Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Dalmácký salát

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Chorvatské saláty mají specifickou chuť a my jsme jí přišli na kloub – použili jsme stejné bylinky a skvělý salát je na světě.

Ingredience
pro 5 porcí
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 špičatého zelí
  • 4 listy římského salátu
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce rýžového sirupu
  • stejné díly koření: rozmarýn, tymián, bazalka, saturejka a estragon
  • 3 lžíce balzamica bez cukru

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit chutný salát s bylinkami

  1. Omyjeme zeleninu a oloupeme cibuli.
  2. Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, rajčata a okurku na kostičky, mrkev nastrouháme, zelí nakrouháme na drobno, salát natrháme.
  3. Do mísy dáme nejprve zelí a rukama ho promačáme, až pustí šťávu.
  4. Pak přidáme všechnu zeleninu, přidáme balzamico, olej, sirup a promícháme.

Obměna

  • Pokud se vám nechce shánět různé bylinky, sáhněte po koupené směsi provensálského koření.
  • Místo špičatého zelí můžete použít jakoukoli křehkou odrůdu zelí, klasické tvrdé zelí bude dobré, když jej dobře pomačkáte nebo necháte pár hodin zatížené.
  • Sladit můžete sladem (my ho neměli), na dovolené se dá použít med.

Děti

Salát dáváme dětem cca od 2 let, menším dětem dáme syrovou zeleninu zvlášť.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Evo, kde jste ubytování? Že bychom příště……za recept na salát děkuji.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Salát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem

Vlčímu máku se u nás na zahradě daří lépe než všem původně plánovaným květinám a zelenině. A protože jeho lístky jsou krásně barevné a jedlé, přidáváme je ...
2
35

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...