- 1 cibule
- sůl
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/3 šálku hlívy ústričné (nemusí být)
- 1 větší mrkev
- 0,5 pórku (bílá část)
- kousek zázvoru (cca velikosti palce)
- 1/2 – 3/4 plechovky kokosového mléka
- 1/4 šálku uvařené cizrny (nebo jiné luštěniny)
- pár růžiček květáku
- 1 lžíce jemné žluté kari pasty nebo sypkého kari koření
- posypka: petrželka / koriandr / jarní cibulka
Postup
- Na oleji si ve woku (nebo hrnci) dozlatova osmažíme cibulku a na malé kousíčky nakrájený zázvor. Přidáme větší špetku soli.
- Přidáme pórek na kolečka, hlívu nakrájenou najemno, mrkev na sirčičky, květák na růžičky a uvařenou cizrnu (nebo jinou luštěninu).
- Mírně orestujeme a zamícháme do zeleniny kari pastu.
- Zeleninu zalijeme kokosovým mlékem, přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme cca 15-20 minut, až je zelenina měkká.
- Podáváme s rýží, ozdobené petrželkou, koriandrem nebo jarní cibulkou.
Praktické
- Pokud máte slabé trávení, nedávejte do jídla v prvním kroku kousky zázvoru, ale zázvor nastrouhejte na struhadle a do hotového pokrmu přijdete jen samotnou šťávu.
- Alternativou pro úplné nováčky je cizrna v plechovce, ale pozor na složení a stravitelnost. Plechovkové luštěniny nebývají předem namáčeny a vařeny v tlaku, takže jsou hůř stravitelné.
- Kari koření koupíte ve zdravé výživě nebo ve větším obchodu v regálu s kořením. Kari pastu koupíte ve specializovaných arabských/asijských obchodech. Zkontrolujte složení, aby neobsahovala nežádoucí suroviny (cukr, aditiva). Vhodná je např. pasta značky Cock Kari. Množství kari pasty v receptu zvolte dle chuti. Pro mírně pálivou chuť dejte 1 lžíci kari pasty žluté (mild), existují i pasty mnohem pálivější (red, green). Zrovna tak suché koření se dá pořídit jako “sladké curry” nebo “ostré curry”.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Tento recept je variabilní, zeleninu zvolte dle chuti a aktuálních zásob. Výborná je kombinace i cibule, dýně a růžičková kapusta.
- Z vařených luštěnin je v receptu skvělá cizrna nebo velké bílé fazole, ale můžete využít i čočku, tofu, adzuki, mungo či tempeh.
- Pokud použijete tempeh uzený, je vhodný jej přidat již při 2. kroku, aby zelenina “chytla” chuť tempehu.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, sůl a dochucovadla.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Vzniklo uplne neco jineho dle dostupnych surovin, ale moooc dobre – diky za inspiraci 🙂
Moc moc dobré!