Sladké obilné krémy jako svačiny mi pomohly překonat závislost na sladkém. Když byly po ruce, nešla jsem po sušenkách. Dnes mi přijdou stejně lahodné jako dříve zmrzlina. V létě stačí dobře vychladit a podávat třeba s kouskem ovoce. V zimě zase příjemně zahřejí.  A navíc je to rychlovka.

Ingredience

  • 100g loupaných mandlí
  • 200g celozrnné kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 600 ml vody
  • špetka soli
  • 2  obalené polévkové lžíce sladu (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup a pražené mandle na ozdobení, lze ozdobit i trošku naředěnou sladěnkou

Postup

Rýži propláchneme, zalijeme vodou a vaříme se špetkou soli podle druhu 30-60 minut do rozvaření.

Oloupané mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na co nejjemnější prášek až tekutou hmotu.

Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad a rozmixujeme do hladka. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody.

Dáme do mističek, ozdobíme  mandlemi a pokapeme sirupem či sladěnkou. V zimě podáváme teplé, v létě můžeme dát vychladit.

Praktické

Bílou rýži a další upravené druhy nemusíme vařit celou hodinu, stačí dle návodu na obalu 10 – 15 min. a poté rozmixovat.
Výše uvedeným postupem můžeme získat opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.

Tento dezert může být opravdová rychlovka, pokud využijeme zásoby již uvařené rýže z ledničky.

Pro začátečníky se mandlový krém dá zjemnit i trochou sójové nebo rýžové  či obilným mlékem a více osladit.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky, sušeným ovocem, případně udělat ještě jednu vrstvu z dušeného ovoce a agaru.

Obměna

Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

27 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Akorát mě napadá, že jsem četla od pana Reisse, že vysoké otáčky nejsou to pravé ořechové z hlediska makrobiotiky. Chápu, že ruční práce je zdravotní ideál, ale to bych se musela vzdát pár dobrůtek, nebo se někdy ustrouhat. I když manžel, když má chuť na štrúdl, tak strouhá ostošest. Naposledy jsem ukecela na strouhání i 4letého syna 🙂

  2. Tenhle dezert je výborný,ale povedl se pořádně až s pořádným robotem-G21. Dělám dětem pohár-dole dezert, džem a navrch čoko pudink z mandlového mléka, někdy přidám i karobové bonbóny.

  3. Tohle byl vynikající dezert, pochutnali jsme si všichni i manžel, který má rád už i zdravé buchty ale že mu bude chutnat i obilný krém….akorát malá zase sabotovala.

    • Tímto dezertem jsme ohromovaly na prvních kurzech. Je přitom tak jednoduchý a tak dobrý!

  4. Tak jsem patrala v jidelnicku pro pokrocile a objevila tento ryzovo mandlovy krem a je uplne lahodny, mam dnes skvelou svacinku a zazenu i chute na sladke. Zkusim i dalsi varianty z jinych obilovin. Diky za tento recept.

    • A výborné zmrzliny pomálu. 🙂 Ochlazuje trávení (cokoliv mraženého). Čím víc zmrzlin v létě, tím víc nudlí v zimě. Tuším, je tu i na to článek.

  5. Dnes jsem chtěla udělat krém k svačině, ale hrozně se mi nechtělo jít loupat mandle, tak vznikla jiná varianta krému, vlastně jen volná inspirace:
    vzala jsem zbytek uvařeného ovsa s natural rýží, zalila ovesným mlékem z DM, přidala hrst kokosu a pár minut povařila, pak rozmixováno a ozdobeno karobovým sirupem. Chtěla jsem nechat ještě na zítra, ale bylo to tak dobré, že jsme to se synkem sežrali hned všechno 🙂

    • Tak teď jsem dostala na něco chuť! Takové komentáře je nebezpečné číst večer 🙂

      • To tedy jo…. Přece si nezkazím 4. večer za sebou, kdy jsem jedla naposledy v 18 hodin! To je můj rekord! Musím to vydržet! Ať už je ráno!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Můžete, jen odměrek obilovin na celou konev by neměl přesáhnout 3 necelé plné, dávám raději dvě a půl, aby se kaše nepřipálila.

    • Občas můžete, ale nedávala bych ji pořád. Skořice je lehce nad pásmem zdraví a navíc má zahřívací energii, tak si ji spíš nechte na zimu.

  6. Dezert je výborný, těším se, že si ho v červnu dochutím čerstvými jahodami. Jen bych měla spíše technický dotaz :-). Mixovala jsem tyčovým mixérem (vhodnější doma nemám), ale moc mi to nešlo, takže ke slovu krém to má docela daleko, spíše kaše s malými kousky. Mohu se tedy zeptat, jakým mixérem jste mandle a rýži mixovala? Děkuji.

    • Já mám obyčejný tyčkáč od Ety, ale má 700W tak má asi větší sílu. Kousky jsou také dobré, ale když je to dohlaďounka, tak je to úplná pochoutka.

      • Ten můj má menší výkon (nikoliv manžel ale tyčový mixér 🙂 ), takže to bude asi tím. Aspoň vím, že to není rukama :-).

        • Já koupila Moulinex 700W, myslela jsem si, že bude silný dost, ale není nic moc, takže záleží i na značce … to jen moje blbá zkušenost.

          • Mám od Ježíška Etu Cabero 4 v 1 a 800 W a je výborná. Ale třeba tofunézu dohladka nezvládla. Ještě mám prastarý Moulinex (ten má jen 500W), a ten zvládne všechno. Jediné co ne, je mandlové máslo 🙂

  7. Tak už pár dní se rozkoukávám na tomto webu a dnes jsem tedy začla něčím jednodušším.. Ještě doma nemám sladěnku, teprve dneska jsem objevila obchůdek s takovými věcmi tady poblíž. Takže jsem to osladila sirupem z agáve. Tak doufám, že jsem to tím moc nezkazila, takhle ze začátku a posypu to praženým seminky ještě. Může být tento krém podávaný i k snídani? 🙂

    • Agáve si nechte jen na občas, jsou to bohužel jednoduché cukry, jako vše, co se jmenuje sirup. Krém si klidně můžete dát i k snídani, ale ideální je kaše se zeleninou a miso polévka, nebo jen jedno z toho, nebo nejdřív polévku a pak krém. Přeci jen to sladké trochu překyseluje.

  8. Před chvílí jsem tenhle dezert dodělala a hned jsme si na něm pochutnali s 14 měsíčním synem. Dělala jsem ho z menšího množství, výsledek byl hrneček, ale oba jsme nacpaní :-).
    Akorát jsme to měli dost tekuté, což nevadilo.
    Někde mezi jinými recepty jsem četla, že takhle malé děti mandle už můžou, mohu se zeptat, jak je to s jinými ořechy a semínky?
    Díky za vaše pěkné stránky 😉

    • Děkujeme za pochvalu, příště přidejte víc rýže, ono to se sladěnkou vždy trochu zřídne. Mandle mohou děti už od roka a s ostatními semínky počkejte od roka a půl a začínejte pomalu a postupně.

      • Heli, píšete, že ostatní semínka mohou děti až od roku a půl, ale do obilné mléka se přece přidává např. seznam, slun. semínka a děti ho pijí už před dovršením 1 roku. Můžete nám to prosím objasnit?
        Děkuji.

        • Semínka jako taková omytá a opražená ano, ty bych dávala až od 1,5roku, přeci jen pražení je pro malé děti nevhodné, navíc by je lehce mohly vdechnou. V obilném mléku jsou namletá a propasírovaná přes jemňounký filtr, takže je z nich vlastně vývar plný minerálů a hlavně vápníku. U nekojených dětí se pro svojí dobrou stravitelnost a vysoký obsah bílkovin, vápníku a hlavně esenciálních aminokyselin přidávají do obilného mléka hned od začátku.

  9. Vyzkoušela jsem tento recept na svém skoro 4 letém synovi (já mám alergii na mandle, proto jsem neochutnala:-(. Udělala jsem mu tu dvoubarevnou variantu kdy jsem kus dezertu oddělila a přidala karobovou čokoládu. Snědl celou misku a já měla dobrý pocit, že si zdravě pochutnal. Díky

  10. Dezertík z rýže jsem ochutnala a moc mile mě překvapil. Byl výborný a překvapivě i dost sytý. Bohužel jsem dost na sladké a tímto jsem své chutě ukojila a ještě jsem měla dobrý pocit, že mlsám zdravě a ne zase nějaké oplatky nebo sušenky. Mohu všem vřele doporučit. Chystám se teď o víkendu vyzkoušet a dát ochutnat rodině. Díky za recept, ráda uvítám další takové dobrůtky 🙂

  11. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMalinový krém
Další článek“Bryndzové halušky”