Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Glazovaná karotka s hráškem

Uvařeno

Kombinace první sladké karotky a hrášku ve šťavnaté kuzu omáčce. Oku i žaludku lahodící pokrm vhodný třeba jakou součást snídaňové kaše nebo spolu s tempehem či tofu jako hlavní chod.

Ingredience
pro 1 porci
  • 3 menší mrkve
  • 0.5 šálku čerstvého vyloupaného nebo mraženého hrášku
  • 1 lžíce praženého sezamového oleje (pokud používáte, tak výborné je ghee - 1 lžička, nebo lze použijte jiný olej)
  • shoyu
  • špetka soli
  • lžička kuzu + 2 lžíce studené vody

Věci a situace mnohdy nejsou tím, čím se zdají na první pohled být. Jen proto, abyste zapadli a vydrželi s ostatními,...

Jak na sladkou glazovanou karotku s hráškem
  1. Mrkev oškrábejte a nakrájte na špalky velikosti palce.
  2. Dejte vařit vodu se solí a jakmile bude vřít, vložte do ní mrkev tak, aby byla ponořená.
  3. Vařte cca 3-5 minut, aby byla mrkev měkká (zkuste vidličkou), ke konci vaření mrkve přidejte hrášek.
  4. V jiném hrnci si rozpalte lžíci oleje nebo lžičku ghee.
  5. Přidejte okapanou mrkev a hrášek a krátce osmahněte.
  6. Nalijte do hrnce k mrkvi a hrášku trošku vývaru (např. z vaření mrkve a hrášku).
  7. Po minutce mírného vaření si ve studené vodě v hrníčku rozmíchejte kuzu.
  8. Nalijte kuzu do hrnce k mrkvi a nechejte zhoustnout.
  9. Dochuťte shoyu.
Praktické
  • Podávejte například jako my s vařenými kroupy jako snídani nebo přidejte uzené tofu/tempeh a podávejte jako rychlý hlavní chod.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jak jednoduché a jak chutné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...