Inspiraci na tento recept jsem našla v Bioabecedáři od Hanky Zemanové. Jen jsem trochu poupravila suroviny a vynechala rajčata, která nám kvůli obsahu toxických alkaloidů nedělají příliš dobře.
Ingredience
4 porce
  • 3 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka dle chuti
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • lžička oregána
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Fazolky namočíme na pár hodin, nejlépe přes noc.
  2. Namáčecí vodu vylijeme a fazolky dobře propláchneme a uvaříme.
  3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na kolečka a orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou, přidáme prolisovaný česnek, koření a na malé kostky nakrájenou dýni.
  5. Dusíme pod pokličku asi 35-40 minut, než dýně změkne a skoro se rozvaří.
  6. Nakonec přidáme uvařené fazolky adzuki, které necháme ve směsi jen prohřát.
  7. Stáhneme z plotny, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou.

Praktické

  • Fazolky adzuki se vaří v neosolené vodě, ideálně s mořskou řasou. V papiňáku 15-20 minut, v obyčejném hrnci asi 45 minut. Nejlépe stravitelné jsou uvařené hodně do měkka, takže budou trochu rozvařené, což vůbec nevadí.
  • Dýně se v jídle rozvaří a směs skvěle zahustí a dá jí výjimečnou chuť.
  • Podáváme s kopečkem uvařeného bulguru, nebo rýže. Výborný je k tomu okurkový salát s troškou sojanézy, nebo salát z bílé ředkve.
  • Uvařenou rýži, nebo bulgur můžete použít i z předešlého dne. Přílohu lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, krupky, kuskus nebo bezpluchý oves. Fazolky adzuki si připravte raději den předem, pak toto jídlo budete mít hotové rychle.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a zeleninu jak tepelně upravenou, tak i syrovou.

Obměna

  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezíme ale sůl, oelj a dochucovadla.

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...
  1. Výborné, syn stále odolává, ale dcera s manželem už se mnou občas jedí a tentokrát moc chválili! Díky bohu (Helenko a Evi) !

  2. chci se jen pozeptat na množství, jestli tři hrnky fazolí už uvařených, kolik je to potom syrových? anebo 3 hrnky syrových, které posléze uvaříme? díky moc.

    • Na pokrm potřebujete 3 hrnky už uvařených, to je asi jeden hrnek syrových. Já vždy vařím větší množství a pak je různě zpracovávám.

  3. Výborné, jako každý recept z těchto stránek. Konečně jsem našla inspiraci vše co od Vás uvařím, všem i chutná o)))) Sláva, zase mám chuť vařit….

  4. Moc dobré! Jsem makrobio začátečnice a málokdy narazím na dobrý, srozumitelný recept. Tenhle postup je popsaný skvěle! Moc jsme si pochutnali!

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekInspirující kurz pro začátečníky
Další článekKrémová cuketová polévka