Když se smíchají zbytky od večeře s tím, co je zrovna po ruce, vznikne vynikající dezert. Plech téhle dobroty zasytil 8 lidí během velikonočního víkendu na dvou výletech do přírody. Dezert je tedy vhodný i na cestování - je kompaktní, nedrobí a je hutný. Kamarádům moc chutnalo a prosili o recept. Zde tedy je i pro vaši inspiraci - můžete si ho upravit podle vlastních aktuálních zásob.
Ingredience
na malý plech

Na korpus

  • 4 hrnky uvařených jahel a rýže
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1/2 hrnku nahrubo namletých mandlí
  • 1/2 hrnku celého máku
  • 1/2 hrnku jáhlové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 2 lžíce karobu
  • 1 kypřící prášek do perníku bez fosfátu
  • 4 lžíce obilného sirupu (rýžový, pšeničný, kukuřičný apod.) nebo sladěnky (ne při celiakii)
  • špetka soli
  • 4 lžíce oleje
  • olej a mouka na vysypání plechu

Na polevu

  • špetka soli
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička agaru
  • 1 hrnek sušených meruňek
  • 1 láhev domácí marmelády (my měli broskve bez cukru 400 g) nebo čerstvé ovoce

Postup

  1. V jednom hrnku vody namočíme cca na 10 minut chia semínka. Druhý ohřejeme a použijeme na zadělání “těsta”.
  2. To připravíme ve větší míse smícháním obilí,  teplé vody, špetky soli a všech uvedených ingrediencí včetně chia semínek.
  3. Řádně promícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
  4. Těsto bude poměrně tuhé a bude potřeba mu pomoci mokrýma rukama roztáhnout (uplácat) do stran.
  5. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut na 180°C.
  6. Píchneme špejlí pro kontrolu, zda je korpus propečený – když je čistá, je hotovo.
  7. Než se korpus upeče, dáme vařit sušené meruňky do vody se špetkou soli.
  8. Po 10 minutách vaření rozmixujeme s agarem a přidáme domácí marmeládu.
  9. Nalijeme na hotový korpus a necháme zchladnout.

Obměna

Pokud nemáme marmeládu, ale máme čerstvé ovoce, dáme vařit spolu s meruňkami rovnou i ovoce, přidáme hrnek vody a po uvaření společně rozmixujeme.

Praktické

Skladujte v chladu a během dvou dní od upečení zkonzumujte, aby se vám ovoce na vrchu nezkazilo.

Děti

Pečené dezerty a mák dáváme dětem ideálně až kolem 2 let.

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

    • Čtyři hrnky celkem, i tak je to vysoká “buchta” 🙂 Může to být půl na půl nebo jakýkoli jiný poměr, já většinou tyhle dezerty dělám ze zbytků, takže je to poměr “co dům dal” 🙂

  1. Výborný dezertík… moc jsem si pochutnala a můj manžel ho taky ocenil. Jen náš tříleťák stále odolává jakýmkoliv zdravým dezertům 🙁 Kromě Raw tyčinek a kuliček. Třeba jednou ochutná a zjistí, o co přicházel.

    • Tříletý kluci, to je těžká výzva pro změny v jídelníčku. Chce to čas a trpělivost.

  2. Dobrý den, recept vypadá zajímavě, můžete, prosím, poradit značku kypřícího prášku do perníku? Hledala jsem na netu a všechny měly éčka, někde byl i bramb.škrob. Nebo stačí použít ze zdravé výživy+perník.koření? Děkuji

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMrkvová krémová polévka
Další článekZeleninová Dashi polévka