Inspiraci na tento recept jsem našla v Bioabecedáři od Hanky Zemanové. Jen jsem trochu poupravila suroviny a vynechala rajčata, která nám kvůli obsahu toxických alkaloidů nedělají příliš dobře.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka dle chuti
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • lžička oregána
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Fazolky namočíme na pár hodin, nejlépe přes noc.
  2. Namáčecí vodu vylijeme a fazolky dobře propláchneme a uvaříme.
  3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na kolečka a orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou, přidáme prolisovaný česnek, koření a na malé kostky nakrájenou dýni.
  5. Dusíme pod pokličku asi 35-40 minut, než dýně změkne a skoro se rozvaří.
  6. Nakonec přidáme uvařené fazolky adzuki, které necháme ve směsi jen prohřát.
  7. Stáhneme z plotny, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou.

Praktické

  • Fazolky adzuki se vaří v neosolené vodě, ideálně s mořskou řasou. V papiňáku 15-20 minut, v obyčejném hrnci asi 45 minut. Nejlépe stravitelné jsou uvařené hodně do měkka, takže budou trochu rozvařené, což vůbec nevadí.
  • Dýně se v jídle rozvaří a směs skvěle zahustí a dá jí výjimečnou chuť.
  • Podáváme s kopečkem uvařeného bulguru, nebo rýže. Výborný je k tomu okurkový salát s troškou sojanézy, nebo salát z bílé ředkve.
  • Uvařenou rýži, nebo bulgur můžete použít i z předešlého dne. Přílohu lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, krupky, kuskus nebo bezpluchý oves. Fazolky adzuki si připravte raději den předem, pak toto jídlo budete mít hotové rychle.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a zeleninu jak tepelně upravenou, tak i syrovou.

Obměna

  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezíme ale sůl, oelj a dochucovadla.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...
  1. Právě jsme dovařila. S mírnými změnami (více mrkce, méně cibule, místo česneku kousek zázvoru a žádná sójovka) a spolu s jasmínovou rýží s kurkumou neskutečná lahůdka! Byla jsem opravdu velmi mile překvapena. Teď jen doufám, že ani žlučník nebude protestovat :D

    • Janko, šálek je ten maličký na preso, mívá poloviční obsah hrnečku, tedy 125 ml. Naštěstí tady nejde o mililitry 😉

  2. Výborné, syn stále odolává, ale dcera s manželem už se mnou občas jedí a tentokrát moc chválili! Díky bohu (Helenko a Evi) !

  3. chci se jen pozeptat na množství, jestli tři hrnky fazolí už uvařených, kolik je to potom syrových? anebo 3 hrnky syrových, které posléze uvaříme? díky moc.

  4. Výborné, jako každý recept z těchto stránek. Konečně jsem našla inspiraci vše co od Vás uvařím, všem i chutná o)))) Sláva, zase mám chuť vařit….

  5. Moc dobré! Jsem makrobio začátečnice a málokdy narazím na dobrý, srozumitelný recept. Tenhle postup je popsaný skvěle! Moc jsme si pochutnali!

  6. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChleba
Další článekKrémová cuketová polévka