Na začátku roku nechyběla čočka ani u nás na stole. Protože čočka byla uvařená předem, měli jsme zase jednu výtečnou rychlovku za pár minut připravenou. Na talíři vypadala krásně barevně díky zelenině a řase. Hrnec jsme vyškrabovali jeden přes druhého.
Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek červené neloupané čočky
  • lžíce řasy arame
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 batátu
  • 1/2 cukety
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • stroužek česneku
  • špetka tymiánu

Jak připravit zeleninu s čočkou

  1. Neloupanou červenou čočku je lépe na 2 hodiny namočit, pak teprve vařit 20 minut spolu s řasou arame do měkka. (Ale uvaří se i bez namáčení.)
  2. Nakrájíme cibuli na kostičky, ostatní zeleninu na menší proužky a sirky.
  3. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  4. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, batát, cuketu a celer, trošku sojové omáčky a tymián. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Prolisujeme česnek a přidáme do hrnce, krátce necháme povařit.
  7. Vypneme a dochutíme umeoctem.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží a pohankou, napařenou zeleninou, kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Praktické

  • Uvařte si čočku předem a připravte z ní ještě další jídla – budou to všechno rychlovky. Pokud není uvařená předem, použijte buď loupanou verzi nebo ji vařte déle.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Červenou čočku neloupanou zařazujeme až po loupané cca od 1 roku.

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...
  1. Chutná inspirace, ale nakonec vzniklo něco jiného, ale moc dobrého. Měla jsem uvařené bílé fazole, k dispozici cibuli, mrkev, řapíkatý celer, zelí a jarní cibulku. Do restované cibulky se solí jsem přidala jen kmín, který mně chutná v kombinaci se zelím nejvíc (připomíná mi dětství, kdy jsme doma nakládali zelí, rodiče krouhali zelí, cibuli, prosolovali a kmínovali, já v kadečce šlapala…) Nakonec jsem dochutila jen umeoctem. K tomu jsem připravila zelnou omáčku (cibule, petržel, zelí, vývar), rozmixovala a přidala trochu kopru. Přílohou byla celozrnná rýže s quinoou, na ozdobu ředkvička. Díky.

    • Katko, to zní fantasticky. A kdybyste ještě někdy začala šlapat v kádince a rodiče krouhali, tak odkoupím pár kilo zelí 🙂

  2. Skoro jsem na čočku na Nový rok zapomněl, tak jsem udělal rychlovku 1/2 dílu zelené čočky a 1/2 dílu rýže, majoránka, troška mleté řasy wakame, umeocet, sójovka. Jednoduchý jako facka a taky nezbylo.

  3. U nás také samozřejmě nechyběla čočka. Jednou s knedlíkem a omáčkou a druhý den jako polévka. Holkám jsme řekli, že čočka se jí, aby se nás držely peníze a nebo, že se jim možná poštěstí najít poklad. Na talířku nezůstalo ani zrníčko 🙂

  4. V takovéto podobě žádnou luštěninu moje vnučka nikdy nesní. Jedině jako omáčku, polévku, příp. karbenátky.

    • To nevadí, úspěch je, když dnešní děti snědí luštěninu aspoň v takové podobě jako vaše vnučka.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČtvrté těhotenství si konečně užívám (Eva 40 let)
Další článekHrachová polévka s čerstvým tymiánem