Když se smíchají zbytky od večeře s tím, co je zrovna po ruce, vznikne vynikající dezert. Plech téhle dobroty zasytil 8 lidí během velikonočního víkendu na dvou výletech do přírody. Dezert je tedy vhodný i na cestování - je kompaktní, nedrobí a je hutný. Kamarádům moc chutnalo a prosili o recept. Zde tedy je i pro vaši inspiraci - můžete si ho upravit podle vlastních aktuálních zásob.

Ingredience
na malý plech

Na korpus

  • 4 hrnky uvařených jahel a rýže
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1/2 hrnku nahrubo namletých mandlí
  • 1/2 hrnku celého máku
  • 1/2 hrnku jáhlové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 2 lžíce karobu
  • 1 kypřící prášek do perníku bez fosfátu
  • 4 lžíce obilného sirupu (rýžový, pšeničný, kukuřičný apod.) nebo sladěnky (ne při celiakii)
  • špetka soli
  • 4 lžíce oleje
  • olej a mouka na vysypání plechu

Na polevu

  • špetka soli
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička agaru
  • 1 hrnek sušených meruňek
  • 1 láhev domácí marmelády (my měli broskve bez cukru 400 g) nebo čerstvé ovoce

Postup

  1. V jednom hrnku vody namočíme cca na 10 minut chia semínka. Druhý ohřejeme a použijeme na zadělání „těsta“.
  2. To připravíme ve větší míse smícháním obilí,  teplé vody, špetky soli a všech uvedených ingrediencí včetně chia semínek.
  3. Řádně promícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
  4. Těsto bude poměrně tuhé a bude potřeba mu pomoci mokrýma rukama roztáhnout (uplácat) do stran.
  5. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut na 180°C.
  6. Píchneme špejlí pro kontrolu, zda je korpus propečený – když je čistá, je hotovo.
  7. Než se korpus upeče, dáme vařit sušené meruňky do vody se špetkou soli.
  8. Po 10 minutách vaření rozmixujeme s agarem a přidáme domácí marmeládu.
  9. Nalijeme na hotový korpus a necháme zchladnout.

Obměna

Pokud nemáme marmeládu, ale máme čerstvé ovoce, dáme vařit spolu s meruňkami rovnou i ovoce, přidáme hrnek vody a po uvaření společně rozmixujeme.

Praktické

Skladujte v chladu a během dvou dní od upečení zkonzumujte, aby se vám ovoce na vrchu nezkazilo.

Děti

Pečené dezerty a mák dáváme dětem ideálně až kolem 2 let.

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

    • Čtyři hrnky celkem, i tak je to vysoká „buchta“ 🙂 Může to být půl na půl nebo jakýkoli jiný poměr, já většinou tyhle dezerty dělám ze zbytků, takže je to poměr „co dům dal“ 🙂

  1. Výborný dezertík… moc jsem si pochutnala a můj manžel ho taky ocenil. Jen náš tříleťák stále odolává jakýmkoliv zdravým dezertům 🙁 Kromě Raw tyčinek a kuliček. Třeba jednou ochutná a zjistí, o co přicházel.

    • Tříletý kluci, to je těžká výzva pro změny v jídelníčku. Chce to čas a trpělivost.

  2. Dobrý den, recept vypadá zajímavě, můžete, prosím, poradit značku kypřícího prášku do perníku? Hledala jsem na netu a všechny měly éčka, někde byl i bramb.škrob. Nebo stačí použít ze zdravé výživy+perník.koření? Děkuji

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMrkvová krémová polévka
Další článekZeleninová Dashi polévka