Na začátku roku nechyběla čočka ani u nás na stole. Protože čočka byla uvařená předem, měli jsme zase jednu výtečnou rychlovku za pár minut připravenou. Na talíři vypadala krásně barevně díky zelenině a řase. Hrnec jsme vyškrabovali jeden přes druhého.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek červené neloupané čočky
  • lžíce řasy arame
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 batátu
  • 1/2 cukety
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • stroužek česneku
  • špetka tymiánu

Jak připravit zeleninu s čočkou

  1. Neloupanou červenou čočku je lépe na 2 hodiny namočit, pak teprve vařit 20 minut spolu s řasou arame do měkka. (Ale uvaří se i bez namáčení.)
  2. Nakrájíme cibuli na kostičky, ostatní zeleninu na menší proužky a sirky.
  3. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  4. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, batát, cuketu a celer, trošku sojové omáčky a tymián. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Prolisujeme česnek a přidáme do hrnce, krátce necháme povařit.
  7. Vypneme a dochutíme umeoctem.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží a pohankou, napařenou zeleninou, kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Praktické

  • Uvařte si čočku předem a připravte z ní ještě další jídla – budou to všechno rychlovky. Pokud není uvařená předem, použijte buď loupanou verzi nebo ji vařte déle.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Červenou čočku neloupanou zařazujeme až po loupané cca od 1 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Moc mi chutná (Vymka)

Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Chutná inspirace, ale nakonec vzniklo něco jiného, ale moc dobrého. Měla jsem uvařené bílé fazole, k dispozici cibuli, mrkev, řapíkatý celer, zelí a jarní cibulku. Do restované cibulky se solí jsem přidala jen kmín, který mně chutná v kombinaci se zelím nejvíc (připomíná mi dětství, kdy jsme doma nakládali zelí, rodiče krouhali zelí, cibuli, prosolovali a kmínovali, já v kadečce šlapala…) Nakonec jsem dochutila jen umeoctem. K tomu jsem připravila zelnou omáčku (cibule, petržel, zelí, vývar), rozmixovala a přidala trochu kopru. Přílohou byla celozrnná rýže s quinoou, na ozdobu ředkvička. Díky.

    • Katko, to zní fantasticky. A kdybyste ještě někdy začala šlapat v kádince a rodiče krouhali, tak odkoupím pár kilo zelí :-)

  2. Skoro jsem na čočku na Nový rok zapomněl, tak jsem udělal rychlovku 1/2 dílu zelené čočky a 1/2 dílu rýže, majoránka, troška mleté řasy wakame, umeocet, sójovka. Jednoduchý jako facka a taky nezbylo.

  3. U nás také samozřejmě nechyběla čočka. Jednou s knedlíkem a omáčkou a druhý den jako polévka. Holkám jsme řekli, že čočka se jí, aby se nás držely peníze a nebo, že se jim možná poštěstí najít poklad. Na talířku nezůstalo ani zrníčko :-)

  4. V takovéto podobě žádnou luštěninu moje vnučka nikdy nesní. Jedině jako omáčku, polévku, příp. karbenátky.

    • To nevadí, úspěch je, když dnešní děti snědí luštěninu aspoň v takové podobě jako vaše vnučka.

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČtvrté těhotenství si konečně užívám (Eva 40 let)
Další článekHrachová polévka s čerstvým tymiánem