvilku povaříme do zhoustnutí.
  7. Přidáme sójovou smetanu, pořádně promícháme, dochutíme sójovou omáčkou a vrátíme do omáčky seitan, který už necháme jenom prohřát.

Praktické

  • Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme jí horkou vodou.
  • K seitanovým plátkům na houbách se hodí jakékoli celozrnné obiloviny. Nejlépe rýže, celozrnné těstoviny nebo nočky. Výborná je také rýže vařená s bezpluchým ovsem. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • Místo žampionů můžeme použít jiné houby, sušené nebo čerstvé.
  • Můžeme přidat i další zeleninu – cuketu, mrkev, pórek aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mnam!

Tak dnes vařila ségra a v práci jsme si pošmákly na skvělém obědě, bylo to luxusní👍😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...