Na začátku roku nechyběla čočka ani u nás na stole. Protože čočka byla uvařená předem, měli jsme zase jednu výtečnou rychlovku za pár minut připravenou. Na talíři vypadala krásně barevně díky zelenině a řase. Hrnec jsme vyškrabovali jeden přes druhého.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek červené neloupané čočky
  • lžíce řasy arame
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 batátu
  • 1/2 cukety
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • stroužek česneku
  • špetka tymiánu

Jak připravit zeleninu s čočkou

  1. Neloupanou červenou čočku je lépe na 2 hodiny namočit, pak teprve vařit 20 minut spolu s řasou arame do měkka. (Ale uvaří se i bez namáčení.)
  2. Nakrájíme cibuli na kostičky, ostatní zeleninu na menší proužky a sirky.
  3. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  4. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, batát, cuketu a celer, trošku sojové omáčky a tymián. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Prolisujeme česnek a přidáme do hrnce, krátce necháme povařit.
  7. Vypneme a dochutíme umeoctem.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží a pohankou, napařenou zeleninou, kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Praktické

  • Uvařte si čočku předem a připravte z ní ještě další jídla – budou to všechno rychlovky. Pokud není uvařená předem, použijte buď loupanou verzi nebo ji vařte déle.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Červenou čočku neloupanou zařazujeme až po loupané cca od 1 roku.

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Chutná inspirace, ale nakonec vzniklo něco jiného, ale moc dobrého. Měla jsem uvařené bílé fazole, k dispozici cibuli, mrkev, řapíkatý celer, zelí a jarní cibulku. Do restované cibulky se solí jsem přidala jen kmín, který mně chutná v kombinaci se zelím nejvíc (připomíná mi dětství, kdy jsme doma nakládali zelí, rodiče krouhali zelí, cibuli, prosolovali a kmínovali, já v kadečce šlapala…) Nakonec jsem dochutila jen umeoctem. K tomu jsem připravila zelnou omáčku (cibule, petržel, zelí, vývar), rozmixovala a přidala trochu kopru. Přílohou byla celozrnná rýže s quinoou, na ozdobu ředkvička. Díky.

    • Katko, to zní fantasticky. A kdybyste ještě někdy začala šlapat v kádince a rodiče krouhali, tak odkoupím pár kilo zelí 🙂

  2. Skoro jsem na čočku na Nový rok zapomněl, tak jsem udělal rychlovku 1/2 dílu zelené čočky a 1/2 dílu rýže, majoránka, troška mleté řasy wakame, umeocet, sójovka. Jednoduchý jako facka a taky nezbylo.

  3. U nás také samozřejmě nechyběla čočka. Jednou s knedlíkem a omáčkou a druhý den jako polévka. Holkám jsme řekli, že čočka se jí, aby se nás držely peníze a nebo, že se jim možná poštěstí najít poklad. Na talířku nezůstalo ani zrníčko 🙂

  4. V takovéto podobě žádnou luštěninu moje vnučka nikdy nesní. Jedině jako omáčku, polévku, příp. karbenátky.

    • To nevadí, úspěch je, když dnešní děti snědí luštěninu aspoň v takové podobě jako vaše vnučka.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČtvrté těhotenství si konečně užívám (Eva 40 let)
Další článekHrachová polévka s čerstvým tymiánem