Sladké obilné krémy jako svačiny mi pomohly překonat závislost na sladkém. Když byly po ruce, nešla jsem po sušenkách. Dnes mi přijdou stejně lahodné jako dříve zmrzlina. V létě stačí dobře vychladit a podávat třeba s kouskem ovoce. V zimě zase příjemně zahřejí.  A navíc je to rychlovka.

Ingredience

  • 100g loupaných mandlí
  • 200g celozrnné kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 600 ml vody
  • špetka soli
  • 2  obalené polévkové lžíce sladu (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup a pražené mandle na ozdobení, lze ozdobit i trošku naředěnou sladěnkou

Postup

Rýži propláchneme, zalijeme vodou a vaříme se špetkou soli podle druhu 30-60 minut do rozvaření.

Oloupané mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na co nejjemnější prášek až tekutou hmotu.

Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad a rozmixujeme do hladka. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody.

Dáme do mističek, ozdobíme  mandlemi a pokapeme sirupem či sladěnkou. V zimě podáváme teplé, v létě můžeme dát vychladit.

Praktické

Bílou rýži a další upravené druhy nemusíme vařit celou hodinu, stačí dle návodu na obalu 10 – 15 min. a poté rozmixovat.
Výše uvedeným postupem můžeme získat opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.

Tento dezert může být opravdová rychlovka, pokud využijeme zásoby již uvařené rýže z ledničky.

Pro začátečníky se mandlový krém dá zjemnit i trochou sójové nebo rýžové  či obilným mlékem a více osladit.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky, sušeným ovocem, případně udělat ještě jednu vrstvu z dušeného ovoce a agaru.

Obměna

Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

  1. Akorát mě napadá, že jsem četla od pana Reisse, že vysoké otáčky nejsou to pravé ořechové z hlediska makrobiotiky. Chápu, že ruční práce je zdravotní ideál, ale to bych se musela vzdát pár dobrůtek, nebo se někdy ustrouhat. I když manžel, když má chuť na štrúdl, tak strouhá ostošest. Naposledy jsem ukecela na strouhání i 4letého syna 🙂

  2. Tenhle dezert je výborný,ale povedl se pořádně až s pořádným robotem-G21. Dělám dětem pohár-dole dezert, džem a navrch čoko pudink z mandlového mléka, někdy přidám i karobové bonbóny.

  3. Tohle byl vynikající dezert, pochutnali jsme si všichni i manžel, který má rád už i zdravé buchty ale že mu bude chutnat i obilný krém….akorát malá zase sabotovala.

    • Tímto dezertem jsme ohromovaly na prvních kurzech. Je přitom tak jednoduchý a tak dobrý!

  4. Tak jsem patrala v jidelnicku pro pokrocile a objevila tento ryzovo mandlovy krem a je uplne lahodny, mam dnes skvelou svacinku a zazenu i chute na sladke. Zkusim i dalsi varianty z jinych obilovin. Diky za tento recept.

    • A výborné zmrzliny pomálu. 🙂 Ochlazuje trávení (cokoliv mraženého). Čím víc zmrzlin v létě, tím víc nudlí v zimě. Tuším, je tu i na to článek.

  5. Dnes jsem chtěla udělat krém k svačině, ale hrozně se mi nechtělo jít loupat mandle, tak vznikla jiná varianta krému, vlastně jen volná inspirace:
    vzala jsem zbytek uvařeného ovsa s natural rýží, zalila ovesným mlékem z DM, přidala hrst kokosu a pár minut povařila, pak rozmixováno a ozdobeno karobovým sirupem. Chtěla jsem nechat ještě na zítra, ale bylo to tak dobré, že jsme to se synkem sežrali hned všechno 🙂

    • Tak teď jsem dostala na něco chuť! Takové komentáře je nebezpečné číst večer 🙂

      • To tedy jo…. Přece si nezkazím 4. večer za sebou, kdy jsem jedla naposledy v 18 hodin! To je můj rekord! Musím to vydržet! Ať už je ráno!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Můžete, jen odměrek obilovin na celou konev by neměl přesáhnout 3 necelé plné, dávám raději dvě a půl, aby se kaše nepřipálila.

    • Občas můžete, ale nedávala bych ji pořád. Skořice je lehce nad pásmem zdraví a navíc má zahřívací energii, tak si ji spíš nechte na zimu.

  6. Dezert je výborný, těším se, že si ho v červnu dochutím čerstvými jahodami. Jen bych měla spíše technický dotaz :-). Mixovala jsem tyčovým mixérem (vhodnější doma nemám), ale moc mi to nešlo, takže ke slovu krém to má docela daleko, spíše kaše s malými kousky. Mohu se tedy zeptat, jakým mixérem jste mandle a rýži mixovala? Děkuji.

    • Já mám obyčejný tyčkáč od Ety, ale má 700W tak má asi větší sílu. Kousky jsou také dobré, ale když je to dohlaďounka, tak je to úplná pochoutka.

      • Ten můj má menší výkon (nikoliv manžel ale tyčový mixér 🙂 ), takže to bude asi tím. Aspoň vím, že to není rukama :-).

        • Já koupila Moulinex 700W, myslela jsem si, že bude silný dost, ale není nic moc, takže záleží i na značce … to jen moje blbá zkušenost.

          • Mám od Ježíška Etu Cabero 4 v 1 a 800 W a je výborná. Ale třeba tofunézu dohladka nezvládla. Ještě mám prastarý Moulinex (ten má jen 500W), a ten zvládne všechno. Jediné co ne, je mandlové máslo 🙂

  7. Tak už pár dní se rozkoukávám na tomto webu a dnes jsem tedy začla něčím jednodušším.. Ještě doma nemám sladěnku, teprve dneska jsem objevila obchůdek s takovými věcmi tady poblíž. Takže jsem to osladila sirupem z agáve. Tak doufám, že jsem to tím moc nezkazila, takhle ze začátku a posypu to praženým seminky ještě. Může být tento krém podávaný i k snídani? 🙂

    • Agáve si nechte jen na občas, jsou to bohužel jednoduché cukry, jako vše, co se jmenuje sirup. Krém si klidně můžete dát i k snídani, ale ideální je kaše se zeleninou a miso polévka, nebo jen jedno z toho, nebo nejdřív polévku a pak krém. Přeci jen to sladké trochu překyseluje.

  8. Před chvílí jsem tenhle dezert dodělala a hned jsme si na něm pochutnali s 14 měsíčním synem. Dělala jsem ho z menšího množství, výsledek byl hrneček, ale oba jsme nacpaní :-).
    Akorát jsme to měli dost tekuté, což nevadilo.
    Někde mezi jinými recepty jsem četla, že takhle malé děti mandle už můžou, mohu se zeptat, jak je to s jinými ořechy a semínky?
    Díky za vaše pěkné stránky 😉

    • Děkujeme za pochvalu, příště přidejte víc rýže, ono to se sladěnkou vždy trochu zřídne. Mandle mohou děti už od roka a s ostatními semínky počkejte od roka a půl a začínejte pomalu a postupně.

      • Heli, píšete, že ostatní semínka mohou děti až od roku a půl, ale do obilné mléka se přece přidává např. seznam, slun. semínka a děti ho pijí už před dovršením 1 roku. Můžete nám to prosím objasnit?
        Děkuji.

        • Semínka jako taková omytá a opražená ano, ty bych dávala až od 1,5roku, přeci jen pražení je pro malé děti nevhodné, navíc by je lehce mohly vdechnou. V obilném mléku jsou namletá a propasírovaná přes jemňounký filtr, takže je z nich vlastně vývar plný minerálů a hlavně vápníku. U nekojených dětí se pro svojí dobrou stravitelnost a vysoký obsah bílkovin, vápníku a hlavně esenciálních aminokyselin přidávají do obilného mléka hned od začátku.

  9. Vyzkoušela jsem tento recept na svém skoro 4 letém synovi (já mám alergii na mandle, proto jsem neochutnala:-(. Udělala jsem mu tu dvoubarevnou variantu kdy jsem kus dezertu oddělila a přidala karobovou čokoládu. Snědl celou misku a já měla dobrý pocit, že si zdravě pochutnal. Díky

  10. Dezertík z rýže jsem ochutnala a moc mile mě překvapil. Byl výborný a překvapivě i dost sytý. Bohužel jsem dost na sladké a tímto jsem své chutě ukojila a ještě jsem měla dobrý pocit, že mlsám zdravě a ne zase nějaké oplatky nebo sušenky. Mohu všem vřele doporučit. Chystám se teď o víkendu vyzkoušet a dát ochutnat rodině. Díky za recept, ráda uvítám další takové dobrůtky 🙂

  11. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMalinový krém
Další článek“Bryndzové halušky”