Na začátku roku nechyběla čočka ani u nás na stole. Protože čočka byla uvařená předem, měli jsme zase jednu výtečnou rychlovku za pár minut připravenou. Na talíři vypadala krásně barevně díky zelenině a řase. Hrnec jsme vyškrabovali jeden přes druhého.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek červené neloupané čočky
  • lžíce řasy arame
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 batátu
  • 1/2 cukety
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • stroužek česneku
  • špetka tymiánu

Jak připravit zeleninu s čočkou

  1. Neloupanou červenou čočku je lépe na 2 hodiny namočit, pak teprve vařit 20 minut spolu s řasou arame do měkka. (Ale uvaří se i bez namáčení.)
  2. Nakrájíme cibuli na kostičky, ostatní zeleninu na menší proužky a sirky.
  3. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  4. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, batát, cuketu a celer, trošku sojové omáčky a tymián. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Prolisujeme česnek a přidáme do hrnce, krátce necháme povařit.
  7. Vypneme a dochutíme umeoctem.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží a pohankou, napařenou zeleninou, kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Praktické

  • Uvařte si čočku předem a připravte z ní ještě další jídla – budou to všechno rychlovky. Pokud není uvařená předem, použijte buď loupanou verzi nebo ji vařte déle.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Červenou čočku neloupanou zařazujeme až po loupané cca od 1 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Každý ma chváli, ako som pekne schudla (Miriam)

Miriam: Prvý krát som si spravila tento vývar. A...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...
  1. Chutná inspirace, ale nakonec vzniklo něco jiného, ale moc dobrého. Měla jsem uvařené bílé fazole, k dispozici cibuli, mrkev, řapíkatý celer, zelí a jarní cibulku. Do restované cibulky se solí jsem přidala jen kmín, který mně chutná v kombinaci se zelím nejvíc (připomíná mi dětství, kdy jsme doma nakládali zelí, rodiče krouhali zelí, cibuli, prosolovali a kmínovali, já v kadečce šlapala…) Nakonec jsem dochutila jen umeoctem. K tomu jsem připravila zelnou omáčku (cibule, petržel, zelí, vývar), rozmixovala a přidala trochu kopru. Přílohou byla celozrnná rýže s quinoou, na ozdobu ředkvička. Díky.

    • Katko, to zní fantasticky. A kdybyste ještě někdy začala šlapat v kádince a rodiče krouhali, tak odkoupím pár kilo zelí :-)

  2. Skoro jsem na čočku na Nový rok zapomněl, tak jsem udělal rychlovku 1/2 dílu zelené čočky a 1/2 dílu rýže, majoránka, troška mleté řasy wakame, umeocet, sójovka. Jednoduchý jako facka a taky nezbylo.

  3. U nás také samozřejmě nechyběla čočka. Jednou s knedlíkem a omáčkou a druhý den jako polévka. Holkám jsme řekli, že čočka se jí, aby se nás držely peníze a nebo, že se jim možná poštěstí najít poklad. Na talířku nezůstalo ani zrníčko :-)

  4. V takovéto podobě žádnou luštěninu moje vnučka nikdy nesní. Jedině jako omáčku, polévku, příp. karbenátky.

    • To nevadí, úspěch je, když dnešní děti snědí luštěninu aspoň v takové podobě jako vaše vnučka.

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČtvrté těhotenství si konečně užívám (Eva 40 let)
Další článekHrachová polévka s čerstvým tymiánem